Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ακίνητα: Τι πρέπει να ξέρετε για τον νέο φόρο

- «Καίγονται» όσοι έχουν οικόπεδα, αγροτεμάχια, αλλά και σπίτια με κήπο - Κερδίζουν τα διαμερίσματα σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 2.250 ευρώ

Αυξημένη επιβάρυνση θα υποστούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2014, καθώς στο νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα υπαχθεί η συνολική ακίνητη περιουσία τους, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα απαλλάσσεται από τη φορολογία.

Αντίθετα, μειώσεις, αλλά πολύ μικρές θα προκύψουν στο φόρο για ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα σε περιοχές με αντικειμενικές αξίες κάτω από 2.250 ευρώ, όπως γράφει το money-money.gr.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων, οι οποίες σήμερα δεν υπάγονται στο "χαράτσι", αλλά και όσοι έχουν μονοκατοικίες -κυρίως εξοχικά- διότι θα πληρώνουν φόρο για το σπίτι αλλά και πρόσθετο φόρο για το υπόλοιπο οικόπεδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει:

- το «χαράτσι», το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα

- τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ο νέος Φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.).

Θα επιβαρυνθούν δηλαδή ακίνητα, τα οποία σήμερα δεν επιβαρύνονται με το "χαράτσι" (το ΕΕΤΗΔΕ και πλέον ΕΕΤΑ), όπως:

- ΤΑ ΚΕΝΑ. Όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές

- ΑΞΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 200.000 ΕΥΡΩ. Τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από το Φ.Α.Π.

- ΑΓΡΟΙ, ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ελάχιστα μειωμένες.

Πού "φθηναίνει" - πού ακριβαίνει το χαράτσι

Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και οι τιμές ζώνης ανά τ.μ. είναι χαμηλότερες των 2.250 ευρώ, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το «χαράτσι».

Στις περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2.250 ευρώ ανά τ.μ. ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το «χαράτσι».

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου