Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΟΛΜΕ: Πάνω από 1.000 κενά στην εκπαίδευση, πάνω από 5.000 χαμένες ώρες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Τα 1.127 φτάνουν τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ συνολικά οι ώρες που δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης του διδακτικού προσωπικού φτάνουν τις 5.074 σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών.
 
Τα μεγαλύτερα κενά (από 135) παρουσιάζονται στους νομούς Ηρακλείου και Κοζάνης, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα επαγγελματικά σχολεία της Σάμου.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών επισημαίνουν ότι οι δαπάνες για την παιδεία στον τακτικό προϋπολογισμό του 2014 μειώνονται κατά 5,8% σε σχέση με τις δαπάνες του 2013 (266 εκατομμύρια € λιγότερα), ενώ συνολικά οι δαπάνες για την παιδεία (τακτικός προϋπολογισμός και

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) από το 2009 μέχρι το 2014 μειώνονται κατά 35,5% (2,5 δισ. € λιγότερα). Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2016 θα πέσουν στο 2,15%.

Ακόμη, σημειώνουν ότι έχουν κλείσει περισσότερα από 1.200 σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2011 και, προσφάτως, 102 επαγγελματικές σχολές. Προσθέτουν, δε, ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί κατά 30%, 5.000 εκπαιδευτικοί μετατάχθηκαν υποχρεωτικά, ενώ οι αποδοχές τους μειώθηκαν από 22% έως και 45%.

Σχετική ενημερωτική επιστολή απέστειλε η ΟΛΜΕ στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ευρωβουλευτές. «Απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας ενημερώσουμε για την τραγική κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, που είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται και των μνημονίων που έχουν υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Τα συνεχή βάρβαρα μέτρα τα οποία μας επιβάλλονται έχουν εξαθλιώσει όλους τους εργαζόμενους, έχουν αυξήσει την ανεργία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή. Με τα μέτρα αυτά αυξάνεται αντί να μειώνεται το χρέος της χώρας μας» αναφέρεται στην επιστολή.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί, τέλος, όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές (ιδιαίτερα στα Μουσικά σχολεία, τα ΕΠΑΛ, τις ΕΠΑΣ και την Ειδική Αγωγή) να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας (στάση Ηλεκτρικού Νερατζιώτισσα) σε συνεργασία με την ΑΣΓΜΕ και την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων τόσο για τα κενά στην εκπαίδευση όσο και για όλα τα ζητήματα της παιδείας.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ σε συντονισμό και σε συνεργασία με το ευρύτερο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα να οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής, αναφέρει η ΟΛΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου