Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Με την παλιά σφραγίδα και λογότυπο οι Βεβαιώσεις Πρόσβασης των υποψηφίων για τα ΑΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, οι Βεβαιώσεις πρόσβασης των υποψηφίων στα ΑΕΙ ,θα εκδοθούν με το παλαιό λογότυπο και θα σφραγίζονται με την παλαιά σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Τα παραπάνω ορίζει εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου.
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Αμεσα» ενήργησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μετά από αίτημα της Ο.Λ.Μ.Ε. και δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, και με εγκύκλιό του προς τους Περιφερεικαούς Διευθυντές (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ) ζητά «να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είτε είναι αποσπασμένοι σε άλλο ΠΥΣΔΕ είτε βρίσκονται σε άδεια ανατροφής παιδιού, όσον αφορά στην ανάληψη υπηρεσίας στην οργανική τους θέση με τη λήξη του διδακτικού έτους 2011-2012».

Ο κ. υπουργός διευκρινίζει πως «οι εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι για το διδακτικό έτος 2011-2012 σε άλλο ΠΥΣΔΕ από εκείνο της οργανικής τους θέσης, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση της θερινής υπηρεσίας σε σχολική μονάδα και από τυχόν άλλη υποχρέωση τους στο ΠΥΣΔΕ οργανικής».
Επίσης,, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Αρβανιστόπουλου,  οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. που μετατέθηκαν το έτος 2012 δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να αναλάβουν υπηρεσία στη νέα τους οργανική θέση.

Αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ, ενημέρωση από τον αιρετό Δημήτρη Μπράτη

Μπράτης Δημήτρης
Αιρετός του ΚΥΣΠΕ
d.mpratis@gmail.com
http://www.mpratis.gr
τηλ. 6974750402 – 2103312790
2103442884
fax: 2103246893
 
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2012
 
Αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ.


Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μου υποχρέωσή μου ως αιρετού εκπροσώπου τους στο ΚΥΣΠΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σχετικά με τις αμοιβαίες μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε. και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ επισημαίνω τα εξής :

Οι αμοιβαίες μεταθέσεις διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του Π.Δ. 50/96 , όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του Π.Δ. 100/97* .

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο ΟΙ ΜΟΝΟΙ που δεν έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης είναι οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι . Επομένως οι συνάδελφοι που είναι στη διάθεση , κατά τη δική μου γνώμη , την οποία και υποστήριξα (πέρυσι και φέτος) στο Συμβούλιο , έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ αμοιβαίας μετάθεσης. Κι αυτό γιατί o νομοθέτης εξαιρεί ρητά μόνο τους εκπαιδευτικούς που χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι (άρθρο 10 παρ 4 του Π.Δ. 50/96 ). Αν ήθελε να εξαιρέσει και άλλες κατηγορίες θα το ανέφερε, επίσης , ρητά.
 
 
Άρθρο 10 του Π.Δ. 50/96 (Όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του Π.Δ. 100/97)
Αμοιβαίες μεταθέσεις
1. Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για αμοιβαία μετάθεση έχουν οι εκπαιδευτικοί εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Να ανήκουν στον ίδιο κλάδο, να έχουν την ίδια ειδικότητα και να μην έχουν συμπληρώσει 25ετή
πραγματική υπηρεσία κατά την έννοια του άρθρου 16 του παρόντος Π.Δ., μέχρι 31 Αυγούστου του έτους που πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.


β) Η διαφορά της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας τους να μην υπερβαίνει τα δέκα έτη και
γ) Να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπηρεσίας μέχρι 31 Αυγούστου του έτους διενέργειας των μεταθέσεων από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων τον ένα χρόνο στην οργανική τους θέση..........
δ) Οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι δε δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης.



Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Με βάση τα παραπάνω είχα ενημερώσει και πέρυσι και φέτος τους συναδέλφους μου, που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ ότι έχουν δικαίωμα για αμοιβαία μετάθεση , εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του Νόμου.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί την κείμενη νομοθεσία. Εξάλλου και το σχολικό έτος 2011 (πέρυσι) δόθηκαν αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών που βρίσκονταν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ (παρά το γεγονός ότι και η περσινή εγκύκλιος τα ίδια ακριβώς όριζε). Πέρα όμως από το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και οι συνάδελφοι δικαιούνται αμοιβαία μετάθεση, ποιο, αλήθεια, πρόβλημα δημιουργείται στην εκπαίδευση όταν μετακινηθούν αμοιβαία δύο συνάδελφοι της ίδιας ειδικότητας από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτικοί;

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ , στις 25-6-2012, το Συμβούλιο με πλειοψηφία 4-1 ενέκρινε τις αμοιβαίες μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε. που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Νόμου, και ορθώς έπραξε, αφού όλες τις αποφάσεις για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών λαμβάνουν τα συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ -ΠΥΣΠΕ) και όχι η διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας. Είναι πάντως, απορίας άξιον , πώς είναι δυνατόν η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας να προσπαθεί πάντα, όπως έκανε πρόσφατα και για τις παραιτήσεις , να ερμηνεύει το νόμο , ακόμη και όταν αυτός είναι ξεκάθαρος , σε βάρος των εκπαιδευτικών.


Σε ό,τι με αφορά, ως αιρετός εκπρόσωπος των συναδέλφων μου στο ΚΥΣΠΕ, υποστήριξα και θα συνεχίζω να υποστηρίζω, κόντρα στις εισηγήσεις της διοίκησης , τα δικαιώματα των συναδέλφων που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Η ξεκάθαρη αυτή θέση και στάση μου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για το θέμα των αμοιβαίων μεταθέσεων δε διαμορφώθηκε ευκαιριακά και πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά είχε έγκαιρα γνωστοποιηθεί στους συναδέλφους μου (και το 2011 και το 2012) που βρίσκονταν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ , προκειμένου να αξιοποιηθεί από την πλευρά τους.

Σχετικά (κάντε "κλικ" στους παρακάτω συνδέσμους) :
 
Δημήτρης Μπράτης

Που ιδρύονται νέα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και ποια προάγονται

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Για να δείτε που ιδρύονται νέα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και ποια προάγονται από την επόμενη σχολική χρονιά κάνετε κλικ εδώ

Οι αμοιβαίες μεταθέσεις και η καταστρατήγηση των προβλεπομένων, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287
Αθήνα, 27/06/2012
Συνεδρίαση Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

Αμοιβαίες Μεταθέσεις – Καταστρατήγηση των προβλεπομένων
Στη συνεδρίαση του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. τη Δευτέρα 25/06/2012 μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν και αυτό των αμοιβαίων μεταθέσεων.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Συμβουλίου καταστρατηγώντας τα προβλεπόμενα από:

α) την εγκύκλιο μεταθέσεων αρ. πρωτ. 128501/Δ1/08-11-2011 όπου στο Μέρος Τρίτο, Κεφάλαιο Β΄, παράγραφος 2 αναφέρεται «Δεν δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι καθώς και όσοι δεν υπηρετούν οργανικά σε σχολική μονάδα.»

β) το άρθρο 10 παρ. 3 του Π.Δ. 50/96 «… οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων αφού διαπιστώσουν ότι οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για αμοιβαία μετάθεση… υποβάλλουν τις αιτήσεις στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο αν πρόκειται για μετάθεση από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης ή στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο δια της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείο Παιδείας αν πρόκειται για μετάθεση από σχολείο μιας περιοχής σε σχολείο άλλης περιοχής.»



Γ) την εισήγηση της Υπηρεσίας, τμήμα Γ΄ της Διεύθυνσης Προσωπικού

ικανοποίησαν αιτήσεις αμοιβαίας μετάθεσης συναδέλφων που δεν είχαν οργανική θέση και βρίσκονταν στη διάθεση των οικείων ΠΥΣΠΕ.

Η ενέργεια αυτή, πέραν της καταστρατήγησης των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία, έρχεται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα αφού δεκάδες συνάδελφοι με βάση την εγκύκλιο δεν υπέβαλλαν αίτηση.

Ο κανόνας της ισονομίας και της ίσης αντιμετώπισης όλων ακυρώνεται.

Ταυτόχρονα, τέτοιες αποφάσεις πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του ΚΥΠΣΕ.

Προσωπικά εξέφρασα την πλήρη διαφωνία μου καταγγέλλοντας την απόφαση της πλειοψηφίας. 

Πάντα στη διάθεσή σας 

Παληγιάννης Βασίλης

Στους 15.000 οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία το β' εξάμηνο του 2011

Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ
 
Στους 15.000 οι έλληνες μετανάστες στη Γερμανία το β' εξάμηνο του 2011
 
Περίπου 15.000 Ελληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία δημοσιεύεται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.


Αυξημένος είναι και ο αριθμός των Ισπανών (13.000) που αναζήτησαν εργασία στη Γερμανία το ίδιο χρονικό διάστημα.


Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η τάση θα διατηρηθεί όσο διαρκεί η οικονομική κρίση σε αυτές τις χώρες και βεβαίως όσο η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο.


Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, οι μετανάστες από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία παραμένουν πολύ περισσότεροι, επισημαίνεται στην έκθεση.

Αντίστοιχα, έχει μειωθεί αισθητά η μετανάστευση προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, στις οποίες, επιπλέον, η ανεργία μεταξύ των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Αυξάνονται άνεργοι και άστεγοι στην Ελλάδα

Αύξηση 8,7% καταγράφεται στα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην εξαμηνιαία έκθεση για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 400.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Ανησυχητικά αυξάνονται και οι άστεγοι.

Αυξάνονται άνεργοι και άστεγοι στην Ελλάδα
Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών, επισημαίνει ακόμη η Κομισιόν.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την τριετία 2008- 2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55- 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Ετοιμοι να μεταναστεύσουν οι νέοι
Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%).
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Επιτροπή την κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).
Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει επίσης την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον "δεν τα βγάζουν πέρα", έχοντας χάσει τη δουλειά τους.
Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.
Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%.

ΕΘΝΟΣ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Λεφτά υπάρχουν: Η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων με βάση το τελευταίο αποτέλεσμα.

 
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν επέφεραν αλλαγές μόνο στον κοινοβουλευτικό χάρτη της χώρας αλλά και στα ταμεία των ίδιων των κομμάτων αφού κερδισμένοι και χαμένοι θα ανταμειφθούν ανάλογα πλέον από την κρατική επιχορήγηση.
Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερτριπλαζιάζοντας τα ποσοστά του όχι μόνο αυξάνει εντυπωσιακά πλέον την παρουσία του στη Βουλή αλλά θα δει να μπαίνουν στα ταμεία του 14,1 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το κόμμα της Κουμουνδούρου είναι το πλέον ωφελημένο μετά τις πρόσφατες εκλογές αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι και το 2011 η επιχορήγηση που εισέπραττε ήταν κάτι λιγότερο από 4 εκατ. το χρόνο.
Η Νέα Δημοκρατία παρά την εκλογική της νίκη, οικονομικά βγαίνει ουσιαστικά χαμένη μιας και θα πάρει λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2011. Η λογιστική αυτή πτώση οφείλεται στο γεγονός πως για την επιχορήγηση λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ψήφων και όχι το εκλογικό ποσοστό. Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. το 2009 είχε 2.295.719 ψήφους και τώρα, τον Ιούνιο, πήρε 1.825.609 το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί και η κρατική επιχορήγηση προς το κόμμα. Συγκεκριμένα από τα 17 εκατομμύρια ευρώ πέφτει στα 15,4.
Μεγάλος χαμένος των εκλογών το ΠΑΣΟΚ που εκτός από την τρίτη θέση θα βρεθεί και σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς θα μειωθεί δραματικά η επιχορήγηση την ώρα που τα χρέη του κόμματος προς τις τράπεζες έχουν χτυπήσει «κόκκινο».Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου θα λάβει... μόλις 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τρία χρόνια έπαιρνε 21,75 εκατομμύρια! Πονοκέφαλο πλέον προκαλεί στα στελέχη της Ιπποκράτους το γεγονός ότι τα τραπεζικά δάνεια ύψους 125 εκατομμυρίων «τρέχουν» ανεξέλεγκτα αφού ενέχυρο είχε μπει η κρατική χρηματοδότηση...
Κερδισμένοι των εκλογών θα πρέπει να θεωρούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά που θα βάλουν για πρώτη φορά «ζεστό» κρατικό χρήμα στα ταμεία τους. Το κόμμα του κ. Καμμένου θα λάβει επιχορήγηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, του κ. Μιχαλολιάκου 3,75 εκατομμυρίων ευρώ και του κ. Κουβέλη 3,4 εκατ. ευρώ.
Στους χαμένους και το ΚΚΕ που θα δει την επιχορήγηση να μειώνεται καθώς τα χρήματα που λάμβανε «πέφτουν», από τα 5,2 εκατομμύρια το 2009, στα 3,95 εκατομμύρια τώρα.
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 750.000 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση θα εισπράξει τελικά ο συνασπισμός των κομμάτων «Δημιουργία Ξανά» και «Δράση» αφού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου συγκέντρωσαν το 1,59% των ψήφων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατώτατο όριο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι το 1,50%.
Πηγή: protothema.gr

Ενημέρωση σχετικά με τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις, τις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287 
 
Αθήνα, Ιούνιος 2012
 
 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ, ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2011 - 2012

Ομιλία στην 81η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
 
 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες του Δ.Σ. της ΔΟΕ,

Φίλες και φίλοι αντιπρόσωποι των συλλόγων όλης της χώρας,
Φίλε Πρόεδρε της Γ.Σ. του κλάδου μας,
Εύχομαι η Γ.Σ., μέσα από τις διαδικασίες ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου, να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στις εργασίες της, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στην αγωνία, στις προσδοκίες και στα οράματα των χιλιάδων συναδέλφων μας που υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση.

Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει πως η Γ.Σ. πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία, για τους εργαζόμενους της χώρας μας, για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, παρακολουθούν με έντονη αγωνία αλλά και ελπίδα τις μετεκλογικές διεργασίες και προσδοκούν θετικές εξελίξεις.

Αναμένουν μια αλλαγή πολιτικής σ’ όλα τα επίπεδα. Αναμένουν μια νέα πορεία που θα βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση, που θα δώσει ελπίδα για το αύριο των παιδιών μας, της πατρίδας μας.

Σ’ αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις μας, οι ενέργειές μας, ο λόγος μας πρέπει να έχουν στόχο την ανατροπή της πολιτικής που μας υποβάθμισε οικονομικά, που μας περιόρισε τα εργασιακά μας δικαιώματα, που μας περιόρισε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, που μας υποβάθμισε ως εκπαιδευτικούς και υποβάθμισε και τη δημόσια εκπαίδευση.

Ως εκπαιδευτικοί και πολίτες αυτής της χώρας ζήσαμε και ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Αφού η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια προκάλεσε έναν οικονομικό και όχι μόνο Αρμαγεδδώνα.
Με αποτέλεσμα σήμερα ουδείς να είναι σε θέση να προσδιορίσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Το σίγουρο είναι πως η Ελληνική Οικονομία βυθίστηκε στη θανάσιμη παγίδα της ύφεσης και η κοινωνία συνθλίφθηκε.

Ζήσαμε και ζούμε μια συντελεσμένη καταστροφή με συνέπειες που πληθύνονται και μεγεθύνονται σαν χιονοστιβάδα.

Σήμερα ουδείς αμφισβητεί πως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας, μεταξύ αυτών και χιλιάδες εκπαιδευτικοί.
Εκατοντάδες χιλιάδες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, μεταξύ αυτών και χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούνται σε απόγνωση και κατάθλιψη, μεταξύ αυτών και εκπαιδευτικοί.

Το μοντέλο ζωής που γνώρισε η Ελλάδα της μεταπολίτευσης κατέρρευσε σε ελάχιστο χρόνο. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατάφερε να μας οδηγήσει δεκαετίες πίσω, καταργώντας ιστορικές κατακτήσεις.
 
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό μιας υποτιθέμενης προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων.

Δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που επήλθαν και εξακολουθούν να επέρχονται. Αλλαγές που άλλοτε θα προκαλούσαν σεισμικές αντιδράσεις.

Αλήθεια, ποιος από εμάς θα σκεφτόταν, όχι να το πίστευε, πως ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού από 1.100 € θα πήγαινε στα 600 €. Ποιος θα σκεφτόταν πως και τα 600 € θα συνδέονταν με ένα βαθμολόγιο και μια μορφή αξιολόγησης, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω; Μια αξιολόγηση που ο κλάδος όχι μόνο δε θα δεχθεί, αλλά είμαι σίγουρος πως με τον αγώνα του δε θα επιτρέψει να εφαρμοστεί.

Συνδυάστε το μισθό μας με τα χαράτσια, με τους φόρους και την καθημερινή οικονομική αφαίμαξη που συντελείται μέσω της κατάργησης της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για να πειστούμε πως ο έλληνας εκπαιδευτικός, ζώντας κάτω από τα όρια της φτώχειας και αδυνατώντας να ζήσει με αξιοπρέπεια, κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σ’ ένα σχολείο υποβαθμισμένο. Ένα σχολείο χωρίς βιβλία, χωρίς θέρμανση, με λειτουργικές δαπάνες που δεν επέτρεπαν ούτε την αγορά κιμωλιών.

Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κα. Διαμαντοπούλου, η υπουργός της φωτοτυπίας, θυσίασε στο βωμό εξοικονόμησης πόρων το Δημόσιο σχολείο. Ο στόχος της λιγότερα σχολεία, λιγότεροι και κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί είχε ως αποτέλεσμα:

• Βιαστικά και ανεύθυνα να προχωρήσει σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων, όχι με βάση παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού.

• Να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας της μετεκπαίδευσης, για την «εξοικονόμηση» 1.500 εκπαιδευτικών, θυσιάζοντας έναν θεσμό 90 χρόνων.

• Να συρρικνώσει και να απαξιώσει το ολοήμερο σχολείο.

Συνδυάστε τα παραπάνω μέτρα:

o με τη μη χορήγηση νέων εκπαιδευτικών αδειών
o με την κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης
o με τον περιορισμό των αποσπάσεων στο εξωτερικό
o με τη μη εγγραφή 60.000 προνηπίων στα Δημόσια νηπιαγωγεία
o με την ακύρωση αντισταθμιστικών δράσεων
και αναλογιστείτε τις επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά και στους διορισμούς, στις μεταθέσεις, στις αποσπάσεις, στις μετατάξεις.

