Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

«Κρυφό» έλλειμμα «τρώει» τις επικουρικές ή το εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων

Κρυφό έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ αποκαλύπτεται στις επικουρικές συντάξεις και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑ) από εισφορές ασφαλισμένων που θα έπρεπε να έχουν…
αποδοθεί σε άλλα Ταμεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ΕΤΕΑ χρωστά αυτές τις εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων.
Αν πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στις επικουρικές συντάξεις καθώς θα προκύψει άμεσο ταμειακό πρόβλημα που θα φέρει αναπόφευκτα πιο γρήγορα τις ήδη νομοθετημένες μειώσεις οι οποίες μπορεί να είναι και μεγαλύτερες από 25%.
Το έλλειμμα αυτό δεν προέρχεται από τη μείωση των εισπράξεων λόγω εισφοροδιαφυγής, ούτε από τη μείωση της απασχόλησης και των εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές, αλλά είναι κρυφό εσωτερικό χρέος που προέρχεται από εισφορές ασφαλισμένων για εφάπαξ, τις οποίες χρησιμοποιεί το ΕΤΕΑ χωρίς να του ανήκουν. Οι ασφαλισμένοι δηλαδή πληρώνουν εισφορά για εφάπαξ και τα χρήματά τους «χρηματοδοτούν» τις επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου