Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Oι προϋποθέσεις για το Επίδομα Θέρμανσης - στη Β Ζώνη τα Ιωάννινα

Χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί αν το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί προκαταβολικά (ένα τμήμα τουλάχιστον) ή αφού οι δικαιούχοι καταθέσουν τις αποδείξεις προμήθειας πετρελαίου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια και να διευκολύνει τις διαδικασίες.
Η επιδότηση θα υπολογίζεται ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης στο ύψος των 0,34 Ευρώ ανα λίτρο.
Για να πάρει κάποιος το επίδομα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγοράσει πρώτα το πετρέλαιο και στη συνέχεια μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του TAXIS να υποβάλει αίτηση με το τιμολόγιο αγοράς.
Τα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:
-          Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα ως 30.000 € .
-          Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 40.000 €.
-          Έγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο εισόδημα ως 43.000 €.
-          Έγγαμος με δύο παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 46.000 €
-          Έγγαμος με τρία παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα ως 49.000 €
Ανώτατο όριο τετραγωνικών μέτρων κύριας κατοικίας για το οποίο θα δίνεται η επιδότηση είναι τα 120 τμ. Αυξάνεται στα 3.000 κυβικά εκατοστά από 2.000 κυβικά που ίσχυε πέρυσι το όριο πάνω από το οποίο εξαιρείται ο κάτοχος Ι.Χ. αυτοκινήτων από την επιδότηση πετρελαίου ακόμη και αν έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
Περιουσιακό κριτήριο για άγαμο είναι τα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσίας από 150.000 και 300.000 ευρώ για έγγαμο από 200.000.
Τέλος, παραμένουν οι γεωγραφικές ζώνες όπως έχουν οριστεί από πέρυσι με τα αντίστοιχα λίτρα επιδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο ως εξής:
- Α’ Ζώνη νομός Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράµας, Ευρυτανίας µε επιδοτούµενη κατανάλωση 25 λίτρα ανά τετραγωνικό µέτρο κατοικίας µε ανώτατο τα 3.000 λίτρα. Αυτό σηµαίνει ότι για κατοικία 120 τετραγωνικών µέτρων το ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 1.050 ευρώ από 840 ευρώ σήµερα.
- Β’ Ζώνη ανήκουν τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αρκαδία, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Ροδόπη και ο Νομός Εβρου. Για τους νομούς αυτούς η επιδοτούμενη κατανάλωση ανέρχεται στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 1.800 λίτρα και το ποσό επιστροφής μπορεί να φθάσει ως 630 ευρώ για κατοικία 120 τ.μ. έναντι 504 ευρώ πέρυσι.
- Γ’ Ζώνη ανήκουν η Αττική, η Κόρινθος, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Μαγνησία, η Λέσβος, η Χίος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα. Για τις περιοχές αυτές η επιδοτούμενη κατανάλωση διαμορφώνεται σε 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 960 λίτρα. Το μέγιστο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 336 ευρώ αντί για 269 ευρώ σήμερα.
- Δ’ Ζώνη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού) η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας με ανώτατο τα 600 λίτρα και το υψηλότερο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 210 ευρώ από 168 ευρώ πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου