Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΑΕΙ: Στον «αέρα» εξεταστικές και μαθήματα - Προειδοποιεί με επίταξη η κυβέρνηση

Αρβανιτόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖA επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής»

Με επίταξη προειδοποιεί η κυβέρνηση αν δεν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, καθώς ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει να συνεχιστεί η κατάσταση με τις κλειστές σχολές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο Αντώνης Σαμαράς είπε σε συνεργάτες του πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και σε επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων προκειμένου οι φοιτητές να μην χάσουν το εξάμηνο και την εξεταστική.

Στο μεταξύ έντονη ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής».

Μετά τις παροτρύνσεις του προς τους εκπαιδευτικούς, να τινάξουν στον αέρα τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον Αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα Ιδρύματα, έφτασε στο σημείο, να «ανακαλύψει» και απόφαση του ΑΣΕΠ, που δεν υπάρχει!

Είναι προφανές πως η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου. Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του είχε επισημάνει τα εξής:

Α. Ένα σημαντικό γεγονός για την Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί η χθεσινή απόφαση του ΑΣΕΠ σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι ήταν αδύνατο να γίνει ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων μέσα σε απεργία, χωρίς πρόσβαση στους προσωπικούς τους φακέλους. Ο υπουργός ανάγκασε σε ασαφή και αναξιόπιστη διαδικασία απογραφής τους υπαλλήλους, μια διαδικασία που πλέον είναι «για τα σκουπίδια».
Β. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος είναι υπουργός της ιδιωτικής εκπαίδευσης που με τις ενέργειές του τελεί υπό διαθεσιμότητα.
Γ. Η εξέλιξη αυτή είναι η πολιτική και ηθική δικαίωση του αγώνα των απεργών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια Δημόσιου Λειτουργού όπως το Σύνταγμα ορίζει. Αυτοί, κατάφεραν και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: διατήρησαν την ενότητα του κλάδου τους και πέτυχαν μια σημαντική νίκη υπέρ του δημόσιου Πανεπιστήμιου.
Δ.Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση διακοπή της των πειθαρχικών διώξεων των υπαλλήλων των δύο ιστορικών ιδρυμάτων του τόπου μας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ και την οριστική απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να επανέλθει η ηρεμία στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να λειτουργήσουν και πάλι τα Πανεπιστήμια.
Ε. Δυστυχώς για την κυβέρνηση της καταστροφής του δημόσιου αγαθού της Παιδείας, οι εργαζόμενοι του τόπου διατηρούν -σαράντα χρόνια τώρα- στην ιστορική τους μνήμη άσβεστα τα μηνύματα των αγώνων της Νομικής και του Πολυτεχνείου, κρίνουν με αυστηρότητα όσους στραγγαλίζουν τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά αγαθά και με τους αγώνες τους θα τους ανατρέψουν.

Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε πάντως με βάση φήμες που κυκλοφόρησαν για πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το ΑΣΕΠ με τις λίστες των διοικητικών υπό διαθεσιμότητα διαψεύστηκαν από πηγές του υπουργείου Παιδείας αλλά και από άλλες του ΑΣΕΠ ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν.

Σε ότι αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο , την Κυριακή 17 του μήνα. Η Σύγκλητος πάντως του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα την ερχόμενη Τρίτη.

Οι Πρυτανικές αρχές τόσο του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ, πρέπει έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουν άμεσα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.
Την έκκληση αυτή απευθύνει σε ανακοίνωση η ΔΑΠ, τονίζοντας ότι:

Α.Η θλιβερή εικόνα των κλειστών πανεπιστημίων για δέκα συνεχείς εβδομάδες είναι εξοργιστική. Δοκιμάζει την αντοχές χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών μας, καθώς ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο εξαιτίας της αδιαλλαξίας κάποιων συντεχνιών, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Β. Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχοντας ήδη κριθεί παράνομη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε το αυτονόητο, ότι οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Η τεράστια ανταπόκριση της πλατφόρμας « Ανοιχτές Σχολές – anoixtessxoles.gr » με περισσότερες από 25.000 υπογραφές, αποδεικνύει έμπρακτα την απαίτηση των φοιτητών για επιστροφή στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων.
Γ. Μέσα λοιπόν, σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που σκοπίμως καλλιεργείται από κάποιους για μικροπολιτικά παιχνίδια, κάνουμε έκκληση για να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση «ομηρίας» που έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές. Είναι τουλάχιστον λυπηρό, κάποιες πολιτικές δυνάμεις να προτρέπουν σε ενέργειες που αλλοιώνουν τον ρόλο των πανεπιστημίων και να παίζουν με την τύχη των φοιτητών.
Δ. Ως φοιτητές, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος, που θα περισώσει ότι είναι εφικτό από την αξιοπρέπεια του ελληνικού Πανεπιστημίου και θα διασφαλίσει από εδώ και πέρα την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Την ίδια ώρα η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί τους καταληψίες να αποδώσουν το κτίριο διοίκησης του Ιδρύματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα για να διασφαλιστεί έγκαιρα η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων και η ομαλή λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.

Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανική Αρχή:
Α. Το κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης 07 Νοεμβρίου υπό κατάληψη, από ολιγομελή ομάδα φοιτητών/τριων που αυτο-ονομάζεται «Επιτροπή αγώνα εστιών Λέσβου - Αλληλέγγυες/ Αλληλέγγυοι» με αφορμή το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών/τριων.
Β.H κατάληψη αυτή δεν βασίζεται σε αποφάσεις συλλογικών οργάνων των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου μας και συνεχίζεται παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μελών της διοίκησης αλλά και πολλών μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας να ενημερώσουν τους συγκεκριμένους φοιτητές αφενός ότι για το πρόβλημα αυτό δεν ευθύνεται το Ίδρυμα και αφετέρου ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.
Γ. Η κατάληψη όχι μόνο δεν βοηθά την αντιμετώπισή του αλλά στρέφεται ενάντια στις προσπάθειες της πανεπιστημιακής κοινότητας για άμεση λύση.
Δ.Η κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης έχει δημιουργήσει ήδη πρόσθετα σοβαρά προβλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου