Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Τα χρέη «γεννούν» κατάθλιψη

Το 45% των υπερχρεωμένων στα αστικά κέντρα έχει κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην επαρχία

Στοιχεία-σοκ που δείχνουν τη δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών τα χρόνια του μνημονίου παρουσίασε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της «Διεθνούς η μέρας κατά της φτώχειας», η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καταναλωτών που ήρθαν σε επαφή με την Ένωση:

-Το 2011 εμφανίστηκαν υπερχρεωμένοι με πάρα πολλά καταναλωτικά δάνεια, πάρα πολλές πιστωτικές κάρτες και λίγα στεγαστικά.

- Το 2012 οι υπερχρεωμένοι με αρκετές κάρτες είχαν, αρκετά καταναλωτικά και πολλά στεγαστικά δάνεια

- Το 2013 οι υπερχρεωμένοι με λίγες κάρτες ήταν περίπου 15%, με λίγα καταναλωτικά γύρω στο 10% και πολλά στεγαστικά 75% (ιδιοκτητών μόνον πρώτης κατοικίας)

Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με τους ερευνητές- ότι όσο το εισόδημα πλησίαζε ή ήταν μικρότερο του μέσου όρου, τόσο εντονότερη ήταν η παρόρμηση και η προσπάθεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου.

Επίσης, το 45% των υπερχρεωμένων στα αστικά κέντρα έχει κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην ελληνική επαρχία.

Όπως επισημαίνουν, παρότι πρότειναν από το 2011 μέχρι τα μέσα του 2013 ακριβοδίκαιες αποπληρωμές στα τραπεζικά ιδρύματα, οι απαντήσεις τους ήταν από αδιάφορες έως ανάλγητες.

Μάλιστα, παρατήρησαν πολλές περιπτώσεις εξόφθαλμης ανισορροπίας ύψους δανείων και εμφανών εισοδημάτων του δανειολήπτη ειδικά στην ελληνική επαρχία (250.000 δανείων με εισόδημα 9.000) που δείχνει με εύγλωττο τρόπο την τακτική που ακολουθούσε το τραπεζικό σύστημα έως το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου