Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Χρίστος Τσολάκης: Πως πρέπει να είναι ο δάσκαλος

Κινδυνεύουμε από νέο, μεταλλαγμένο ιό γρίπης των πτηνών;

Ένας νέος ιός της γρίπης των πτηνών που μολύνει τις φώκιες με πνευμονία, ανακαλύφθηκε από Αμερικάνους επιστήμονες. Ο ιός θεωρείται δυνητική απειλή να μεταδοθεί τους ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ πριν δεν έχουν εκτεθεί σε αυτόν. Γι’ αυτό τέθηκε υπό παρακολούθηση, αν και είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς αν όντως ο ιός θα μπορούσε μελλοντικά να μολύνει τους ανθρώπους και πόσο σοβαρά.
 
 
Οι επιστήμονες πάντως δεν αποκλείουν ότι ο ιός Η3Ν8 μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι μιας νέας ομάδας ιών της γρίπης, που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ανάμεσα στα διαφορετικά είδη και άρα να καταλήξουν να μολύνουν ανώτερα θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος. Η ανακάλυψη ότι ένας ιός «πήδησε» από τα πουλιά στις φώκιες και στη συνέχεια η μία φώκια μόλυνε την άλλη, μάλλον ξάφνιασε τους επιστήμονες, δείχνοντας ότι η απειλή μιας μελλοντικής πανδημίας μπορεί να προέλθει από απρόσμενες πηγές, γεγονός που, όπως είπαν, δικαιολογεί μεγάλη και συνεχή ετοιμότητα.
Ελάχιστες φορές ως τώρα έχουν καταγραφεί ασθένειες γρίπης στις φώκιες και, όσο μπορούν να ξέρουν οι επιστήμονες, σε αυτές πάντα η μόλυνση προήλθε από πουλιά, ενώ ο ιός δεν εξαπλώθηκε μεταξύ των θηλαστικών. Ο συγκεκριμένος ιός Η3Ν8, που ποτέ έως τώρα δεν είχε μολύνει φώκιες, είναι γνωστό μετά το 1960 ότι έχει περάσει αρκετές φορές από τα πουλιά σε διάφορα άλλα ζώα, όπως σκύλους και άλογα.
Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό "mBio" της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, με επικεφαλής τον Σίμον Άντονι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», για πρώτη φορά βρήκαν ξαφνικά, τον Σεπτέμβριο του 2011, σοβαρά άρρωστες φώκιες σε διάφορα σημεία της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (Νιού Χαμσάϊρ, Μασαχουσέτη κ.α.). Μέσα στο επόμενο τρίμηνο ανακαλύφθηκαν συνολικά 162 νεκρές ή ετοιμοθάνατες φώκιες, οι περισσότερες πολύ νεαρής ηλικίας (κάτω των έξι μηνών).
Οι αναλύσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν στην ανίχνευση ενός νέου παθογόνου στελέχους Η3Ν8 της γρίπης των πτηνών, που είχε καταφέρει να μεταπηδήσει από τα πουλιά στις φώκιες. Το γεγονός ότι οι φώκιες δεν είναι ψάρια αλλά θηλαστικά όπως ο άνθρωπος, αποτελεί πηγή αυξημένης ανησυχίας, με το σκεπτικό ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει πιο εύκολα και άλλα θηλαστικά.
Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος Η3Ν8 της γρίπης προέρχεται από ένα άλλο στέλεχος που κυκλοφορούσε στα βορειαμερικανικά πουλιά από το 2002 και, κάποια στιγμή, έκανε το «πέρασμα» στις φώκιες, όταν απέκτησε την ικανότητα να «προσδένεται» στην αναπνευστική οδό των θαλάσσιων θηλαστικών. Μάλιστα μία από τις συνολικά 37 μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν, του επιτρέπει να «στοχεύει» μια πρωτεΐνη που υπάρχει και στους ανθρώπινους πνεύμονες.
Οι μεταλλάξεις αυτές δείχνουν ότι δυνητικά ο ιός θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντική ικανότητα μετάδοσης και μόλυνσης, αν και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό συμβαίνει.
Με δεδομένη όμως την προϊστορία της εξάπλωσης άλλων στελεχών της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους -με πιο γνωστές τις περιπτώσεις των ιών Η1Ν1 και Η5Ν1 (που ονομάστηκε «γρίπη των χοίρων» αλλά προερχόταν από τα πουλιά)- οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ο νέος ιός Η3Ν8 θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια υγεία.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια Ίαν Λίπκιν επισήμανε ότι ο εν λόγω ιός Η3Ν8 αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα ιών που απειλούν τον άνθρωπο, προερχόμενοι από ζώα, όπως γενικότερα οι διάφοροι άλλοι ιοί της γρίπης, ο ιός HIV του AIDS, ο ιός SARS, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.α. Μία επιδημία είτε στα άγρια είτε στα εξημερωμένα ζώα μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή και για τους ανθρώπους, ακόμα και με τη μορφή πανδημίας.
Τέσσερις φορές κατά τον προηγούμενο αιώνα εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος της γρίπης που μπόρεσε να εξαπλωθεί με ταχύτητα μεταξύ των ανθρώπων. Η χειρότερη πανδημία ήταν το 1918, όταν πέθαναν περίπου 50 εκατ. άνθρωποι σε διάφορες χώρες, πολλοί περισσότεροι από τα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που μαινόταν την ίδια εποχή.
Σε όλες τις περιπτώσεις πανδημίας τα στελέχη της ανθρώπινης γρίπης είχαν προέλθει από ζώα και κυρίως πουλιά. Κατά καιρούς ένα στέλεχος γρίπης μεταδίδεται από ένα πουλί σε κάποιο θηλαστικό, πολύ σπάνια όμως ο ιός εξαπλώνεται μετά από το ένα θηλαστικό στο άλλο (χοίρους, σκύλους, άλογα κ.α.). Αν και όταν αυτό συμβεί, μετά από ορισμένες αναγκαίες μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό του ιού, αποτελεί πλέον αιτία μεγάλης ανησυχίας για τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι, όπως συχνά έχει ήδη συμβεί με τους χοίρους, διαφορετικά στελέχη ιών θα μπορούσαν να μολύνουν ταυτόχρονα μία φώκια, από όπου ίσως προκύψει ένα νέο υβριδικό στέλεχος ιού της γρίπης ικανό να εξαπλώνεται και στους ανθρώπους μελλοντικά.

Αυτή είναι δημόσια υπάλληλος! - Βραβεύτηκε από Σαμαρά γιατί γλίτωσε το Δημόσιο από πρόστιμα 550 εκατομμυρίων!

- Είναι η κα Ελένη Μαρτσούκου προϊστάμενη τού Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης
- Από το 2010 συνέβαλε στη μείωση του ελλείμματος ενσωμάτωσης ευρωπαϊκού δικαίου από 2,4% σε 0,5%
- Σαμαρας: «Για κάθε πρωθυπουργό, πέρα και πάνω από κόμματα, ονόματα, είναι υποχρέωση και είναι ταυτόχρονα τιμή να συνεργάζεται μαζί σας»

Είδηση δεν πρέπει να γίνονται μόνο οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και εκείνοι που όχι μόνο κάνουν την δουλειά τους αλλά κάνουν και περισσότερα από αυτά που είναι υποχρεωμένοι!

Έπαινο στην προϊστάμενη τού Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης Ελένη Μαρτσούκου, απένειμε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις υπηρεσίες της στο ελληνικό κράτος, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της άσκησης των υπηρεσιακών της καθηκόντων.



Από το 2010 οπότε και προσελήφθη η κ. Μαρτσούκου, συνέβαλε στη μείωση του ελλείμματος ενσωμάτωσης ευρωπαϊκού δικαίου από 2,4% σε 0,5%, με αποτέλεσμα την αποφυγή καταβολής προστίμων εκτιμώμενου ύψους 26.535.600 έως 550.171.440 ευρώ, καθώς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, μέσω δράσεως του Γραφείου της, 117 σχετικές υποθέσεις.

«Για κάθε πρωθυπουργό, πέρα και πάνω από κόμματα, ονόματα, είναι υποχρέωση και είναι ταυτόχρονα τιμή να συνεργάζεται μαζί σας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην κ. Μαρτσούκου.


Kαι προσέθεσε: «Είναι ταυτόχρονα μια απόδειξη ότι επειδή στην Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, με ανθρώπους σαν κι εσάς, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Πραγματικά σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Με αποφάσεις εξπρές τα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές θα επιτρέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών για ακαδημαϊκούς και οικονομικούς λόγους. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται εντός δύο μηνών. Οι πρυτάνεις θα εξαντλήσουν τη θητεία τους
Λουκέτα εξπρές σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και σχολές προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ειδικότερα, επισημαίνεται πως θα μπορούν να συγχωνεύονται, να καταργούνται, να μετονομάζονται και να μεταβάλλεται η έδρα τους για ακαδημαϊκούς και οικονομικούς λόγους.
Μάλιστα, οι αποφάσεις για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή σχολών θα λαμβάνονται κατά περίπτωση εντός δύο μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούν να προχωρούν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις για τους παρακάτω λόγους:
  • Οταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα ΑΕΙ ή τις σχολές ή τα τμήματα που λειτουργούν.
  • Οταν επιβάλλεται από το δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχο μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή σε ένα ΑΕΙ ή μια σχολή ή ένα τμήμα.
  • Οταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ή σχολών ή τμήματος δεν δικαιολογείται επιστημονικά και αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία.
  • Οταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.
Οσον αφορά στη διαδικασία, ο υπουργός Παιδείας πριν από την υποβολή της πρότασης υποβάλλει ερώτημα συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση καθώς και από το Συμβούλιο των οικείων ιδρυμάτων, έπειτα από διατύπωση γνώμης των Συγκλήτων αυτών.
Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τα ιδρύματα δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η προθεσμία θα παρατείνεται για 7 ημέρες.
Από το υπουργείο Παιδείας θα υπάρξει μέριμνα για τα θέματα που θα προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, όπως η κατανομή φοιτητών και προσωπικού, η ισοτιμία παλαιών και νέων πτυχίων κ.ά.
Κατά τα λοιπά, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή χθες το απόγευμα υπάρχουν αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου». Οι βασικότερες από αυτές είναι ότι οι πρυτάνεις θα εξαντλήσουν τη θητεία τους, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Διοίκησης σε όλα τα ΑΕΙ.
Για τα ιδρύματα στα οποία η θητεία των πρυτάνεων λήγει στις 31 Αυγούστου, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου. Κατά τα λοιπά, δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε περιπτώσεις άγονης εκλογικής διαδικασίας, ενώ οι κοσμήτορες των σχολών θα εκλέγονται από τους καθηγητές και τους λέκτορες. Τέλος, σημειώνεται πως σήμερα διεξάγεται Σύνοδος των Πρυτάνεων όπου αναμένεται να τοποθετηθούν για τις αλλαγές.
Τι προβλέπεται
Πώς θα εκλέγονται τα Συμβούλια

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, την ευθύνη οργάνωσης της διαδικασίας ανάδειξης των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου σε κάθε ίδρυμα, θα έχει εφεξής η Πρυτανεία του πανεπιστημίου. Τρεις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των αποχωρούντων μελών του Συμβουλίου, ο πρύτανης θα προκηρύσσει εκλογές, εφόσον πρόκειται για εσωτερικά μέλη, είτε θα δημοσιεύει ανοικτή πρόσκληση, εφόσον πρόκειται για εξωτερικά μέλη.
Τα εσωτερικά μέλη θα εκλέγονται από το σύνολο των καθηγητών ενώ στην εκλογή συμμετέχουν και οι υπηρετούντες λέκτορες. Σε περίπτωση δύο διαδοχικών άγονων εκλογικών διαδικασιών, δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας μέσω επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου.Αναφορικά με τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν τα εξωτερικά μέλη, είναι ? μεταξύ άλλων ? η ευρεία αναγνώριση του υποψηφίου στην επιστήμη, στα γράμματα ή στις τέχνες.
Ο πρύτανης
Σχετικά με τον πρύτανη, εκλέγεται από τους καθηγητές και τους λέκτορες του ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Την ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας ανάδειξης του πρύτανη έχει τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας.

Η επιτροπή συγκεντρώνει τις υποψηφιότητες στο Συμβούλιο και με απόφασή του, που λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων, επιλέγει, εφόσον είναι 11μελές, δύο και εφόσον είναι 15μελές τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα. Η θητεία του πρύτανη είναι τετραετής και δεν μπορεί να εκλεγεί για δεύτερη συνεχή θητεία.
Τέλος, επισημαίνεται πως η χρηματοδότηση των πανεπιστήμιων για το έτος 2012 γίνεται βάσει των εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους. Για μη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς ιδρυμάτων τα οποία δεν έχουν αναδείξει τα όργανα που προβλέπει ο Ν.4009/2011, αρμόδιο όργανο για την ψήφιση του προϋπολογισμού παραμένει η Σύγκλητος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Α. Διαμαντοπούλου
Υβρις για τη δημοκρατία οι αλλαγές

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη δημοκρατία».
Η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε πως «οι κυβερνητικές προτάσεις αποτελούν συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες (δήθεν προοδευτικές) κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για παθογένειες των ΑΕΙ» και προσθέτει λέγοντας ότι η κοινή λογική που επιτάσσει ένας νόμος πρώτα να εφαρμόζεται και στη συνέχεια, αν και όπου χρειάζεται, να βελτιώνεται, έχει απλά τεθεί στο περιθώριο.
«Με το πρώτο σχέδιο που ετοιμάζεται για τη νέα Βουλή, αντί νέων μεταρρυθμίσεων αρχίζει το ξήλωμα μιας από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκε από το Μνημόνιο ούτε από την τρόικα...», σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου για να προσθέσει «... μιας μεταρρύθμισης που αποτύπωσε, με εντυπωσιακή πλειοψηφία στη Βουλή, τη θέληση του ελληνικού λαού για δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ με αξιοκρατία, εξωστρέφεια, σύνδεση με την παραγωγή, διεθνή αναγνώριση και ουσιαστική προσφορά στην ελληνική νεολαία, θέτοντας στο περιθώριο κατεστημένες καταστάσεις». Μάλιστα αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και του πολιτικού συστήματος, πώς θα προωθηθούν άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ξεχνώντας μια πλειοψηφία των 4/5 της Βουλής, δημιουργώντας συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές, απαξιώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία;». Επικριτικός για τις αλλαγές που προωθούνται στον «νόμο Διαμαντοπούλου» για τα πανεπιστήμια εμφανίστηκε και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος.
Για σοβαρή οπισθοδρόμηση και για νίκη των συντεχνιών μίλησαν, χθες, καθηγητές από το «Παρατηρητήριο για την έρευνα και τον διάλογο στα πανεπιστήμια».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του «Παρατηρητηρίου», Αχιλλέας Μητσός, υποστήριξε ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, ουσιαστικά εγκαταλείπεται η μεταρρύθμιση.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Από τον Χαράλαμπο Ανθόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή στο Ανοικτό ΠανεπιστήμιοΗ αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ
«Οπως έγραψε ο αείμνηστος Δημήτρης Τσάτσος ''κάθε βήμα που μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο γίνεται, κάθε ελευθερία που κατοχυρώνεται ή που χάνεται έχει -μακροπρόθεσμα? επιπτώσεις και στην πολιτική ζωή». Με τον Ν.4009 του 2011 έγιναν πολλά βήματα πίσω όσον αφορά το συνταγματικώς κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (υπερεξουσίες σε αμιγώς ακαδημαϊκά ζητήματα στο Συμβούλιο του ιδρύματος, διορισμός του Κοσμήτορα από το Συμβούλιο, παύση των εκλεγμένων πρυτάνεων πριν από την κανονική λήξη της θητείας τους, κατάργηση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής και διοικητικής μονάδας). Οι προωθούμενες αλλαγές στον Ν.4009 με συμφωνία των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, έρχονται να αποκαταστήσουν τη δημοκρατική και συνταγματική τάξη στα ΑΕΙ και συγχρόνως αποτελούν λειτουργική προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου αυτού, ο οποίος έχει και θετικές πλευρές. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο να θεωρείται ''ύβρις στη Δημοκρατία'' ο σεβασμός του δημοκρατικού δικαιώματος αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ».

“Κούρεμα” έως και 50% στα εφάπαξ – Ποιες είναι οι νέες προτάσεις - Τσεκούρι ακόμη και στα υγιή ταμεία

- Αναλυτικά οι τρεις προτάσεις για τις μειώσεις των εφάπαξ
- Κόψιμο έως και 50% στο εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής και του υπουργείου Εσωτερικών
- Υπάλληλοι του ΟΓΑ φαίνεται πως δεν θα πάρουν κανενός είδος αποζημίωσης
- Όσοι δικαιούνται δύο εφάπαξ θα πρέπει να διαλέξουν ένα από τα δύο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθούν τα 11,5 δισ έχουν μπει τόσο οι συντάξεις όσο και τα εφάπαξ. Άλλωστε το κύριο βάρος των μέτρων “πέφτει στις πλάτες” του υπουργείου Εργασίας αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Βρούτσης καλείται να βρει πάνω από 5 δισ. ευρώ από τα 11,5. των τα οποία χορηγούνται από 35 ταμεία.

Για το εφάπαξ όλα έδειχναν ότι θα γίνουν μειώσεις της τάξεως του 22,68%,αλλά τελικά έπεσαν νέες προτάσεις στο τραπέζι, ενδεικτικό των διαβουλεύσεων που γίνονται μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, αλλά και των όποιων απαιτήσεων της τρόικας.


Έτσι ενώ αρχικά είχε διαρρεύσει ότι το "κούρεμα" στο εφάπαξ θα αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία είναι ελλειμματικά, τώρα με νέες προτάσεις φαίνεται πως ψαλίδι θα πέσει στο εφάπαξ όλων των ασφαλιστικών ταμείων.


Με βάση αυτή την πρόταση υπάρχουν 35 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και η πρόταση είναι να κοπούν όλα τα εφάπαξ κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στα εφάπαξ μόνο στα ελλειμματικά ταμεία, αλλά και στα υπόλοιπα που έχουν υγιείς προϋπολογισμούς.


Δεύτερον, όσοι δικαιούνται να πάρουν εφάπαξ από δυο διαφορετικά ταμεία, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων τότε αυτοί θα κληθούν να διαλέξουν το ένα ταμείο από το οποίο θα λάβουν το εφάπαξ και αυτό, το μεγαλύτερο δηλαδή θα περικοπεί κατά 50% δηλαδή κατά το ήμισυ.


Αυτό το μέτρο “φωτογραφίζει” κατά κύριο λόγο τους υπαλλήλους της βουλής καθώς και τους υπαλλήλους τους υπουργείου Εσωτερικών.

Η τελευταία πρόταση αφορά όσους δεν πλήρωσαν για το εφάπαξ, και οι οποίοι τεικά δε θα λάβουν καμιάς μορφής αποζημίωση. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρόταση φωτογραφίζει τους υπαλλήλους του ΟΓΑ οι οποίοι από τις αρχές του 2006 σταμάτησαν να καταβάλουν τις εισφορές για το εφάπαξ.

Τελευταία μέρα για τις φορολογικές δηλώσεις - “Σιωπηρή” παράταση από το υπουργείο

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των δηλώσεων, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων

Τελευταία μέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η σημερινή τουλάχιστον επίσημα! Όμως σε "σιωπηρή" παράταση, λίγων ημερών, στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
 
Η παράταση αυτή φαίνεται πως θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των δηλώσεων, καθώς έως τώρα εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων.
 
Μάλιστα, χθες για αρκετές ώρες βραχυκύκλωμα είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα TAXIS με αποτέλεσμα λογιστές και φορολογούμενοι να μην μπορούν να κάνουν την δήλωση τους.

Ανατροπές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, οριζόντιες περικοπές στις απολαβές των συνταξιούχων και μείωση κατά 10% του εφάπαξ, ακόμα και στα υγιή ταμεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών

Ο υπουργος εργασιας συναντήθηκε με τους Μορς και Μαζούχ και τους παρουσίασε τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 65ο που ισχύει σήμερα, καθώς και οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται στο πλαίσιο της εξεύρεσης 5,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο πακέτο.
Το μέτρο παρουσιάστηκε στους δύο εκπροσώπους των δανειστών -ο Πολ Τόμσεν δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση-, οι οποίοι δεν εξέφρασαν διαφωνία, καθώς εκτιμούν ότι αύξηση κατά δύο έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης δημιουργεί όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκονται και οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ακόμα και από το πρώτο ευρώ, με τον πήχη για τις μειώσεις να τοποθετείται εναλλακτικά στα 1.000 ευρώ, ή στα 1.200 ή στα 1.400 ευρώ.
Ενα ακόμα «καυτό» μέτρο που μελετάται είναι οι περικοπές κατά 10% στο εφάπαξ ακόμα και στα υγιή Ταμεία, ενώ στη «μέγκενη» μπαίνουν κι όσοι ελάμβαναν εφάπαξ από δύο Ταμεία. Σύμφωνα με το σενάριο, οι δικαιούχοι αυτοί θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα δύο εφάπαξ, ενώ το μεγαλύτερο προτείνεται να περικοπεί κατά 50%. Επίσης έχει τεθεί θέμα μείωσης κατά 30 ευρώ τον μήνα των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ.
Στο ΥΠΕΚΑ
Στο μεταξύ, τα ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέλυσαν τις θέσεις τους για θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, με τις οποίες θα υπάρξει εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες.
Θα επιδιωχθεί δάνειο ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μείωση στις χρεώσεις των φωτοβολταϊκών, πάγωμα στις νέες άδειες και εξέταση ειδικής εισφοράς των υφιστάμενων επενδυτών που θα ισοδυναμεί με «κούρεμα» του χρέους του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας -ΛΑΓΗΕ-, το οποίο υπολογίζεται σήμερα σε 300 εκατομμύρια ευρώ).
Ιδιωτικοποιήσεις
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου ότι προωθούνται, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών, και συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης προς εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων Δράμας και Ελασσόνας και της λιγνιτικής παραγωγής.
Τέλος ο κ. Λιβιεράτος ενημέρωσε την τρόικα για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, καθώς και για την πρόθεση ενοποίησης υπηρεσιών ώστε να υπάρχει καλύτερη εποπτεία του υπουργείου, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το κτηματολόγιο και τα αυθαίρετα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ - ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΘΝΟΣ, 31/7/2012

Σε εκκρεμότητα 500.000 δηλώσεις - Ένας στους έξι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση του φόρου

Την ώρα που περίπου 500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση, παρά το γεγονός ότι λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής -σιωπηρά δόθηκε μια μικρή παράταση λίγων ημερών εξαιτίας υπερφόρτωσης του Taxis- υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που αν και την υπέβαλαν δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει τις πρώτες αρρυθμίες στην εξόφληση των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος. Από την ροή των πληρωμών, το υπουργείο Οικονομικών «βλέπει» να μην προσέρχεται στο ταμείο ένας στους έξι φορολογούμενους.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται μετ' εμποδίων και με πρωτοφανή καθυστέρηση η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων λήγει σήμερα, Τρίτη 31 Ιουλίου, και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Παρ' όλα αυτά, το σύστημα Τaxis θα παραμείνει ανοιχτό για λίγες ημέρες ακόμη, στο πλαίσιο σιωπηρής παράτασης και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα δέχεται ως εμπρόθεσμες τις δηλώσεις που θα υποβληθούν και μετά την προθεσμία της 31ης Ιουλίου.


Μέχρι και χθες, πάντως, περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει τη δήλωσή τους και το σύστημα Taxis βγήκε εκτός λειτουργίας μέχρι το μεσημέρι, με επίσημη αιτιολογία βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε στο πλαίσιο ηλεκτρολογικών εργασιών.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε αλλά ο διαδικτυακός συνωστισμός φορολογουμένων την τελευταία στιγμή για την υποβολή των δηλώσεών τους δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε προβλήματα και τις επόμενες ημέρες.

Μειώνει τα επιτόκια σε 710.000 δάνεια η Εθνική από την 1η Αυγούστου κατά 0,25%

H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μειώνει από την Τετάρτη 1 Αυγούστου κατά 0,25% το επιτόκιο Υπερανάληψης (Overdraft), τα κυμαινόμενα επιτόκια καταναλωτικής πίστης που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με το Επιτόκιο Βάσης Καταναλωτικής Πίστης (ΕΒΚΠ)-ΕΚΤ-Euribor, καθώς και τα κυμαινόμενα επιτόκια για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ισόποση μείωση, κατά 0,25%, είχε προχωρήσει από 16 Ιουλίου 2012 για τα κυμαινόμενα επιτόκια Στεγαστικών Δανείων και Στεγαστικού Ταμιευτηρίου.



Η μείωση αφορά 710.000 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) που έχει χορηγήσει η Εθνική.

Υπουργείο Παιδείας: Σχέδιο Νόμου "Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις"

Τίτλος
 
Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις
Τύπος
 
Σχέδιο νόμου
Υπουργείο
 
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Επιτροπή
 
Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας
 
Κατατεθέντα
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας
 
30/07/2012
Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν
δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν
ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ημ. Κατάθεσης
 
30/07/2012
Ειδικά Στοιχεία Νομοσχεδίου
 
Διαδικασία Κατεπείγοντος
 

Υπουργείο Παιδείας: Τροποποίηση κύρωσης ενιαίου πίνακα προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών Β/θμιας - ΌΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

«Σιωπηρή» παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Λίγες μέρες παράταση, αλλά όχι επίσημα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Επισήμως, η προθεσμία λήγει αύριο, 31 Ιουλίου.

Αλλά επειδή πολλοί φορολογούμενοι περίμεναν ως την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τη δήλωσή τους, σήμερα, προτελευταία μέρα, το TAXISnet «έπεσε» και το σύστημα μπλόκαρε λόγω βραχυκυκλώματος από το πρωί έως τις 13:00.


Έως τώρα, εκκρεμεί η αποστολή άνω των 750.000 φορολογικών δηλώσεων. Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει ολογοήμερη «σιωπηρή» παράταση.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι νέα καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 10η Αυγούστου.

Δεν τη γλιτώνουν οι καταθέσεις στην Ελβετία!

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται αποφασισμένο να φορολογήσει τις καταθέσεις των Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Πώς θα γίνει αυτό;

To υπουργείο Οικονομικών , όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ζήτησε από την ελβετική κυβέρνηση την επανενεργοποίηση της διαδικασίας για τη σύναψη συμβάσεως μεταξύ των δύο χωρών για τη φορολόγηση των καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις ελβετικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχαν επιτευχθεί παρόμοιες συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Βέρνης και Βερολίνου για αναδρομική φορολόγηση γερμανικών καταθέσεων. Το μέτρο αφορούσε ανώνυμες καταθέσεις που δεν είχαν φορολογηθεί από την ελβετική κυβέρνηση και ο φόρος από τη γερμανική έφτανε το 41%.


Υπενθυμίζεται ότι βάσει συμφωνίας, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή της Ελβετίας, η αναδρομική φορολόγηση των λογαριασμών αλλοδαπών, οι κάτοχοι των οποίων δεν ονοματίζονται θα ισχύσει από τις αρχές του 2013. Αντίστοιχες διμερείς φορολογικές συμφωνίες έχουν συνομολογηθεί με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ ήδη από το 2010 σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Ελλάδα.


Στην Ελβετία εκτιμάται πως έχει κατευθυνθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

«Ανάσα»... δροσιάς με καταιγίδες και 37 βαθμούς την Τρίτη

Βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά δίνουν... ανάμεσα δροσιάς την Τρίτη. Η θερμοκρασία, βέβαια, θα φτάσει και δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές να ξεπεράσει λίγο τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι βοριάδες, 6-7 μποφόρ, εξακολουθούν να πνέουν στο Αιγαίο.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη Μακεδονία κυρίως τη δυτική θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο και πιθανόν και στα ορεινά της δυτικής Πελοποννήσου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά και νοτιά μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές -απογευματινές ώρες με πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: το πρωί βορειοδυτικοί 4 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 01-08-2012

Καιρός: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τοπικές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν. Θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν στην Ήπειρο και τη Μακεδονία να είναι κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση.

Πέμπτη 02-08-2012

Καιρός: στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στο ανατολικό Αιγαίο το απόγευμα να βρέξει πρόσκαιρα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω πτώση.

Παρασκευή 03-08-2012

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Σάββατο 04-08-2012-Κυριακή 05-08-2012

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Οπου φύγει φύγει οι εκπαιδευτικοί!




 
 
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 30/7/2012

«Σκαρφαλώνει» στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα Δευτέρα - Ο καιρός όλη την εβδομάδα

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος σήμερα με τη θερμοκρασία στα ανατολικά να φθάνει μέχρι και στους 41 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από 6 έως και 7 μποφόρ ενώ από αύριο αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου.


Στην Αττική, ο καιρός θα είναι αίθριος σήμερα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 27 έως 40 βαθμούς. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
 
Από αύριο δροσίζει καθώς η θερμοκρασία θα πέσει κατά 3 με 5 βαθμούς.


Ο Αύγουστος την Τετάρτη θα ξεκινήσει με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, με τους βοριάδες να παραμένουν πολύ ισχυροί στο Αιγαίο, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μικρή άνοδο της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο.


Η πρόγνωση για την εβδομάδα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.


Την Τετάρτη περιμένουμε μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια κυρίως ορεινά και πιθανώς και στα υπόλοιπα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση.

Μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.


Διατηρούνται οι καλές καιρικές συνθήκες και την Παρασκευή. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Το Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η κρίση επηρεάζει και τις βάσεις των ΑΕΙ

Για πρώτη φορά πολλοί υποψήφιοι δήλωσαν μόνο σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους
Του Αποστολου Λακασα
Σχολή μόνο δίπλα στο σπίτι! Η οξύτατη οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης οδηγεί όλο και περισσότερους υποψηφίους για τα ΑΕΙ να επιλέγουν μόνο σχολές με έδρα στην περιοχή τους. Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουν αυξηθεί οι υποψήφιοι οι οποίοι στο μηχανογραφικό τους δελτίο δεν εξαντλούν τον ανώτατο αριθμό σχολών που μπορούν να δηλώσουν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται η άνοδος ή να μετριάζεται η πτώση -το πρόσημο εξαρτάται από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις σε σχέση με πέρυσι- στις βάσεις εισαγωγής των κεντρικών σχολών. Βέβαια, δεν θα αποτραπούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων σε περιφερειακά ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης με μέσο όρο 3 και 4. Αντίθετα, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο φυσικός και διευθυντής φροντιστηρίου κ. Γιώργος Χατζητέγας, αναμένεται αύξηση των βάσεων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια).
Ειδικότερα, από την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων των 84.837 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι διεκδικούν φέτος μία από τις 61.825 θέσεις σε ΑΕΙ -οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου- και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζητέγα προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία μεγάλη μερίδα υποψηφίων δηλώνουν μόνο σχολές της αρεσκείας τους με κριτήριο την έδρα της σχολής. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν περίπου 500 σχολές και τμήματα εκ των οποίων κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να δηλώσει έως και 322 (αν επιλέξει τον συνδυασμό 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου).
Αυτό θα προκαλέσει διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις βάσεις των κεντρικών σχολών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και εκείνων της περιφέρειας, ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο.
Οι ειδικές κατηγορίες
- Η αύξηση των βάσεων των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών αποδίδεται στο ότι από φέτος καταργήθηκε ο περιορισμός για τους συγκεκριμένους υποψηφίους να διεκδικούν θέσεις σχολών μόνο της περιφέρειάς τους. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος-παιδί πολύτεκνης οικογένειας από τα Ιωάννινα έως και πέρυσι μπορούσε να διεκδικήσει (ως υποψήφιος ειδικής κατηγορίας) θέσεις μόνο του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από φέτος καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων εισαγωγής, καθώς θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και δεν θα εμφανισθούν εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά, πέρυσι εισήχθησαν υποψήφιοι από τις ειδικές κατηγορίες με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας, 2.604 μόρια στο Μαθηματικό Αθήνας, με 7.258 μόρια στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ.
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα παρατηρηθεί αύξηση των βάσεων (έως 200 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές, η οποία θα περιοριστεί ή και θα μηδενιστεί στις χαμηλόβαθμες, καθώς οι διαγωνιζόμενοι στη θεωρητική κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000 σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Χατζητέγας εκτιμά τη βάση της Νομικής Αθηνών στα 18.860 μόρια (18.608 πέρυσι) και της Νομικής Θεσσαλονίκης στα 18.690 μόρια (18.435).
- Στο 2ο και στο 4ο επ. πεδίο επιβεβαιώνονται οι πτωτικές τάσεις, οι οποίες είχαν διαφανεί μετά την ανακοίνωση των βαθμών και την αποτυχία σε Φυσική και Μαθηματικά. Η πτώση θα είναι μικρότερη στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων (έως 250 μόρια) ενώ εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις στα ΤΕΙ. Η εκτίμηση για τη βάση της Σχολής Η/Υ του ΕΜΠ είναι στα 18.740 μόρια (18.917 μόρια πέρυσι), των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στα 18.280 μόρια (18.483), και των Η/Υ ΑΠΘ στα 18.130 μόρια (18.333).
- Στο 3ο επ. πεδίο, οι βάσεις θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, με την Ιατρική Αθήνας να εκτιμάται στα 19.100 μόρια (19.153 πέρυσι) και της Ιατρικής Θεσσαλονίκης στα 18.960 μόρια (18.946 πέρυσι).
- Στο 5ο επ. πεδίο, αναμένεται ότι οι περιζήτητες σχολές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Για παράδειγμα, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ εκτιμάται στα 17.900 μόρια (17.844 πέρυσι) και το Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ στα 17.230 μόρια (17.181). Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα περιφερειακά ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Λακωνία και Β΄ Αθήνας πρώτευσαν στους αριστούχους
Οι μαθητές από τη Λακωνία και από την αχανή Β΄ Αθήνας -περιλαμβάνει περιοχές από τη Νέα Ιωνία έως την Κηφισιά- πρώτευσαν φέτος στις εξετάσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που επεξεργάστηκε ο εκπαιδευτικός-ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Συγκεκριμένα και στις τρεις επιστημονικές κατευθύνσεις (όπως χωρίζονται οι υποψήφιοι), η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των περιοχών με τους περισσότερους αριστούχους. Η Β΄ Αθήνας έχει δύο πλασαρίσματα στην πρώτη πεντάδα.
Ειδικότερα, στη θεωρητική κατεύθυνση ανά περιοχή οι αριστούχοι κυμαίνονται από 3% (στη Δυτική Αττική) ενώ το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στη Β΄ Αθήνας, όπου το 15,97% των υποψηφίων της κατεύθυνσης αρίστευσαν. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Λακωνία (13,97%), η Ζάκυνθος (13,56%), τα Χανιά (13,17%) και η Αργολίδα (11,97%).
Στη θετική κατεύθυνση η Φωκίδα ήρθε πρώτη με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Καρδίτσα (41,67% έναντι 33,96%). Βέβαια, από όλο τον νομό μόνο 12 παιδιά ήταν υποψήφιοι θετικής και οι 5 αρίστευσαν δίνοντας την πρώτη θέση στη Φωκίδα. Η Καρδίτσα είχε 106 αρίστους, ενώ ακολούθησαν η Χίος (29,51%), η Πρέβεζα (28,05%) και η Λακωνία (26,37%). Στην τεχνολογική κατεύθυνση η Θεσπρωτία κέρδισε την πρωτιά καθώς το 10,08% των υποψηφίων της κατεύθυνσης αρίστευσαν. Ακολούθησε η Β΄ Αθήνας (8,24%), η Ζάκυνθος (7,21%), η Ανατολική Αττική (7,21%), η Λέσβος (6,77%) και την πεντάδα συμπληρώνει η Λακωνία με 6,52%.

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 : Στόχος η επαναξιολόγηση όλων των σχολικών εγχειριδίων

O Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη, δήλωσε τα εξής:
Πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση  του Νόμου  για την Ανωτάτη Εκπαίδευση:
Διασφαλίζεται ολοκλήρωση  της εφαρμογής του Νόμου, στο σκέλος της διοίκησης με την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης έως 31/12 2012.
Για το Σχέδιο Αθηνά:
Ανασυγκροτούμε την ΑΔΙΠ, με στόχο την αξιολόγηση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων μέσα από τη  θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και έπειτα από διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ολοκληρώνουμε τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Για τα σχολικά Εγχειρίδια:
Ανασυγκροτούμε το ΙΕΠ με στόχο την επαναξιολόγηση όλων σχολικών εγχειριδίων.  Στόχος του Υπουργείου είναι τα βιβλία να διανεμηθούν στους μαθητές έγκαιρα, με την έναρξη του σχολικού έτους.

Σας τσίμπησε τσούχτρα; διαβάστε τι πρέπει να κάνετε

Και ξαφνικά, εκεί που κολυμπούσατε αμέριμνοι στα γαλαζοπράσινα νερά, εκεί που απολαμβάνατε τις διακοπές σας στη θάλασσα, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, ένας αφόρητος πόνος, ένα κάψιμο, σαν πυρωμένο σίδερο, στο πόδι, ή στο χέρι, ή στην κοιλιά, σας επανέφερε στην πραγματικότητα. Τσούχτρα. Και τώρα τι κάνουμε;
 
Πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της τσούχτρας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όπου πολλές παραλίες έχουν γεμίσει από αυτές. Καταρχήν ψυχραιμία, εάν δεν είστε αλλεργικοί, ο αφόρητος ομολογουμένως πόνος, δεν πρέπει να σας πανικοβάλει. Βγείτε από την θάλασσα, ελέγξτε το σημείο που η τσούχτρα έχει αφήσει τα γεμάτα με δηλητήριο πλοκάμια της και κάντε τα εξής:
- Απομακρύνετε τα από την επιδερμίδα σας αργά και με προσοχή. Μην το κάνετε με γυμνά δάχτυλα, γιατί τα πλοκάμια θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας. Μην πανικοβληθείτε από την “κοκκινίλα” που θα δείτε στην επιδερμίδα σας.
- Αμέσως μετά ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε άμμο στην χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε το σημείο. Θα πονάει κάπως αλλά είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα πλοκάμια. ΠΡΟΣΟΧΗ: σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.
- Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο. Πάγο, ή έστω ακουμπήστε ένα παγωμένο μπουκάλι. Θα περιοριστεί το οίδημα, η κοκκινίλα και ο πόνος.
- Το επόμενο που θα πρέπει να σας απασχολήσει θα είναι το κάψιμο, ή το τσούξιμο και η φαγούρα. Καλό θα είναι πάντα να έχετε στο φαρμακείο κορτιζονούχο κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αλείψτε τη επάνω στο σημείο. Εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα βρείτε ξύδι. Διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό, στην πληγή. Θα σας ανακουφίσει.
- Εάν το σημείο που σας έχει τσιμπήσει μια τσούχτρα είναι πολύ μεγάλο, πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο και πάρτε αντισταμινικά χάπια. Βοηθούν.
Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας. Τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο, ή Κέντρο Υγείας. Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό. 

Δήλωναν ψίχουλα αλλά φυγάδευαν εκατομμύρια – Εντυπωσιακά τα στοιχεία φοροδιαφυγής

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συμπατριώτη μας που έβγαλε εκτός Ελλάδας πάνω από 52 εκατομμύρια ευρώ ενώ δήλωσε στην εφορία μόλις.... 25 χιλιάδες ευρώ!

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα εμβάσματα που έφυγαν προς τράπεζες του εξωτερικού, τη χρονιά που η χώρα μας μπήκε σε τροχιά Μνημονίου.

Το ρεκόρ του 2010 κατέχει ο συμπατριώτης μας Γ.Δ. (επώνυμο - όνομα) ο οποίος έβγαλε έξω 52.133.146,94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην Εφορία... 25.099,50 ευρώ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν το 2010.


Στον πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται τα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχουν, εξάλλου, ορισμένες περιπτώσεις πολιτών με αγγλικό, γερμανικό και ιταλικό επώνυμο.


Στον κατάλογο του 2010 η πλειονότητα των Ελλήνων κροίσων που προτίμησαν την ασφάλεια τραπεζών του εξωτερικού ανήκει στους απολύτως ...πάμφτωχους καθώς 403 δήλωσαν εισόδημα μηδέν.


Μεταξύ αυτών, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν μέλη ανωνύμων εταιρειών, καθώς είναι συνήθης πρακτική να «περνούν» όλο το εισόδημά τους στις εταιρείες.


Το φαινόμενο όμως ορισμένοι να βγάζουν έξω ποσά από 10 εκατ. ευρώ έως 52 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνουν ως εισόδημα μικροποσά όπως 496 ευρώ και 5.588,98 εγείρει υποψίες. Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ρ.Σ., ο οποίος κατέχει το ρεκόρ να έχει δηλώσει το υψηλότερο εισόδημα στον κατάλογο, 371.774,72 ευρώ: θα έχει ενδιαφέρον να εξηγήσει πώς κατάφερε να βγάλει έξω 30.312.841,31 ευρώ.


Σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση του καταλόγου, «το θέμα δεν είναι εάν κάποιοι έβγαλαν έξω χρήματα που προέκυψαν από νόμιμες δραστηριότητες, από εταιρικά κέρδη, κληρονομιές, τυχερά παιγνίδια, ή οικονομίες μιας ζωής. Αυτό που θα πρέπει επιτέλους όμως να γίνει είναι μια σοβαρή έρευνα από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να διαπιστωθεί εάν ανάμεσα στα τεράστια ποσά που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν προϊόντα από εγκληματική δραστηριότητα, αν υπάρχει μαύρο χρήμα, αν υπάρχει φοροδιαφυγή».


Πέρα από τη μεγάλη πλειονότητα που δήλωσαν μηδενικό εισόδημα, υπάρχουν ακόμη:


61 πολίτες που δήλωσαν εισόδημα μέχρι 500 ευρώ,

39 πολίτες που δήλωσαν από 500 έως 1.000 ευρώ,
81 που δήλωσαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ,
34 που δήλωσαν από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Από εκεί και πάνω, 48 δήλωσαν έως 20.000 ευρώ,
25 πολίτες έως 40.000 ευρώ
και 25 από 40.000 έως 100.000 ευρώ.

Ο Κ.Ε., για παράδειγμα, δήλωσε εισόδημα 98,69 ευρώ και έβγαλε έξω ακριβώς 700.000 ευρώ, ενώ ο Μ.Κ. δήλωσε 14,94 ευρώ και έβγαλε έξω 450.000 ευρώ.


Αλλοδαπός με επώνυμο χώρας πρώην Ανατολικής Ευρώπης S.O. δήλωσε (άρα είναι νόμιμος μετανάστης) 214 ευρώ εισόδημα και έβγαλε έξω 247.848,56 ευρώ, ενώ ο Έλληνας Π.Θ. δήλωσε... 10,50 ευρώ και έβγαλε έξω 201.000 ευρώ.


Η Σ.Α. δήλωσε 10,27 ευρώ, αλλά έβγαλε στο εξωτερικό 150.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και φορολογούμενος ο οποίος στη φορολογική του δήλωση κατέγραψε το... αστρονομικό ποσό του ενός λεπτού (0,01). Πρόκειται για την κυρία Κ.Ο. η οποία την ίδια χρονιά έβγαλε στο εξωτερικό 201.501 ευρώ.

“Μποτιλιάρισμα” και πάλι στο Taxis για τις δηλώσεις – Τελευταία μέρα αύριο

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει νέα παράταση για τις δηλώσεις που λήγει αύριο Τρίτη 31 Ιουλίου.

Μια μέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δεχθεί κύμα μαζικής υποβολής αφού 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν κάνει ακόμη την δήλωση τους.

Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 4.600.000 ηλεκτρονικές και χειρόγραφες δηλώσεις ενώ στις εφορίες εκτιμάται ότι υπάρχουν στοιβαγμένες σε ντάνες περίπου 300.000 χειρόγραφες δηλώσεις τις οποίες πρέπει να καταχωρίσουν στο σύστημα οι υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ. Περίπου 150.000 φορολογούμενοι έχουν αποθηκεύσει προσωρινά τη δήλωση τους στο Taxisnet χωρίς όμως να την έχουν αποστείλει ενώ 600.000 υπολογίζεται ότι δεν την έχουν καν συμπληρώσει. Σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων η οποία λήγει αύριο 31 Ιουλίου.


Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση του θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετων φορο-επιβαρύνσεων αφού.



Δεν θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στην ρύθμιση εξόφλησης των “φουσκωμένων” εκκαθαριστικών σε 10 μηνιαίες δόσεις αφού η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά μόνο τους φορολογούμενους που θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση τους. Η ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή των έξτρα φόρων έως και 10 μηνιαίες δόσεις με το 70% των πρόσθετων φορο-επιβαρύνσεων να εξοφλείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2013 και το υπόλοιπο 30% στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου του 2013. Τα έσοδα θα εισπραχθούν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους θα “μετρήσουν” στο φετινό προϋπολογισμό.


Θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αφού δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματος τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ!

Στους 41 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Ζέστη και άπνοια παντού!

Καύσωνας και σήμερα σε όλη την χώρα ενώ λίγη δροσία φαίνεται πως έρχεται από την Τετάρτη. Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού.

Ζεστός καιρός με τη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να φτάνει τους 40 και τοπικά στα ανατολικά τους 41 βαθμούς κελσίου.Στη Μακεδονία τοπικοί όμβροι τις απογευματινές ώρες.Στα πελάγη βόρειοι άνεμοι 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ .
 
Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από το απόγευμα βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 39 και τοπικά 40 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος. Στην ήπειρο τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 39 βαθμούς κελσίου. Στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ με μικρή ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από 22 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς κελσίου.
 
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
 
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 37 βαθμούς κελσίου.
 
Αττική
καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά μέχρι 5 μποφόρ με μικρή ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από 27 έως 40 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλονίκη
καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές -απογευματινές ώρες με πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το βραδύ βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 35 βαθμούς κελσίου.
 
 
Πρόγνωση για αύριο Τρίτη 31-07-2012

καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα κεντρικά και βόρεια κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε αισθητή πτώση.


Πάντως σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ανάσα δροσιάς θα πάρουμε από την Τετάρτη και μάλιστα όπως λένε ο Αύγουστος θα είναι σχετικά δροσερός σε σχέση με τον Ιούλιο. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα!

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Σεμπάστιαν Κόε: "Η Ελλάδα μας δίδαξε την πραγματική Ολυμπιακή ατμόσφαιρα"

Για τον Σεμπάστιαν Κόε, όπως λέει ο ίδιος στη συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής", υπήρχε και ένας άλλος δύσκολος στόχος, ίσως ο σημαντικότερος: να κάνει τους Βρετανούς να κατανοήσουν κάτι που οι Ελληνες το καταλαβαίνουν ξεκάθαρα, είναι μέσα στο DNA τους. Τις αξίες των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τη σημασία της παράδοσης, τη σημασία της Φλόγας, τη σημασία του Ολυμπιακού κινήματος.
Αναλυτικά η συνέντευξή του στην εφημερίδα:
Πετύχατε σε αυτόν τον στόχο;
Σε έναν καλό βαθμό. Μέσα στα τελευταία επτά χρόνια πετύχαμε να προσθέσουμε στους νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό και παράλληλες δραστηριότητες επιπλέον 1,5 εκατ. ανθρώπους. Αναβαθμίσαμε το φτωχό Ανατολικό Λονδίνο, δημιουργήσαμε καινούργια σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτή είναι μια μεγάλη κληρονομιά που αφήνουν οι Αγώνες του Λονδίνου. Η μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς να «χτίσουν» πάνω σε αυτά που δημιουργήσαμε τα τελευταία επτά χρόνια.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας σας έδωσαν κάποια χρήσιμα μαθήματα για τη δουλειά σας στην Ολυμπιακή προετοιμασία του Λονδίνου;
Το μεγάλο μας μάθημα ήταν η διαπίστωση για τη γνώση, την αντίληψη που έχουν οι Ελληνες για το Ολυμπιακό κίνημα και για την καθαρή Ολυμπιακή συμπεριφορά τους στη διάρκεια των Αγώνων. Στην Αθήνα ζήσαμε μια πραγματική Ολυμπιακή ατμόσφαιρα, φυσικό άλλωστε, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δικοί σας, είναι η Ιστορία σας. Αυτό το μάθημα προσπαθήσαμε να διδάξουμε στον δικό μας κόσμο τα τελευταία επτά χρόνια. Ηταν δύσκολο, αλλά μπορώ να πω ότι πετύχαμε πολλά πράγματα σε αυτό το θέμα.
Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είναι σε ισχύ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα κάνουν ζημιά στην Ολυμπιακή ατμόσφαιρα, στο Ολυμπιακό πνεύμα, στην ελευθερία των ξένων επισκεπτών.
Αποβλέπουμε να υπάρχει μια ισορροπία, μια λογική εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος που θα παρακολουθεί τους Αγώνες θα νιώθει ασφαλής, όπως επίσης και ότι οι αθλητές θα έχουν το μυαλό τους στη συμμετοχή τους, στην απόδοσή τους στους Αγώνες και σε τίποτε άλλο. Θα υπάρχει ένας διακριτικός, αλλά απαραίτητος έλεγχος στους θεατές, θα αποφύγουμε τις υπερβολές.
Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε στους Ελληνες που θα επισκεφθούν το Λονδίνο για τους Αγώνες;
Διασκεδάστε, διασκεδάστε. Το Λονδίνο είναι μια παγκόσμια πόλη που προσφέρει πολλά. Εχουμε πάνω από τριακόσιες διαφορετικές κοινότητες, ομιλούνται διακόσιες διαφορετικές γλώσσες και υπάρχει επίσης στο Λονδίνο μια πολύ δραστήρια και ζωτική ελληνική κοινότητα, στην οποία πολλοί Ελληνες επισκέπτες θα βρουν φίλους και συγγενείς.
Μια προσωπική ερώτηση. Εχετε κατακτήσει ως αθλητής χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, έχετε διακριθεί στην πολιτική και σήμερα είσαστε μέλος της Βουλής των Λόρδων, φέρατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο και επιβλέψατε με επιτυχία την προετοιμασία τους. Ποια μπορεί να είναι η επομένη μέρα για εσάς;
Ως πρώην αθλητής έχω μάθει να μη βλέπω πέρα από τη γραμμή του τερματισμού. Γι' αυτό αυτή τη στιγμή δεν βλέπω τίποτα περισσότερο από την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά θα σκεφθώ για νέα πράγματα.
Ο Σεμπάστιαν Κόε ξεκίνησε την αθλητική καριέρα του σε ηλικία έντεκα χρόνων, στην εργατική πόλη Σέφιλντ, με προπονητή τον πατέρα του Πίτερ, ο οποίος και τον βοήθησε στα Ολυμπιακά μετάλλιά του. Είχε στην αρχή και κάποια επιθυμία για το ποδόσφαιρο, αλλά τον κέρδισε τελικά ο στίβος.
Ο Σεμπάστιαν Κόε κέρδισε χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα των 1.500 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και του Λος Αντζελες, το 1980 και το 1984 αντιστοίχως. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Στουτγάρδης το 1986 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον δρόμο των 800 μέτρων και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1982 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο επίσης στα 800 μέτρα. Ο Σεμπάστιαν Κόε έχει πάθος για το ποδόσφαιρο και η αγαπημένη ομάδα του είναι η Τσέλσι.

Η μαύρη λίστα των περικοπών

Η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 θεωρείται από την τρόικα κεντρικός άξονας της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, οπότε έχει τεράστια σημασία να εγκριθεί το πακέτο.

Η μαύρη λίστα των περικοπών
Η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 θεωρείται από την τρόικα κεντρικός άξονας της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, οπότε έχει τεράστια σημασία να εγκριθεί το πακέτο. Η τρόικα έχει στα χέρια της το ισχυρό όπλο της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης και για να συναινέσει στην εκταμίευσή της απαιτεί να γίνουν δεκτοί οι όροι της.
Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι προτεινόμενες περικοπές είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και κοστολογημένες. Ισως, όπως λένε, να ζητηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται ανατροπές.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μετά την έγκριση του πακέτου από τους πολιτικούς αρχηγούς η λίστα θα δοθεί στην τρόικα και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων στη διάρκεια του Αυγούστου και να είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα επιστρέψει η τρόικα για τον τελικό έλεγχο.
Σαρωτικές ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνικές παροχές περιέχει το κυβερνητικό πακέτο των 11,5 δισεκατομυρίων ευρώ που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επόμενη δόση από τους δανειστές μας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το εύρος και το βάθος των περικοπών που συνεπάγονται βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος προκαλεί τριβές στους κυβερνητικούς εταίρους που αναζητούν αύριο σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου «ηπιότερο μείγμα» με απάλειψη μέτρων που θα προκαλέσουν σοκ και θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές.
Αναγκαίο...
Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για καυτό και δύσκολο αλλά αναγκαίο πακέτο και επισημαίνουν ότι η πίεση από το εξωτερικό είναι ασφυκτική και η χώρα μας θα πρέπει να αποδείξει εδώ και τώρα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.
Αρμόδιος παράγοντας, δίνοντας το πολιτικό στίγμα, τόνιζε ότι από την καταιγίδα των μέτρων δεν θα θιγούν μόνο όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και οι ευπαθείς ομάδες σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Το πακέτο μέτρων που αναμένεται να κλειδώσει στην αυριανή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνει απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ακόμη και στις κατώτατες, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, άγριο ψαλίδισμα των κοινωνικών επιδομάτων καθώς και των παροχών για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Επίσης προβλέπεται η αναδρομική εφαρμογή μέτρων, όπως η μείωση στο εφάπαξ του Δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και στις αμοιβές στις ΔΕΚΟ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Προωθείται η απόλυση συμβασιούχων και εργαζομένων με συμβάσεις έργου σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα όχι μόνο από τους φορείς και οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα απολυθούν περίπου 30.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ανάλογα με το εύρος των παρεμβάσεων για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μειωθούν μέχρι και 90% και τα κενά θα καλυφθούν από αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μονίμων.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και μάλιστα σε επίπεδα μεγαλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο μνημόνιο αποτελεί δείγμα γραφής απέναντι στη τρόικα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει βαθιά το μαχαίρι στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου και να προχωρήσει σε μεγαλύτερη συγκριτικά με τους στόχους του δεύτερου μνημονίου εξοικονόμηση πόρων από τον συγκεκριμένο τομέα.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Οι πρώτες απολύσεις συμβασιούχων θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, με την υλοποίηση του πρώτου κύματος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, και θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση τους επόμενους μήνες. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο κύριος όγκος της μείωσης του προσωπικού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται ότι θα έχει κλείσει ο κύκλος των λουκέτων στο Δημόσιο για το 2012.

ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Προβλέπονται μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με την καθιέρωση ανταποδο­τικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε συνδυασμό με τα χρόνια ασφάλισης.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ και έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές (ενοίκια κ.ά.) θα χάνουν το προνοιακό κομμάτι της κατώτατης σύνταξης, δηλαδή τα 302 ευρώ από τα 486 ευρώ. Παράλληλα θα μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα ένσημα ασφάλισης. Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα μειωθούν κατά 30 ευρώ και έτσι η αγροτική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 330 από 360 ευρώ.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Η εφαρμογή του μέτρου θα θίξει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ λαμβάνουν σήμερα περίπου 700.000 συνταξιούχοι ενώ την κατώτατη αγροτική σύνταξη πάνω από 500.000. Ο ακριβής αριθμός και το εύρος των απωλειών θα εξαρτηθούν από πολλές παραμέτρους της ρύθμισης που μέχρι σήμερα είναι άγνωστες.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος με την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και την πλήρη καταγραφή του προφίλ των δικαιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το κράτος να μειώσει τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση των «προνοιακών συντάξεων» για όσους δεν βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλιστικού βίου.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, ψαλίδισμα των διπλών συντάξεων, καθώς και κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Ο πήχης για το πλαφόν και το ύψος των συντάξεων πάνω από το οποίο θα γίνουν περικοπές ανεβοκατεβαίνει, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Το πλαφόν θα κυμανθεί μεταξύ των 2.000 και 2.400 ευρώ, οι περικοπές της τάξης του 5%-10% για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ή τα 1.400 ευρώ. Ταυτόχρονα θα ψαλιδιστούν οι διπλές συντάξεις και οι επικουρικές, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασισθεί οι λεπτομέρειες της ρύθμισης.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Το μέτρο θα προκαλέσει αισθητές απώλειες σε πάνω από 600.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η επιβολή πλαφόν στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές σε συνδυασμό με τις περικοπές θα επιφέρει απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ μέχρι και 3 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, ανάλογα με το πού θα τεθεί ο πήχης για το πλαφόν και για τις περικοπές.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα, οι νέες ανατροπές στις συντάξεις θα εφαρμοσθούν σταδιακά μέσα στο 2013 και πάντως σε κάθε περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα γίνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδυαστούν με γενικότερες αναπροσαρμογές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ
Στο τραπέζι βρίσκεται η γενικευμένη αύξηση του ορίου ηλικίας, καθώς και η επίσπευση της εφαρμογής των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Σχεδιάζεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 66ο έτος ή και στο 67ο έτος της ηλικίας από το 65ο που ισχύει σήμερα και θα αφορά νέους και παλαιούς ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα από το 2013 και όχι σε δόσεις μέχρι το 2015 θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα επιφέρουν μειώσεις στις αποδοχές.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Σε πρώτη φάση, από την επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό οι μεγάλοι χαμένοι από τις παραπάνω αλλαγές θα είναι οι ασφαλισμένοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και εκείνοι που ο χρόνος ασφάλισής τους δεν ξεπερνά τα 35 έτη και κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 μέχρι και τα 67 έτη θα θιγούν πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ένα ή δύο έτη θα γίνει σταδιακά, πιθανότατα σε βάθος τετραετίας, και αναμένεται να νομοθετηθεί στις αρχές του 2013. Το μέτρο έχει γνωστοποιηθεί ήδη στην τρόικα, η οποία συναινεί καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος δεδομένου ότι ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Δραστικές περικοπές, ακόμα και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Η κατεύθυνση είναι να μη χάσουν τα επιδόματα μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας (7.000 ευρώ ετησίως για άτομο και 15.000 ευρώ για οικογένεια). Για όλους τους άλλους θα περικοπούν ή και θα καταργηθούν εντελώς με τη θέσπιση εισοδηματικού πλαφόν. Για παράδειγμα, δεν θα λαμβάνουν πολυτεκνικά και οικογενειακά επιδόματα τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Αν ληφθεί υπόψη ότι ο στόχος του Δημοσίου είναι να εξοικονομήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την περικοπή των επιδομάτων, τότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι πάνω από 80.000 δικαιούχοι θα χάσουν μέρος ή και ολόκληρα τα επιδόματα. Με βάση τα μέχρι στιγμής σχέδια, από τις περικοπές στα επιδόματα θα εξαιρεθούν το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, αν και υπάρχουν προτάσεις για επανεξέταση των όρων χορήγησής τους.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να εφαρμοσθεί σταδιακά, ανάλογα με το είδος της παροχής και την πρόοδο στην καταγραφή της οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων. Στόχος είναι το μέτρο να έχει εφαρμοσθεί στην πλήρη μορφή του το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013, οπότε και αναμένεται να γίνει ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Βαθιά θα μπει το μαχαίρι στα ειδικά και πρόσθετα αφορολόγητα για παιδιά και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και σε όλο το φάσμα των εκπτώσεων δαπανών από τον φόρο.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές θα συνδεθούν με την οικονομική επιφάνεια του φορολογουμένου, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν ένα ορισμένο όριο θα χάσουν τα φορο-μπόνους. Ο πήχης μέχρι στιγμής τίθεται στα 24.000 οικογενειακό εισόδημα. Από κει και πάνω θα αρχίσει το ψαλίδισμα ή και η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, από το κόψιμο των φοροαπαλλαγών θα επιβαρυνθούν πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται στα μεσαία και τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Το κυβερνητικό δόγμα συνοψίζεται στη ρήση «σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και κρίσης και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα επιδοτήσουμε φορολογικά μόνο τους φτωχούς και τους αδυνάτους».
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Οι ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς αναμένεται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους και να ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποκλείουν οποιονδήποτε αιφνιδιασμό με την έννοια της αναδρομικής εφαρμογής φόρων και δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καθιέρωση του περιουσιολογίου (καταγραφή των εισοδημάτων από όλες τις πηγές και της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένου).

ΕΦΑΠΑΞ
Νέες μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων και επιβολή πρόσθετων εισφορών.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Η περικοπή στο εφάπαξ θα ισχύσει για όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα φθάνει ανάλογα με τον βαθμό ελλειμματικότητάς τους και το 40%. Πέραν της μείωσης για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζεται η επιβολή νέας εισφοράς και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος (το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης).
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Από το μέτρο θα θιγούν άμεσα τουλάχιστον 52.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και αναμένουν την καταβολή του ποσού, καθώς και όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν από δω και πέρα. Κι αυτό γιατί το νέο μειωμένο εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το βοήθημα ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους και την υποβολή της αίτησης.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η ρύθμιση για τη νέα μείωση του εφάπαξ θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα ισχύσει αναδρομικά για όλους. Αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για ένα δίκαιο μέτρο αφού, όπως λένε, το ύψος του εφάπαξ θα εναρμονισθεί πλήρως με τις καταβαλλόμενες εισφορές από τους ασφαλισμένους και θα ισχύσει έτσι η αρχή της ανταποδοτικότητας.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΩΡΩΝ
Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα καθώς και στις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή των περικοπών στις ΔΕΚΟ.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι
Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση των ποσών που απέμειναν από τις προηγούμενες μειώσεις στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά των 500 ευρώ, 250 ευρώ και 250 ευρώ που απέμειναν από το δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας καταργούνται. Επίσης καταργούνται πλήρως ο 13ος και ο 14ος μισθός στις επικουρικές.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Η κατάργηση επιδομάτων που απέμειναν από τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν αυτόματα 1.000 ευρώ ο καθένας. Επιπρόσθετα, μισθολογικές απώλειες θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από το πάγωμα των ωριμάνσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το μέτρο θα επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η πλήρης κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο θα γίνει με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα ισχύσει από το επίδομα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τη 12η και 13η επικουρική σύνταξη. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις οι παραπάνω ρυθμίσεις να «πάρουν αναβολή».
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ - ΕΘΝΟΣ, 29/7/2012