Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Θα πληρώνουμε ... νοίκι στο κράτος για το σπίτι - Οι τελικές αποφάσεις για τον φόρο στα ακίνητα

- Λιγότερος φόρος για το σπίτι στο χωριό και κτήμα στο χωριό
- Μεσαία και ακριβά ακίνητα θα πληρώσουν το “μάρμαρο”
- Ποια ακίνητα γλιτώνουν από το φόρο που αυξάνονται οι συντελεστές
- Η παγίδα με τη ρήτρα είσπραξης που συνδέεται με τον φόρο στα ακίνητα
- Δείτε παραδείγματα

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά στον νέο φόρο ακινήτων όπως όλα δείχνουν αποσκοπούν στη φοροελάφρυνση όσων έχουν ακίνητα στην επαρχία και ειδικά σε ορεινές ή φτωχές περιοχές με τη μετακύλιση του φόρου αυτού στους ιδιοκτήτες ακινήτων στις πόλεις και ειδικά στις λεγόμενες ακριβές περιοχές.
Κάπως έτσι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένονται μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ακίνητα που βρίσκονται κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, δηλαδή σε χωριά και οικισμούς

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέα μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία, αλλά και ελάφρυνση των αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός οικισμών για τις οποίες στο αρχικό σχέδιο προβλέπονταν συντελεστές από 20 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα έφθαναν μέχρι τα 250 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ.

Για τα ακίνητα σε μεσαίας και υψηλής αξίας περιοχές θα έχει υπάρξει επιβάρυνση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προβλεπόταν να προταθεί στην τρόικα.

Ο νέος φόρος για σπίτια και οικόπεδα
Έτσι όπως όλα δείχνουν πλέον ο φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής
Κατοικίες:
2,3 ως και 14 ευρώ/τμ + συντελεστής παλαιότητας + συντελεστής φόρου
Εντός σχεδίου οικόπεδα:
20 ως και 20.000 ευρώ/στρέμμα + συντελεστής πρόσοψης +δρόμος + απόσταση από θάλασσα
Εκτός σχεδίου οικόπεδα:
1,5 ως και 47,25 ευρώ/στρέμμα χωρίς κτίσμα
7,5 ως και 236,5 ευρώ/ στρέμμα με κτίσμα

Η τρόικα στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει την εισπραξιμότητα στο 75% και επομένως ζητά βεβαίωση φόρων 3,8 έως 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να καταφέρει το ελληνικό κράτος να εισπράξεις 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό η Αθήνα διαφωνεί και ανεβάζει την εκτίμηση για την εισπραξιμότητα στο 80% και άρα ζητά από την τρόικα οι βεβαιωμένοι φόροι να περιοριστούν στα 3,5 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μπροστά σε αυτή τη διαφωνία η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την πρόβλεψη ρήτρας εισπραξιμότητας, η οποία στην καλή περίπτωση θα σημαίνει αυτόματη μείωση της επιβάρυνσης μέσω των συντελεστών φορολόγησης σε όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό βέβαια θα συμβεί σε περίπτωση που τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων πιάνουν τον στόχο. Σε διαφορετική περίπτωση, αντί για μείωση συντελεστών είναι φυσικό να έρθει αύξηση των συντελεστών.
Αυτό είναι ένα ρίσκο που η κυβέρνηση δέχεται να πάρει, καθώς τα στοιχεία από την εισπραξιμότητα για τον ΦΑΠ του 2010 κυμαίνονται κοντά στο 84%, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί μιλάμε για ήδη εξαντλημένους οικονομικά φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου