Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Από την Υγεία και τους ΟΤΑ το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο

Αυστηρό μήνυμα Στουρνάρα στην τρόικα : "δεν δεχόμαστε απόψεις που υποτιμούν τις θυσίες των Ελλήνων" – Όσοι φύγουν από ΕΛΒΟ και ΕΑΣ θα προσμετρηθούν στο συνολικό αριθμό απολυθέντων

Στο στόχαστρο του δεύτερου κύματος κινητικότητας μπαίνουν οι 2.500 υπάλληλοι από την Υγεία και τους ΟΤΑ, ενώ όσοι υπάλληλοι απομακρυνθούν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, θα προσμετρηθούν στο σύνολο των απολύσεων που ζητά η τρόικα.

Αυτές είναι οι γραμμές στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση, έτσι όπως μελετήθηκε και φέρεται να κατέληξε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συμφωνήθηκε -εφόσον προκύψουν απολύσεις στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ- να προσμετρηθούν στις συνολικές απολύσεις που ζητούν οι δανειστές. Επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά να προστεθούν και αυτές των συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, με την προϋπόθεση να ανάψει το πράσινο φως η Δικαιοσύνη.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισαν πως «είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα».

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, όταν ερωτηθείς για τυχόν εμπλοκή με την Τρόικα τόνισε πως «η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά», για να συμπληρώσει πως “η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία...”

Παράλληλα στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης συζητήθηκε και η εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας, ενώ εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι συνολικά 400-500.


Δεύτερο κύμα κινητικότητας

«Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», σημείωσαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας, ενώ έγινε μια πρώτη συζήτηση για το δεύτερο κύμα, για το οποίο έχει ζητηθεί από την τρόικα δίμηνη παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, με τους δανειστές να μην έχουν απαντήσει ακόμα.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση σκέπτονται από τώρα τι θα γίνει σε περίπτωση που η τρόικα πει «όχι» στην παράταση.

Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να βρεθούν 12.500 υπάλληλοι, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με το μεγαλύτερο μέρος τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ.

Όσον αφορά την κινητικότητα στους ΟΤΑ, θα υπάρξει ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου, σημειώνουν πως η ενοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου