Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στα ύψη το θερμόμετρο τη Δευτέρα

Νέα εβδομάδα και πρώτη μέρα του Οκτώβρη και ο καιρός θα θυμίζει καλοκάιρι!

Δείτε την αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη


Καιρός: γενικά αίθριος. Αραιές παροδικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος


Καιρός: γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ τοπικά στο βόρειο Ιόνιο νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος


Καιρός: γενικά αίθριος. Αραιές παροδικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη


Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στις βόρειες Κυκλάδες το πρωί τοπικά 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη έως 33.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα


Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα βόρεια τοπικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική


Καιρός: αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα έως 31.

Θεσσαλονίκη


Καιρός: γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Πώς κλέβουν στη βενζίνη τους οδηγούς οι πρατηριούχοι!

«Πειραγμένες» αντλίες, καυστήρες δήθεν για άλλη χρήση και νόθευση του καυσίμου είναι μόνον λίγοι από τους τρόπους που εφευρίσκουν οι βενζινοπώλες για να βγάζουν αφορολόγητο και... παράνομο κέρδος εις βάρος των καταναλωτών. Εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών η βενζίνη είναι πλέον για τους περισσότερους καταναλωτές... είδος πολυτελείας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν με τον «μαύρο χρυσό» και να κερδίζουν πάνω από 20.000 ευρώ κάθε μήνα παράνομα.

Ο μοναδικός τρόπος για να είναι ο καταναλωτής σχεδόν σίγουρος ότι δεν τον κλέβουν στην βενζίνη είναι να «φουλάρει» το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Διότι μόνον σε αυτήν την περίπτωση οι πρατηριούχοι δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω τεχνάσματά τους.

Σε πρώτη φάση, οι «πειραγμένες» αντλίες είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο και κοινό μυστικό μεταξύ των πρατηριούχων για να βγάζουν συνολικό κέρδος (νόμιμο και παράνομο) από ένα γέμισμα των 20 ευρώ για παράδειγμα 17 λεπτά.
Οι επιτήδειοι βενζινοπώλες παρεμβαίνουν στη λειτουργία των αντλιών με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς ή στο λογισμικό. Η ανίχνευση της ελλειμματικής παράδοσης είναι σχεδόν αδύνατη για τον καταναλωτή, ενώ εφαρμόζεται συχνά στους οδηγούς που δεν βάζουν μεγάλη ποσότητα λίτρων στο ρεζερβουάρ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, πριν δύο χρόνια εισήχθησαν στην ελληνική αγορά ειδικοί μαγνήτες που τοποθετούνται στην αντλία και με χειριστήριο επιλέγεται το πότε θα επέμβει στην αντλία.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), οι οδηγοί στα 50 λίτρα, με τιμή βενζίνης στο 1,77 ευρώ το λίτρο, χάνουν γύρω στα 6 ευρώ. Ο πρατηριούχος όμως πουλώντας 150.000 λίτρα το μήνα βάζει στην τσέπη του τουλάχιστον 20.000 ευρώ μηνιαίως. Οι έλεγχοι πάντως των αρμόδιων αρχών αδυνατούν να εντοπίσουν την εν λόγω παράβαση καθώς με το χειριστήριο οι ιδιοκτήτες απενεργοποιούν τον μηχανισμό όποτε το επιθυμούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιούν οι πρατηριούχοι για να κλέβουν στην βενζίνη είναι η τοποθέτηση ενός καυστήρα στο πρατήριο δήθεν για θέρμανση του καταστήματος, ο οποίος μέσω ειδικών σωλήνων κάτω από τις δεξαμενές ανεβάζει την θερμοκρασία του υγρού από 15 βαθμούς Κελσίου σε 30. Έτσι, ο ογκομετρητής δείχνει «διογκωμένη» την ποσότητα του καυσίμου.
Σε ένα λίτρο λοιπόν η πραγματική ποσότητα καυσίμου είναι 0,82. Σε αυτή την περίπτωση, μετά το γέμισμα του ρεζερβουάρ ο δείκτης ανεβαίνει... απροσδόκητα πολύ σε σχέση με το ποσό που πλήρωσε για την βενζίνη. Ωστόσο, έπειτα από δέκα λεπτά το υγρό καύσιμο επιστρέφει στην κανονική του θερμοκρασία και ο δείκτης πέφτει κατά πολύ. Επομένως καλό θα ήταν οι οδηγοί να περιμένουν λίγο στο κατάστημα μετά το γέμισμα του ρεζερβουάρ τους ώστε να παρατηρήσουν τη.... διαδρομή του δείκτη της βενζίνης.
Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως το κέρδος των βενζινοπώλων είναι τεράστιο και μάλιστα μεγαλύτερο από εκείνο που αποφέρει η... πειραγμένη αντλία. Απο΄τη μεριά τους βεβαία, οι βενζινοπώλες καταγγέλλουν ότι και οι εταιρίες καυσίμων μπορούν να κλέψουν στην βενζίνη τους πρατηριούχους. Ειδικότερα, παλιότερα τα βυτία με την βενζίνη που έφταναν στα πρατήρια ελέγχονταν από ένα άτομο. Ανέβαινε δηλαδή κάποιος στην κορυφή του βυτίου και με ένα ειδικό σίδερο έλεγχε την στάθμη της βενζίνης.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η πολιτική των εταιριών άλλαξε και τα βυτία φτάνουν σφραγισμένα στα βενζινάδικα για λόγους ασφαλείας καθώς είχαν συμβεί ατυχήματα. Στο τιμολόγιο που δίνεται στον πρατηριούχο αναφέρεται η επιτρεπόμενη θερμοκρασία του υγρού, δηλαδή οι 15 βαθμοί Κελσίου και η θερμοκρασία στην οποία φόρτωσε το βυτίο εκείνη τη στιγμή. Οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι ενίοτε η θερμοκρασία του υγρού που δηλώνει η εταιρεία είναι λανθασμένη με αποτέλεσμα να παραδίδεται λιγότερη βενζίνη.
Την ίδια ώρα έξαρση παρουσιάζει και η νοθεία καυσίμων. Όπως καταγγέλλουν στελέχη του ΣΕΕΠΕ, το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση της λαθρεμπορίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων με την προσθήκη στη βενζίνη και άλλων ουσιών. Τέτοιες είναι η μεθανόλη, η τολουόλη, οι διαλύτες και χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Η μεθανόλη εισάγεται ατελώς και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία και στην παραγωγή βιοντίζελ και θεωρείται δύσκολο να εντοπιστεί από τα συνεργεία ελέγχου.
Κατά συνέπεια, το κουβάρι της αισχροκέρδειας μάλλον δεν έχει αρχή και τέλος, ωστόσο ο μοναδικός χαμένος της υπόθεσης είναι για μιά ακόμη φορά ο καταναλωτής, την περίοδο μάλιστα που η τιμή της βενζίνης εκτοξεύεται καθημερινά σε απαγορευτικές τιμές.

Ο ΣΕΕΠΕ για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων ζητά:
Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλη τη χώρα για την πάταξη της καταδολίευσης των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Αυστηρότερες κυρώσεις και άμεση αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών.
Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται και η προσοχή που δίνουν οι οδηγοί στο δείκτη της βενζίνης τους φεύγοντας από το πρατήριο καθώς και το να προτιμούν πρατήρια που εμπιστεύονται.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:Νεότερα από την Επιτροπή

Παρότι αύριο Κυριακή, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η Επιτροπή που έχει διορίσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και τις εργασίες της, και να καταθέσει το ερωτηματολόγιο προς τοςυ εκπαιδευτικούς, αυτό δεν είναι εφικτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες τους esos,
η Επιτροπή βρίσκεται στην τελική ευθεία οριστικοποίησης του ερωτηματολογίου και πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς συντάκτες και στη συνέχεια να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας , όπου οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να το απαντήσουν, εάν το επιθυμούν.
Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στη Βουλή είπε σχετικά «Έχουμε εξαγγείλει την αξιολόγηση, η οποία ήδη είναι σε διαδικασία. Υπάρχει μία Επιτροπή, η οποία θα καταθέσει πόρισμα. Και υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο για τους εκπαιδευτικούς, γιατί θέλουμε τη συμμετοχή τους. Και μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος εν συνόλω -δομών, διαδικασιών και εκπαιδευτικών- κάτι το οποίο είχε να γίνει αρκετές δεκαετίες».
Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή αποτελείται από τα εξής πρόσωπα:
i) Ματσαγγούρας Ηλίας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, ως Πρόεδρος
ii) Ανδρεαδάκης Νικόλαος, επ. Καθηγητής Παν. Κρήτης, ως Αντιπρόεδρος
iii) Γιαλούρης Παρασκευάς, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως μέλος,
iv) Πασιάς Γεώργιος, επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, ως μέλος,
v) Κουλουμπαρίτση Αλεξάνδρα, π. Σύμβουλος Π.Ι., ως μέλος,
vi) Λουκέρης Διονύσιος, Σύμβουλος Β΄ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., ως μέλος,
vii) Ζουγανέλη Αικατερίνη, π. Πάρεδρος Π.Ι., ως μέλος,
viii) Σαλτερής Νικόλαος, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε., ως μέλος,
ix) Ο Διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., ως μέλος,
x) Ο Διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., ως μέλος.
Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής ορίζεται η κ. Συρίου Ιωάννα, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 06 με αναπληρώτρια τη Μαρία Λιβανίου εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ07.
Το Έργο της Επιστημονικής Επιτροπής είναι:
i) η μελέτη του σχετικού με την αξιολόγηση νομοθετικού πλαισίου,
ii) η μελέτη των σχεδίων και προτάσεων που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα σε υπηρεσιακό επίπεδο για θέματα αξιολόγησης,
iii) η μελέτη σχετικών προτάσεων των φορέων της εκπαίδευσης,
iv) η διαμόρφωση ερωτηματολογίου βασικών αρχών αξιολόγησης προκειμένου να ερωτηθεί σχετικά η εκπαιδευτική κοινότητα.
v) ο σχεδιασμός και η σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του έργου του εκπαιδευτικού.

Αποστέλλονται και τα τελευταία βιβλία στα σχολεία

Η Διεύθυνση Εκδόσεων του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ ενημερώνει τους Διευθυντές των Σχολείων , ότι κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας συμπλήρωσης της φόρμας «Ελλειμμάτων & Πλεονασμάτων», πραγματοποιείται η συσκευασία των ελλειμμάτων ώστε να αποσταλούν στα κέντρα διανομής.
Η διαδικασία παράδοσης των βιβλίων στα κέντρα διανομής, της βαθμίδας Γυμνασίου, έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Η παράδοση των υπόλοιπων βιβλίων, της βαθμίδας Δημοτικού, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι 9/10 και Λυκείου μέχρι 8/10.
Όλα τα κέντρα διανομής θα ενημερωθούν από την αρμόδια Διεύθυνση για την ακριβή ημερομηνία παραλαβής των βιβλίων.
Σχετικά με τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι συζήτησαν οι φιλόλογοι με τον υφυπουργό Παιδείας

Η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών , η β' ανάθεση φιλολογικών μαθημάτων και το άνοιγμα των πινάκων των αναπληρωτών, συζητήθηκαν κατά την άτυπη συνάντηση μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΠΑΣΑΦ) με τον υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΑΣΑΦ:
-Συζητήθηκε το θέμα της β' ανάθεσης φιλολογικών μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες και η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι οφείλεται κυρίως στην εξοικονόμηση χρημάτων αφού δεν υποχρεώνεται το υπουργείο να προσλάβει αναπληρωτές Φιλολόγους που είναι ειδικοί να διδάσκουν τέτοια απαιτητικά μαθήματα. Παρόλο αυτά ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι έχουν δίκιο οι Φιλόλογοι να δυσανασχετούν.
-Για την αύξηση του ωραρίου, ένα θέμα που πλήττει τους αναπληρωτές κυρίως διότι θα μειωθούν οι διδακτικές ώρες που προορίζονταν για αυτούς, ειπώθηκε από πλευράς Υπουργείου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για του χρόνου και ότι όλα είναι ρευστά. Σκέφτονται διάφορα σενάρια προς όφελος εκείνων των ειδικοτήτων που έχουν αρκετή δουλειά στο σπίτι.Είναι κάτι που ο Σύλλογος ΠΑΣΑΦ παρακολουθεί στενά και θα παρέμβει.
-Σε ερώτηση για το άνοιγμα των πινάκων, για προσμέτρηση δηλ. προϋπηρεσίας από τις 30/6/2010 και μετά, πήραν αρνητική απάντηση. Δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τέλος, τα μέλη του Συλλόγου ΠΑΣΑΦ επισκέφθηκαν το τμήμα διορισμών του Υπουργείου και συνέλλεξαν πληροφορίες για τις επικείμενες φάσεις πρόσληψης αναπληρωτών. Παραδέχτηκαν ότι τα κενά στα σχολεία είναι πολλά-υπάρχει μεγάλη έλλειψη Φιλολόγων-αλλά είναι θέμα πολιτικής απόφασης πότε θα δοθούν.Με τις δεδομένες συνθήκες δεν μπορούν να κάνουν μαζικές προσλήψεις τώρα διότι τους περιορίζει το 7μηνο των συμβάσεων. Αν πάρουν τώρα πάρα πολλούς δεν θα έχουν πιστώσεις να πάρουν αργότερα, όταν θα υπάρχει πραγματική ανάγκη, κυρίως σε βασικές ειδικότητες.

Ψυχολογική πίεση και άγχος ευνοούν το Αλτσχάιμερ

Εάν κάποιος ηλικιωμένος ζει μια ζωή χωρίς πολλές σκοτούρες και δίχως άγχος, προστατεύεται καλύτερα από το Αλτσχάιμερ, από έναν άλλο ηλικιωμένο που ζει μέσα στην πίεση και το στρες. Βέβαια θα αναρωτηθείτε στην Ελλάδα του σήμερα ποιος ηλικιωμένος δεν έχει άγχος και πίεση, αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Και ενώ οι επιστήμονες τονίζουν, ότι το στρες από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ, διευκρινίζουν ότι μπορεί να επιδράσει σαν καταλύτης, για τον ταχύτερο εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.


Επιστήμονες από την Αργεντινή ανακοίνωσαν στο παγκόσμιο συνέδριο της “Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρίας”, που έγινε στην Πράγα, ότι το στρες και ο ρόλος που διαδραματίζει στο Αλτσχάιμερ και την Άνοια, είναι αρκετός λόγος για να δοθεί περισσότερη προσοχή στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν αφού εξέτασαν 107 ασθενείς, του ιδίου φύλλου και επιπέδου μόρφωσης, με ήπια συμπτώματα της νόσου και ηλικία, κατά μέσον όρο, τα 72 χρόνια. Υπήρχε ένα κενό 2,5 ετών κατά μέσον όρο από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση.

Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι συγγενείς τους και όσοι τους φρόντιζαν κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν συνέβη κάτι αξιομνημόνευτο κατά τα τρία χρόνια πριν από την διάγνωση.

Απ΄ότι προέκυψε το 73% των ασθενών με Αλτσχάιμερ βρίσκονταν κάτω από έντονο ψυχολογικό στρες, συχνά εξαιτίας του θανάτου ενός συντρόφου ή παιδιού ή τους είχε συμβεί ένα περιστατικό βίας όπως ένα τροχαίο ή μια επίθεση, όχι τόσο με σωματικές επιπτώσεις όσο με ψυχολογικές.

Μόνο το 24% εκείνων που εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου είχαν βιώσει παρόμοια περιστατικά.

Το Αλτσχάιμερ θεωρείται ότι είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας στον κόσμο και οι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η σωματική και πνευματική νωθρότητα.


Σύμφωνα με την ομάδα των Αργεντίνων επιστημόνων, ο αντίκτυπος περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το στρες, στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.


Πηγή: iatropedia

Επαναφέρετε τα Google Maps στο iPhone σας


 Οδηγίες για το πως να προσθέσετε τα Google ή τα Nokia Maps στο iPhone σας, έστω και μέσω συντόμευσης των ιστοσελίδων της στην αρχική οθόνη της συσκευής, έδωσε η Apple μέσω της ιστοσελίδα της.

Σε περίπτωση που αναβαθμίσατε στο iOS 6 και θέλετε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία χαρτών της Google, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταβείτε στην ιστοσελίδα των Google Maps στην διεύθυνση http://maps.google.com ή στην σελίδα των Nokia Maps στο http://maps.nokia.com.

Θα σας ζητηθεί πρόσβαση στη τοποθεσία σας την οποία πρέπει να επιτρέψετε.

Αφού φορτώσει η σελίδα θα πρέπει να την προσθέσετε στην αρχική σας οθόνη. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο share, το βελάκι που εμφανίζεται στο κάτω μέρος του Safari και από το menu που θα εμφανιστεί να επιλέξετε προσθήκη στην αρχική οθόνη.

Δίνετε στην συντόμευση που θα δημιουργηθεί όποιο όνομα θέλετε και είστε έτοιμοι!

Πηγή: techit

Νέα φοροκαταιγίδα από τα 5.000 έως τα 60.000

Φορολογικές επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως για τους μισθωτούς με παιδιά φέρνει από την 1-1-2013 το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά και των αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές.

Απώλειες θα έχουν και οι καταθέτες, καθώς το καθαρό ποσό των τόκων θα μειωθεί εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στο 15% από 10% που είναι σήμερα. Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για καύσιμο υγραέριο, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εξομοιώνεται με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή του υγραερίου να αυξηθεί σε περίπου 1,40 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ που είναι σήμερα.


Οι μεγάλοι χαμένοι από τις φορολογικές ανατροπές, πέραν των ελεύθερων επαγγελματιών που θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με ενιαίο συντελεστή 30%-35%, είναι οι μισθωτοί με παιδιά και μηνιαίες αποδοχές άνω των 500 ευρώ. Κι αυτό γιατί:


• H νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει μόνο τέσσερις φορολογικούς συντελεστές. Δηλαδή για εισόδημα μηδέν έως 5.000 ευρώ ο συντελεστής είναι μηδέν, για εισόδημα από 5.000 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 10% ή 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 18% και για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ θα είναι 35%.


• Kαταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω.


Οι παραπάνω αλλαγές θα προκαλέσουν αύξηση του φόρου για εισόδημα από 5.000 έως 60.000 ευρώ, η οποία θα φανεί στην παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2013. Μάλιστα οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά με παιδιά.


Ετσι μισθωτός με δύο παιδιά και εισόδημα από 9.000 μέχρι 16.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 400 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται κατά 800 ευρώ και για εισόδημα 30.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρος φθάνει τα 1.400 ευρώ.


Αντίθετα ελαφρύνσεις θα έχουν όσοι δηλώσουν εισόδημα από 70.000 ευρώ και άνω.


Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 90.000 ευρώ θα έχει όφελος 1.100 ευρώ.


Επίσης στο κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνεται αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα καθώς και των συντελεστών της αυτοτελούς φορολόγησης για ναυτικούς και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή τέλους για το ελεύθερο κάπνισμα στους χώρους εστίασης.


• ΕΩΣ 1.000 ΕΥΡΩ


Αγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 100 ευρώ. Για εισόδημα 22.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρος θα είναι 600 ευρώ και για εισόδημα 30.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.


• ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ δεν κατέβαλλε φόρο εισοδήματος, ενώ με το νέο σύστημα θα πληρώνει 1.500 ευρώ.

6,5 δισ. περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Επειδή το πρόγραμμα των περικοπών έπειτα και από την απαίτηση της τρόικας θα είναι εμπροσθοβαρές το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.


Στα 6,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο... λογαριασμός των περικοπών για μισθωτούς και συνταξιούχους στο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών για τη διετία 2013 - 2014.


Αν τώρα ληφθεί υπόψη η κατά την κυβέρνηση «διαρθρωτική αλλαγή» της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) η συνεισφορά τους αυξάνεται στα 7,5 δισ. ευρώ περίπου. Επειδή το πρόγραμμα των περικοπών έπειτα και από την απαίτηση της τρόικας θα είναι εμπροσθοβαρές το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.


Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα περιέχονται μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις σε συντάξεις, 1 δισ. ευρώ εξοικονόμηση στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και 800 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για την καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.


1 Κατάργηση δώρων δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 10%. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας ανέρχονται σε 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο. Για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου (νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο μηνιαίος μισθός είναι 780 ευρώ και οι ετήσιες απολαβές 10.360 ευρώ περιλαμβανομένων των δώρων. Οι απώλειες σε ετήσια βάση φθάνουν στο 9,6%.


2 Ειδικά μισθολόγια. Οι μειώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012.Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπή 6% με 7,5% στους ενστόλους. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση της τάξης του 13,5%, για τους πανεπιστημιακούς 17,5% και για τους δικαστικούς περί το 23%.


3 Δημόσιο - θέσεις ευθύνης.


Μειώνονται κατά 50% οι πρόσθετες αποδοχές που λαμβάνουν οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί και η χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης για όσους το λαμβάνουν.


4 ΔΕΚΟ. Θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Ως αποτέλεσμα οι μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων κατά περίπτωση θα φθάσουν το 20% ή και το 30%. Μάλιστα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των συγκοινωνιών προβλέπεται αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 25% από το α' τρίμηνο του 2013.


5Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκινά νέος γύρος περικοπών στις συμπληρωματικές αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) των εργαζομένων.


6 Σώματα Ασφαλείας. Καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή για όσους είναι σε Σώματα Ασφαλείας.

Κόβονται τα δώρα

Σύνταξη στα 67 για εξοικονόμηση 1 δισ.


1 Περικοπή των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθεί ο ΟΓΑ, όπου συζητήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ.

2 Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
3 Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το γενικό όριο θα πάει από τα 65 στα 67, ενώ θα επηρεαστούν και τα «ενδιάμεσα» όρια (π.χ. μειωμένη σύνταξη).
4 Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20, ενώ συζητείται η δυνατότητα αναγνώρισης και πλασματικών ετών.
5 Μείωση του εφάπαξ, κατά μέσο όρο από 20% έως 30%, σε 22 Ταμεία που χορηγούσαν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές.
6 Επιβολή ειδικής εισφοράς. Οσοι συνταξιούχοι έχουν πάρει υψηλό εφάπαξ, θα κληθούν να πληρώσουν μία ειδική εισφορά (τουλάχιστον 1%, ενώ μπορεί να κλιμακώνεται έως και το 3%).
7 Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη.
8 Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
9 Θέσπιση πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων.
10 Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.

«Ψαλίδι» σε Παιδεία και Υγεία


Στην ΥΓΕΙΑ προβλέπεται:


• Αύξηση εισφορών για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

• Δραματική μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Συνολικά από Ταμεία και νοσοκομεία εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Στην ΠΑΙΔΕΙΑ προβλέπονται:


• Συγχωνεύσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τμημάτων αλλά και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

• Επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με στόχο έσοδα 65 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση ωρών διδασκαλίας ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ανάγκες για αναπληρωτές καθηγητές.
• Μείωση δαπάνης για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι φοιτητές θα επωμιστούν μέρος των εξόδων για τα συγγράμματα.

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR

Φοροκλίμακες «φωτιά» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ένα ακόμα ισχυρό σοκ για τους φορολογούμενους επιφυλάσσουν τα πρώτα σενάρια της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που άρχισαν να επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Το βασικό σενάριο που έχει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων (αντί για οκτώ σήμερα) κλιμακίων:

* Το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ
* Τα επόμενα 7.000 ευρώ εισοδήματος (5.000-12.000) φορολογούνται με συντελεστή 10%.
* Στο επόμενο κλιμάκιο από τα 12.000 έως τα 16.000 ευρώ εισοδήματος, ο συντελεστής αυξάνεται σε 18%.
* Από τα 16.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35%

Πρακτικά, δηλαδή έως τα 16.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με την ισχύουσα κλίμακα, οπότε από τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις για φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, όμως, έρχονται τα πάνω κάτω καθώς για εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ, ο ανώτερος συντελεστής είναι στην προτεινόμενη κλίμακα 35% (ο συντελεστής αυτός επιβάλλεται στην ισχύουσα για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ).

Τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας κλίμακας θα σήμαινε επιβαρύνσεις για μεσαία εισοδήματα έως και 1.000 ευρώ. Αντίθετα φέρνει μείωση φόρου σε πολύ υψηλά εισοδήματα (ο ανώτατος συντελεστής είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος).

Το αποτέλεσμα αυτό, είναι αντίθετο από τις διαρροές των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου που αφορούν ελαφρύνσεις για μικρομεσαία εισοδήματα.

Το εναλλακτικό σενάριο

Στο τραπέζι, υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση κλίμακας με μόλις τρία κλιμάκια ( 5.000 αφορολόγητο, για τα επόμενα 17.000 ευρώ συντελεστής 15% και για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ συντελεστής 30%).

Στην αξιολόγηση των τελικών αποφάσεων που θα κρίνουν την ισορροπία επιβαρύνσεων – ελαφρύνσεων θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι τελικές αποφάσεις για το αφορολόγητο των τέκνων, τις φοροαπαλλαγές και κυρίως τις αποδείξεις (εξετάζεται να αυξάνουν το αφορολόγητο αποδείξεις από γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.).

Όπως έχουμε γράψει, εξετάζεται η κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν τέκνα. Το πρόσθετο αφορολόγητο είναι σήμερα 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο. «Το μέτρο εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων – καβάτζα και θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε» λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Οσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πλην όσων δουλεύουν ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι), όπως είναι γνωστό εξετάζεται ένας συντελεστής: 35% για όλο το εισόδημα.

ΟΛΜΕ: Κινητοποίηση για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και τη μεταφορά των μαθητών

   Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                                Αθήνα, 28/9/12
 
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
 
Στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία όλης της χώρας επικρατεί αναβρασμός σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ειδικά στα σχολεία της Αττικής, το πρόβλημα της μεταφοράς, απειλεί την ίδια την ύπαρξη των σχολείων.
Το Υπουργείο Παιδείας με την πολιτική του υπονομεύει τη λειτουργία των σχολείων αυτών, όπως και των γενικών σχολείων σε πολλές περιοχές της χώρας,  20 μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων! 
Τα κενά των καθηγητών για τα μουσικά και καλλιτεχνικά μαθήματα (με την προοπτική της επτάμηνης απασχόλησής τους), δεν θα καλυφθούν ούτε το Δεκέμβριο! 
Οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας όλων των σχολείων, γενικών, καλλιτεχνικών, μουσικών, ειδικής αγωγής κλπ, και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη μετατροπή τους σε σχολεία κλειστά στη λαϊκή πρόσβαση, σε σχολεία  μόνο για τα ισχυρά εισοδηματικά  βαλάντια, σε σχολεία που θα εκλιπαρούν την ελεημοσύνη των «χορηγών», για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.
Μετά την επιβολή του «Καλλικράτη», με την ταυτόχρονη δραματική περικοπή της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης ζούμε την τωρινή τραγική κατάσταση. Δεν θα το επιτρέψουμε!
Στηρίζουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στα σχολεία αυτά.
Απαιτούμε να λυθεί χωρίς αναβολή το σοβαρό θέμα της μεταφοράς των μαθητών και της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών σε όλα τα σχολεία.
 
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ συμμετέχουμε
στη μουσική και καλλιτεχνική διαμαρτυρία
·        Τρίτη, 2 Οκτωβρίου, 11 π.μ.
(πλατεία Κλαυθμώνος) στην Αθήνα
·        Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, 11 π.μ.
(πλατεία Αριστοτέλους) στη Θεσσαλονίκη

"Ανάσα" για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Πώς να μειώσετε τη δόση του στεγαστικού σας 30%

- Το σχέδιο των τραπεζών βρίσκεται προς έγκριση στην ΤτΕ και στην τρόικα
- Περιλαμβάνει περίοδο χάριστος μέσω επιμήκυνσης ή μερικής αποπληρωμής του κεφαλαίου
- Περιοριστικός παράγοντας η ηλικία να μην υπερβαίνει τα 75
- Σε ποιες περιπτώσεις ο δανειολήπτης δε θα καταβάλλει καθόλου δόσεις

Το σχέδιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο


Αν και η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης περιλάμβανε τη ρύθμιση της μηνιαίας δόσης του δανείου στο 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη κάτι τέτοιο τελικά δε θα υπολοιηθεί. Έτσι η πρόταση που σχεδίασαν οι τράπεζες προβλέπει τη μείωση της δόσης κατά 30% για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα έχουν εισοδηματικές απώλειες από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μία “ανάσα” στα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.


Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στην ομάδα διαμόρφωσης του εν λόγω σχεδίου, σηματικό πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι δεν τίθεται θέμα αύξησης του επιτοκίου και μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου επανέρχονται ξανά οι βασικοί όροι του δανείου, όπως π.χ η διάρκεια, χωρίς κανένα κόστος.


Πώς θα μείωσετε τη δόσης του στεγαστικού σας


Η μείωση στη μηνιαία δόση θα γίνεται με δύο τρόπους.


1
. Με επιμήκυνση ως πέντε έτη, δηλαδή η δόση θα μειώνεται με αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου από 3 έως 5 έτη.

2
. Με μερική αποπληρωμή κεφαλαίου, δηλαδή ο δανειολήπτης θα μπορεί για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια να αποπληρώνει το σύνολο των τόκων και μέρος του κεφαλαίου ώστε η συνολική μείωση στη δόση να φτάνει το 30%.


Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα το ΒΗΜΑ, οι τράπεζες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις ρυθμίσεις καθώς το ποσοστό των “κόκκινων δανείων” είναι περίπου 40% στην καταναλωτική πίστη, 25% στις επιχειρηματικές χορηγήσεις και 20% στα στεγαστικά δάνεια.


Μάλιστα οι τράπεζες σε περιπτώσεις που έιναι πραγματικά δύσκολες προωθούν ακόμη πιο επιθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, σε δανειολήπτες που τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, η περικοπή στη μηνιαία δόση μπορεί να φτάσει ακόμη καισ το 80% ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την περιουσιακή κατάσταση.


Στην περίπτωση που δανειολήπτης και τράπεζα δεν μπορούν να βρουν τη “χρυσή τομή”, τότε ο πρώτος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κάνοντας χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε αυτήν την περίπτωση το μειονέκτημα έιναι ότι η έκδοση της απόφασης καθυστερεί λόγω των πολλών αιτημάτων που έχουν κατατεθεί.


Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αυξάνεται η διάρκεια του στεγαστικού δανείου τόσο μειώνεται η μηνιαία δόση. Σε αυτήν την περίπτωση όμως αυξάνονται οι συνολικοί τόκοι που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης. Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό παράγοντα παίζει η ηλικία του δανειολήπτη η οποία στη λήξη του δανείου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 – 75 χρόνια, αναλόγως με την πολιτική της κάθε τράπεζας.


Τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις, οι τράπεζες μπορούν να παράσχουν μία περίοδο χάριτος κατα την οποία ο δανειολήπτης δε θα καταβάλλει δόσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό χρέος.

Διοργάνωση προαιρετικών επιμορφωτικών σεμιναρίων - εργαστηρίων από την Σχολική Σύμβουλο της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων κ. Νταλαούτη Παρασκευή

  1. 1.Σεμινάριο – βιωματικό εργαστήριο διάρκειας 4 ωρών με θέμα: “Φιλαναγνωσία:          Το θεωρητικό πλαίσιο και η βιωματική προσέγγιση λογοτεχνικών κειμένων” που θα διεξαχθεί στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων την Τετάρτη 03/10/2012 και ώρα 17.00΄ και θα το παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των 8ου, 2ου Πρότυπου Πειραματικού και 12ου Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων.
  2. 2.Σεμινάριο – βιωματικό εργαστήριο διάρκειας 4 ωρών με θέμα: “Φιλαναγνωσία: Το θεωρητικό πλαίσιο και η βιωματική προσέγγιση λογοτεχνικών κειμένων” που θα διεξαχθεί στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων την Τετάρτη 10/10/2012 και ώρα 17.00΄ και θα το παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των 21ου, 1ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων και όσοι εκπαιδευτικοί της 3ης Εκπαιδευτικής     Περιφέρειας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDlWc0h4RnVnUFZoYnRqejJzYjgyaHc6MQ
  3. 3.Σεμινάριο-εργαστήριο διάρκειας 4 ωρών με θέμα: «Οι διαδραστικοί Πίνακες στην Εκπαίδευση» που θα διεξαχθεί στο 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, την Πέμπτη 04/10/2012 και ώρα 17.00΄  και θα το παρακολουθήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί των 1ου και 2ου Πρότυπων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων καθώς και όσοι εκπαιδευτικοί των 8ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων επιθυμούν.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Το νέο εφάπαξ σε Δημόσιο και 14 Ταμεία

Το νέο σύστημα φορολόγησης: Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς. Αναλυτικοί πίνακες

Δυσβάστακτα βάρη συσσωρεύονται στις πλάτες των φορολογουμένων. Πρόσθετοι φόροι επιβάλλονται για να συγκεντρωθούν τα 3 δισ. των πρόσθετων εσόδων που ζητά η τρόικα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα θα επιβαρυνθούν μέχρι 1.400 ευρώ τον χρόνο. Σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος 35% από το πρώτο ευρώ

Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο σύστημα φορολόγησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Στόχος είναι να κλείσει το πακέτο των πρόσθετων εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013-2014.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που είναι σήμερα, και επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, σε 35% για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ ή σε 30% για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διάφορες προτάσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, τα κλιμάκια της οποίας, από 8 που είναι σήμερα, θα περιοριστούν σε τρία ή τέσσερα.
Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Στα σενάρια περιλαμβάνεται και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα ή εναλλακτικά η περικοπή τους κατά 50%, μέτρο που θα προσθέσει ακόμη μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στις οικογένειες.
Το «πακέτο» των νέων φόρων ύψους 3 δισ. ευρώ συμπληρώνεται με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και επιβολή ενός φόρου 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, αύξηση των φόρων στις αμοιβές των ναυτικών κατά 66% έως και 233%, μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το υγραέριο και τα τσιγάρα, αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων και την επιβολή τέλους αδείας για χώρους καπνιζόντων.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Στα μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης και η μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ από 42,5% που είναι σήμερα σε 35%.
Κατάργηση
Επίσης καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονται κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κλπ.
Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Οι φορολογούμενοι που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτικές δραστηριότητες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 6%.
Επιπλέον ο συντελεστής φόρου που επιβάλλεται στις αμοιβές των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού αυξάνεται από 6% σε 15%, ενώ ο συντελεστής φόρου στις αμοιβές των μελών των κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων αυξάνεται από 3% σε 10%. Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν υπολογίστηκαν σε 57 εκατ. ευρώ.
Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Στο 35% η φορολόγηση των ΑΕ και ΕΠΕ
Φόρος 35% από το πρώτο ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες
Με έναν φορολογικό συντελεστή, ενδεχομένως 35%, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ τα εισοδήματα που αποκτούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι:
  • Επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο εισοδήματος μέχρι 1.750 ευρώ.

  • Επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με φόρους αυξημένους κατά 1.750 έως και 5.580 ευρώ ετησίως.

    Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
  • Από αυτές τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών.

  • Για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, μειώνεται από το 20% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών και από 25% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης κατά τη διανομή μερίσματος. Με τον τρόπο αυτό η συνολική φορολογική επιβάρυνση για κέρδη των ΑΕ μειώνεται από το 42,5% στο 35%.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι
Φοροεπιβαρύνσεις μέχρι 1.400 ευρώ σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Φοροεπιβαρύνσεις που φθάνουν μέχρι και τα 1.400 ευρώ σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ «φέρνουν» τα σενάρια της νέας φορολογικής κλίμακας που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ να διατηρείται, τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τη νέα φορολογική κλίμακα είναι τα ακόλουθα:
  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο όριο αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και τρία ακόμη φορολογικά κλιμάκια:
- Από 5.000-12.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
- Από 12.000 - 16.000 ευρώ με συντελεστή 18%.
- Από 16.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 35%.
Στην περίπτωση που καταργηθούν πλήρως τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά, τα οποία ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα, τότε οι έξτρα φοροεπιβαρύνσεις με την εφαρμογή της συγκεκριμένης κλίμακας διαμορφώνονται ως εξής:
  • Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά: Για τους έχοντες εισοδήματα έως 16.000 ευρώ δεν θα προκύψουν ούτε αυξήσεις ούτε ελαφρύνσεις φόρων. Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 17.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ προκύπτουν έξτρα φόροι από 100 ευρώ έως 1.000 ευρώ. Για τους έχοντες εισοδήματα από 70.000 ευρώ και άνω προκύπτουν φοροελαφρύνσεις έως 1.600 ευρώ.

  • Φορολογούμενοι με 1 προστατευόμενο τέκνο: Για εισοδήματα από 6.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ οι πρόσθετοι φόροι ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.200 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ προκύπτουν ελαφρύνσεις από 150 έως 1.400 ευρώ.

  • Φορολογούμενοι με 2 προστατευόμενα τέκνα: Για εισοδήματα από 6.000 έως 70.000 ευρώ οι έξτρα φόροι ανέρχονται από 100 έως 1.400 ευρώ, ενώ οι ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ φθάνουν μέχρι και τα 1.200 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο όριο αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και δύο ακόμη φορολογικά κλιμάκια:
- Από 5.000-22.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
- Από 22.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 30%.
Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα
Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και στο πετρέλαιο κίνησης

Αυξάνεται κατά 65%, από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο, ο ΕΦΚ στο υγραέριο και εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση του ΕΦΚ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης κατά 16 λεπτά το λίτρο.
Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις τιμών τα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα και να γίνουν φθηνότερα αυτά που είναι σήμερα πολύ ακριβά.
Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποδώσουν τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 187 εκατ. ευρώ. Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.
Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα - ethnos.gr, 29/9/2012

Η μοναδική πόλη στον κόσμο χωρίς ούτε ένα δέντρο



Αυτό που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη του Norilsk στη Ρωσία, είναι η ολοκληρωτική απουσία των δέντρων από την πόλη. Η αιτία είναι η υπερβολική ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία δεν επιτρέπει την ευδοκίμηση δέντρων ή φυτών στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα το οποίο δίνει την εικόνα μιας πόλης από σκέτο μπετόν.



Η απορία όλων είναι πως μπορούν και ζουν εκεί άνθρωπο... Θέμα συνήθειας θα πουν οι πιο πολλοί... Για φανταστείτε την πόλη σας λοιπόν χωρίς ούτε ένα δέντρο... Πραγματικά οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

ΥΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩN: 17 εκ. για το πετρέλαιο των σχολείων

«Καλέσαμε και την Ένωση των Δήμων να μας κάνει την εκτίμησή της, έκανε την εκτίμηση για ένα ποσό περίπου δέκα πέντε εκατομμυρίων που θα χρειαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό το ποσό το κοινοποιήσαμε και στο Υπουργείο Οικονομικών -στο Γενικό Λογιστήριο του
Κράτους, δηλαδή- αλλά ενημερώσαμε και το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου αυτό το πρόσθετο ποσό να εξασφαλιστεί και να δοθεί στους δήμους για το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρυνθούν».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Γεωργίου Πάντζα, σχετικά με την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κατέθεσα την ερώτηση αυτή με θέμα την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης όχι γιατί σήμερα το θέμα είναι επίκαιρο, αλλά γιατί ενόψει του χειμώνα, όταν θα «σκάσει» το πρόβλημα, θα είναι πολύ αργά να αντιμετωπιστεί.
Θα είναι πολύ αργά, κύριε Υπουργέ, γιατί η χρόνια αντίδραση της συγκυβέρνησής σας στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, είναι μηδενική.
Δεν σας κρύβω, όμως, ότι ελπίζω –και μαζί με εμένα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα και οι μαθητές μας- πως στο μεγάλο αυτό ζήτημα η αντίδρασή σας θα αποτελέσει εξαίρεση. Εξαίρεση όμοια με αυτή που επιδεικνύετε κάθε τρεις μήνες, όταν εκπληρώνετε με υπέρμετρο ζήλο τα διάφορα παρανοϊκά αιτήματα της τρόικα και των δανειστών μας, αιτήματα που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να καταδικάζουν σε βέβαιο θάνατο την ελληνική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, κύριε Υφυπουργέ –θα ήθελα, βέβαια, να ήταν και ο κύριος Υπουργός, ο κ. Στουρνάρας, εδώ- η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι συνεχιζόμενες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και η μειωμένη απόδοση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται τα σχολεία μας τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες.
Με τις πολιτικές σας έχετε πετύχει να καταδικάσετε το μέλλον της χώρας που στηρίζεται στη νέα γενιά, στους μαθητές και στις μαθήτριες, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Αντί, λοιπόν, να επιλύετε προβλήματα, έρχεστε και προσθέτετε ακόμα ένα, όπως αυτό που αφορά στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%, πάντα, φυσικά, σε συμμόρφωση με τις επιταγές των τοκογλύφων δανειστών μας.
Έρχεστε, δηλαδή, στα ίσα και υποχρεώνετε τα σχολεία ή να λειτουργήσουν χωρίς θέρμανση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές και τους δασκάλους ενόψει του χειμώνα, ή να δαπανήσουν όλη σχεδόν την κρατική τους επιχορήγηση στην αγορά πετρελαίου σε βάρος των υπολοίπων λειτουργικών αναγκών τους.
Σας ερωτώ, λοιπόν: Θα εξαιρέσετε τις σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και από το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στις ΔΕΚΟ; Διότι εκτός του πετρελαίου, πολλά σχολεία χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο, όπως, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη.
Θα εξασφαλίσετε, με άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ, ότι θα έχουν θέρμανση οι μαθητές μας και οι δάσκαλοι σε όλα τα σχολεία, χωρίς να επηρεαστούν οι δαπάνες των υπολοίπων λειτουργικών αναγκών τους;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα απαντήσω στο ερώτημα για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ήταν και στο γραπτό κείμενο. Γι' αυτό, άλλωστε, εγώ έχω προετοιμαστεί.
Θα σας απαντήσω ότι επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Όχι για το ΦΠΑ δηλαδή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Στο φυσικό αέριο. Αυτό εννοείτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Το πετρέλαιο θέρμανσης με το φυσικό αέριο νομίζω ότι έχει κάποια διαφορά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Έχει για τη Θεσσαλονίκη όπου τα σχολεία λειτουργούν με φυσικό αέριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Συνεπώς, για το πετρέλαιο θέρμανσης σας λέω –επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος- ότι συζητήσαμε το θέμα και με τους συνεργάτες μου στην Επιτροπή και διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει ένα ζήτημα με τα σχολεία τα οποία θερμαίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης.
Καλέσαμε και την Ένωση των Δήμων να μας κάνει την εκτίμησή της, έκανε την εκτίμηση για ένα ποσό περίπου δέκα πέντε εκατομμυρίων που θα χρειαστεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό το ποσό το κοινοποιήσαμε και στο Υπουργείο Οικονομικών -στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή- αλλά ενημερώσαμε και το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου αυτό το πρόσθετο ποσό να εξασφαλιστεί και να δοθεί στους δήμους για το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρυνθούν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Πάντζας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η απάντησή σας μπορεί να έχει ένα περίπου θετικό περιεχόμενο για τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, αλλά τα λεγόμενά σας θα πρέπει να γίνουν και πράξη, κάτι για το οποίο μέχρι τώρα δεν μας έχετε πείσει και προεκλογικά και σήμερα. Αντίθετα, μας έχετε πείσει για την ασυνέπεια των λόγων σας.
Σας υπενθυμίζω ότι προεκλογικά όλες οι εξαγγελίες με τις οποίες υφαρπάξατε την ψήφο του ελληνικού λαού πήγαν περίπατο.
Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι σε αυτήν την Αίθουσα, στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησής σας ακούστηκαν εξαγγελίες, οι οποίες σύντομα μπήκαν στο συρτάρι κι αυτές κατ' εντολή της τρόικας.
Ελπίζω να μην ακολουθήσετε και σε αυτό το θέμα την ίδια τακτική, διότι πάνω απ' όλα και πάνω απ' όλα είμαστε πολιτικοί και γονείς και όλα τα παιδιά της Ελλάδας είναι παιδιά μας και οφείλουμε να τα αγκαλιάσουμε και να τα μορφώσουμε κι όχι να τα βλέπουμε καθημερινά να λιποθυμούν από την πείνα και να έχουν ψυχολογικά προβλήματα από το κλίμα που επικρατεί μέσα στα σπίτια τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων των γονιών τους.
Πρέπει να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα την οποία ψηφίσατε και στην οποία είστε ο κύριος μοχλός εφαρμογής της. Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας και γενικότερα η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Δεν μπορείτε, κύριε Υπουργέ, να αποστραγγίζετε οικονομικά τη δημόσια παιδεία και να παρασύρετε στο κενό τα όνειρα κάθε μαθητή και μαθήτριας. Αυτό αποτελεί υπέρμετρη ντροπή και προσβολή στα δημοκρατικά μας ιδεώδη.
Οι μνημονιακές σας πολιτικές έχουν καταδικάσει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα στην παρακμή. Άρα, λοιπόν, περιμένουμε η εξαγγελία σας αυτή να μετουσιωθεί σε πράξη. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να έρθει ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα εξαιρεί τις σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Επιπλέον, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω εσάς αλλά και την Κυβέρνησή σας και κυρίως τον κ. Στουρνάρα: Ειλικρινά, το βράδυ μπορείτε και κοιμάστε καλά; Αυτό το ανάθεμα του ελληνικού λαού πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε; Η συνείδησή σας δεν αντιδρά; Δεν είστε άνθρωποι; Δεν πονάτε αυτούς τους συνανθρώπους σας; Εκτός αν είστε ρομπότ και σας βάζουν μια κασέτα από την τρόικα του εξωτερικά και λειτουργείτε χάριν αυτής της κασέτας.
Και μη μου πείτε ότι όλα αυτά –αυτό το γνωστό, το οποίο επαναλαμβάνετε συχνά- τα κάνετε για τη σωτηρία της πατρίδας. Τη σωτηρία της πατρίδας έπρεπε να την είχατε σκεφθεί πολύ νωρίτερα, όταν με τη διακυβέρνηση τη δική σας και του ΠΑΣΟΚ καταστρέψατε αυτήν τη χώρα, κοινωνικά, ηθικά, περιβαλλοντικά, πατριωτικά, την καταχρεώσατε και τη στείλατε στον πάτο. Δημιουργήσατε δεκάδες σφάλματα, ένθεν κι ένθεν και οικονομικά σκάνδαλα, για τα οποία κανένας δεν πήγε φυλακή και κανένας δεν επέστρεψε τα κλεμμένα. Μην ισχυρίζεστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα κάνετε για τη σωτηρία της πατρίδας. Όχι!
Παλιά έλεγαν ότι όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών ήταν οι τσάροι της οικονομίας. Φροντίστε επί των ημερών σας αντί για τσάροι να μη γίνετε Ρασπούτιν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υπουργός για να απαντήσει για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο: Είναι πολύ επικίνδυνος ο διαχωρισμός σε Έλληνες που κοιμούνται τα βράδια κι έχουν ήσυχη τη συνείδηση και σε αυτούς που δεν κοιμούνται τα βράδια. Αυτό παραπέμπει σε συνειρμούς άλλων εποχών. Προσέξτε το αυτό, διότι δημιουργούμε έτσι ένα διχαστικό πνεύμα στον ελληνικό λαό, για το ποιος είναι ο σωστός και ποιος είναι ο λάθος πολίτης, ποιος είναι ο πατριώτης και ποιος είναι ο μη πατριώτης. Αυτό πρέπει να το προσέξετε πάρα πολύ καλά όταν κάνετε τέτοιες αναφορές.
Όσον αφορά το τι υποσχεθήκαμε στις προγραμματικές δηλώσεις, μπορείτε να διαβάσετε τι υποσχέθηκα για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα γίνουν πράξη, και η αναμόρφωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η φορολογία εισοδήματος και το ποινολόγιο και το περιουσιολόγιο και όλα αυτά τα οποία είναι σε εξέλιξη. Ακόμη και στο πρόβλημα της φορολογίας εισοδήματος με τις δόσεις δώσαμε μία λύση μέσα στο καλοκαίρι.
Θα ήθελα να σας πω ότι το να αλλάξουμε τη φορολογική μας νομοθεσία και να προχωρήσουμε σε μία μεταρρύθμιση, το να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα κατά των φοροφυγάδων, το να βρούμε ποιος στέλνει εμβάσματα και δεν έχει κάνει τις σωστές δηλώσεις ή έχει κάνει ανακριβείς δηλώσεις, το να ανακουφίσουμε όλους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς με το να πάρουμε τα χρήματα από αυτούς που δεν δηλώνουν, δεν νομίζω ότι είναι μνημονιακή λαίλαπα, ούτε μνημονιακή επιταγή, αλλά είναι επιταγή που επιβάλλεται από την πατρίδα μας, γιατί επιτέλους κάποια μέρα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους εκείνοι που πρέπει να πληρώνουν τόσα χρόνια και δεν πληρώνουν, για να ανακουφιστούν και οι ευπαθείς ομάδες, αυτές οι οποίες για τόσα χρόνια έχουν γίνει το υποζύγιο.
Εγώ τουλάχιστον αυτό θα προσπαθήσω να κάνω κι ελπίζω, με τη βοήθεια και κατανόηση όλων των πλευρών σε αυτήν την Αίθουσα, να το πετύχω.
Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τόσα χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Να μην γράφεται τίποτα στα Πρακτικά.
Είστε εκτός Κανονισμού, κύριε Πάντζα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Κύριε Πρόεδρε...

Nέα παράταση προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκ μέρους συνδυασμών υποψηφίων ή μεμονωμένων υποψηφίων μέχρι και την Τρίτη 2-10-2012.
Αυτό ορίζει απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου. ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Νέος φόρος στο κεφάλι

Ένας ακόμη φόρος πέφτει στα κεφάλια των μισθωτών που έχουν και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, καθώς σχεδιάζεται να αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου από το 20% στο 30%.
Ταυτόχρονα στήνονται «δόκανα» στους ελεύθερους επαγγελματί­ες, καθώς θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και το επι­πλέον αφορολόγητο που δικαιούνται για καθένα από τα παιδιά τους. Επιπλέον θα φορολογούνται με 30% από το πρώτο ευρώ, ενώ τους επιβάλλεται και παρακράτηση 55% για τον φόρο (προκαταβολή φό­ρου) που θα πληρώσουν την επόμενη χρονιά.
Η μεγάλη έκπληξη έρχεται για τους μισθωτούς που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών για να καλύπτουν ενδεχομένως μια δεύτερη απασχόληση (με σχέση εξαρτημένης εργασίας).
Θα συνεχίσουν μεν να φορολογούνται βάσει την κλίμακας των φυσικών προσώπων, αλλά θα βάζουν λιγότερα χρήμα­τα στην τσέπη τους, εξαιτίας της αύξησης της παρακράτη­σης φόρου στο 30%. Παρηγοριά για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους είναι η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και η φορολόγησή τους με την κλίμακα την οποία χά­νουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικότερα:
♦ Καταργούνται τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών και όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους.
♦ Αλλάζει σημαντικά το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς θα φορολογούνται όχι με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα αλλά με βάση το σύστημα που ισχύει σήμερα για τις Ανώνυ­μες Επιχειρήσεις και τις ΕΠΕ.
♦ Καταργείται για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και προβλέπεται ενιαίος φόρος (30% περίπου) στο εισόδημα από το πρώτο ευρώ, καθώς, μόνο από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, ο προσθε­τός φόρος θα είναι 1.500 ευρώ.
♦ Μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ). Ο στόχος είναι η επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 30%.
♦ Παράλληλα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στην αναγνώριση μόνο των δαπανών που συνδέονται με την παραγω­γική λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα καθώς θα περιοριστούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων που θα αναγνωρίζονται.
♦ Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει λιγότερα φορο­λογικά κλιμάκια με αναπροσαρμογή των συντελε­στών. Διατηρείται το αφορολόγητο, ενώ θα μειωθεί και ο ανώτατος συντελεστής που είναι σήμερα 45% και αφορά το τμήμα του εισοδή­ματος άνω των 100.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εναρ­μονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με των επιχει­ρήσεων.
♦ Αλλαγές θα επέλθουν και στους μισθω­τούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπη­ρεσιών για εργασία με σχέση εξαρτημένης ερ­γασίας, καθώς όσοι έχουν μικρότερο εισόδημα από τη μισθωτή εργασία και μεγαλύτερο από το μπλοκάκι θα πά­ψουν να φορολογούνται με την κλίμακα των φυσικών προσώπων και θα φορολογούνται σαν επαγγελμα­τίες, με παρακράτηση φόρου 30%.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Εως 200€ μείον οι δόσεις δανείων


Ελεύθερος Τύπος
Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων λόγω της ραγδαίας πτώσης του ευρωπαϊκού διατραπεζικού επιτοκίου euribor.
Οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο από το 2004 και μετά μπορούν να δουν στο ενημερωτικό σημείωμα των δόσεών τους επιτόκια ακόμη και 1%.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα λαμβάνουν μια ανάσα στα οικονομικά τους, που μπορεί να ξεπερνά και τα 150-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου, καθώς αποπληρώνουν χαμηλότερη δόση.


ΔΟΕ: Προσμέτρηση προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών μετά την 30η/6/2010

Αρ. πρωτ. :   1382                                            Αθήνα 29/9/2012
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας 
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο                    
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.                 
Μ.Μ.Ε.

Θέμα: «Προσμέτρησης προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών μετά την 30η/6/2010».
Κύριε Υπουργέ
Στη συνάντηση που είχατε με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.,  στις 10/9/2012, δηλώσατε ότι το θέμα της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μετά την 30η/6/2010, είναι άδικο και ότι άμεσα θα δοθεί λύση με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου. Και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της σχετικής ρύθμισης με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός σας, σε συνάντηση με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και σε ερώτηση για το άνοιγμα των πινάκων, για προσμέτρηση δηλ. προϋπηρεσίας από τις 30/6/2010 και μετά, φέρεται να δήλωσε «Δεν υπάρχει πιθανότητα για τέτοιο ενδεχόμενο».
Κύριε Υπουργέ
            Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας αντιμετωπίζει πάντα τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή και προσπαθεί αφού θέσει τα αιτήματα του κλάδου, να λάβει απαντήσεις τις οποίες κοινοποιεί στα μέλη της. Δυστυχώς  μετά από τις μέχρι τώρα συναντήσεις μας (18/7/2012 και 10/9/2012) οι δεσμεύσεις σας όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν αλλά με δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων και υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας έχουν αναιρεθεί. Για το λόγο αυτό κύριε Υπουργέ ζητούμε άμεση απάντηση στο θέμα που προέκυψε, ισχύει η δική σας αρχική δέσμευση προς τη Δ.Ο.Ε. ή η μεταγενέστερη δήλωση του κ. Υφυπουργού;

ΔΟΕ '' Θέμα: Διορισμός αναπληρωτών ειδικοτήτων για τα σχολεία ΕΑΕΠ''

Αρ. Πρωτ:1373 Αθήνα 27/9/2012

Προς:
Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κοιν:
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.
Θέμα: Διορισμός αναπληρωτών ειδικοτήτων για τα σχολεία ΕΑΕΠ

Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το διορισμό αναπληρωτών ειδικοτήτων στα σχολεία ΕΑΕΠ όλης της Ελλάδας το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει τα εξής:
  • Είναι απαράδεκτο, τέλος Σεπτέμβρη τα σχολεία να μην έχουν ακόμη εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά του ελληνικού λαού να μην απολαμβάνουν Παιδεία αντάξια των εποχών λόγω κυβερνητικών ευθυνών και οι εκπαιδευτικοί να είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν υπερωριακά χωρίς να αμείβονται.
  • Είναι απαράδεκτο, λόγω αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα ορισμένων Διευθυντών Π.Ε. της χώρας, οι οποίοι δεν έδωσαν έγκαιρα τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικοτήτων, να ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που διανύουμε υποχρεώνονται σε επιπλέον θυσίες.
  • Είναι απαράδεκτο, οι τοποθετήσεις αναπληρωτών να μη γίνονται σε μια φάση ώστε να μην υπάρχουν αδικίες και να έχει νόημα η σειρά εγγραφής τους στο σχετικό πίνακα διορισμών.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά το πάγωμα των τοποθετήσεων αναπληρωτών ειδικοτήτων μέχρι να δοθούν όλα τα κενά, σε όλες τις Διευθύνσεις της χώρας και την απόδοση των ευθυνών σε όσους με τις παραλείψεις και την ολιγωρία τους υπέβαλλαν σε άσκοπη δοκιμασία τους εκπαιδευτικούς.

ΟΛΜΕ: Συνεχίζουμε τον αγώνα

  Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 3227382
www.olme.gr
e-mail:olme@otenet.gr      
Αθήνα, 28/9/2010


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία και τα συλλαλητήρια και μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας πλημμύρισαν τους δρόμους στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις πόλεις.

Οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απέδειξαν ότι λαός και εργαζόμενοι όχι μόνο δεν νομιμοποιούν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αλλά είναι αποφασισμένοι να παλέψουν σκληρά, να υπερασπιστούν το δίκιο τους, να αντισταθούν σε όλους αυτούς που θέλουν να τους θυσιάσουν στο βωμό της κρίσης.

  Το ποτάμι της κοινωνικής οργής ξεχειλίζει. Να τελειώνουμε με τη μοιρολατρία,  την απογοήτευση και τον αποπροσανατολισμό που σπέρνουν τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ.

Η πετυχημένη χθεσινή κινητοποίηση ήρθε ακόμα να διαψεύσει απόψεις που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για νέες κινητοποιήσεις.
Ο μόνος δρόμος είναι οι μαζικοί, μαχητικοί, παρατεταμένοι αγώνες για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.
Η απεργία της 26ης Σεπτέμβρη δεν ήταν ντουφεκιά στον αέρα. Θα  βρει την αγωνιστική της συνέχεια.
Κάθε σχολείο, κάθε ΕΛΜΕ, κάθε περιοχή  να γίνει κέντρο αγώνα.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ να υλοποιήσουν μέτρα στήριξης των κινητοποιήσεων όπως πανό στα σχολεία, συναντήσεις με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, συσκέψεις με τοπικούς φορείς και σωματεία για κοινή δράση, τοπικές διαμαρτυρίες κ.ά.
Διαρκής αγώνας για να μην ψηφιστούν τα νέα βάρβαρα  μέτρα, για να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Μπορούμε να νικήσουμε.

Φόρος στις καταθέσεις – Τέλος το επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων με 15%, από 10% που είναι σήμερα, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Προς κατάργηση το επιπλέον αφορολόγητο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για κάθε παιδί
Φόρος στις καταθέσεις - Τέλος το επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί
Προτάσεις-σοκ έχουν πέσει στο τραπέζι για να συμπληρωθεί το φορολογικό πακέτο των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα και από πιέσεις της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων και την κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για κάθε παιδί.
Οσον αφορά στις καταθέσεις, το βασικό σενάριο που κοστολογείται είναι η αύξηση του ποσοστού με το οποίο φορολογούνται οι τόκοι από το 10% στο 15%.
Ετσι, αν για παράδειγμα οι ετήσιοι τόκοι φθάνουν στα 2.000 ευρώ, ο φόρος θα ανέβει από τα 200 ευρώ σήμερα στα 300 ευρώ με τον νέο συντελεστή. Για το επιπλέον αφορολόγητο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανέρχεται στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το δεύτερο και στα 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω.
Σε περίπτωση που καταργηθεί, μία οικογένεια με δύο παιδιά με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή θα πληρώσει 400 ευρώ επιπλέον φόρο.
Θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το φορολογικό πακέτο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».
Σε αυτό επίσης θα περιέχεται και σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι επιβαρύνσεις θα προκύψουν από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους με έναν συντελεστή ενδεχομένως 35% από το πρώτο ευρώ.
Με το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει πρόσθετα έσοδα περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Επίσης προωθούνται μέτρα όπως η αύξηση της φορολογίας στον καπνό, αλλά και άλλους φόρους κατανάλωσης.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος προβλέπει:
- Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα ανέλθει στο 30% ή στο 35%. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί, με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι». Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται οι φόροι εκτοξεύονται στα ύψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, για ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 10.000 ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 500 ευρώ. Με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 35%, ο φόρος θα φθάσει τα 3.500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που επιβληθεί φόρος 30%, τότε ο φόρος θα διαμορφωθεί στις 3.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς φορολόγησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να εκπίπτουν το 100% των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Σήμερα εκπίπτει το 10% των ασφαλιστικών εισφορών από τον τελικό φόρο.
- Με νέα φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ διατηρείται, ενώ τα φορολογικά κλιμάκια περιορίζονται από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να «προσγειωθεί» στην περιοχή του 30%.
- Βιβλία και στοιχεία θα τηρούν υποχρεωτικά οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Ωστόσο, εξετάζεται ο συντελεστής να είναι χαμηλότερος από 35%.
ΜΙΣΘΟΙ
1 Κατάργηση δώρων δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 10%. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας ανέρχονται σε 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο. Για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου (νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο μηνιαίος μισθός είναι 780 ευρώ και ετήσιες απολαβές 10.360 ευρώ περιλαμβανομένων των δώρων. Οι απώλειες σε ετήσια βάση φθάνουν στο 9,6%.
2 Ειδικά μισθολόγια. Οι μειώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπή 6 με 7,5% στους ένστολους. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση της τάξης του 13,5%, για τους πανεπιστημιακούς 17,5% και για τους δικαστικούς περί το 23%.
3 Δημόσιο – Θέσεις ευθύνης. Μειώνονται κατά 50% οι πρόσθετες αποδοχές που λαμβάνουν οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί και η χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης για όσους το λαμβάνουν.
4 ΔΕΚΟ. Στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Ως αποτέλεσμα οι μειώσεις αποδοχών κατά περίπτωση θα φθάσουν το 20% ή και το 30%.
5 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκινά νέος γύρος περικοπών στις συμπληρωματικές τους αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
6 Σώματα Ασφαλείας. Καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή για όσους είναι σε Σώματα Ασφαλείας.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
7 Περικοπή των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθεί ο ΟΓΑ, όπου εναλλακτικά προτείνεται η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ.
8 Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
9 Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το γενικό όριο θα πάει από τα 65 στα 67, ενώ θα επηρεαστούν και τα «ενδιάμεσα» όρια (π.χ. μειωμένη σύνταξη).
10 Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20. Αυτό που συζητείται είναι να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης και πλασματικών ετών.
11 Μείωση του εφάπαξ σε 22 ταμεία, που χορηγούσαν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Κατά μέσο όρο η περικοπή θα είναι από 20% έως 30%.
12 Επιβολή ειδικής εισφοράς. Οσοι συνταξιούχοι πήραν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό εφάπαξ, τώρα θα κληθούν να πληρώσουν μία ειδική εισφορά (τουλάχιστον 1%, ενώ μπορεί να κλιμακώνεται έως και το 3%).
13 Θέσπιση πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
14 Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη.
15 Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
16 Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
17 Αυξήσεις εισιτηρίων κατά 25% από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το αργότερο μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) θα αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου των 1,40 ευρώ, το οποίο ισχύει για χρήση για όλα τα μέσα μεταφοράς για διάστημα 1,5 ώρας, σε 1,75 ευρώ και το αντίστοιχο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.
ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Στο στόχαστρο παλαιοί ασφαλισμένοι με υψηλό μισθό και αγρότες
Η αύξηση των εισφορών για δύο συγκεκριμένες κατηγορίες -τους παλαιούς ασφαλισμένους που παίρνουν πάνω από 2.435 ευρώ μισθό και τους αγρότες- έχει τεθεί στο τραπέζι. Ωστόσο δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στο πακέτο η περικοπή κατά 30 ευρώ της αγροτικής σύνταξης.Στο «μέτωπο» των εισφορών δύο είναι τα θέματα που έχουν τεθεί:
1. Η καθιέρωση εισφοράς 16,65% σε μισθούς άνω των 2.435,25 ευρώ.
Σημειώνεται πως στους παλαιούς ασφαλισμένους (πριν την 1η Ιανουαρίου 1993) γίνονταν ασφαλιστικές κρατήσεις μέχρι τα 2.432,25 ευρώ μεικτά. Ωστόσο στους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) οι κρατήσεις αφορούσαν ποσά μέχρι τα 5.543,9 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τη σύνταξη η εργατική εισφορά είναι 6,67% και η εργοδοτική 13,33%. Με βάση τη νέα πρόταση για το κομμάτι πάνω από τα 2.432,25 ευρώ θα γίνεται κράτηση 16,5%. Για παράδειγμα σε κάποιον που παίρνει 3.000 ευρώ μεικτά θα γίνεται επιπλέον κράτηση 90 ευρώ.
2. H αύξηση από 12% σε 25% της εισφοράς στον ΟΓΑ.
Στο μέτωπο των ορίων ηλικίας η αύξηση θα είναι δύο έτη, και έτσι το γενικό όριο θα πάει από τα 65 στα 67, ρύθμιση που θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια (π.χ. η μειωμένη σύνταξη θα πάει από τα 60 στα 62). Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο να τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις ψηφιστεί. Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις να διασωθούν όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα.
Επιπλέον θα αυξηθούν οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.000 για την «έξοδο» στη σύνταξη. Εδώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών για να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ημέρες.

Κ. Τσαχάκης – Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