Θυμηθείτε τους 130 διορισμούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2011, που προκάλεσαν σοκ, αφού ο Μ.Ο. της τελευταίας δεκαετίας ήταν 3.110 εκπαιδευτικοί, δηλαδή 96% λιγότεροι, για να κατανοήσετε τις επιπτώσεως της πολιτικής Διαμαντοπούλου.

Επιπτώσεις που τις βιώσαμε και στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.
 
 
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα
Φέτος, μετά από τη συνεργασία που είχαμε με το Διευθυντή του Γραφείου του κ. Μπαμπινιώτη, προχωρήσαμε στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή με βάση τα κενά που οι Διευθυντές Εκπαίδευσης προσδιόρισαν.

Το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων μετάθεσης ανήλθε στο 24,32%, έναντι 15,25% της προηγούμενης χρονιάς. Ιδιαίτερα των δασκάλων από 9,97% ανήλθε στο 23,72%.

Ταυτόχρονα ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις μετάθεσης συναδέλφων που ανήκαν στην ειδική κατηγορία, εν αντιθέσει με πέρυσι που η απύθμενη αναλγησία και η έλλειψη ανθρωπιάς της πολιτικής ηγεσίας δεν τις ικανοποίησαν.

Η αύξηση του ποσοστού σε σχέση με το περσινό ποσοστό, γιατί σε σχέση με το Μ.Ο. της τελευταίας δεκαετίας απέχει πολύ, είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της υφυπουργού και των παρατρεχάμενων.

Απίστευτό κι όμως αληθινό.

Είναι αλήθεια πως την παρουσία της στο Υπουργείο την αντιληφτήκαμε με την παρέμβαση της στο θέμα μεταθέσεων. Να την χαίρονται όσοι την εκλέγουν.

Η στάση και η απειλή αποχώρησης από το Συμβούλιο με ταυτόχρονη καταγγελία σταμάτησαν την επιθυμία τους για μεταθέσεις στα περσινά επίπεδα.

Είναι να απορεί κανείς για το μένος κατά των εκπαιδευτικών.

Το ΚΥΣΠΕ για άλλη μια χρονιά αντιμετώπισε το πρόβλημα της ένταξης εκπαιδευτικών στην Ειδική κατηγορία. Συνάδελφοι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας [82% αναπηρία] δεν εντάχτηκαν.

Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόβλημα επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες προτάσεις που αφορούν την αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων.

Συγκεκριμένα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε:

- στην κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής στον τόπο διορισμού και θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης. Σήμερα που ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης δεν χρειάζονται απαγορευτικές διατάξεις που του στερούν το δικαίωμα να βρεθεί μια ώρα γρηγορότερα κοντά στην οικογένειά του, κοντά στον τόπο συμφερόντων του.

- Στην τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/96 για την ένταξη νέων ασθενειών ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία. Είναι ντροπή, συνάδελφοι με 82% αναπηρία να μην υπάγονται στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων.

- Στην αναμοριοδότηση όλων των κριτηρίων και ιδιαίτερα της μοριοδότησης των χρόνων υπηρεσίας.

- Στην αντιμετώπιση του λαβύρινθου της ισχύουσας νομοθεσίας των μεταθέσεων για ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.

- Στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων μετάθεσης σε Διαπολιτισμικά, Μειονοτικά και Πειραματικά σχολεία.

- Και τέλος στην αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων και την καταγραφή των δυσπρόσιτων σχολείων.

Σας ενημερώνω πως οι αμοιβαίες μεταθέσεις και οι ενστάσεις μεταθέσεων που έχουν υποβληθεί θα συζητηθούν στο συμβούλιο της Δευτέρας.
 

Σ’ ότι αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ αβίαστα μπορώ να πω πως δυστυχώς η χρονιά που διανύουμε (2011 – 2012) δεν έχει προηγούμενο σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικού προγραμματισμού, για την ανευθυνότητα, ανικανότητα σκοπιμότητα, αναλγησία και έλλειψη ανθρωπιάς εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας.

Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, η πρώτη φάση των αποσπάσεων ολοκληρώθηκε μια μέρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους.

Για πρώτη φορά η διοίκηση σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία δεν έδινε στους αιρετούς τα κενά με βάση τα οποία θα πραγματοποιούνταν οι αποσπάσεις. Αρκούνταν σε γενικόλογες τοποθετήσεις και η προσπάθειά τους ήταν απροκάλυπτα προκλητική με στόχο τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των αποσπάσεων.

Χρειάστηκε και η παρέμβαση της ΔΟΕ για να πραγματοποιηθεί η α’ φάση των αποσπάσεων.

Σε όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στις περσινές αποσπάσεις, σημειώστε την κατά προτεραιότητα απόσπαση των δήθεν πλεοναζόντων, την πρόσληψη αναπληρωτών σε περιοχές που δεν είχαν ικανοποιηθεί αιτήσεις συναδέλφων με 2-3 παιδιά και σοβαρά προβλήματα, και κυρίως την αυθαίρετη διαγραφή ονομάτων από τις προτάσεις του ΚΥΣΠΕ από την κα. Διαμαντοπούλου και πέστε μου ειλικρινά αν είχα δίκαιο ή όχι στις καταγγελίες μου για την πολιτική ηγεσία που τόνιζα την έλλειψη προγραμματισμού, τη ανευθυνότητα, την αναλγησία, την απύθμενη προκλητικότητα, κ.ά.

Στα όσα πρωτοφανή, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα διαδραματίστηκαν στο Υπουργείο Παιδείας σημειώστε ως θετικό την μοριοδότηση των κριτηρίων απόσπασης.

Εδώ ξεκαθαρίζω πως και τα προηγούμενα χρόνια οι αποσπάσεις πραγματοποιούνταν με κριτήρια (αριθμό παιδιών, χρόνια υπηρεσίας, λόγοι υγείας, κα.)

Πάντως και στις περσινές αποσπάσεις το ΚΥΣΠΕ ομόφωνα πρότεινε και αποσπάσεις έξω από την προβλεπόμενη διαδικασία για σοβαρούς λόγους και η πλειοψηφία με άνωθεν εντολές πρότεινε και αποσπάσεις χωρίς κριτήρια. Η φετινή χρονιά τελείωσε με παράπονα και απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες συναδέλφων.

Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα σήμερα που χιλιάδες συνάδελφοί μας βιώνουν εξαιρετικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης.

- Οι αποσπάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος εγκαίρως
- Στις περιοχές που δεν θα ικανοποιηθούν αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών να μην προσληφθούν αναπληρωτές
- Οι αποσπάσεις των ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να προηγηθούν αυτών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Δικαίωμα αίτησης απόσπασης θα πρέπει να δοθεί σ’ όλους τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και στους νεοδιόριστους, αν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα
- Με βάση την εγκύκλιο, στις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις υπάγονται μεταξύ άλλων και οι σύζυγοι προσωπικού δημοτικής αστυνομίας. Εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί δεν πρέπει να υπαχθούν στις κατ’ εξαίρεση αποσπάσεις και οι σύζυγοι εκπαιδευτικών;

Τέλος θεωρώ δεδομένη την αναμοριοδότηση των κριτηρίων για ένα πιο δίκαιο σύστημα αποσπάσεων.

Κλείνοντας το θέμα των αποσπάσεων, θέλω να τονίσω πως οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών δεν εξυπηρετούν μόνο τους ίδιους αλλά και την υπηρεσία και το δημόσιο σχολείο και δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να γίνει κατανοητό.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Μετά το θρίαμβο της ημετεροκρατίας, παρεοκρατίας, της φαυλότητας και της αναξιοκρατίας που επικράτησαν στις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης το 2010, ακολούθησαν οι επιλογές Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, οι επιλογές Διευθυντών Σχολείων και τέλος οι επιλογές Σχολικών Συμβούλων.

• Στην επιλογή Συντονιστών Εκπαίδευσης δυστυχώς επικράτησε η λογική της ημετεροκρατίας αδιαφορώντας για την αναγκαιότητα να επιλεγούν οι καταλληλότεροι, ώστε η εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των ελληνοπαίδων εξωτερικού.

• Στην επιλογή Διευθυντών Σχολείων η τότε πολιτική ηγεσία, αφού έθεσε υπό πλήρη έλεγχο τα συμβούλια επιλογής για να έχει το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, θυσίασε κι εδώ την αξιοκρατία στο βωμό μικροπαραταξιακών συμφερόντων, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για πλήρη έλεγχο της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης.

Η επιλογή Σχολικών Συμβούλων ολοκληρώθηκε αρχές Ιανουαρίου, με αποκλεισμούς, διαμαρτυρίες και παράπονα.

Η επιλογή Σχολικών Συμβούλων έγινε σίριαλ αφού αντί να προηγηθεί όλων των άλλων επιλογών στελεχών εκπαίδευσης, εντέλει πραγματοποιήθηκε μετά τις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών Σχολείων. Είναι αυτονόητο πως λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας επέβαλαν την παραπάνω διαδικασία.

Το μελανότερο γεγονός στην επιλογή Σχολικών Συμβούλων αποτέλεσε ο αποκλεισμός υποψηφίων που ανέλαβαν καθήκοντα Διευθυντών Σχολείων και μάλιστα εν μέσω της διαδικασίας με βάση τροπολογία που κατατέθηκε το καλοκαίρι. Μια ακόμη απόδειξη του τρόπου λειτουργίας της πρώην Υπουργού αφού έναν νόμο που η ίδια κατέθεσε και ψήφισε τον κατάντησε κουρελόχαρτο θυσιάζοντας τον στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων.

575 δάσκαλοι (ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υποψηφίων) αξιόλογοι, με προσόντα και διάθεση προσφοράς υποχρεώθηκαν να θέσουν εαυτούς εκτός διαδικασίας. Οι σκοπιμότητες επικράτησαν της λογικής. Εύλογες οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα των αποκλεισθέντων.

Από τους 563 δασκάλους, 153 νηπιαγωγούς και τους 77 υποψηφίους Ειδικής Αγωγής που συμμετείχαν τελικά στη διαδικασία υπέβαλαν ενστάσεις για τη μοριοδότηση 362 συνάδελφοι για 617 λόγους. Κυρίως οι ενστάσεις αφορούσαν το συγγραφικό έργο (203) και τους τίτλους σπουδών (91). Από τις παραπάνω ενστάσεις έγιναν δεκτές 215.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν 30 αλλαγές στη μοριοδότηση υποψηφίων μετά από επανέλεγχο, 30 αλλαγές κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων καθώς επίσης και 5 αλλαγές μετά το πέρας των συνεντεύξεων.

Με βάση τις ενστάσεις και το Ν. 3848/2010, θέλω να επισημάνω τα εξής:

• Τα κέντρα και τα παράκεντρα λειτούργησαν ικανοποιητικά στην προσπάθεια ενημέρωσης του συμβουλίου με στοιχεία που άγνωστο από πού αντλούσαν, προκειμένου να αφαιρεθούν μόρια από συγκεκριμένους υποψηφίους (….)

• Η συνάφεια των περιεχομένων των διδακτορικών και μεταπτυχιακών επιδέχεται πολλών ερμηνειών και κατ’ επέκταση αμφισβητήσεων. Εύλογες οι διαμαρτυρίες πολλών υποψηφίων.

Επίσης, είναι άδικο ένας διδακτορικός ή μεταπτυχιακός τίτλος που κρίνεται μη συναφής με τις Επιστήμες της Αγωγής ή τη Διοίκησης της Εκπαίδευσης να μη μοριοδοτείται αλλά όπως προβλέπεται από το Ν. 3848/10 να μοριοδοτείται με 3 μονάδες πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου ανεξάρτητα από συνάφεια. Εύλογες οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα των συναδέλφων, αλλά, δυστυχώς, αυτό προβλέπονταν από την κείμενη νομοθεσία.

• Η αξιολόγηση του συγγραφικού έργου έγινε με βάση τις προϋποθέσεις που προέβλεπε ο Ν.3848/10 και ανεξάρτητα από την ποιότητα του έργου.

Κύριο ρόλο στη μοριοδότηση του συγγραφικού έργου έπαιξε η ποσότητα και όχι η ποιότητα.

Εύλογο να διαμαρτύρονται αυτοί που πίστευαν πως είχαν αξιόλογο και ποιοτικό συγγραφικό έργο.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα. Χωρίς αυτό, βεβαίως, να οφείλεται όπως ισχυρίζονται «κάποιοι» στη μαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων, αφού, κατά τη γνώμη μου, η μαγνητοφώνηση έγινε για το «θεαθήναι», για επικοινωνιακούς λόγους.

Απόδειξη, ένα χρόνο μετά την επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης η υπηρεσία σε αίτημά μου για χορήγηση των μαγνητοφωνημένων πρακτικών του παραπάνω Συμβουλίου Επιλογής απάντησε εγγράφως πως «δεν μπορεί επί του παρόντος να ικανοποιηθεί επειδή δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απομαγνητοφώνησης…»
Άραγε, πότε σκοπεύουν να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία; Την επόμενη δεκαετία; Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά του Συμβουλίου Επιλογής Σχολικών Συμβούλων.

Οι συνεντεύξεις σε συνδυασμό με τα μοριοδοτούμενα κριτήρια έδωσαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά πως ο Κλάδος διαθέτει ένα αξιόλογο και αξιόμαχο δυναμικό.

Αμέσως μετά την επιλογή Σχολικών Συμβούλων προχωρήσαμε στην επιλογή προϊσταμένων επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης, χωρίς σαφή και ενιαία κριτήρια, αλλά και με παράτυπες επιλογές, αφού όσοι εξ αυτών ήταν Υποδιευθυντές ΠΕΚ και με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους δεν μπορούσαν να επιλεγούν ως προϊστάμενοι καθοδήγησης. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ενδεχομένως αυτό να ωχριά μπροστά στην προδήλως παράνομη, κατά την άποψή μου, τοποθέτηση συναδέλφου σε θέση Σχολικού Συμβούλου χωρίς συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, επικαλούμενη την ρουσφετολογική διάταξη του Ν.3879/10.

Και εδώ θέλω να εκφράσω δημόσια και το παράπονό μου γιατί ούτε η ΔΟΕ, ούτε κανείς άλλος πήρε θέση.
Αλήθεια συμφωνεί κανείς πως ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει κατά το δοκούν την κείμενη νομοθεσία για την εξυπηρέτηση ημετέρων;
Αλήθεια συμφωνεί κανείς με μια άκρως ρουσφετολογική διάταξη με βάση την οποία κομματικά στελέχη που τοποθετήθηκαν σε διάφορες θέσεις με τη λύση της σχέσης εργασίας τους σ’ αυτές τις θέσεις να υπηρετούν ως Σχ. Σ. και μάλιστα στις περιοχές που επιθυμούν;

Τότε, γιατί δεν υπήρξε αντίδραση;

Η ΔΟΕ, έστω και τώρα, να απαιτήσει την άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης ρουσφετολογικής διάταξης και ταυτόχρονα να ζητήσει την αποκατάσταση της νομιμότητας σ’ ότι αφορά την τοποθέτηση συναδέλφου σε θέση Σχολικών Συμβούλων.

Κλείνοντας το κεφάλαιο επιλογές πρέπει να τονίσω την αδήριτη ανάγκη η ΔΟΕ να συζητήσει και να διαμορφώσει θέσεις σχετικά με την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, καθώς επίσης και για τον ρόλο τους, ώστε να προστατευτούν οι θεσμοί προς όφελος της εκπαίδευσης αλλά και των υπηρετούντων τους θεσμούς και επιτέλους να σταματήσει το «ράβε ξήλωνε» που συνδέετε με τις αλλαγές των Κυβερνήσεων.
 

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το ΚΥΣΠΕ ήταν οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών.

Κατ’ επανάληψη έχω τονίσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Ο περιορισμός στις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Η μόνη δέσμευση θα έπρεπε να είναι η ενημέρωση των υπηρεσιών ένα μήνα πριν την παραίτηση για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί.

Ως ΚΥΣΠΕ, είναι γνωστό, πως κάνουμε δεκτές όλες τις παραιτήσεις των συναδέλφων μας κατά τη διάρκεια του διδακτικού έργου.
Τις τελευταίες παραιτήσεις που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ στις 21/3/12 και 4/4/12, με αποκλειστική ευθύνη της πρώην υφυπουργού την αρμοδιότητα των οποίων είχε, δεν υπογράφτηκαν.
Δυστυχώς και η υπηρεσιακή υπουργός, όχι μόνο δεν τις υπέγραψε, αλλά ο Διευθυντής της απείλησε με παραπομπή το Συμβούλιο στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας με σκοπό να ευνοηθούν εκπαιδευτικοί.

Φανταστείτε να έμεναν μετά τις εκλογές, ποια θα ήταν η συμπεριφορά τους.

Ο περιορισμός δε που μπήκε στην υποβολή αιτήσεων από 1 έως 10/7 καταλαβαίνεται ποιους εξυπηρετεί.

Η ΔΟΕ άμεσα πρέπει να ζητήσει την άρση κάθε διάταξης που περιορίζει το δικαίωμα του εκπαιδευτικού να παραιτείται όποτε εκείνος κρίνει σκόπιμο και ωφέλιμο για τον ίδιο.
 
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Σας ενημερώνω πως από την 1/9/2011 το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και από τις 24/2/2012 το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων δεν λειτουργούν. Με αποτέλεσμα πολλά θέματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Η αδιαφορία της πρώην πολιτικής ηγεσίας στα ύψη.
 
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ - Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ

Ως γνωστό με βάση το Ν.4057/12 παύουν οι αιρετοί να συμμετέχουν στα πειθαρχικά Συμβούλια. Τις επιπτώσεις θα τις δούμε σύντομα.

Με αφορμή αυτή την ενέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης που αποσκοπεί στην υποβάθμιση του κύρους και του ρόλου των αιρετών, επιτρέψτε μου να τονίσω την αδήριτη ανάγκη το Συνδικαλιστικό Κίνημα με ομοφωνία και ομοψυχία να στηρίξει το θεσμό των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου μας σ’ όλα τα επίπεδα.

Οι αιρετοί σ’ όλα τα συμβούλια με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης αγωνίζονται για την ισονομία και την ίση μεταχείριση όλων, χωρίς διακρίσεις, περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των εκπαιδευτικών.

Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν προάγει τους δημοκρατικούς θεσμούς και εμπνέει στους εκπροσωπούμενους αίσθημα ασφάλειας και απονομής δικαιοσύνης.

Επομένως είναι χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε το θεσμό του αιρετού. Το θεσμό που επιβλήθηκε με αγώνες από τον κλάδο, που υφάνθηκε με τα οράματα του κλάδου.

Αν κάποιοι δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο και την αποστολή τους και με τη συμπεριφορά τους, με τις ενέργειές τους προκαλούν, απομονώστε τους.
Το θεσμό όμως κρατείστε τον ψηλά.

Σ’ ότι μ’ αφορά με όραμα, αποφασιστικότητα, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον κλάδο, με την ελπίδα πως δε θα διαψεύσω τις προσδοκίες της παράταξης μου της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., που με την ψήφο των μελών της υπηρετώ αυτό το θεσμό, αλλά κυρίως να μη διαψεύσω τις προσδοκίες όλων των συναδέλφων μου ανεξάρτητα του που ανήκουν.

Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας, πάντα κοντά στον κάθε συνάδελφο για κάθε δίκαιο και νόμιμο αίτημά του και ταυτόχρονα θα συνεχίσω να παλεύω μαζί σας ώστε το Συνδικαλιστικό Κίνημα να αλλάξει, να βρει τη χαμένη του ταυτότητα, να αποκτήσει κύρος, ζωντάνια, δύναμη, αποτελεσματικότητα, να κεφαλαιοποιήσει τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των συναδέλφων σε δύναμη αποτελεσματικής παρέμβασης.

Κλείνοντας, εύχομαι ειλικρινά η 81η Γ.Σ. μέσα από τις διαδικασίες ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στις εργασίες της, έτσι ώστε στο τέλος των εργασιών να πέμψει ένα μήνυμα ενότητας, αισιοδοξίας, τόλμης, αποφασιστικότητας, αγωνιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις για να έχει την ελπίδα υπεράσπισης της παιδείας ως ύψιστου αγαθού, να στηρίξει και να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση, να ανατρέψει όλες τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, να διεκδικήσει την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της αποστολής μας ως λειτουργών της εκπαίδευσης και να αποτρέψει ταυτόχρονα τυχών νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων.

Όλοι μαζί μπορούμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το όραμά μας για μια καλύτερη παιδεία, για μια καλύτερη Ελλάδα πρέπει να γίνει έργο μας.

Ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, όλους εσάς τους αντιπροσώπους και μέσω υμών όλους τους συναδέλφους μας για τη συνεργασία.

Πάντα στη διάθεσή σας.
Ευχαριστώ.

ΟΛΜΕ: Φεύγουν από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας τα ΙΕΚ και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                  
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email:olme@otenet.gr
www.olme.gr                                                                        Αθήνα, 26/6/12
                                                                                                Α.Π.:838

                                                                                                ΠΡΟΣ:
                                                                                                τον Υπ. Παιδείας
                                                                                                κ. Κων. Αρβανιτόπουλο
 
 
ΘΕΜΑ: Αφαίρεση από την αρμοδιότητα του Υπουργείο Παιδείας θεμάτων που αφορούν στη Δια βίου Μάθηση
 
Κύριε Υπουργέ,
 
            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την έκπληξή του και την έντονη διαφωνία του για την απόφαση της Κυβέρνησης να αφαιρεθούν από τις αρμοδιότητες του Υπ. Παιδείας τα θέματα δια βίου μάθησης. Έτσι για πρώτη φορά τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.λπ. θα υπαχθούν στο Υπ. Εργασίας.
            Ζητάμε την παραμονή αυτών των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο Υπ. Παιδείας, υπενθυμίζοντας και την πάγια θέση μας για μεταφορά στο Υπ. Παιδείας όλων των σχολών που προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση και βρίσκονται στην εποπτεία άλλων Υπουργείων (σχολών ΟΑΕΔ, τουρισμού, νοσοκομείων, κ.λπ.).

Κτηματολόγιο - Ενταξη για 33 νέες περιοχές

Ενταξη για 33 νέες περιοχές
Σε έναν χρόνο από σήμερα προβλέπεται να έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο 33 νέες περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια. Πρόκειται για τις Ανοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Νέα Πεντέλη, Παλλήνη, Πεντέλη, Αγιο Στέφανο, Ανθούσα, Διόνυσο, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ραφήνα, Ροδόπολη (Μπάλα), Σταμάτα (Αττική), Αμπελόκηπους, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμο, Μενεμένη, Νέα Μαγνησία Διαβατών, Ωραιόκαστρο (Θεσσαλονίκη), Ζάκυνθο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Ναύπλιο, Τρίπολη, Κόρινθο, Σπάρτη, Καρδίτσα, Λάρισα.
Στις περιοχές αυτές ξεκινά σταδιακά από σήμερα η εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες κατά την περίοδο της ανάρτησης. Η εκδίκαση των ενστάσεων διαρκεί 2-4 μήνες. Οι πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης/ένσταση και έχουν λάβει ειδοποίηση από το γραφείο Κτηματογράφησης πως η περίπτωσή τους έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή ενστάσεων, μπορούν να ενημερωθούν τηλεφωνικά από το αρμόδιο γραφείο Κτηματογράφησης ή μέσω του ιστότοπου της Κτηματολόγιο ΑΕ, www.ktimatologio.gr.
Η εταιρεία του Κτηματολογίου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός πως οι αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις είναι γύρω στις 49.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3,6% του συνόλου των δικαιωμάτων που καταγράφτηκαν στις παραπάνω περιοχές που είναι 1,4 εκατομμύρια.
 
ethnos.gr, 27/6/2012

Ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουνίου, σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.


Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που παροδικά θα είναι αυξημένες στα βόρεια και δυτικά όπου και ενδέχεται να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κέλσιου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά του νομού. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου.


Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις και σποραδικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες, Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου


Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
θα σημειωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου

Στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο
θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος, Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Ανεβαίνει η Νομική, πέφτουν οι Πολυτεχνικές

Με πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής των πανεπιστημιακών τμημάτων και των τμημάτων ΤΕΙ. Θα έχουμε διαφορετικές κατευθύνσεις ανάμεσα στα Επιστημονικά Πεδία αλλά και μέσα στα ίδια τα Επιστημονικά Πεδία καθώς άλλα τμήματα θα μειώνουν τις απαιτήσεις τους και άλλα θα τις αυξάνουν. Σχηματικά, απαιτητικότερα θα είναι φέτος τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα, στο ύψος τους θα μείνουν τα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (τα οποία μπορεί να «τσιμπήσουν» και ανεπαίσθητα σε σχέση με πέρυσι), ενώ πτώση θα σημειώσουν τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (και τα υψηλόβαθμα). Ορατή άνοδος αναμένεται και στα περισσότερα οικονομικά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα και τα μεσαία, καθώς έχουμε σαφώς καλύτερες επιδόσεις στις περισσότερες βαθμολογικές κλίμακες στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Η ανάγνωση των στατιστικών των βαθμολογιών των 85.000 περίπου υποψηφίων φανερώνει πέντε βασικά στοιχεία:
1Πάνω από το 1/3 των υποψηφίων, 29.000 υποψήφιοι, έγραψαν κάτω από τη βάση, αριθμός μεγάλος αλλά όχι μεγαλύτερος από αυτούς που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια.
26.800 υποψήφιοι έγραψαν άριστα (18-20), αριθμός μικρός εάν συγκριθεί με τους αριθμούς προηγούμενων χρόνων, ωστόσο μεγαλύτερος από πέρυσι, γεγονός που δίνει τον τόνο στην κίνηση των βάσεων των υψηλόβαθμων σχολών.
3Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής έγραψαν συνολικά καλύτερα από πέρυσι, ακολούθησαν οι υποψήφιοι της Θετικής, πάντα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ χειρότερα έγραψαν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, γεγονός που θα διαδραματίσει ρόλο στις βάσεις εισαγωγής στα Επιστημονικά Πεδία στα οποία κατευθύνεται κάθε κατηγορία.
4Από την άποψη της κατανομής, οι 34.819 φετινοί υποψήφιοι της Θεωρητικής είναι λιγότεροι από πέρυσι (36.847), περίπου ίσοι με πέρυσι είναι της Τεχνολογικής (36.372 φέτος, έναντι 36.209 πέρυσι), ενώ την έκπληξη κάνουν οι 12.563 υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης που ενώ κάθε χρόνο μειώνονταν, φέτος αυξήθηκαν κατά περίπου 900 (σχεδόν +8%). Η κατανομή αυτή θα παίξει επίσης τον δικό της ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.
5Τα στρατιωτικά και αστυνομικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους, μεγαλύτερη αυτά που ανήκουν στο 1ο, το 3ο και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, μικρότερη αυτά που ανήκουν στα άλλα Πεδία (2ο και 4ο).

Τράπεζες: Επιτόκια έως 7% για καταθέσεις προθεσμίας

Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες την τελευταία βδομάδα, καθώς απομακρύνθηκε ο φόβος εξόδου της χώρας από το ευρώ και οι καταθέτες ανταμείβονται με υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, που φτάνουν ακόμα και στο 7%.
Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ «σηκώθηκαν» από τις τράπεζες το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ από τις αρχές του 2010, πάνω από 70 δισ. ευρώ έχουν κάνει «φτερά» από τις τράπεζες.
Επόμενο λοιπόν είναι να διατηρούνται οι προσφορές στα επιτόκια, προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα που φυλάσσονται σε θυρίδες και στρώματα, στα τραπεζικά γκισέ.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης της προθεσμιακής κατάθεσης χωρίς ποινή.
Φαινόμενο της εποχής είναι και οι καταθέσεις διάρκειας 15 ημερών, με ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια που έχουν λανσάρει ορισμένες τράπεζες, όπως και το δικαίωμα που έχει ο καταθέτης να σηκώσει τα χρήματα του, στη συμπλήρωση κάθε μήνα, (άσχετα από τη συνολική διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης) χωρίς ποινή.
Συγκεκριμένα:
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσφέρει επιτόκιο 4,30% στην 3μηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά από 5.000 ευρώ και 4,7% στην 12μηνη. Επίσης στην προθεσμιακή κατάθεση 16 μηνών -με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 15.000 ευρώ- το επιτόκιο ξεκινά από το 4,3% και φτάνει στο 6,3%. Στη 15νθήμερη κατάθεση το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,7% (για ποσά από 15.000 ευρώ).
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει επιτόκιο έως 7% στον λογαριασμό 6μηνης προθεσμιακής κατάθεσης «Ανεβαίνω EXTRA» και έως 6% στον λογαριασμό «Ανεβαίνω EXTRA» 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο ξεκινά από το 4% τον πρώτο μήνα και φτάνει αντίστοιχα στο 7% για την 6μηνη κατάθεση και στο 6% στην τρίμηνη. Το ελάχιστο ποσό αρχικής κατάθεσης είναι 20.000 ευρώ.
Η Τράπεζα Κύπρου στον λογαριασμό προθεσμίας ADVANCE ( με διάρκεια 1, 3, 6, 9 και 12 μήνες) οι τόκοι προκαταβάλλονται με την έναρξη της κατάθεσης. Το επιτόκιο ανάλογα με τη διάρκεια της κατάθεσης διαμορφώνεται από το 3,7% μέχρι το 4,9% και το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 7.500 ευρώ.
Επίσης η Εθνική Τράπεζα προσφέρει την κατάθεση προθεσμίας «Εθνική 4Χ2», με διάρκεια ως 8 μήνες. Οι τόκοι αποδίδονται κάθε δύο μήνες. Το επιτόκιο για τα τρία δίμηνα είναι στο 3,4% και το τελευταίο δίμηνο αυξάνεται στο 4,5%. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης ορίζεται στις 20.000 ευρώ. Σε ισχύ είναι και η κατάθεση Δώρο Εθνικής, που προσφέρει διπλάσιο τόκο κάθε Αύγουστο, Απρίλιο και Δεκέμβριο.
Η AlphaBankστην κατάθεση προθεσμίας AlphaΜηνιαία Πρόοδος 6μηνης διάρκειας, προσφέρει κλιμακούμενο επιτόκιο από 4,10% ως το 5,05% για ποσά από 50.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει πολλές επιλογές σε διάρκειες, και υψηλά επιτόκια που διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος του ποσού κατάθεσης.
Η Eurobankστην προθεσμιακή κατάθεση Χ2 διπλασιάζει 2 φορές το χρόνο το επιτόκιο, στη συμπλήρωση των 6 και 12 μηνών. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό και οι τόκοι αποδίδονται κάθε μήνα. Επίσης προσφέρει την κατάθεση προθεσμίας step up με επιτόκιο που διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό και αυξάνεται κάθε μήνα.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τον προθεσμιακό λογαριασμό 3ετίας «Με το παραπάνω» με επιτόκιο 3%, 4% και 5% (για τον πρώτο, δεύτερο και τρίτο χρόνο αντίστοιχα). Επίσης στη νέα 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση +Συν-Πλην , προσφέρει επιτόκιο 4,5%, με απόδοση τόκων κάθε μήνα και ελάχιστο ποσό κατάθεσης 20.000 ευρώ.
Η ΑΤΕ διπλασιάζει το επιτόκιο στην 12μηνη κατάθεση ΑΤΕ Διπλασιάζω στο 4,3% από 2,15% στη λήξη του προϊόντος. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ. Επίσης προσφέρει ένα νέο αποταμιευτικό λογαριασμό με επιτόκιο που φτάνει υπό προϋποθέσεις το 3% για ποσά από 5.000 ευρώ και άνω. Είναι το «Διπλό ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ», το οποίο ανταμείβει σε συνεχή βάση την προσπάθεια αποταμίευσης. Το επιτόκιο για ποσά από 5.000 ευρώ είναι 1,50%, το οποίο διπλασιάζεται αυτόματα σε 3%, για κάθε μήνα που ο καταθέτης πελάτης δεν κάνει ανάληψη.
Η Εμπορική Τράπεζα στην 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Εμπορική Κάθε μήνα» για ποσά από 50.000 ευρώ και άνω προσφέρει επιτόκιο 5,55%. Ο καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρη ανάληψη χωρίς ποινή, και καθορίζει εκείνος τον χρόνο καταβολής των τόκων. Ακόμα στο λογαριασμό «Emporiki Χωρίς Δεσμεύσεις», 12μηνης διάρκειας, προσφέρει σταθερό επιτόκιο 4,75%. Το προϊόν προσφέρει τη δυνατότητα ολικής ανάληψης όποτε ο καταθέτης το θελήσει, χωρίς ποινή και χωρίς δεσμεύσεις. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 200.000 ευρώ.
Η Marfin Egnatia Bank στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας προσφέρει επιτόκιο (ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης) από 4,10%.
Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει την 6μηνη κατάθεση προθεσμίας «Μηνιαία Αύξηση» με επιτόκιο που ξεκινά από το 4,5% και ανεβαίνει στο 7% τον τελευταίο μήνα. Η FBBank στον λογαριασμό προθεσμίας 6 μηνών MegaProfitπροσφέρει επιτόκιο ως 7% με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το επιτόκιο είναι 6% το πρώτο δίμηνο, 6,5% το δεύτερο και 7% το τελευταίο δίμηνο.
Η Τράπεζα Αττικής προσφέρει επιτόκιο 4,6% στην κατάθεση «Attica Προθεσμία» διάρκειας 1,2, ή 3 μηνών με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 50.000 ευρώ.
Η HSBC προσφέρει 6μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 3,50% και άμεση απόδοση όλων των τόκων στην έναρξη κατάθεσης και 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 3,10% -για τα τρία τρίμηνα- και 5% το τελευταίο τρίμηνο. Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης και στα δύο προϊόντα διαμορφώνεται στις 10.000 χιλιάδες ευρώ.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί

Ξαναρχίζουν πιθανότατα τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί όλης της χωράς από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, εάν δεν τους καταβληθούν μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα 120 εκατ. ευρώ που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν και τις συνταγές του περασμένου Απριλίου.

Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να καταβληθούν στους φαρμακοποιούς έως τις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του προηγούμενου υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Κίττα.


Σε συνεδρίαση του απόψε, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του να διακόψουν την πίστωση σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ακολουθώντας τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) τα μέλη του οποίου συνεχίζει να μην δίνουν φάρμακα με πίστωση.


Ο ΠΦΣ ζήτησε τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τις νέες ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Ήδη, αύριο, Τρίτη, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας συγκαλούν έκτακτη σύσκεψη, παρουσία και του ΠΦΣ.


Εκτός από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Ανδρ. Λυκουρέντζο και Ι. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος και οι πρόεδροι των άλλων Ταμείων.


Υποβολή δήλωσης-τοποθέτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. Νομού Άρτας

Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ ''Υποβολή αιτήσεων απόσπασης εντός Π.Υ.Σ.Π.Ε. και δηλώσεων προσωρινής τοποθέτησης '''

Τι αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Μπράτης Δημήτρης
Αιρετός του ΚΥΣΠΕ
d.mpratis@gmail.com
http://www.mpratis.gr

τηλ. 6974750402 – 2103312790
2103442884
fax: 2103246893
Αθήνα, 25  Ιουνίου 2012
Τι αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ (25-6-2012)

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

 Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΠΕ (25-06-12) και συζήτησε θέματα αμοιβαίων μεταθέσεων , ενστάσεων ,ανακλήσεων μεταθέσεων , μετατάξεων κλπ.

 Συγκεκριμένα το ΚΥΣΠΕ αποφάσισε :

1. Αμοιβαίες μεταθέσεις. Ενέκρινε 32 αιτήσεις από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν  και απέρριψε 12  επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των Π.Δ. 50/96 και 100/97

2. Μετατάξεις. Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών από την Π.Ε. στη Δ.Ε. ( ΠΕ 11: 16 , ΠΕ06 : 6 , ΠΕ16:  5, ΠΕ 01 : 1 ΠΕ02: 4, ΠΕ04.01 : 2 , ΠΕ10: 2 ,ΠΕ13: 2, ΠΕ14.04: 1) , εκτός εκείνων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Νόμου ή ήταν εκπρόθεσμες. Επισημαίνω ότι για να μεταταχτούν οι συνάδελφοι στη Β/θμια εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει οργανικό κενό στην περιοχή που ζητούν.

3. Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης. Εντάχθηκαν, ύστερα από ένστασή τους 7 εκπαιδευτικοί σε ειδική κατηγορία μετάθεσης  (άρθρο 13 Π.Δ. 50/96) και τοποθετήθηκαν  στην πρώτη τους προτίμηση. Απερρίφθησαν 14 αιτήσεις επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Νόμου.

4. Ενστάσεις για τοποθετήσεις στα διαπολιτισμικά. Απερρίφθησαν ως αβάσιμες οι 4 ενστάσεις που υποβλήθηκαν.

5. Ενστάσεις -ανακλήσεις μεταθέσεων .Έγιναν δεκτές τρεις ενστάσεις επί των γενικών μεταθέσεων και οι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν εκεί που δικαιούνταν. Ανακλήθηκαν, επίσης , δύο μεταθέσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν λάθη. Καμιά άλλη αίτηση ανάκλησης μετάθεσης δεν έγινε δεκτή.

6. Ενστάσεις επί των μεταθέσεων στην Ειδική Αγωγή. Εγκρίθηκαν 2  ενστάσεις , λόγω λαθών του συστήματος , και απερρίφθησαν οι υπόλοιπες 6 ως αβάσιμες.
 
 
Δημήτρης Μπράτης

Υψηλές θερμοκρασίες σήμεραΤρίτη - Στους 40 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

Υψηλές θερμοκρασίες, αφού κατά τόπους το θερμόμετρο θα «χτυπήσει» ακόμη και σαραντάρια, αλλά και βροχές - κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική, αλλά και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη - θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Τρίτη.


Συγκεκριμένα, στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, ενώ από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχοπτώσεων το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Τη νύχτα αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Στην ανατολική- κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική- ανατολική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχοπτώσεων στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, εν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 39 και τοπικά 40 βαθμούς Κελσίου.


Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 και στη Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Πλήρης Οδηγός για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Υπουργείο Παιδείας: Μέσος όρος Βαθμού Πρόσβασης κατά Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και κατά Κατεύθυνση

Υπουργείο Παιδείας: Στατιστικά για τις φετινές βαθμολογίες των υποψηφίων

Υπολογισμός μοριών Πανελληνίων εξετάσεων 2012

Οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης το 2011/12 - Οι προσλήψεις, οι αποσπάσεις, οι αλλαγές, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Πληρωμές τέλος από το Δημόσιο

Καμία πληρωμή, ούτε καν οι επιστροφές φόρου σε αυτούς τους ελάχιστους που δικαιούνται φέτος δεν θα γίνουν μέχρι... νεωτέρας καθώς το ταμείο είναι ήδη στο μείον και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις.

Ουσιαστικά το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή για πάγωμα πληρομών σε όλα τα επίπεδα, πλην βέβαια εκείνων που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις που μέχρι την ύστατη ώρα θα γίνονται κανονικά.

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει είναι το γεγονός ότι το ένα δισεκατομμύριο της προηγούμενης δόσης του δανείου, τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί αρχικά και τώρα εκταμιεύονται δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία. Για την ακρίβεια τα 900 εκατομμύρια θα πάνε για τη συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ μόλις 100 εκατομμύρια θα καταλήξουν στην Ελλάδα.


Όλα αυτά την ώρα που τα Ταμεία έχουν ήδη λάβει το 60% της κρατικής χρηματοδότησης και το ίδιο το κράτος βλέπει τα έσοδά του να έχουν πέσει κατακόρυφα καθώς μόλις τώρα άρχισαν οι πληρωμές φόρων από τους πολίτες.


Έτσι επί της ουσίας το κράτος θα πληρώνει μέχρι να αλλάξει κάτι μονάχα μισθούς και συντάξεις. Οι υπόλοιποι θα μπουν σε αναμονή.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Σήμερα το μεσημέρι οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών - Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι για να δουν τη βαθμολογία τους -Δείτε πως μετατρέπονται οι βαθμοί σε μόρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: alfavita.gr
 
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμοί των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα μετά τις 13:00.


logo of ministry

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 25-6-2012 μετά τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα αυτή.

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Δευτέρας, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.


www.minedu.gov.gr
 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ολοκληρώνονται σύντομα, από τη μηχανογραφική υπηρεσία του, οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσοι έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.

Επίσης, αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απολυτηρίων σε όλα τα ΓΕΛ. Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’ αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.


Παράλληλα, «τρέχει» η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία λήγει στις 5 Ιουλίου
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείον 11.000 υπάλληλοι στο Υπουργείο Παιδείας το 2011

Οι 8 φόροι που θα μας κάψουν μέσα στο καλοκαίρι

Μέσα στο καλοκαίρι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

Αυξημένο φόρο για τα εισοδήματα του 2011. Το φετινό καλοκαίρι πάνω από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν μεγάλα ποσά φόρου λόγω:

Της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ. Το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και μέχρι το όριο του παλαιού αφορολογήτου των 12.000 ευρώ επιβαρύνεται πλέον με συντελεστή φόρου 10%.


Των αλλαγών στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα. Για τους φορολογούμενους με προστατευόμενα παιδιά, τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά αυξήθηκαν από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ για 1 τέκνο και από τα 3.000 στα 4.000 ευρώ για 2 τέκνα, αλλά μειώθηκαν από τις 11.500 στις 7.000 ευρώ για τα 3 τέκνα και από τις 13.500 στις 10.000 ευρώ για τα 4 τέκνα. Έτσι, τα συνολικά αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φορολογουμένους με 1 έως 4 προστατευόμενα τέκνα έχουν, πλέον, μειωθεί από 13.500 ευρώ σε 7.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 τέκνο, από 15.000 σε 9.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 τέκνα, από 23.500 σε 12.000 ευρώ για τους τρίτεκνους, από 25.500 σε 15.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 4 τέκνα.


Των αυξήσεων στους φορολογικούς συντελεστές για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος από τις 16.000 έως τις 22.000 ευρώ αυξήθηκε από 24% σε 25% και ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από τις 26.000 έως τις 32.000 ευρώ αυξήθηκε από 32% σε 35%.


Της αύξησης των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες κατά 33%-200%.


Των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος.


Του νέου τρόπου υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών έτους 2011 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού. Π.χ. για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να μαζευτούν αποδείξεις 5.000 ευρώ, ενώ για εισόδημα 60.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 15.000 ευρώ! Αν δεν έχει καταφέρει ο φορολογούμενος να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων τότε επί της διαφοράς που δεν έχει καλύψει θα πληρώσει φόρο 10%. Η έκπτωση φόρου που χορηγούνταν σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούμενος μάζευε αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης της απαιτούμενης για την κάλυψη του αφορολογήτου καταργήθηκε.


Αυξημένο τέλος επιτηδεύματος. Πάνω από 800.000 φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2011 απέκτησαν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα πληρώσουν, μαζί με το φόρο για τα εισοδήματα του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2011, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος, ύψους 300 ευρώ. Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος για το 2011 θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου για τα εισοδήματα του 2011.


Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Όσοι φορολογούμενοι θα δηλώσουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 1% έως 4%. Η πληρωμή της εισφοράς θα γίνει μαζί με το φόρο για τα εισοδήματα του 2011. Τα ποσά της εισφοράς θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος.


Ενιαίο Τέλος Ακινήτων έτους 2009. Ήδη έχουν αρχίσει να φθάνουν στους φορολογούμενους τα σημειώματα για την πληρωμή τους ΕΤΑΚ του 2009. Θα κληθούν να τον πληρώσουν το ΕΤΑΚ οι άγαμοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.


Έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Από το 1,28 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009, όσοι κατείχαν την 1η-1-2009 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν επιπλέον -με τα ίδια εκκαθαριστικά σημειώματα- να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 0,9% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, μετά την αφαίρεση του ποσού των 400.000 ευρώ.


Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010. Πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα παραλάβουν από τη ΓΓΠΣ κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010. Ο ΦΑΠ του 2010 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 400.000 ευρώ. Η εξόφληση των ποσών πρέπει να γίνει εφάπαξ.


Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ.


Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών έτους 2012. Από τον Ιούλιο και μετά, πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν εκ νέου, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το ειδικό τέλος για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που κατέχουν, το οποίο κυμαίνεται από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. Η εξόφληση του ειδικού αυτού τέλους για το έτος 2012 θα γίνει σε 5 δόσεις, με τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Ιουλίου 2012-Μαρτίου 2013.

Π.Δ. 85/12 (ΦΕΚ 141 Α/21-6-2012) : Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών

Π.Δ. 85/12 (ΦΕΚ 141 Α/21-6-2012) : Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων:
α) 24 παρ. 4 του ν.1556/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 137).
β) 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δια­τάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Την υπ’ αριθμ. γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρα­τείας, με πρόταση του Πρωθυπουργού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
1. Ιδρύεται Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το Υπουργείο Ανάπτυ­ξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συγκροτείται: α) από τις υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό του ανωτέρω Υπουργείου και με τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς και β) από τις υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστι­κότητας και Ναυτιλίας με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, και με τους εποπτευόμενους από αυτές φο­ρείς, εκτός από τις υπηρεσίες που ανήκουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5, γ) από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, που μεταφέρεται από το πρώην Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρη­σκευμάτων ως σύνολο υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, και με την εποπτεία των φορέων που αυτή επόπτευε.
2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Υπουργός αρμόδιος για θέματα που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυ­ξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων νοείται εφεξής ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
3. Έως ότου συγκροτηθεί υπηρεσιακό συμβούλιο και πειθαρ­χικό συμβούλιο, το προσωπικό του συνιστώμενου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των υπηρεσιών που υπάγονται σ’ αυτό εξακο­λουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα πει­θαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν έως τη δημοσίευση του παρόντος.
4. Οι δαπάνες λειτουργίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Αντα­γωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βαρύνουν έως 31/12/2012 τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί για τα πρώην Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυ­τιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι πιστώσεις των οποίων μεταφέρονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότη­τας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατά το μέρος που αφορούν τις υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες

Άρθρο 2
Μετονομασία Υπουργείων
1. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετο­νομάζεται σε Υπουργείο Υγείας.
2. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετονομάζεται σε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Άρθρο 3
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
1. Ιδρύεται Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτι­σμού και Αθλητισμού. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευ­μάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού συγκροτείται: α) από το σύνολο των υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού που ανήκαν στο πρώην Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και με τους φορείς που αυτό επόπτευε, πλην της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, και των φορέων που εποπτεύονταν από τις ανωτέρω δύο Γενικές Γραμματείες, πλην των φορέων που εποπτεύονταν από τις ανωτέρω δύο Γενικές Γραμματείες, β) από το σύνολο των υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προ­σωπικού που ανήκαν στο πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και των φορέων που αυτές επόπτευαν, πλην: αα) των υπηρεσιών του κατά τις διατάξεις της παρ, 1 του άρθρου 6 του παρόντος τομέα Τουρισμού και των φορέων που αυτές επόπτευαν και ββ) των υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού που είχαν μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τα π.δ. 189/2009 (άρθρο 3) και 96/2010 (άρθρο 2 παρ. 1 ε, Α΄ 170) και γ) από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης Αθλητισμού και «Άθλησης για Όλους» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οι οποίες με το π.δ. 96/2010 (άρθρο 2 παρ. 1δ) είχαν μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοι­νωνικής Αλληλεγγύης και επαναφέρονται με το παρόν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Υπουργός αρμόδιος για θέματα που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδεί­ας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού νοείται εφεξής ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
3. Έως ότου συγκροτηθούν υπηρεσιακά συμβούλια και πει­θαρχικά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευ­μάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το προσωπικό του συνι­στώμενου Υπουργείου και των υπηρεσιών που υπάγονται σ’ αυτό εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν έως τη δημοσίευση του παρόντος. Το προσωπικό των Διευθύνσεων Ανάπτυξης Αθλητισμού και «Άθλησης για Όλους», που μεταφέρεται από το πρώην Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπάγεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο και στο πειθαρχικό συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας αυτής.
4. Οι δαπάνες λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού βαρύνουν έως 31/12/2012 τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί για το πρώην Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, οι πιστώσεις των οποίων μεταφέρονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά το μέρος που αφορούν τις υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες. Στο Υπουρ­γείο αυτό μεταφέρονται και οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά το μέρος που αφορούν τις διευθύνσεις Ανάπτυξης Αθλητισμού και «Άθλησης για Όλους», που μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμ­ματεία Αθλητισμού.

Άρθρο 4
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
1. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με­τονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και μεταφέρεται σ’ αυτό το σύνολο των υπηρε­σιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του πρώην Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η εποπτεία των φορέων που επόπτευαν οι μεταφερόμενες υπηρεσίες.
2. Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρό­νοιας μεταφέρεται από το πρώην Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, ως σύνολο υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσε­ων και προσωπικού που ανήκαν σ’ αυτήν κατά την έκδοση του παρόντος και η εποπτεία των φορέων που αυτή επόπτευε.
3. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Υπουργός αρμόδιος για θέματα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας νοείται εφεξής ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
4. Έως ότου συγκροτηθούν υπηρεσιακά συμβούλια και πει­θαρχικά συμβούλια του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το προσωπικό της μεταφερόμενης Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και το προσωπικό που μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά συμ­βούλια και στα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν κατά τη δημοσίευση του παρόντος.
5. Οι δαπάνες λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοι­νωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βαρύνουν έως 31/12/2012 τον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί για το πρώην Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι πιστώσεις του οποίου μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφά­λισης και Πρόνοιας. Στο Υπουργείο αυτό μεταφέρονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον προϋπολογισμό του πρώην Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οι πιστώσεις που αφορούν τη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας και τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης αντίστοιχα.

Άρθρο 5
Υπουργείο Ναυτιλίας
1. Ιδρύεται Υπουργείο Ναυτιλίας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας συ­γκροτείται από: α) τις υπηρεσίες που ανήκαν στο πρώην Υπουρ­γείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφέρθηκαν με τα π.δ. 184/2009 (Α΄ 213), 189/2009, 50/2010 (Α΄ 89) και 127/2010 (Α΄ 214) στο πρώην Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό τους και τους φορείς που αυτές επόπτευαν, β) τις υπηρεσίες που ανήκαν στο πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφέρθηκαν στο πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τα π.δ. 185/2009 (Α΄ 213), 189/2009 (άρθρο 4 παρ. 4), 50/2010 (άρθρο 1 περίπτ, α΄) και 65/2011 (άρθρο 4), όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό τους και του φορείς που αυτές επόπτευαν.
2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Υπουργός αρ­μόδιος για θέματα που υπάγονται στο Υπουργείο Ναυτιλίας νοείται εφεξής ο Υπουργός Ναυτιλίας.
3. Έως ότου συγκροτηθούν υπηρεσιακά συμβούλια και πει­θαρχικά συμβούλια του Υπουργείου Ναυτιλίας το προσωπικό του συνιστώμενου Υπουργείου και των υπηρεσιών που υπά­γονται σ’ αυτό εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν έως τη δημοσίευση του παρόντος.
4. Οι δαπάνες λειτουργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας βαρύ­νουν έως 31/12/2012 τους προϋπολογισμούς που έχουν εγκριθεί για τα πρώην Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, οι πιστώσεις των οποί­ων μεταφέρονται στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κατά το μέρος που αφορούν τις υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες.

Άρθρο 6
Υπουργείο Τουρισμού
1. Ιδρύεται Υπουργείο Τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού συγκροτείται από τις υπηρεσίες που ανήκαν στο πρώην Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης κατά τη συγχώνευσή του με το Υπουργείο Πολιτισμού που έγινε με το π.δ. 186/2009 (Α΄ 213), με το σύνολο των αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού που ανήκαν σ’ αυτό κατά την κατά τα ανωτέρω συγχώνευσή του και όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδο­ση του παρόντος και με τους φορείς που αυτό επόπτευε.
2. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Υπουργός αρ­μόδιος για θέματα που υπάγονται στο Υπουργείο Τουρισμού νοείται εφεξής ο Υπουργός Τουρισμού.
3. Έως ότου συγκροτηθεί υπηρεσιακό συμβούλιο και πει­θαρχικό συμβούλιο, το προσωπικό του συνιστώμενου Υπουρ­γείου Τουρισμού και των υπηρεσιών που υπάγονται σ’ αυτό εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν έως τη δημοσί­ευση του παρόντος.
4. Οι δαπάνες λειτουργίας του Υπουργείου Τουρισμού βαρύ­νουν έως 31/12/2012 τον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί για το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, οι πιστώσεις του οποίου μεταφέρονται στο Υπουργείο Τουρισμού, κατά το μέρος που αφορούν τις υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες.

Άρθρο 7
Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης
1. Επανιδρύεται το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης με το σύνολο των υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και προσωπικού που έχει η υφιστάμενη κατά την έκδοση του παρόντος Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των φορέων που αυτή επόπτευε, η οποία και καταργείται. Η Ειδική Υπηρεσία με τίτλο «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» του πρώην Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη (π.δ. 189/2009, άρθρο 2 περίπτ. δ΄, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 28/2010, Α΄ 28) καταργείται. Το Τμήμα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης της πρώην Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο είχε εν­σωματωθεί στην καταργούμενη κατά το προηγούμενο εδάφιο Ειδική Υπηρεσία επαναφέρεται στην ανωτέρω Διεύθυνση μαζί με το προσωπικό που είχε μεταφερθεί με το Τμήμα αυτό.
2. Οι δαπάνες λειτουργίας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης βαρύνουν έως 31/12/2012 τον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί για το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικό­τητας και Ναυτιλίας, οι πιστώσεις του οποίου μεταφέρονται στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για τις υπηρεσίες που υπάγονται σ’ αυτό.

Άρθρο 8
Μεταφορά Υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων
1. Οι υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό των Γενικών Γραμματειών Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επι­κοινωνίας που είχαν μεταφερθεί στο πρώην Υπουργείο Πολι­τισμού και Τουρισμού (π.δ. 189/2009, άρθρο 3 και π.δ. 96/2010, άρθρο 2 παρ. 1ε) επαναφέρονται στις ανωτέρω Γενικές Γραμ­ματείες.
2. Η εποπτεία του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που με το π.δ. 96/2010 (άρθρο 2 παρ. 1δ) είχε μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επαναφέρεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 9
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Πρωθυπουργό αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέ­λεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2012