Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ποιοι είναι οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν

Διά της ατόπου απαγωγής βρέθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του Βήματος (Παναγιώτα Μπίτσικα), τα ονοματεπώνυμα των διαθέσιμων που απαιτούσε τόσον καρό η τρόικα, μέσω της ένταξης αντί προσώπων, που δεν έδιναν τα υπουργεία και οι φορείς, συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων ή και ολόκληρων υπηρεσιών.
 
Οι μακρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρις ότου συμπληρωθούν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που προβλέπει το σχέδιο.
 
Ωστόσο μέχρι το μεσημέρι ο υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντος και του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και άλλων αρμοδίων παραγόντων, είχαν καταλήξει με τους εκπροσώπους των δανειστών στις δύο βασικές δεξαμενές από τις οποίες θα τροφοδοτηθεί το σχέδιο της κινητικότητας.
 
Πρόκειται για τους 5.000 εκπαιδευτικούς, που θα μετακινηθούν από την Β'βάθμια στην Α'βάθμια εκπαίδευση και τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, που θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Αυτό σημαίνει ότι αν κλειδώσει η συμφωνία για το πρόγραμμα της κινητικότητας θα υπάρχουν, πλέον, τα πρώτα 8.500 ονοματετώνυμα των διαθέσιμων, όπως ζητά εδώ και καιρό η τρόικα, αφού μετακινούνται είτε ομάδες εργαζομένων (γυμναστές για παράδειγμα) είτε το προσωπικό ολόκληρων υπηρεσιών (οι δημοτικές αστυνομίες).Με την ίδια λογική αναζητούνται και οι υπόλοιπες 5.000 διαθεσίμων από άλλους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου.
 
Οι 3.500 εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία, πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλάβουν στην ΕΛ.ΑΣ καθήκοντα ανάλογα με αυτά που ασκούσαν μέχρι σήμερα - αντιμετώπιση παρεμπορίου, έλεγχοι καταστημάτων υγειονικού ενδιαφέροντος, βεβαιώσεις παραβάσεων και επιβολή κλήσων, επίδοση εγγράφων - ώστε να απελευθερωθεί το μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό στην Αστυνομία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.
 
Ο στόχος μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί - όπως και οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί - να πάνε κατευθείαν με μετάταξη στις νέες τους θέσεις, χωρίς να μεσολαβήσει περίοδος διαθεσιμότητας. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, σχετικά με την υπόθεση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, το σχόλιο στελέχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «ο θεσμός αν δεν απέτυχε, πάντως δεν πέτυχε».Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κρίνει κατά περίπτωση αν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα αποκτήσουν όπλα ή όχι.
 
Η ΠΟΕ - ΟΤΑ ζήτησε, σήμερα και ενώ εκτυλισσόταν έξω απ' τπο υπουργείο παράσταση διαμαρτυρίας, πεντεμελής επιτροπή της να δει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική, με το σκεπτικό, σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργού, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά λόγω των διαπραγματεύσεων. «Ελάτε τη Δευτέρα» τους είπε.
 
 
Δεν δέχεται τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων η τρόικα
 
Στουρνάρας, Μητσοτάκης και εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται εκ νέου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου - Στόχος η συμφωνία ως το βράδυ - Φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 - 2014
 
 
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας- διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις».
 
Πάντως, φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, με την αποφυγή «ανεπιθύμητων μέτρων» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).
 
Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, αναμένονται αύριο απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:
 
- Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ)
 
- Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)
 
- Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
 
- Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
 
Όπως, επίσης, ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, η τρόικα φέρεται να «αποδέχεται» τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη «μετάθεση» για το 2014 εσόδων ύψους 1 δις. ευρώ, παραμένοντας, πάντως, αμετακίνητη στη διατήρηση του συμφωνηθέντος στόχου σχετικά με τις εισπράξεις για τη διετία 2013- 2014.
 
- Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».
 
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα με τη διαδικασία του επείγοντος, αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
 
Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση, η οποία, πάντως, αναμένεται να
καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ή, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».
 
Στοιχεία από δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής σελίδας tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου