Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ανάσα για την οικονομία: Ποια μεγάλα οδικά έργα «ξεπαγώνουν»

Ανάσα για την οικονομία και την απασχόληση θα αποτελέσει η επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων που υπολογίζεται να ξεκινήσει συντονισμένα στις αρχές της νέας χρονιάς, ανασταίνοντας σε μεγάλο βαθμό και τις τεχνικές εταιρείες που για 2,5 χρόνια είχαν βάλει στην κατάψυξη τις συμβάσεις παραχώρησης, αδυνατώντας να αναλάβουν ακόμη και νέα έργα.
Οι όμιλοι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, ΓΕΚ -Τέρνα αλλά και οι διεθνείς κολοσσοί Vinci, Hochtief, ACS -Ferrovial είναι από τις εταιρείες που θα επωφεληθούν άμεσα από το "ξύπνημα" των έργων ενώ δεκάδες μικρότερες εταιρείες ανά την χώρα εκτιμάται ότι θα δουλέψουν ως υπεργολάβοι από τα εργοτάξια που θα φυτρώσουν ξανά σε όλη την επικράτεια.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης για την χρηματοδότηση των οδικών έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που υπογράφτηκε την Δευτέρα το πρωί από τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγιερ και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και αφορά τα πρώτα 350 εκατ. ευρώ από ένα συνολικό πακέτο που θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ, προεξοφλεί την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών, κατασκευαστών και εργολάβων που αναμένεται να επισημοποιηθεί με την αναθεώρηση των συμβάσεων από την βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα.
Το κλειδί όμως για την ενεργοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης έδωσε η Κομισιόν επιτρέποντας την αναθεώρηση των έργων του ΕΣΠΑ προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι που θα καλύψουν το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό των αυτοκινητοδρόμων που έχει υπολογιστεί σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη τα οδικά έργα τις επόμενες μέρες θα λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αμέσως μετά θα πάνε στην βουλή προκειμένου να ψηφιστούν οι αναθεωρημένες συμβάσεις. Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, θα καλύψει και τα τέσσερα οδικά έργα παρά τις εξαγγελίες ότι τα 350 εκ. ευρώ αφορούν πόρους που θα καλύψουν μόνο τον άξονα του ΠΑΘΕ (Πάτρα -Αθήνα-Θεσσαλονίκη) δηλαδή την Ολυμπία Οδό (Κορίνθου-Πατρών) και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός -Κλειδί).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο σκόπελος της ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει μόνο τα έργα του ΠΑΘΕ που θεωρούνται τα πιο “εμπορικά” ξεπεράστηκε με τον εξής τρόπο: το δημόσιο θα προχωρήσει ετεροχρονισμένα στην σύναψη δανείων για τα τμήματα των έργων που κατασκευάζονται ως δημόσια και αφορούν κομμάτια που συντηρούνται και λειτουργούν από τους παραχωρησιούχους στην προκειμένη περίπτωση από την ΓΕΚ-Τέρνα και τους Ισπανούς και αφορούν για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο -Γιάννενα) το Σχηματάρι-Χαλκίδα και στον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας το Πέταλο του Μαλιακού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών μετά από επίπονες διαδικασίες λύση βρέθηκε με τα στελέχη της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων και για το Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα).
Για το έργο υπήρξαν πριν ενάμιση μήνα από την ΕΤΕπ δραματικές προβλέψεις για τις μελλοντικές κυκλοφορίες, με αποτέλεσμα να θεωρείται μη βιώσιμο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης αλλά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις υπήρξε συμβιβασμός, με το ελληνικό δημόσιο να αναλαμβάνει την αποπληρωμή των δανείων σε περίπτωση που η κυκλοφορία πιάσει το δυσμενέστερο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου