Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κόψαμε το κάπνισμα και χωρίς... αντικαπνιστικό

Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, ειδικά όσον αφορά τους νέους ενήλικους άνδρες, στους οποίους το ποσοστό έπεσε από το 61,9% το 2010 στο 46,4% σήμερα.
Στις γυναίκες, το αντίστοιχο ποσοστό των καπνιστών έπαψε να ανεβαίνει και σταθεροποιήθηκε στο 30%.
Μείωση παρουσιάζουν επίσης ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνεται από κάθε καπνιστή και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Κριτική για το φιάσκο του αντικαπνιστικού
Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος επέκρινε την Πολιτεία για την αποτυχία της να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
"Με διάτρητες δικαιολογίες, μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος ενός λαού προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα" δήλωσε ο Δρ Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και καθηγητής των πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard.
Ο κ. Μπεχράκης διερωτήθηκε γιατί οι έγκυες γυναίκες αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τα καταστήματα μαζικής εστίασης, γιατί 250.000 εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες αντίστοιχες με ορυχείων του 15ου αιώνα και γιατί το παθητικό κάπνισμα όχι μόνο δεν ελέγχεται, αλλά με ένοχη σιωπή καλλιεργείται από το κράτος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου: "Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ισχύει από το 2005".
Δεν είναι ακίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Πάντως, ο έλεγχος του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπεχράκης, καθώς η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται.
Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με έρευνες δεν είναι ακίνδυνο.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για τα συγκεκριμένα προϊόντα και πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο να χαρακτηριστεί ως φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να απαιτείται για την κυκλοφορία του, άδεια από τον ΕΟΦ.

ΕΤΑΚ: Ερχεται η λυπητερή σε 120.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Φόρο 700 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 120.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΤΑΚ του έτους 2009. Ο φόρος εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ σε σπίτια, οικόπεδα κ.ά. αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ έχει υπολογιστεί και η έκτακτη εισφορά.

Χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ταχυδρόμησε ειδοποιητήρια σε 240.000 φορολογουμένους. Τα 120.000 σημειώματα έχουν ποσόν ή προκύπτει φόρος κάτω από 27 ευρώ που δεν εισπράττεται. Τα υπόλοιπα 120.000 σημειώματα προβλέπουν πληρωμή συνολικού φόρου 82.500.000 ευρώ, για το ΕΤΑΚ του 2009 και την έκτακτη εισφορά για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Το ΕΤΑΚ και η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία θα πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ, το αργότερο ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου. Το ΕΤΑΚ του 2009 έχει υπολογιστεί με συντελεστή φόρου 0,1% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, μετά την αφαίρεση του ισχύοντος κατά περίπτωσιν αφορολόγητου ποσού (των 100.000 για τους αγάμους ή των 200.000 ευρώ για τους εγγάμους). Επιπλέον όσοι από τους φορολογουμένους αυτούς είχαν την 1-1-2009 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα έχει υπολογιστεί με βάση συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 400.000 ευρώ.

Τα βάσανα των φορολογουμένων θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει 4.500.000 εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, απ' όπου το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περίπου 500.000.000 ευρώ.

Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο σύζυγο. Το ΦΑΠ του 2010 θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, ενώ ΦΑΠ του 2011 θα επιβληθεί σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.


Στέλιος Κράλογλου

«Πράσινο φως» για 45.152 προσλήψεις μέσω ΜΚΟ

Το πράσινο φως για να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για το έργο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έδωσαν χθες, με διευκρινιστική κοινή εγκύκλιό τους, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παύλος Αποστολίδης, Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης και Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης.

Συνολικά 45.000 και πλέον προσλήψεις 11μηνης διάρκειας από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προβλέπει η συγκεκριμένη εγκύκλιος. Νωρίτερα και προτού γίνει η σχετική επίσημη ανακοίνωση των τριών υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι οι προσλήψεις αφορούν τους ΟΤΑ για τους τομείς Πρόνοιας και Περιβάλλοντος και προβλέπονται από το ΕΣΠΑ, ενώ την εποπτεία θα έχει το ΑΣΕΠ. «Δεν αφορούν προσλήψεις στο Δημόσιο και δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση λόγω προεκλογικής περιόδου» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας.

Ετσι, με διευκρινιστική εγκύκλιο των υπουργών Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παύλου Αποστολίδη και Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα απασχοληθούν σε προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Οπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4024/2011, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό, και συγκεκριμένα ανέργους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα συμπραττόντων φορέων, ανάμεσά τους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Από τις αρχές του 2012 έχουν σταλεί στο ΑΣΕΠ από τους δικαιούχους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 248 αιτήματα για την κάλυψη 45.152 θέσεων εργασίας κοινωφελούς χαρακτήρα, που αφορούν κυρίως ανάγκες των δήμων.

Οι προσλήψεις αυτές, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του ν. 2190/1994 για την προεκλογική περίοδο, καθώς διενεργούνται από φορείς που δεν εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορούν την υλοποίηση προγράμματος που χρηματοδοτείται ή συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΑΣΕΠ θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο των διαδικασιών επιλογής, τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης, καθώς και τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν.

Ξεκινούν απεργία οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Τετραήμερη απεργία προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Η απεργία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 04/06/2012 και ώρα 01.00 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι την 08/06/2012 και ώρα 01.00 π.μ.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων της χώρας, δεν είχαν επιτυχή κατάληξη.

Η ομοσπονδία, αφού εκφράζει τη λύπη της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ότι κάποιοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει σε μη αναστρέψιμο βαθμό και τα μέλη τους πλέον δεν μπορούν να καταβάλλουν στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων αναλλοίωτα τα επιδόματα που τους παρείχαν τα τελευταία χρόνια.

ΔΟΕ «Πάγωμα υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών»

Αρ. Πρωτ:1124 Αθήνα 29/5/2012
Προς
Την Υπουργό Παιδείας
κ. Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου
Κοιν:
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.
Θέμα: «Πάγωμα υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών»
Κυρία Υπουργέ,
Εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (αμοιβαίες μεταθέσεις, ενστάσεις μεταθέσεων, μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ, παραιτήσεις, κλπ.) δεν πραγματοποιούνται.
Είναι βέβαιο πως αν δεν προχωρήσει άμεσα η άρση της σχετικής δέσμευσης και δεν υλοποιηθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία.
Σας καλούμε να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και να μην υπάρχει ομηρία των εκπαιδευτικών.

ΔΟΕ: Σχετικά με τις Ιατρικές Εξετάσεις μαθητών - Να μην υπάρχει επιβάρυνση των οικογενειών




Αρ. Πρωτ:1125

Αθήνα 30/5/2012

Προς
1. τον Υπουργό Υγείας
κ. Χρήστο Κίττα.
2. την Υπουργό Παιδείας
κ. Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου
Κοιν:
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.
Θέμα: Ιατρικές εξετάσεις μαθητών
Κύριοι Υπουργοί,
Στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, τα αγαθά της Παιδείας και της Υγείας πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας σοβαρών προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013 θα πρέπει να γίνει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στους Έλληνες πολίτες.
Είναι γνωστό πως η παρουσία των μαθητών στις σχολικές αίθουσες συνδέεται με μια σειρά ιατρικών δικαιολογητικών (καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος) τόσο για την πρώτη εγγραφή στο σχολείο, όσο και για τις υπόλοιπες τάξεις.
Με δεδομένο τον όγκο των εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά και την ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη στελέχωση των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι γονείς ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πληρώσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο. Κάτι τέτοιο όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να το αντέξει η ελληνική οικογένεια.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε το σύνολο των μαθητών της χώρας να εξεταστεί από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση. Είναι αναγκαίο να προβλεφθούν ημέρες και ώρες στις οποίες οι γονείς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους για τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει μαθητής ή μαθήτρια που για οικονομικούς λόγους δεν θα εξεταστεί από γιατρούς. Το αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτο.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Επ' αόριστον συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί της Αττικής, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.

Αυτό αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης στη Γενική του Συνέλευση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, τα μέλη του οποίου θα εξακολουθήσουν να μη δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους εάν δεν τους καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος αλλά και για το 2011.
Για το τρέχον έτος ζήτησαν την άμεση εξόφλησή τους με μετρητά, ενώ για όσα τους οφείλονται από πέρυσι είπαν ότι θα πρέπει και αυτά να εξοφληθούν άμεσα ή να συμψηφιστούν με οφειλές τους προς την Εφορία.
Σημειώνεται ότι και οι φαρμακοποιοί του Πειραιά έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους, τουλάχιστον μέχρι και τις 6 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να πληρωθούν μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από τα ταμεία.
ΤΑ ΝΕΑ

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες δουλεύουν 600 ώρες περισσότερο από τους Γερμανούς

Μια απάντηση στη γερμανική πολιτική λιτότητας αποτελούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες είναι ο δεύτερος πιο εργατικός λαός μεταξύ των κρατών – μελών του. Μάλιστα, εργάζονται 600 ώρες περισσότερο από τους Γερμανούς!
 

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2010, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 1.408 ώρες το χρόνο.

 
 Δηλαδή, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 40% περισσότερο (ή 600 ώρες για την ακρίβεια) μέσα σε ένα χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο.

 
 Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η μεγάλη διαφορά στις ώρες εργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και στους υπολοίπους Ευρωπαίους οφείλεται στο ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι και εργάζονται πολλές ώρες, στο μεγάλο αριθμό εργαζομένων μερικής απασχόλησης, όπως και στις περισσότερες ημέρες άδειας συγκριτικά με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη χώρα.

tvxs.gr

Ανακοινοποίηση στο ορθό του πίνακα αποσπάσεων της Β΄Φάσης-Οι βάσεις των αποσπάσεων της περσινής σχολικής χρονιάς 2011-12 (Α΄ και Β΄ φάσης) των εκπαιδευτικών Π.Ε. , του αιρετού Δ.Μπράτη



d.mpratis@gmail.com
http://www.mpratis.gr
τηλ. 6974750402 – 2103312790
2103442884
fax: 2103246893
Αθήνα 29-5-2012
Οι βάσεις των αποσπάσεων της περσινής σχολικής χρονιάς 2011-12
(Α΄ και Β΄ φάσης) των εκπαιδευτικών Π.Ε.

(Ανακοινοποίηση στο ορθό του πίνακα αποσπάσεων της B΄Φάσης)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας κοινοποιώ τους πίνακες με τις βάσεις των αποσπάσεων (Α΄ και Β΄ φάσης) της περσινής χρονιάς , επισημαίνοντας τα εξής :

1. Στους πίνακες δε συμπεριλαμβάνονται οι αποσπάσεις των ειδικών κατηγοριών.

2. Οι βάσεις αυτές είναι ενδεικτικές , αφού κάθε χρόνο διαμορφώνονται διαφορετικά ανάλογα με τα κενά της κάθε περιοχής και τον αριθμό των αιτήσεων.

 
 
 
 
Δημήτρης Μπράτης

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

H εγκύκλιος για την παράλληλη στήριξη και την στήριξη μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την παράλληλη στήριξη και την στήριξη μαθητών που δεν   αυτοεξυπηρετούνται για το σχολικό έτος 2012-13 θα ισχύσουν τα εξής:

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Α.  Παράλληλη στήριξη με εκπαιδευτικό
Για την παροχή Παράλληλης Στήριξης της επόμενης σχολικής χρονιάς 2012-2013 και σε εφαρμογή του νόμου 3699/2008 ( ΦΕΚ  199Α ) ισχύουν τα εξής:
1.Η αίτηση για έγκριση και παροχή παράλληλης στήριξης υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από το γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής στο σχολείο μέχρι την 20η Οκτωβρίου 2012.
2.Με την αίτηση του για παροχή παράλληλης στήριξης ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ ( οικείο ΚΕΔΔΥ εννοείται το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης). Αρμόδιο όργανο για την εισήγηση παράλληλης στήριξης είναι αποκλειστικά το ΚΕΔΔΥ.  Στη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να αναφέρονται και οι ώρες της παράλληλης στήριξης καθώς και αν αυτή θα γίνεται σε μόνιμη βάση.
3.Σε περίπτωση που στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν αρκεί η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης.
4.Η Διεύθυνση του σχολείου διαβιβάζει( μέσω της αντίστοιχης Διεύθυνσης Εκπ/σης) τις υποβληθείσες αιτήσεις μαζί με βεβαίωση εγγραφής ή  φοίτησης κάθε μαθητή στο συγκεκριμένο σχολείο στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τμήμα Γ΄ ( Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι ).
Προσοχή! :  στη βεβαίωση φοίτησης να αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει
ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2012.
Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές (εμπρόθεσμες είναι οι αιτήσεις, οι οποίες
έχουν στη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ , στη βεβαίωση φοίτησης και στην αίτηση του γονέα,
ημερομηνία μέχρι την 20η  Οκτωβρίου 2012).
5.Η παράλληλη στήριξη των μαθητών παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό του Υπουργείου
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6.Η πράξη έγκρισης παράλληλης στήριξης ισχύει για ένα σχολικό έτος  και ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται παραπάνω. Κατ΄ εξαίρεση για τους μαθητές με αυτισμό για τους οποίους έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η παροχή παράλληλης στήριξης για το έτος 2011-2012 ( άρθρο 7 § 4 παρ. γ΄ του νόμου 3699/2008) και εφόσον συναινεί ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή, δεν απαιτείται η υποβολή νέων δικαιολογητικών και η παράλληλη στήριξη συνεχίζεται  και  για τη σχολική χρονιά 2012-2013. Οι Διευθυντές των σχολείων, στα οποία φοιτούν μαθητές με εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη λόγω αυτισμού  θα πρέπει αμέσως μετά την εγγραφή του παιδιού στη επόμενη τάξη να καλέσουν τους γονείς να δηλώσουν εγγράφως αν επιθυμούν τη συνέχιση ή την διακοπή της παράλληλης στήριξης.
Τις δηλώσεις αυτές οι Διευθυντές τις αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι  Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να στείλουν στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής τα στοιχεία των μαθητών για τους οποίους ανανεώνεται η παράλληλη στήριξη το  αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2012.  Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναφέρεται  απαραίτητα η τάξη που θα φοιτήσει ο μαθητής το Σεπτέμβριο του 2012 (ιδιαίτερη  προσοχή για τα νήπια που εγγράφονται στο Δημοτικό, για τους μαθητές που αποφοιτούν από το Δημοτικό και εγγράφονται στη Α΄  Γυμνασίου,  για τους μαθητές  που αποφοιτούν από το Γυμνάσιο και εγγράφονται στην Α΄ Λυκείου καθώς και για αυτούς που αλλάζουν περιοχή φοίτησης). Επίσης, για τους μαθητές, οι οποίοι αλλάζουν βαθμίδα καθώς και για τα νήπια που εγγράφονται στην Α΄Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, απαιτείται Συμπληρωματική Εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ.
Προσοχή! Για τη σχολική χρονιά 2012-2013 τα ισχύοντα για τις εγκεκριμένες  αιτήσεις παράλληλης στήριξης λόγω  αυτισμού θα ισχύουν  και για τις  αιτήσεις παράλληλης στήριξης που έχουν εγκριθεί για μαθητές με προβλήματα όρασης, καθώς και σε εκείνες που έχουν εγκριθεί για μαθητές  με προβλήματα ακοής.
Οι εγκεκριμένες αιτήσεις μαθητών με προβλήματα όρασης και ακοής  ανανεώνονται,  εφόσον συναινεί εγγράφως  ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή. Οι έγγραφες δηλώσεις συγκεντρώνονται με τον ίδιο τρόπο που συγκεντρώνονται και οι δηλώσεις για τους αυτιστικούς μαθητές και τα στοιχεία αποστέλλονται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. του ΥΠΔΒΜΘ  το αργότερο μέχρι και την 30η  Ιουνίου 2012 (προσοχή και εδώ στην τάξη φοίτησης).

B. Παράλληλη στήριξη αυτιστικών μαθητών από Ειδικό Βοηθό
Σύμφωνα με το άρθρο 7 § 4 εδαφ. γ΄  « Η παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων ».
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της  παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
1. Γνωμάτευση και πρόταση παροχής παράλληλης στήριξης από το οικείο ΚΕΔΔΥ , δηλαδή το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης του μαθητή ( άρθρο 6 § 1 εδαφ. β΄ του ν.3699/2008 « …….την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΔΥ ….» ) .
2. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.
3. Βιογραφικό και Ποινικό Μητρώο του προτεινόμενου  από την οικογένεια του μαθητή για την υλοποίηση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.
4.  Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Σχολείου φοίτησης και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο δεν τίθεται προθεσμία για την έγκριση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης και ο Διευθυντής του Σχολείου θα πρέπει να γνωστοποιεί την ύπαρξη του ιδιώτη ειδικού βοηθού στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο φοίτησης του μαθητή.
Προσοχή!Ο ειδικός βοηθός που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή προβλέπεται από το νόμο μόνο  για τους αυτιστικούς μαθητές, δεν προβλέπεται για άλλες περιπτώσεις αναπηρίας και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ούτε για τη βοήθεια μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται. Για τις περιπτώσεις αυτές στήριξη παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό ή Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Γ.  Στήριξη σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται
Για τους μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται  οι διατάξεις του άρθρου 6§2 του ν.3699/2008(ΦΕΚ 199Α) προβλέπουν τη στήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό(Ε.Β.Π.).
1.Η αίτηση για έγκριση και παροχή στήριξης από Ε.Β.Π. σε μαθητές που δεν    αυτοεξυπηρετούνται υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής έως και την 31η  Ιουλίου  2012, εκτός αν η ανάγκη για στήριξη από Ε.Β.Π.  προκύψει μετά την ανωτέρω προθεσμία.
2.Με την αίτησή του για παροχή στήριξης από Ε.Β.Π., ο γονέας  συνυποβάλλει γνωμάτευση από το οικείο ΚΕΔΔΥ ή από πιστοποιημένο Ιατροπαιδαγωγικό  Κέντρο ή από δημόσια υγειονομική επιτροπή.
3.Οι ανωτέρω αιτήσεις καθώς και βεβαιώσεις εγγραφής ή φοίτησης, διαβιβάζονται από τη Δ/νση του σχολείου στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέσω της αντίστοιχης Περιφερειακής Δ/νσης   αμέσως μετά  την υποβολή της αίτησης.
4.Η στήριξη των μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται παρέχεται μόνο από ειδικό βοηθητικό προσωπικό που προσλαμβάνεται από το ΥΠ.Ε.Π.Θ., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5.Δεν δύναται να εγκριθεί για τον ίδιο μαθητή ταυτόχρονα η παροχή παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικούς και στήριξης Ε.Β.Π.
6.Σε περίπτωση που στο ίδιο σχολείο εγκριθεί στήριξη με ειδικό βοηθητικό προσωπικό για δύο μαθητές τότε το ΚΕΔΔΥ με εισήγησή του θα μπορεί να προβλέπει την κάλυψη των αναγκών των μαθητών αυτών από έναν ειδικό βοηθό.
Με απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. εγκρίνεται η παροχή παράλληλης στήριξης σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται για μια σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ. 102224/Γ6/25.08.2009 οι πιστώσεις για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε προσωπικό (εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.) στην Ειδική Αγωγή θα διατίθενται κατά προτεραιότητα ως εξής:
1.ΣΜΕΑΕ
2.Τμήμα ένταξης και
3.Παροχή παράλληλης στήριξης και στήριξης από Ε.Β.Π.

Δεν εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί από την απαγόρευση αποσπάσεων μεταθέσεων λόγω εκλογών-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Δεν προβλέπει εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την απαγόρευση αποσπάσεων μεταθέσεων λόγω εκλογών, η εγκύκλιος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορά  : "Αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών - Ανάκληση
και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών - Διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος". ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
Κυρία Υπουργέ,
    Εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (αμοιβαίες μεταθέσεις, ενστάσεις μεταθέσεων, μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ, παραιτήσεις, κλπ.) δεν πραγματοποιούνται.
    Είναι βέβαιο πως αν δεν προχωρήσει άμεσα η άρση της σχετικής δέσμευσης και δεν υλοποιηθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία.
    Σας καλούμε να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και να μην υπάρχει ομηρία των εκπαιδευτικών.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ: Η απόφαση αποζημιώσεων των συμμετεχόντων στις εξετάσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση σχετικά με  το ύψος αποζημιώσεων των  συμμετεχόντων στις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
 ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αυτά είναι τα 27 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές

Στον Άρειο Πάγο έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. 

Συνολικά κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής 27 κόμματα, συνδυασμοί κομμάτων και μεμονωμένοι.

Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ελέγξει τη νομιμότητα των δηλώσεων τους και θα προβεί στην ανακήρυξή τους.


Τα 27 κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές είναι
 1.Νέα Δημοκρατία (Α. Σαμαράς)
2.Σύριζα Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Αλ.Τσίπρας)
3.Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) (Ευ. Βενιζέλος)
4.Ανεξάρτητοι Έλληνες (Π. Καμμένος)
 5.Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Αλ. Παπαρήγα)
6.Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης)
7.Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)
8. ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία (συνασπισμός) (4μελής διοικούσα επιτροπή)
9.Λευκό (Κων. Ντάλιος)
10.ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (21μελής Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή)
11.ΚΕΑΝ Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας)
12.Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. Ελληνικό-Λευκό-Κίνημα-Σημερινής-Ιδεολογίας (Ελ. Δανιηλίδης)
13.Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης)
14.Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ. (Θεοδ. Κυραγιάννης)
15.Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος
16.Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης)
17.«Παναθηναϊκό Κίνημα» (ΠΑΝ.ΚΙ.) (Γ. Μπέτσικος)
18.Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης)
19.Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Διοικ. Επιτροπή πρ. Ραφ.-Ανδρ. Παππάς)
20.Οικολόγοι Πράσινοι (6μελής εκτελεστική επιτροπή)
21.Εθνική Ελπίδα (Γ. Παπαδόπουλος)
22.Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης)
23.Ελλην. Ε.Σ. (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση),(Δ.Μιχάκης)
24.«Δημοβούλιο Πολιτών»-Ελληνική Συμπολιτεία με ('Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη (Γ. Κόκκας) (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων)
25. «Δημιουργία, ξανά» (συνασπισμός των κομμάτων Δημιουργία Ξανά, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία) (Γλ.-Αβ. Τζήμερος-Σ. Μάνος-Γρ. Βαλλιανάτος)
26. Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα Χαρίζω Χρέη Σώζω Ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μ. Τζαλαζίδης)
27.Τυραννομάχοι (Αθ. Δασκαλόπουλος) (μεμονωμένος υποψήφιος)

Τέλος, σήμερα, δήλωση συμμετοχής υπέβαλλαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι εκπρόσωποι των εξής κομμάτων: Περιφερειακή Αστική ανάπτυξη (μεμονωμένος υποψήφιος) (Νικ. Κολίτσης) και Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία (Αλκ. Στοΐλης).

Σούπερ ιός των υπολογιστών - Από τις μεγαλύτερες απειλές στην ασφάλεια υπολογιστών

Ένα νέο ιδιαίτερα πολύπλοκο κακόβουλο λογισμικό (που αποκαλείται Flame) ανακάλυψαν οι ερευνητές της ρωσικής φίρμας Kaspersky Labs, σε συνεργασία με υπηρεσία του ΟΗΕ, και μάλιστα αποδίδουν τη δημιουργία του σε μυστικές υπηρεσίες κάποιας χώρας.


Σύμφωνα με το BBC, η Kaspersky Labs θεωρεί ότι το Flame λειτουργεί ήδη από τον Αύγουστο του 2012 και φέρεται να έχει χτυπήσει πάνω από 600 στόχους σε Ιράν, Ισραήλ, Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Οι μολυσμένοι υπολογιστές άνηκαν σε κυβερνητικές υπηρεσιες, ακαδημαϊκά ινστιτούτα αλλά και επιχειρήσεις.


Οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον νέο ιό υποστηρίζουν ότι είναι μία από τις πιο πολύπλοκες απειλές στην ασφάλεια υπολογιστών που έχουν δει. Κι αυτό γιατί ο Flame δεν προξενεί ζημιά, αλλά δουλεύει σιωπηλά στο παρασκήνιο, συλλέγοντας ευαίσθητα δεδομένα. Καταγράφει την διαδικτυακή κίνηση, αποθηκεύει στιγμιότυπα της οθόνης, συλλέγει ηχητικές συνομιλίες και πολλά άλλα. Στη συνέχεια μέσω ενός περίπλοκου δικτύου στέλνει όλα αυτά τα δεδομένα πίσω στους δημιουργούς του. Λόγω αυτής της πολυσχιδούς λειτουργικότητάς του, οι ερευνητές τον παρομοιάζουν με «βιομηχανική σκούπα».


Ο ιός έχει μέγεθος 20ΜΒ και είναι 20 φορές μεγαλύτερος από τον διάσημο ιό Stuxnet. Λόγω του μεγέθους του, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν πολύ καιρό για να καταλάβουν πως λειτουργεί. Τονίζουν όμως ότι «ο Flame δεν έχει φτιαχτεί για να κλέψει λεφτά από τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι πολύ διαφορετικός από τα συνηθισμένα κακόβουλα λογισμικά». Γι' αυτό το λόγο, υποστηρίζουν δεν μπορεί να είναι προϊόν χακτιβιστών (π.χ. Anonymous) ή κυβερνοεγκληματιών αλλά κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πράσινο φως για 45.152 προσλήψεις με προγράμματα του ΕΣΠΑ

Με διευκρινιστική εγκύκλιο των υπουργών Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παύλου Αποστολίδη και Εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη δίνεται το πράσινο φως, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα απασχοληθούν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.


Όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4024/2011, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό και συγκεκριμένα ανέργους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα συμπραττόντων φορέων, ανάμεσά τους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.


Από τις αρχές του 2012 έχουν σταλεί στο ΑΣΕΠ από τους δικαιούχους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 248 αιτήματα για την κάλυψη 45.152 θέσεων εργασίας κοινωφελούς χαρακτήρα, που αφορούν κυρίως ανάγκες των δήμων.
Οι προσλήψεις αυτές, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του ν. 2190/1994 για την προεκλογική περίοδο, καθώς διενεργούνται από φορείς που δεν εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορούν την υλοποίηση προγράμματος που χρηματοδοτείται ή συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΑΣΕΠ θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο των διαδικασιών επιλογής, τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης, καθώς και τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν.
 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Υπομονή μέχρι την Κυριακή, ο καιρός, τουλάχιστον, θα φτιάξει...

Στις 14 και 15 Ιουλίου οι εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Τον Ιούλιο θα εξεταστούν τελικά οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία από τις 80 θέσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Η αρχική ημερομηνία διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων είχε καθοριστεί για την 26η και 27η Μαΐου, ωστόσο μετατίθεται για τις 14 και 15 Ιουλίου, λόγω των βουλευτικών εκλογών.


Το προκαταρκτικό στάσιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων υποχρεωτικά στα μαθήματα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους και Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική.


Κατά το τελικό στάδιο του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε υποχρεωτική γραπτή διαδικασία στο γνωστικό πεδίο Δημόσια Διοίκηση και σε γραπτή και προφορική εξέταση σε ένα ακόμη γνωστικό πεδίο μεταξύ των:

1. Περιβάλλον - Ποιότητα Ζωής,
2. Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις,

3. Εφαρμοσμένη Πληροφορική, 4. Κοινωνική Διοίκηση, 5. Οικονομική του Χώρου και Περιφερειακή Πολιτική.

Παράλληλα, θα εξεταστούν γραπτά και προφορικά σε μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους ανάμεσα σε αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική ή ιταλική.


Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί τα εξεταστικά κέντρα και οι ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων.

Προγραμματισμός Λειτουργίας Ολοήμερων Σχολικών Μονάδων (Ολοήμερα Δημοτικά – Ολοήμερα Νηπιαγωγεία) και ΕΑΕΠ για το Σχολικό Έτος 2012-2013 - Δείτε την αίτηση γονέα και τους πίνακες

Οι βάσεις των αποσπάσεων της περσινής σχ. χρονιάς 2011-2012 (Α και Β φάσης) των εκπαιδευτικών ΠΕ, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη


Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών του δημοτικού σχολείου Πεδινής


Χρώματα, όμορφες και ευχάριστες εικόνες, σχήματα, πρόσωπα και  
τοπία, ζωγραφισμένα με αυθορμητισμό και φαντασία από τα άπειρα ακόμα  
χέρια των παιδιών, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα  
και μία διαφορετική καλλιτεχνική πρόταση, η οποία εντάσσεται στο  
κομμάτι της τέχνης που ονομάζεται «παιδική ζωγραφική».
   Σας προσκαλούμε στην έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών του  
σχολείου μας, που θα διαρκέσει από Δευτέρα 28 Μαΐου μέχρι την  
Παρασκευή 1η Ιουνίου και θα λειτουργεί στον ισόγειο χώρο της  
Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία) τις ώρες λειτουργίας της Περιφέρειας.

Διευκρινίσεις σε ερωτήματα επί της μοριοδότησης της συνυπηρέτησης

Έπειτα από ερωτήματα σχετικά με το κριτήριο της συνυπηρέτηση στη μοριοδότηση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ συνοψίζουμε τις οδηγίες που δώσαμε και σας ενημερώνουμε ως ακολούθως:
 
            1. Στην εγκύκλιο των αποσπάσεων αναφέρουμε:
«Τα μόρια συνυπηρέτησης δίνονται με την προϋπόθεση ότι ο/η σύζυγος εργάζεται στο εν λόγω ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ένα έτος (1) στο όποιο δύναται να περιληφθούν και διαστήματα επιδοτούμενης ή μη ανεργίας χωρίς να απαιτείται ενεργός σύμβαση εργασίας κατά την υποβολή των αιτήσεων. Η συμπλήρωση του απαιτούμενου ενός έτους μπορεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων απόσπασης
 
            2. Σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που εστάλη στις 22, 2012 3:35’ διευκρινίζαμε τα ακόλουθα σχετικά:
   «Στην εγκύκλιο των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ στο κεφάλαιο Γ’ στην παράγραφο της ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ περ. β, η προϋπόθεση του ενός έτους συνυπηρέτησης εργασίας του/της συζύγου στο κατά περίπτωση ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ πρέπει να συντρέχει κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων απόσπασης, όπως αναγράφονται στην εγκύκλιο, δηλ. από 23-5-2012 έως 1-6-2012
 
            3. Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που εστάλη στις 25 Μαΐου 2012 (12:19’) διευκρινίσαμε:
«α) για τα μόρια συνυπηρέτησης με σύζυγο εκπαιδευτικό, λαμβάνεται υπόψη οποιοδήποτε είδος εργασίας (αναπληρωτής, ωρομίσθιος).
β) μόρια συνυπηρέτησης λαμβάνονται υπόψη και σε περίπτωση ανεργίας ενός έτους, εφόσον υπάρχει οποιοδήποτε διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει διάστημα εργασίας εντός του έτους στην συγκεκριμένη περιοχή μοριοδότησης.»
 
            Όπως προκύπτει και από τις προαναφερόμενες οδηγίες, βασικές προϋποθέσεις χορήγησης των μονάδων συνυπηρέτησης είναι οι ακόλουθες:
 
α) Πρέπει να προκύπτει οπωσδήποτε εργασία του/της συζύγου εντός της Διεύθυνσης στην οποία θα δοθεί η συνυπηρέτηση.
β) Η εργασία δεν πρέπει να είναι μικρότερη του ενός έτους συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων ανεργίας (επιδοτούμενης ή πιστοποιούμενη με κάρτα ανεργίας).
γ) Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, με δεδομένο ότι προσλαμβάνονται μετά την έναρξη του σχολικού έτους, το απαιτούμενο ένα έτος –όπως είναι φυσικό- δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να συμπληρωθεί μέχρι τις ημερομηνίες που ορίσαμε στην εγκύκλιο, δηλ. 23-5-2012 έως 1-6-2012, αν δεν εργάζονταν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή αυτή. Έτσι, πρέπει αναγκαστικά για  να συμπληρώσουν το ένα έτος:
·         είτε να εργάζονταν και το προηγούμενο έτος ως αναπληρωτές στην ίδια Διεύθυνση (ΠΥΣΠΕ)  και το Καλοκαίρι να ήταν άνεργοι,
·         είτε να εργάζονταν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση (ΠΥΣΠΕ) πριν προσληφθούν ως αναπληρωτές σε οποιαδήποτε άλλη εργασία (που ασφαλώς πρέπει να προκύπτει από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά).
 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

« Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος »


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΕΝΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Α/ΘΜΙΑΣ  &  Β/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε.& Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑΤΑ Ε΄ & Γ΄
                                     Α. Παπανδρέου 37
                                                    151 80 Μαρούσι
                           Πληροφορίες: Γ. Λιαμπότης -Α. Κοκκινίδου
                                       Τηλ:  210-3442125,210-3442250
                                                   Fax:  210-3442897
                                         Ιστοσέλίδα: www.minedu.gov.gr
                          Mail: dppe@minedu.gov.gr, dprb@minedu.gov.gr
Βαθμός Ασφαλείας:
Να διατηρηθεί μέχρι:


Μαρούσι   25 – 5 - 2012
Αρ.Πρωτ.  Βαθμός Προτερ
Φ.351.5/31 /58808 /Δ1





ΠΡΟΣ:  1. Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
             2. Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και                Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 
Θέμα: « Κοινοποίηση εγκυκλίου »
Παρακαλείσθε να αναζητήσετε στο διαδικτυακό τόπο του Προγράμματος
ΔΙΑΥΓΕΙΑ http://et.diavgeia.gov.gr την αριθμ. πρωτ. 19646/19-5-2012 ( ΑΔΑ: Β493Ν-Ρ4Γ )
εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα « Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης
κανονικών αδειών, διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος »,
για ενημέρωσή σας.
Επισημαίνουμε ότι όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, η ειδική άδεια για την μετάβαση
στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα
σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή   15 - 6 - 2012 και την Δευτέρα
18 - 6 - 2012, θα χορηγείται υποχρεωτικά τις ανωτέρω ημέρες


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ
Εσωτερική Διανομή
1.     Δ/νση Προσωπικού Π.Ε., Τμήμα Ε’
2.     Δ/νση Προσωπικού Δ.Ε., Τμήμα Γ’

Λεφτά υπάρχουν μέχρι τον... Ιούλιο

Στο κόκκινο βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν επαρκούν παραπάνω από την εκπνοή του επόμενου μήνα.
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Έθνος", αν δεν εκταμιευτεί εντός του Ιουλίου δόση από τον μηχανισμό στήριξης, το Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες (πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιχορηγήσεων) για πολύ καιρό ακόμα.
Όπως μάλιστα σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών,  για να καταβληθούν εντός του τρίτου δεκαημέρου του Ιουνίου μισθοί και συντάξεις, το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει ένα άτυπο δάνειο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του 3 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τις ανάγκες των τραπεζών.
Επίσης είναι εξαιρετικά πιθανό εντός του επόμενου μήνα το Δημόσιο να προχωρήσει σε περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, προκειμένου να καλύψει ταμειακές... τρύπες.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των φορολογικών εσόδων εντός του Μαΐου.
Η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει την οικονομία ένα βήμα πριν από μία ιδιότυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, αφού χωρίς νέες εκταμιεύσεις από την τρόικα, τα ταμεία θα είναι άδεια και η πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα είναι κυριολεκτικά στο αέρα.
Ακόμη όμως και αν αποφευχθούν ακραίες εμπλοκές, τα χρονικά περιθώρια που θα έχει στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να πάρει πράσινο φως για την εκταμίευση της νέας δόσης, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

ΔΕΗ: Με γενικό μπλακ άουτ απειλείται η χώρα στα τέλη Ιουνίου

Με τη φράση "έχετε τρεις επιλογές: μπλακ άουτ μέσα στο Πάσχα, πριν από τις εκλογές ή αμέσως μετά", ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος περιέγραψε με γκρίζα χρώματα την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται να προβούμε σε τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Στη συνάντηση του προέδρου της ΡΑΕ με τον Φίλιππο Σαχνινίδη και τον επικεφαλής της ΔEH, Κ. Zερβού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" υπογραμμίστηκε η αδυναμία της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου, λόγω δυσκολίας αποπληρωμής των διεθνών προμηθευτών της εταιρείας, η διόγκωση του ελλείμματος και τελικά, η αδυναμία αποπληρωμής παραγωγών θερμικών μονάδων και ΑΠΕ.
Σε αυτά προστίθεται και η απόγνωση των ιδιωτών επενδυτών, από την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις τους.
Κάπως έτσι έγινε άλλωστε σαφές στον κ. Σαχινίδη ότι η απάντηση του προέδρου της PAE, περί "μπλακ άουτ", δεν ήταν σχήμα λόγου και ότι έπρεπε να κινηθεί τάχιστα για να αποτρέψει το χειρότερα.
Οπότε την ύστατη ώρα, προχώρησε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEH που αποτελεί το βασικό χρηματοδότη της αγοράς.
Mέσα σε ένα μήνα τα ταμεία της επιχείρησης ενισχύθηκαν με 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 προήλθαν από την επιστροφή της δόσης του Mαρτίου του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (EETHΔE), τα 50 εκατ. από την παρακράτηση της δόσης του Aπριλίου και τα 130 από την επιστροφή της προκαταβολής φόρου για τη χρήση του 2011.
Mε τα συγκεκριμένα μέτρα το επαπειλούμενο μπλακ άουτ απομακρύνθηκε μέχρι τα τέλη Iουνίου.
Φόβος να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι τον Ιούλιο
O κίνδυνος επανέρχεται τον Iούλιο και μάλιστα δριμύτερος, καθώς η ΔEH θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά από το EETHΔE στο Δημόσιο, αλλά και να επαναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της.
Tο κατά πόσο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι, που η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα, θα εξαρτηθεί από το εάν η τρόικα θα εγκρίνει το δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς τον ΛAΓHE και τον AΔMHE.
Mέρος του δανείου αυτού (50 εκατ. ευρώ) προοριζόταν αρχικά και για τη ΔEH, για την οποία, όμως, τέθηκε από την τρόικα θέμα κρατικής ενίσχυσης και η επιχείρηση αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση για να διευκολύνει την έγκριση του δανείου. Aυτή ωστόσο έχει συνδεθεί από την τρόικα με δεσμεύσεις για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος, «ρευστότητα» που απειλεί με κατάρρευση την ενεργειακή αγορά.
H τρόικα εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν είναι συγκυριακό, και γι’ αυτό έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του δανείου την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από τον Iούλιο του 2012 και όχι τον Iούλιο του 2013, που προβλέπει το Mνημόνιο, αλλά και τη μείωση των εγγυημένων τιμών ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές για να περιοριστεί το έλλειμμα του ΛAΓHE μακροπρόθεσμα.
H ελληνική πλευρά κινείται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση γι’ αυτό και εξετάζει τόσο την αποσύνδεση του EETHΔE από τον λογαριασμό της ΔEH, που επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές σε περίοδο κρίσης όσο και τη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (KOT), για την προστασία από τις επερχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών.
Tην αποσύνδεση του EETHΔE από τους λογαριασμούς ρεύματος φέρεται να έχει ζητήσει και η τρόικα, εκτιμώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔEH μετά τα στοιχεία που προσκόμισε και δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν εκτοξευθεί στο 1 δισ. ευρώ.
Mε αυτό το δεδομένο, η ΔΕH άρχισε να εκδίδει λογαριασμούς χωρίς να συμπεριλαμβάνει την πρώτη δόση του EETHΔE για το 2012, όπως οφείλει με βάση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Oι χειρισμοί της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, στο μείζον αυτό θέμα θα είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα της ενεργειακής αγοράς.

Οδηγός στο δρόμο προς την συνταξιοδότηση

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς υπάρχουν «μικρά μυστικά» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα οποία οδηγούν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης σύνταξης ακόμη και με λιγότερα ένσημα. Το Real.gr παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την πρόωρη συνταξιοδότηση, για τη διαδοχική και την παράλληλη ασφάλιση.

1. Να μην αφήνετε ούτε μία ημέρα εργασίας ανασφάλιστη.

Αρκετοί εργαζόμενοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, βλέπουν την ασφάλισή τους όχι ως αναφαίρετο δικαίωμά τους αλλά σαν αναγκαίο κακό. Όμως τα χρόνια δυστυχώς περνούν και βλέπουμε πολλούς από αυτούς που συνταξιοδοτούνται σήμερα «να χτυπάνε το κεφάλι τους» γιατί έχουν εργαστεί 30 και 40 χρόνια και έχουν ασφάλιση για τα μισά, με αποτέλεσμα να παίρνουν μικρή σύνταξη.


2. Ασφάλιση για όλο το ποσό των αποδοχών.

Μερικοί εργαζόμενοι, όπως έχει διαπιστωθεί, ασφαλίζονται με μικρότερες αποδοχές από εκείνες που πραγματικά παίρνουν. Στην πραγματικότητα αυτό εξυπηρετεί μόνο τον εργοδότη γιατί ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει το πότε ακριβώς θα συνταξιοδοτηθεί, όταν μάλιστα υπάρχει και ο κίνδυνος να καταστεί ανάπηρος. Εξάλλου από 1/1/2005, τουλάχιστον για το ΙΚΑ, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τα 5 καλύτερα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας. Επομένως ο εργαζόμενος πρέπει να επιδιώκει την ασφάλισή του στη μεγαλύτερη δυνατή ασφαλιστική κλάση, έτσι ώστε να πάρει καλύτερη σύνταξη.


3. Έλεγχος του «Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού» και του βιβλιαρίου.

Ειδικά οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα πρέπει να ελέγχουν αν ο εργοδότης δηλώνει στοιχεία ασφάλισης:


• Για το σύνολο των καταβαλλόμενων εισφορών

• Για την ειδικότητα απασχόλησης
• Για όλες τις ημέρες εργασίας
• Για τις υπερωρίες.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωστοποιούν γραπτά στο ΙΚΑ εντός 12 μηνών από αποχώρησή τους ή την απόλυσή τους από την εργασία τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν και για τις οποίες δεν ασφαλίστηκαν, καθώς και κάθε διαφορά των πραγματικών στοιχείων απασχόλησης και των στοιχείων που δηλώθηκαν από τον εργοδότη.


Το ατομικό βιβλιάριο υγείας είναι η ασφαλιστική ταυτότητα για παροχές σε είδος και σε χρήμα του άμεσα ασφαλισμένου. Το οικογενειακό βιβλιάριο εκδίδεται για τα μέλη της οικογένειάς του.

Για την έκδοση του ατομικού βιβλιαρίου απαιτείται η πραγματοποίηση 50 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λογαριάζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες.

Για τη συμπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων συνυπολογίζονται τόσο οι ημέρες για επιδότηση λόγω ασθενείας ή ατυχήματος όσο και οι ημέρες για επιδότηση λόγω ανεργίας.


Δικαιούνται ατομικό βιβλιάριο οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας του ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτονται από το ΙΚΑ για παροχές σε είδος.


Όσον αφορά το οικογενειακό βιβλιάριο, εκδίδεται στον άμεσα ασφαλισμένο για τα μέλη της οικογένείας του εφόσον δεν εργάζονται, συγκατοικούν και προκειμένου για παιδιά, γονείς, αδέρφια και εγγόνια, συντηρούνται από αυτόν. Επίσης εκδίδεται στους συνταξιούχους, λόγω θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου και των άλλων ταμείων που ασφαλίζονται στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ.


4. Υποβολή της αίτησης στις αρχές του χρόνου αντί στο τέλος του προηγούμενου.


Με δεδομένο ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης από το ΙΚΑ δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του χρόνου υποβολής της αίτησης και εφόσον, όπως συνήθως συμβαίνει, οι αποδοχές αυτές είναι μεγαλύτερες από προηγούμενα έτη, δεν είναι η καλύτερη επιλογή να αποχωρεί κάποιος από την εργασία του στο τέλος του χρόνου και να υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση. Η σωστή επιλογή είναι να γίνεται η αποχώρηση στις αρχές του επόμενου χρόνου για λίγο καλύτερη σύνταξη.


5. Ασφάλιση στη μεγαλύτερη δυνατή ασφαλιστική κατηγορία.

Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες ασφαλίζονται σε μικρές ασφαλιστικές κατηγορίες, προκειμένου να πληρώνουν μικρές ασφαλιστικές εισφορές και επιλέγουν μεγαλύτερες κατηγορίες λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους πιστεύοντας έτσι ότι θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σύνταξη.


Όμως το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Εμπόρων και ο ΟΓΑ υπολογίζουν τις συντάξεις με βάση όλα τα χρόνια ασφάλισης και τις αντίστοιχες κατηγορίες που έχει ασφαλιστεί ο ασφαλισμένος για όλο τον ασφαλιστικό του βίο. Επομένως για κάποιον που θέλει να πάρει ικανοποιητική σύνταξη θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επιλογή ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας θα πρέπει να γίνεται για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης και όχι μόνο τα τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση έτη.


6. Αξιοποίηση όλων των ετών ασφάλισης για διπλοασφαλισμένους.


Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι ταυτόχρονα ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ ή στο ΙΚΑ και στο Ταμείο Εμπόρων κ.λπ. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι αυτοί ότι μπορούν να πάρουν δύο συντάξεις (μία από κάθε ταμείο) εάν συμπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και αυτό θα πρέπει να το επιδιώκουν τουλάχιστον όταν βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των προϋποθέσεων αυτών.


Ένας συνταξιούχος, για παράδειγμα του ΙΚΑ, μπορεί να πάρει δεύτερη σύνταξη από το ΤΕΒΕ εάν συμπληρώσει στην ασφάλισή του 4.800 ημέρες ασφάλισης (μειωμένη σύνταξη) ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (πλήρη σύνταξη). Τα παραπάνω ισχύουν και για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων που εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν σε άλλο φορέα μετά τη συνταξιοδότησή τους.


Όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1.1.1993 σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, ασφαλίζονται υποχρεωτικά μόνο σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, έναν κλάδο ή φορέα υγείας και έναν φορέα πρόνοιας (εφόσον υπάρχει). Έτσι λοιπόν για κάποιον που είναι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα και ασφαλίζεται στο ΙΚΑ και ο εργαζόμενος αυτός κάνει έναρξη λειτουργίας επιχείρησης, για την οποία πρέπει να ασφαλιστεί στο ΤΕΒΕ, μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησής του μπορεί να επιλέξει το φορέα στον οποίο επιθυμεί να ασφαλιστεί. Στον άλλο φορέα μπορεί προαιρετικά να ασφαλιστεί μετά από υποβολή σχετικής αίτησης. Εξαίρεση από τη σχετική διάταξη προβλέπεται μόνο για το ΤΣΑΥ και το ΤΣΜΕΔΕ, στα οποία η ασφάλιση είναι υποχρεωτική.

Εκτροχιασμός στα έσοδα

Του Σωτήρη Καψώχα

Η πολιτική αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από την παρατεταμένη κρίση της οικονομίας έχει οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση τα δημοσιονομικά μεγέθη, με άμεση επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου, τα οποία μετά τη διεξαγωγή των εκλογών έχουν μειωθεί κατά 30% σε ημερήσια βάση, σε σχέση με τις πρώτες μέρες του Μαΐου, και κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες του Μαΐου του 2011.


Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το μήνα Μάιο οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει τεθεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υστέρηση, ύψους 495 εκατ. ευρώ, που παρουσίασαν τα έσοδα το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2012 δημιουργούν μια «τρύπα» μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δύσκολα ανακόπτεται και θέτει εκτός τροχιάς τον προϋπολογισμό.


Από τις πρώτες μέρες του Μαΐου καταγράφηκε μείωση των ταμειακών εισροών σε όλες τις εφορίες της χώρας. Συγκεκριμένα, από 40 εκατ. ευρώ που ήταν οι ημερήσιες εισροές εσόδων τον Μάιο του 2011, φέτος έπεσαν στα 30 εκατ. ευρώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές και από τη Δευτέρα 7/5/2012 οι εισροές μειώθηκαν περαιτέρω, φτάνοντας τα 20 εκατ. ευρώ περίπου.


Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις εμφανίζονται συγκρατημένοι στην τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, επηρεάζοντας τις ταμειακές ροές των εφοριών. Έτσι, μετά το αιφνιδιαστικό πρόσφατο «κούρεμα» της δόσης των 5,2 δισ. από τους πιστωτές μας, που θα επηρεάσει τον ρυθμό εξυπηρέτησης των τρεχουσών αναγκών του κράτους, ένας νέος πονοκέφαλος προστίθεται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που διαπιστώνει ότι επιβραδύνονται οι εισροές εσόδων.


Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, λόγω των εκλογών της 17ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας από το τέλος Ιουνίου και έπειτα εάν το κράτος δεν έχει τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν ότι πληρώνοντας μόνο μισθούς και συντάξεις (ανάλογα είχε πράξει η κυβέρνηση και τον περασμένο Οκτώβριο) τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, υπό την αίρεση ότι τη συγκεκριμένη περίοδο δεν θα καταρρεύσουν τα έσοδα και ότι θα υπάρξει έλεγχος των δαπανών.


Στάση πληρωμών

Πάντως, το σκηνικό της δημοσιονομικής αστάθειας αποτυπώνεται στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό του κράτους, έστω κι αν λογιστικά το αποτέλεσμα εμφανίζεται εξωραϊσμένο. Η διακοπή πληρωμής κάθε λογής υποχρεώσεων και η χαμηλή χρηματοδότηση των λειτουργιών του Δημοσίου κράτησαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός στόχων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012.


Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2012, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 9.145 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 11.009 εκατ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 1.726 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του στόχου που είχε τεθεί για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3.262 εκατ. ευρώ.


Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.146 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του αντίστοιχου στόχου (16.641 εκατ. ευρώ) κατά 495 εκατ. ευρώ.


H υστέρηση των εσόδων οφείλεται αφενός στην απόκλιση των εισπράξεων Φ.Π.Α. (κατά 418 εκατ. ευρώ) έναντι του στόχου, λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, και αφετέρου στη χαμηλή ροή ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα, όπως οι πόροι από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.491 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.652 εκατ. ευρώ.


Τα δημόσια έσοδα διασώθηκαν εξαιτίας της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, αλλά και από τις εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2012 ανήλθαν στα 25.291 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.359 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (27.650 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.


Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον σημαντικό περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες κατά 1.429 εκατ. ευρώ, λόγω - κυρίως - της μείωσης των πρωτογενών δαπανών (924 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (127 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (328 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.


Στο αέρα οι δημόσιες επενδύσεις


Στοιχείο που επιτείνει την ύφεση της οικονομίας είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περιορίστηκαν κατά 929 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο (1.885 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 956 εκατ. ευρώ. Αν και έπεσε μεγάλο «μαχαίρι» στα κρατικά έξοδα, οι δαπάνες του προϋπολογισμού κατά την περίοδο του Απριλίου 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 2.814 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό οφείλεται στις σημαντικά υψηλότερες πληρωμές που έγιναν για τόκους (κατά 3.600 εκατ. ευρώ) ως μέρος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς επίσης και στις επιχορηγήσεις για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 475 εκατ. ευρώ, και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 699 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές.

«Καίνε» τεκμήρια και αποδείξεις

«Φωτιά» στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα αρχίσουν να έρχονται στους φορολογούμενους από τις αρχές Ιουνίου βάζουν η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, ο νέος τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο και η σημαντική αύξηση κατά 33% έως και 70% των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα. Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις που συμπληρώνουν τις ημέρες αυτές οι φορολογούμενοι κρύβουν παγίδες πρόσθετων φόρων για μεγάλο αριθμό πολιτών.

Σύμφωνα με την Ημερησία, όλοι οι φορολογούμενοι αλλά κυρίως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ θα πρέπει να βρουν οπωσδήποτε αποδείξεις για αγορές αγαθών και παροχής υπηρεσιών, η συνολική αξία των οποίων πρέπει να είναι ίση με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του συνολικού ατομικού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (το οποίο πρόκειται να δηλώσουν) και του τεκμαρτού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.


Αποδείξεις

Αν η συνολική αξία των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν είναι χαμηλότερη του ποσοστού αυτού, τότε θα πληρώσουν φόρο 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων έτους 2011 που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος. Ειδικά όσοι απέκτησαν το 2011 πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την εφαρμογή των νέων αυξημένων τεκμηρίων διαβίωσης, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν γι' αυτούς θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγαλύτερα από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και, ως εκ τούτου, υψηλότερα του εισοδήματος που απέκτησαν και πρόκειται να δηλώσουν. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, εκτός εάν καταφέρουν τη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος επικαλούμενοι αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών, έσοδα που απέκτησαν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή άλλα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2011 τα οποία απαλλάχθηκαν από το φόρο εισοδήματος ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς.


Επιπλέον, εάν οι αποδείξεις που έχουν μαζέψει έχουν αξία ίση με το 25% του δηλωθέντος κι όχι του (υψηλότερου) τεκμαρτού εισοδήματος, τότε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο ίσο με το 10% της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν συγκεντρώσει και της αξίας που ισοδυναμεί το με το 25% του (υψηλότερου του δηλωθέντος) τεκμαρτού εισοδήματος. Κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:


1. Κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του για το 2011 ήταν χαμηλότερο του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησε το 2011 για να μη χάσει το αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, για να κατοχυρώσει ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, πρέπει να έχει συγκεντρώσει φέτος αποδείξεις δαπανών έτους 2011 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του. Σε κάθε περίπτωση το 25% υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, σκάφος αναψυχής. Π.χ. αν το δηλωθέν εισόδημα είναι 4.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, είναι 5.000 ευρώ, τότε χρειάζονται αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ποσού των 5.000 ευρώ (που είναι το μεγαλύτερο) κι όχι με το 25% του ποσού των 1.000 ευρώ (που είναι μικρότερο). Χρειάζονται δηλαδή αποδείξεις αξίας 1.250 ευρώ κι όχι 1.000 ευρώ.


2. Αν ο φορολογούμενος δεν έχει μαζέψει τις αποδείξεις που απαιτούνται, τότε επί της διαφοράς θα κληθεί να πληρώσει φόρο 10%. Στο παραπάνω παράδειγμα ο φορολογούμενος θα πληρώσει έξτρα φόρο 25 ευρώ (1.250-1.000=250 Χ 10%=25) γιατί δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες αποδείξεις.


3. Κάθε φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει την αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσε στον κωδικό 049 του πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1). Ο συγκεκριμένος κωδικός επιτρέπεται να συμπληρωθεί μόνο εφόσον η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα. Πρέπει να συμπληρωθεί ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ, δεδομένου ότι αν η δήλωση δεν αναγράφει καθόλου ποσό αποδείξεων τότε ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 10% για το 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός του, όποιο κι αν είναι αυτό.


Προσοχή στα τεκμήρια διαβίωσης


Στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία) κατά την εκκαθάριση της δήλωσης λαμβάνεται και ένα ποσό ελάχιστης ετήσιας «αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης», το οποίο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και σε 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Στην περίπτωση των συζύγων ο καθένας βαρύνεται με ελάχιστη ετήσια «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ύψους 2.500 ευρώ.


Συνεπώς, σε κάθε φορολογούμενο, όποιο κι αν είναι το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματός του, ακόμη δηλαδή κι αν είναι μηδενικό, η εφορία καταλογίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση στο ελάχιστο αυτό ποσό τεκμηρίου διαβίωσης προστίθεται και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση την έκταση και την τιμή ζώνης της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας (ιδιόκτητης, εκμισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης) που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος για τη διαμονή του.


Από κει και πέρα εάν ο φορολογούμενος χρησιμοποιεί και Ι.Χ. αυτοκίνητο, τότε προστίθεται στα προαναφερθέντα τεκμήρια και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου αυτού, οπότε το τεκμαρτό εισόδημα ανεβαίνει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο. Συνεπώς, κάθε φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βαρύνεται φέτος με τουλάχιστον 3 ποσά τεκμηρίων: το ελάχιστο των 3.000 ή 2.500 ευρώ, το τεκμήριο της κατοικίας που χρησιμοποιεί και το τεκμήριο του αυτοκινήτου.


Τα ποσά αυτά αθροιζόμενα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο όριο τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα όσων φορολογουμένων δηλώσουν φέτος εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος βάσει τεκμηρίων.

Υπουργείο Παιδείας: Κανονιστικές Αποφάσεις σχετικές με τη διαδικασία απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

 
 
 
 

Καταιγίδες, βροχές και χαλάζι την Τρίτη

Καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια της χώρας που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές και να συνοδεύονται από χαλαζόπτωση περιμένουμε την Τρίτη. Αναλυτική πρόγνωση της εβδομάδας.

Αναλυτικά για την Τρίτη:
Στην Μακεδονία και την Θράκη ο καιρός θα είναι με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 24 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα έχουν δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 25 βαθμούς.
Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο, περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που στα βορειότερα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι 3 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα έχουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική θα έχουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς.

Και τέλος στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς κελσίου.


Τέταρτη 30-05-2012

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια και πιθανόν στα υπόλοιπα ορεινά.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

   
Πέμπτη 31-05-12
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε περαιτέρω μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Παρασκευή 01-06-12
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

 
Σάββατο 02-06-12
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα βορειοδυτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πώς θα "ξεζουμίσουν" τους πολίτες μέσω των φορολογικών δηλώσεων - Θα πληρώσουν ακόμα και εκείνοι με μηδενικό εισόδημα

- Νέος με 9.000 εισόδημα με σπίτι 80τμ που του παραχωρούν οι γονείς του θα πληρώσει 1252,40 ευρώ
- Όσοι έχουν αφορολόγητο έως 9.000 ευρώ εάν το ξεπεράσουν τότε ξαναπέφτουν σε αφορολόγητο 5.000 ευρώ
- Ο φοροτεχνικός Β. Αμπελιώτης προειδοποιεί ότι σε ένα-δύο μήνες οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς
- Σε όλα αυτά τα φορολογικά βάρη θα προστεθούν σύντομα το νέο χαράτσι και το ΕΤΑΚ 2009

Το επόμενο χρονικό διάστημα η ύφεση στην Ελλάδα θα γίνει ακόμα βαθύτερη και πως στην πραγματικότητα το κράτος δεν έχει να εισπράξει γιατί απευθύνεται στους μη έχοντες οι οποίοι δεν δίνουν γιατί δεν έχουν, με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας να καλεί την Τετάρτη σε έκτακτη σύσκεψη τους 10 εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ, λόγω εκτροχιασμού των εσόδων.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου ΣΚΑΙ στις 19:00, όπου φιλοξενήθηκε ο γνωστός φοροτεχνικός, Βαγγέλης Αμπελιώτης, ο οποίος έκανε λόγο για μία παράμετρο του φορολογικού όχι ιδιαιτέρως γνωστή και η οποία αποτελεί πασιφανή τρόπο τιμωρίας των φορολογουμένων. Όπως τόνισε για έναν νέο μέχρι 30 ετών ή έναν συνταξιούχο ισχύει το αφορολόγητο στις 9.000 ευρώ και όχι στις 5.000 όπως ισχύει για όλους. Εάν όμως κάποιος από αυτούς ξεπεράσει τις 9.000 ευρώ το κράτος "τον τιμωρεί" κατεβάζοντας το αφορολόγητό του στις 5.000 ευρώ.


Σύμφωνα με όσα εξήγησε ένας νέος φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ που του έχει παραχωρηθεί από τους γονείς του κατοικία 80 τετραγωνικά μέτρα και παλιό αυτοκίνητο 1.600 κυβικά, αυτός με βάση το εισόδημά του θα έχει φόρο 0. Αλλά με βάση τα τεκμήρια ο φόρος κύριος και προκαταβολή θα ανέρχονται στα 1252,40 ευρώ.


Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης αυτός ενώ δεν θα φορολογείτο με βάση το παλιό σύστημα θα φορολογηθεί με 1252,40 ευρώ, μία φορολόγηση που είναι περίπου μιάμιση φορά ο βασικός μηνιαίος του μισθός ή 100 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί εδώ ότι με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα εάν αυτός ο πολίτης ξεπεράσει τα 12.000 ευρώ καλείται να πληρώσει και έκτακτη εισφορά.


Με βάση αυτό το παράδειγμα, τις αδικίες, αλλά και το γεγονός πως ένας πολίτης δεν θα ΜΠΟΡΕΙ πλέον να πληρώσει αυτά που τον καλεί το κράτος, ο κ. Αμπελιώτης προειδοποίησε ότι σε έναν-δύο μήνες με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να πληρώνουν μισθούς.


Σε ένα άλλο παράδειγμα που ανέλυσε ο κ. Αμπελιώτης φαίνεται επίσης ότι η φορολογία αντί να βοηθήσει έναν πολύτεκνο ή τρίτεκνο έρχεται να τον δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα, ένας πατέρας 3 παιδιών με εισόδημα 20.000 ευρώ για το 2010 δεν πλήρωσε φόρο, ενώ φέτος θα πληρώσει φόρο 1720 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι το κράτος τον "τιμωρεί" επειδή έχει τρία παιδιά.


Στα δύο προηγούμενα παραδείγματα είναι επίσης απαραίτητο να διευκρινιστεί πως δεν αποτυπώνεται η έκτακτη εισφορά στο ρεύμα και για το ΕΤΑΚ το 2009.


Στο τελευταίο παράδειγμα με τα τραγικά του φορολογικού συστήματος, αποτυπώνεται ένας φορολογούμενος χωρίς εισόδημα που μένει σε κατοικία 70 τετραγωνικά, την οποία του την έχουν παραχωρήσει οι γονείς του. Αυτός ο φορολογούμενος θα υποβάλλει δήλωση και επειδή δεν έχει εισόδημα δεν δηλώνει αποδείξεις. Επειδή όμως τον πιάνει το τεκμήριο λόγω της κατοικίας και το τεκμήριο διαβίωσης θα κληθεί να πληρώσει φόρο 201,50 ευρώ.


Αυτή η εικόνα αποδεικνύει το τραγικό κράτος και τις τραγικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και το μόνο σίγουρο είναι πως εάν δεν το αλλάξουν από μόνοι τους αυτό το σκηνικό, θα αλλαχτεί αναγκαστικά γιατί ο κόσμος δεν ΕΧΕΙ να δώσει άλλα!