Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Οι «κόκκινες γραμμές» για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσουν στην τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο αποφασίστηκαν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν απολυθεί 4.000 εργαζόμενοι. Οι μισοί έχουν ήδη έχουν απομακρυνθεί μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να καταμετρηθούν στις απολύσεις:
• Όσοι απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες.
• Οι συμβασιούχοι που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.
• Περίπου σε 500 υπολογίζονται οι επίορκοι οι οποίοι θα απολυθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τα θέματα αυτά τα έχει θέσει ήδη στην τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση από τους εκπροσώπους των δανειστών. «Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Real.Fm 97.8 χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός η τρόικα να μην προσμετρά στις απολύσεις τους συμβασιούχους που δουλεύουν με δικαστικές αποφάσεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος που μετείχε στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Δεν είναι δυνατόν να στοχεύουμε σε συγκεκριμένες ομάδες δίκην καταδρομικής επιχείρησης. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και όχι φόβου στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης».

Ωστόσο σε πονοκέφαλο εξελίσσεται το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο οποίο θα ενταχθούν ακόμα 12.500 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του 2013, ενώ θα πρέπει να γίνουν το 2014 και 11.000 απολύσεις. Ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης έχει ζητήσει από την τρόικα μικρή χρονική παράταση καθώς μέσα σε δύο μήνες είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος.

Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ».

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε δε, όσον αφορά την κινητικότητα στους ΟΤΑ ότι θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όσοι απολυθούν θα αντικατασταθούν»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ τόνισε ότι όσοι απολυθούν από το δημόσιο τόσοι θα προσληφθούν.

«Θα αντικατασταθούν ένας προς έναν με νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν βάσει όμως μιας κεντρικής στρατηγικής προσλήψεων την οποία ελέγχει και χαράσσει το δικό μας υπουργείο σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους που είναι πραγματικά απαραίτητοι, με προσόντα και με διαδικασίες σκληρά αξιοκρατικές και υπαλλήλους που δεν μπορούμε να βρούμε μέσα από την κινητικότητα και θέλω να το τονίσω αυτό. Τέτοιες προσλήψεις θα γίνουν μία προς μία για κάθε απόλυση που θα γίνει από σήμερα μέχρι το τέλος του 2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου