Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Φόροι με 33 συντελεστές

Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου

Ενοίκιο στο ίδιο τους το σπίτι και μάλιστα εφ΄ όρου ζωής θα πληρώνουν τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την νέα πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών που θα ισχύσει το 2014 υιοθετείται διευρυμένη φορολογική κλίμακα με 33 ξεχωριστούς συντελεστές.

Ερωτηματικά δημιουργούνται στην κτηματαγορά τι μέλλει γενέσθαι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα οι τιμές ζώνης θεωρούνται χαμηλές και υπολείπονται των πραγματικών. Εφόσον δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών ή των κλιμακίων, τότε οι ελαφρύνσεις μπορεί να μετατραπούν σε επιβαρύνσεις υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Ο φόρος για κατοικίες διαμορφώνεται από τα 2 έως τα 23 ευρώ το τ.μ. και από 1 έως 6 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια. Μαζί με τη φορολογία αγροτεμαχίων, ο εισπρακτικός στόχος της Κυβέρνησης κυμαίνεται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Από την νέα κλίμακα που θα διαμορφωθεί, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη μείωση αφορά σε ακίνητα με τιμή ζώνης έως 750 ευρώ το τ.μ. Μικρότερες μειώσεις θα έχουν ακίνητα από 750 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ενώ ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα δουν αύξηση της φορολογίας.

Ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητών υποστηρίζει ότι όσο περισσότεροι συντελεστές συνυπολογίζονται τόσο πιο δύσκολο γίνεται το σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αναμένουμε χαράτσι νέας μορφής.

Η αγορά υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση οι μειώσεις δεν φθάνουν στο 50 έως 60% όπως αρχικά είχε διατυπωθεί από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναφερόμενος στον νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων, ο Μιλτιάδης Αποστολίδης ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών και καθηγητής στον τομέα του real estate management, τονίζει ότι δεν υπάρχει πλέον λογική στη φορολόγηση και το ακίνητο βάλλεται από όλες τις πλευρές

Τις ελπίδες του να πληρώνουν όλοι και από λίγο στηρίζει ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων, στο νέο σύστημα φορολόγησης ακινήτων και την ίδια στιγμή τονίζει ότι για μία ακόμη φορά αδικούνται τα απρόσοδα και ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία πληρώνουν το ίδιο χαράτσι με τα νοικιασμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου