Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Τρως ψάρια...τρώς και πλαστικό.Πως περνούν στο πιάτο σου;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι νερού που «ξεχνιέται» στην αμμουδιά και καταλήγει στη θάλασσα, χρειάζεται δεκάδες -μπορεί και εκατοντάδες- χρόνια για να αποσυντεθεί. Δεν είναι τόσο γνωστό όμως, ότι τα νέας γενιάς πλαστικά, τα οποία έχουν την ικανότητα να διασπώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετατρέπονται σε ίνες και σωματίδια που μπορεί να μην τα βλέπουμε, αλλά προκαλούν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον και κατ” επέκταση, στη δημόσια υγεία.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται από το 2009, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας: οι ίνες του «σύγχρονου» πλαστικού απαντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις στη θάλασσα και από εκεί περνούν -μέσω των ψαριών- στην τροφική αλυσίδα και τελικά, στο πιάτο μας.
 
Από τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε 167 παραλίες των ελληνικών ακτών οι ερευνητές δεν εντόπισαν ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών. Κατά τη δεύτερη φάση της έρευνας, εξετάζονται 350 δείγματα ψαριών από το Βορειοανατολικό Αιγαίο: στο 100% των ψαριών εντοπίστηκαν μικροπλαστικά τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών. Υπολογίστηκε δε, ότι κάθε ένα από τα ψάρια του δείγματος έλαβε ως τροφή 4,68 ίνες μικροπλαστικών κατά μέσο όρο αλλά, σε μία περίπτωση μετρήθηκαν 32 ίνες συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο ψάρι.
 
«Το 100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών που εξετάστηκαν βρέθηκαν να περιέχουν μικροπλαστικές ίνες στο στομάχι τους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στις θάλασσές μας τα μικροπλαστικά σωματίδια εισέρχονται πλέον στην τροφική αλυσίδα» αναφέρει ο διευθυντής και υπεύθυνος δράσης του «Αρχιπελάγους», Θεόδωρος Τσιμπίδης.
 
Πηγή: nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου