Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ''Τα εκπαιδευτικά προβλήματα δε λύνονται με ημίμετρα Αμφισβητήσιμη νομικά και «μεσαιωνικού τύπου» ενέργεια η πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΟΑΕΔ.''





14-10-2013
Τα εκπαιδευτικά προβλήματα δε λύνονται με ημίμετρα
 Αμφισβητήσιμη νομικά και «μεσαιωνικού τύπου» ενέργεια
η πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΟΑΕΔ.

Δυστυχώς το αυτονόητο έγινε ζητούμενο. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά κενά εκπαιδευτικών, αφού για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας δεν υπήρξε ούτε ένας μόνιμος διορισμός, 2.000 συνάδελφοί μας συνταξιοδοτήθηκαν και 8.000 αναπληρωτές που ήταν μέχρι πέρσι στην εκπαιδευτική διαδικασία λόγω των άδικων μνημονιακών πολιτικών οδηγήθηκαν φέτος στην ανεργία.
Δεν τηρήθηκε σε επίπεδο μόνιμων διορισμών στο δημόσιο ούτε η περιβόητη συμφωνία με την Τρόικα που προέβλεπε για κάθε δέκα (10) αποχωρήσεις μια (1) πρόσληψη. 
Είναι γνωστές οι απαράδεκτες ενέργειες της διοίκησης στις οποίες προέβη  προκειμένου να καλύψει τα κενά στα δημοτικά σχολεία, με άδικες και παράνομες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και με την αποσάθρωση του ολοήμερου σχολείου.
Η προσχολική αγωγή βρέθηκε, κι αυτή, αντιμέτωπη με τα προβλήματα που γέννησε η αδιοριστία. Αρκετά νηπιαγωγεία παραμένουν και σήμερα κλειστά, δε λειτουργούν πολλά ολοήμερα τμήματα, δημιουργήθηκαν πολυπληθή τμήματα και αρκετά παιδιά δεν εντάχθηκαν στην προσχολική αγωγή λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών.
Στο πιεστικό αίτημά μας για διορισμούς το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει το «διορισμό» νηπιαγωγών μέσω ΟΑΕΔ (πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας). Η ενέργεια αυτή, που μάλιστα εμφανίζεται ως μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας, όμως είναι αμφισβητήσιμη νομικά αφού αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές, οδηγεί σε «μεσαιωνικού τύπου» προσλήψεις και μισθούς (μόλις 500 ευρώ!) και υπονομεύει το  δικαίωμα στην εργασία κατηγοριοποιώντας συγχρόνως τους/τις συναδέλφους στην προσχολική αγωγή. Ανοίγει, ουσιαστικά, την «κερκόπορτα» για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Η ίδια ακριβώς τακτική χρησιμοποιείται για να «επιλυθούν» τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και των ΚΕΔΔΥ με Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό. Αντί να προχωρήσει άμεσα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, στις απαραίτητες προσλήψεις μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, προτίθεται να στελεχώσει ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ μέσω των μητρώων του ΟΑΕΔ με πενιχρά αμειβόμενο προσωπικό.
Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τις μεθόδους που μετέρχεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την κάθετη αντίθεσή μας σ’ αυτές.
Απαιτούμε  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει «έστω και τώρα» σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και αναπληρωτών μέσω εθνικού προϋπολογισμού.
Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και απαιτούν αξιοκρατία κι υπερασπίζονται το δικαίωμα  να ζουν με αξιοπρέπεια.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου