Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Οι πωλήσεις ταμπλετών αυξήθηκαν κατά 53%

Οι υπολογιστές - ταμπλέτες αποτελούν ένα από τα πιο «καυτά» καταναλωτικά αγαθά των τελευταίων ετών, όμως, αν και η ζήτησή τους συνεχώς αυξάνεται, ήδη παρατηρείται μια «κόπωση», με συνέπεια οι πωλήσεις τους σταδιακά να «κόβουν ταχύτητα», σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς International Data Corporation (IDC).

Οι παγκόσμιες πωλήσεις tablets, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμένεται να φθάσουν τα 221,2 εκατομμύρια το 2013, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 53,5% έναντι του 2012, σχετική όμως υστέρηση σε σχέση με τις πωλήσεις 227 εκατ. που είχε αρχικά προβλέψει η IDC.

Όπως είπαν οι αναλυτές της εταιρείας, οι πωλήσεις ταμπλετών αυξάνονται πλέον με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Έτσι, για το 2014, η IDC προβλέπει σημαντικά μικρότερη ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 22,2%, στα 270,5 εκατ., ενώ έως το 2017 η ετήσια ποσοστιαία αύξηση θα είναι πλέον μονοψήφια, δηλαδή κάτω από 10%, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Σε ορισμένες αγορές οι καταναλωτές ήδη επιλέγουν να αγοράσουν ένα μεγάλο έξυπνο κινητό (smartphone), παρά μια μικρή ταμπλέτα, και αυτό έχει ως συνέπεια να κάνουμε πλέον χαμηλότερες μακροπρόθεσμες προβλέψεις (για τη ζήτηση ταμπλετών)», δήλωσε ο αναλυτής της IDC Τομ Μαϊνέλι.

Από την άλλη, πρόσθεσε, στις μεγαλύτερες και πιο «ώριμες» αγορές, όπως των ΗΠΑ, όπου η ζήτηση των ταμπλετών είναι έντονη ήδη από το 2010, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κορεσμός των καταναλωτών μάλλον, παρά ο «κανιβαλισμός» των tablets από τα smartphones.

Η IDC, επίσης, επεσήμανε πως στη διεθνή αγορά υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ των μικρών και των μεγάλων ταμπλετών, με την τάση να ευνοεί μάλλον τα πρώτα κατά την τελευταία διετία. Όμως, η σταδιακή αύξηση του μεγέθους των «έξυπνων» κινητών μπορεί τελικά να λειτουργήσει υπέρ των μεγαλύτερου μεγέθους ταμπλετών, καθώς η διαφορά μεταξύ ενός smartphone με οθόνη έξι ιντσών και ενός tablet με οθόνη επτά ιντσών είναι πολύ μικρή για να παρακινηθεί ο καταναλωτής να αγοράσει και τα δύο. Θα είχε όμως περισσότερο νόημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός από το «έξυπνο» κινητό του, να αποκτήσει και μια μεγαλύτερη ταμπλέτα με οθόνη δέκα ιντσών.

Η IDC εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ταμπλετών θα ξεπεράσουν αυτές των παραδοσιακών προσωπικών υπολογιστών (επιτραπέζιων και φορητών) έως το 2015.

Παύλος Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου