Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η διαδικασία και δικαιολογητικά για την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για τα παιδια και τις σπουδές από εκπαιδευτικούς

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
  Στη νέα συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου θεσπίζεται η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για κάθε παιδί. O χρόνος αυτός ανέρχεται σε ένα (1) έτος για το πρώτο παιδί, σε δύο (2) επί πλέον έτη για το δεύτερο παιδί και σε δύο (2) έτη για το τρίτο παιδί. Από το τέταρτο παιδί και πάνω δεν αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος.
  Σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν αφορά υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία πριν την 21-07-2010 (ημερομηνία έναρξης ισχύος των σχετικών διατάξεων) αφού στο άρθρο 19 του Ν.3865/2010 που αναφέρεται στην έκταση εφαρμογής των διατάξεων του νόμου αυτού, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.
  Αν και ο εν λόγω χρόνος αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις ως «πλασματικός» λογίζεται ισοδύναμος με τις λοιπές θεμελιωτικές συντάξιμες υπηρεσίες, αφού ο σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε και τον οποίο εξυπηρετεί δεν επιτρέπει διαφορετική ερμηνεία.
  Οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την 31-12-2010 αφού οι διατάξεις του Ν.3865/2010 σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 7 του άρθρου Μόνου του Ν. 3847/2010, ρητά προβλέπουν ότι, για τα πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του νέου νόμου και εξακολουθούν γι’ αυτά να ισχύει ό,τι ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο.
  Ο χρόνος παιδιών δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου αφού δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία.
  Διευκρινίσεις:
  α) Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου αφορά παιδιά που βρίσκονται εν ζωή.
  β) Ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση της σύνταξης με την προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει ο/η υπάλληλος 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία. Ως δημόσια υπηρεσία νοείται η υπηρεσία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ (στην Ελλάδα ή σε Χώρα μέλος της Ε.Ε.), με οποιαδήποτε σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
  γ) Το δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου αυτού μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς, αφού από καμιά διάταξη του νόμου δεν περιορίζεται η άσκηση του δικαιώματος σε έναν από τους δύο γονείς.
  δ) Σε περίπτωση όμως που ο/η υπάλληλος (γονέας) έχει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ο πλασματικός χρόνος για παιδί ή για παιδιά αναγνωρίζεται ως συντάξιμος σε έναν μόνο φορέα κατ’ επιλογή. Άρα, όταν ο/η υπάλληλος (γονέας) είναι ήδη συνταξιούχος του άλλου φορέα θα ζητείται βεβαίωση για το αν έχει αναγνωρίσει ή όχι πλασματικό χρόνο παιδιού/παιδιών στον φορέα από τον οποίο έχει συνταξιοδοτηθεί.
  ε) Ο χρόνος παιδιών μπορεί μεν να συνιστά, εφόσον αναγνωρισθεί, συντάξιμο χρόνο/χρόνο ασφάλισης, επειδή όμως δεν είναι χρόνος ασφάλισης που αντιστοιχεί σε χρόνο υπηρεσίας (ημέρες εργασίας/ασφάλισης) δεν συνυπολογίζεται στην απαιτούμενη 5ετία τακτικού - μονίμου υπαλλήλου (1500ημέρες εργασίας/ασφάλισης) που πρέπει να έχει συμπληρωθεί στις περιπτώσεις όπου το Δημόσιο ως απονέμων φορέας εφαρμόζει τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
  στ) Ο αναγνωριζόμενος πλασματικός χρόνος για τα παιδιά, όσον αφορά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αντιμετωπίζεται συνταξιοδοτικά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται για τους άνδρες υπαλλήλους ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (με διαφοροποίηση μόνο ως προς την καταβολή εισφοράς εξαγοράς του χρόνου αυτού).
  ζ) Ο/η υπάλληλος μπορεί να αναγνωρίσει και μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούνται να αναγνωρίσει (σε μήνες).
  Διαδικασία αναγνώρισης
  α) Η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του γονέα εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του υπαλλήλου για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.
  Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς προκύπτει από τη σχέση:
  Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
  β) Για τον αναγνωριζόμενο χρόνο εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων μετά από αίτηση του γονέα συνοδευόμενη από τα απαραίτητα  δικαιολογητικά (Σχετικό έντυπο αίτησης συνοδεύει ως συνημμένο την παρούσα εγκύκλιο).
  γ) Η αίτηση από τον γονέα, μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότηση αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
  
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ
 Αίτηση (απλό έντυπο αίτησης το οποίο μπορείτε να πάρετε από το θυρωρείο της Υπηρεσίας μας και στο οποίο εκτός από τα στοιχεία σας θα αναφέρετε και το ΑΦΜ σας) συνοδευόμενη από:
  α) Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι τυχόν προϋπηρεσίες (ακριβή χρονικά διαστήματα)
  β) Βεβαίωση για τον χρόνο ασφάλισης που έχει τυχόν διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνο από όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1/1/1983).
  γ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  δ) Πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών (του μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης).
  ε) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνετε:
  - ότι τον χρόνο του οποίου ζητάτε την αναγνώριση δεν τον χρησιμοποιήσατε ούτε θα
τον χρησιμοποιήσετε για να πάρετε σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης.
  - τον τρόπο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (με δόσεις ή εφάπαξ).
  στ) Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής σας ταυτότητας.


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
 Η δυνατότητα αναγνώρισης ως συνταξίμων των ετών σπουδών του/της υπαλλήλου για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου παρέχεται μόνο στους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 01-01-2011. Άρα οι σχετικές διατάξεις δεν αφορούν όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010, καθώς και όσους έχουν αποχωρήσει ήδη από την υπηρεσία πριν την ως άνω ημεροχρονολογία.
  Η προσθήκη των σχετικών με την αναγνώριση των ετών σπουδών καθώς και ο χαρακτηρισμός του «χρόνου σπουδών» ως χρόνου πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας τον καθιστά ισοδύναμο με τις λοιπές θεμελιωτικές συντάξιμες υπηρεσίες και ως εκ τούτου λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για τον υπολογισμό – προσαύξηση της σύνταξης.
Διευκρινίσεις:
  α) Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την αναγνώριση/προσμέτρηση ετών
σπουδών σε καμιά περίπτωση δεν ανατρέχει πριν την 01-01-2011.
  β) Ο αναγνωριζόμενος χρόνος σπουδών δεν επηρεάζει σε καμιά περίπτωση την μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου αφού δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία.
  γ) Χρόνος σπουδών που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο/χρόνο ασφάλισης δεν μπορεί να αναγνωρισθεί συντάξιμος με βάση τις διατάξεις του άρθρου αυτού, δηλ. υπάλληλος ο/η οποίος/α απέκτησε το πτυχίο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας/εργασίας του/της, με ασφάλιση, μπορεί να αναγνωρίσει μόνο εκείνο το χρόνο από τις σπουδές του/της που δεν συμπίπτει με το χρόνο εργασίας/ασφάλισής του/της.
  δ) Απαραίτητη προϋπόθεση για να προβεί ο/η υπάλληλος σε αναγνώριση ως συντάξιμων των ετών σπουδών είναι να έχει συμπληρώσει υπηρεσία 12 ετών (όχι κατ’  ανάγκη δημόσια). Επομένως στην υπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται, προκειμένου για τους άνδρες και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (με ή χωρίς εξαγορά κατά περίπτωση), όχι όμως και ο πλασματικός χρόνος των παιδιών, για την αναγνώριση του οποίου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.
  ε) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ο εν λόγω χρόνος (διάρκεια σπουδών) είναι αυτός που προβλέπεται από τον οργανισμό ή από τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της κάθε Σχολής κατά το χρόνο της αποφοίτησης και εκφράζεται μόνο σε ακέραια χρόνια.
  στ) Υπάλληλος που διαθέτει περισσότερα του ενός πτυχία, μπορεί να αναγνωρίσει ως χρόνο σπουδών το χρόνο που απαιτείτο για την απόκτηση του πτυχίου που χρησιμοποίησε για να διορισθεί ή να μεταταγεί ή να ενταχθεί στη θέση που κατέχει, δηλ. στις περιπτώσεις αυτές ο χρόνος δεν υπολογίζεται αθροιστικά.
  ζ) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται επίσης και ο χρόνος εκείνος που διανύθηκε μετά τη
συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας του/της υπαλλήλου σε μέση επαγγελματική σχολή και οδήγησε στην απόκτηση πτυχίου που χρησίμευσε για την πρόσληψη/διορισμό του/της υπαλλήλου.
  η) Προκειμένου για υπαλλήλους με πτυχίο ΤΕΙ ως χρόνος σπουδών λογίζεται και το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης που απαιτείται κατά το χρόνο της αποφοίτησής του/της για την απόκτηση του πτυχίου.
  θ) Χρόνος σπουδών που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο/χρόνο ασφάλισης δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως συντάξιμος με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
Παραδείγματα:
  α) Έτσι υπάλληλος με πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που αποφοίτησε όταν ο χρόνος σπουδών σ’ αυτήν για την απόκτηση του πτυχίου ήταν διετής (2), μπορεί να αναγνωρίσει ως χρόνο σπουδών μόνο δύο (2) χρόνια (κατ’ ανώτατο όριο), ανεξάρτητα αν προέβη στη συνέχεια σε «εξομοίωση πτυχίου» και όχι τέσσερα (4) που είναι ο απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση πτυχίου μετά την ένταξη των Παιδαγωγικών Ακαδημιών ως Τμημάτων στα ΑΕΙ.
  β) Υπάλληλος άνδρας πτυχιούχος ΑΕΙ με τρία (3) ενήλικα παιδιά είχε 16 χρόνια υπηρεσίας μέχρι 31-12-2010. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να αναγνωρίσει πέντε (5) πλασματικά έτη για τα τρία (3) παιδιά και τέσσερα (4) έτη σπουδών επειδή με την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου για τα παιδιά, αν και έχει συμπληρώσει 21 χρόνια την 31-12-2010, λογίζεται ότι η θεμελίωση του δικαιώματός του ως τρίτεκνος, γεννήθηκε από 01-01-2011, οπότε είναι επιτρεπτή και η αναγνώριση των ετών σπουδών. Σε περίπτωση αποχώρησής του από την υπηρεσία, η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση το συνολικό χρόνο (πραγματικό και αναγνωριζόμενο) και θα είναι πληρωτέα άμεσα, εφόσον έχει συμπληρώσει και το 52ο έτος της ηλικίας του.
  γ) Υπάλληλος πτυχιούχος (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) με ανήλικο παιδί το 2011 και 21, ή 22, ή 23, ή 24 έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας ασφάλισης, μπορεί να αναγνωρίσει, τουλάχιστον, χρόνο τεσσάρων (4), ή τριών (3) ή δύο (2) ετών ή ενός (1) έτους, αντίστοιχα. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο/η εν λόγω υπάλληλος λογίζεται ότι συμπλήρωσε 25ετία, άρα θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το έτος 2011 και κατ’ ακολουθία το ισχύον στην περίπτωσή του/της όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 52ο έτος. Ανάλογη συλλογιστική θα ακολουθηθεί και για τις περιπτώσεις εκείνες που μαζί με τον πλασματικό χρόνο η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα συντελεστεί το έτος 2012, οπότε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 55ο έτος.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  Αίτηση (απλό έντυπο αίτησης το οποίο μπορείτε να πάρετε από το θυρωρείο της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. – Κάνιγγος 29 – Αθήνα - και στο οποίο εκτός από τα στοιχεία σας θα αναφέρετε και το ΑΦΜ σας), συνοδευόμενη από:
  α) Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι
τυχόν προϋπηρεσίες (ακριβή χρονικά διαστήματα)
  β) Βεβαίωση για το χρόνο ασφάλισης που έχει τυχόν διανυθεί στην ασφάλιση άλλου
ασφαλιστικού φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνο από όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1/1/1983).
  γ) Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα (από…….. έως…….)
  δ) Πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών (του μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης).
  ε) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνετε:
  - ότι το χρόνο του οποίου ζητάτε την αναγνώριση δεν τον χρησιμοποιήσατε ούτε θα τον χρησιμοποιήσετε για να πάρετε σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης.
- τον τρόπο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (με δόσεις ή εφάπαξ).
στ) Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής σας ταυτότητας.

Το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων Εορτών καθώς και του επιδόματος Αδείας στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα

1. Το επίδομα Χριστουγέννων καταβάλλεται στις 16 Δεκεμβρίου εκάστου έτους και ορίζεται στο ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500 €). Το επίδομα αυτό, καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Απριλίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή για 240 ημέρες.
2. Το επίδομα Πάσχα καταβάλλεται 10 ημέρες πριν από το Πάσχα και ορίζεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Απριλίου του επόμενου έτους, δηλαδή για 120 ημέρες. Σε περίπτωση που το επίδομα Πάσχα καταβληθεί πριν από την 15η Απριλίου, η εκκαθάριση θα αναφέρεται μέχρι και την ημερομηνία αυτή (15 Απριλίου) και συνεπώς αν ο υπάλληλος, μετά την καταβολή του επιδόματος δεν μισθοδοτηθεί για οποιοδήποτε λόγο μέχρι την 15η Απριλίου, θα γίνει ανάλογη περικοπή, είτε από το μισθό του, είτε από οποιαδήποτε άλλη απαίτησή του (περίπτωση αποχώρησής του από την Υπηρεσία κ.λ.π.).
3. Το επίδομα Αδείας καταβάλλεται την 1η Ιουλίου εκάστου έτους και ορίζεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Ιουνίου του επόμενου έτους, δηλαδή για 360 ημέρες. Στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους, τότε λαμβάνει τμήμα του ανωτέρω επιδόματος, ανάλογο του χρόνου μισθοδοσίας του.
Σε περιπτώσεις μετατάξεων, για την καταβολή των επιδομάτων Εορτών και Αδείας, ισχύουν τα εξής:
α.- Στις περιπτώσεις μετάταξης από μία Δημόσια Υπηρεσία σε άλλη, η καταβολή γίνεται αποκλειστικά από την Υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκε ο υπάλληλος.
β.- Στις περιπτώσεις μετάταξης από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. σε Δημόσιο και αντίστροφα καθώς και μετάταξης από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. σε άλλο Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α., η καταβολή γίνεται από την κάθε Υπηρεσία ανάλογα με το χρόνο που μισθοδοτήθηκε ο υπάλληλος. Στους υπαλλήλους που κατά τις ημερομηνίες πληρωμής των ανωτέρω επιδομάτων καταβάλλονται μειωμένες αποδοχές λόγω διαθεσιμότητας, αργίας, άδειας άνευ αποδοχών κ.λ.π. του ν. 3528/2007, ο υπολογισμός των επιδομάτων γίνεται με βάση τις μειωμένες αυτές αποδοχές.
Οι νόμιμοι κληρονόμοι υπαλλήλων που απεβίωσαν λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα Εορτών και Αδείας που τους αναλογούν μέχρι τη χρονολογία του θανάτου.

Υπάλληλος, στον οποίο παρέχεται δυνατότητα επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.1282/1982 (π.χ. έξοδος από την Υπηρεσία), δικαιούται να λάβει τα επιδόματα εορτών και αδείας είτε από την Υπηρεσία του είτε από την Υπηρεσία Συντάξεων, ως εξής:
1) Στην περίπτωση επιλογής καταβολής από την Υπηρεσία, καταβάλλεται τμήμα τους ανάλογο προς τον αριθμό των ημερών που μισθοδοτήθηκε ο υπάλληλος.
2) Στην περίπτωση επιλογής καταβολής τους από τη σύνταξη, εφόσον ο υπάλληλος έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του, καταβάλλονται στο ακέραιο, ανεξάρτητα από τις ημέρες που συνταξιοδοτήθηκε ο υπάλληλος.
Τέλος, τα εν λόγω επιδόματα καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον οι πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές, όπως προσδιορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 14, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων αυτών (εορτών και αδείας), δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μεικτά.
Για τη σωστή και ομοιόμορφη εφαρμογή των ανωτέρω τίθενται τα εξής παραδείγματα :
Παράδειγμα 1
Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερομένων ποσών των επιδομάτων εορτών και αδείας, 2.983 € μεικτά θα δικαιωθεί στο ακέραιο το ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής :
Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας (1.000 €) ανέρχονται σε : 2.900 * 12 + 1.000 = 35.800 (2.983 € μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 €, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και αδείας, θα πρέπει ο υπάλληλος του παραδείγματος μας, δεδομένου ότι οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές του, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με τα επιδόματα εορτών και αδείας είναι χαμηλότερες από 36.000 €, να δικαιωθεί στο ακέραιο τα επιδόματα εορτών και αδείας (500 € δώρο Χριστουγέννων,
250 € δώρο Πάσχα και 250 € επίδομα αδείας).
Παράδειγμα 2
Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερομένων ποσών των επιδομάτων εορτών και αδείας, 3.033 € μεικτά θα δικαιωθεί αναλογία του ποσού των επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής :
Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας (1.000 €) ανέρχονται σε : 2.950 * 12 + 1.000 = 36.400 € (3.033 € μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 €, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και αδείας, θα πρέπει από τον υπάλληλο του παραδείγματος μας να αφαιρεθεί το ποσό των 400 € που υπερβαίνει τις 36.000 €, αναλόγως από τα επιδόματα εορτών και αδείας (200 € από το δώρο Χριστουγέννων, 100 € από το δώρο Πάσχα και 100 € από το επίδομα αδείας), έτσι ώστε οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με το μέρος των επιδομάτων που απομένουν μετά την αφαίρεση αυτή να μη ξεπερνούν το ποσό των 36.000 € (δηλαδή 2.950 * 12 +300+150+150 = 36.000) και τις 3.000 € μηνιαίως.
Κατά συνέπεια τα ποσά του επιδόματος εορτών και αδείας που δικαιούται ο υπάλληλος του παραδείγματος είναι 300 € για δώρο Χριστουγέννων, 150 € για δώρο Πάσχα και 150 € για επίδομα αδείας.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων και με ποιες προϋποθέσεις το δικαιούνται

 Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα ισχύουν από 1/5/2012, το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργα¬σίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ - ΙΔΟΧ) του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού ανά κατηγορία ως εξής:
  α) Κατηγορία Α΄ σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ. β) Κατηγορία Β΄ σε εβδομήντα (70) ευρώ. γ) Κατηγορία Γ΄ σε τριάντα πέντε (35) ευρώ.
 
  Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ει¬δικότητες:
  α) Το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρί¬ων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων - διασώστες και οι συντηρη¬τές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρό¬νοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία.
  Οι Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλι¬νικών.
  β) Οι απασχολούμενοι στην Α’ Ζώνη του Εθνικού Κέ¬ντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.).
  γ) Το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, κα¬θώς και οι οδοκαθαριστές, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι καθαριστές οστών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου.
  δ) Το προσωπικό των σωφρονιστικών και αναμορ¬φωτικών καταστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  ε) Οι οδηγοί ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομα¬χικών και ειδικών εύφλεκτων καυσίμων.
 
  Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ει¬δικότητες:
  α) Το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό που εργά¬ζεται στην εστίαση και στον ιματισμό των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέ¬ντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία.
  β) Οι απασχολούμενοι στη Β΄ Ζώνη του Εθνικού Κέ¬ντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.).
  γ) Το απασχολούμενο προσωπικό στα εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Περιγραφικής Ανατομικής των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών.
  δ) Οι χημικοί, βοηθοί χημικοί, και αναλυτές οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια.
  ε) Οι εργαζόμενοι αποκλειστικά στην πίστα αερολι¬μένων.
  στ) Οι ηλεκτρονικοί και τεχνίτες αεροσκαφών, οι Μη¬χανολόγοι (Δεξαμενιστές, Διανάκτες Καυσίμων, Ελασματουργοί, Επενδυτές λεβήτων, εφαρμοστές, ηλεκτροσυγκολλητές, λεβητοποιοί, λεμβουργοί, λιπαντές, μηχανικοί αυτοκινήτων, μηχανικοί εσωτερικής καύσεως, μηχανικοί οχημάτων, μηχανοτεχνίτες, οξυγονοκολλητές, οπλουργοί, πυροτεχνουργοί, σιδηρουργοί, συγκολλητές μετάλλων, συντηρητές μηχανημάτων, σφυροκοπανιστές, τεχνίτες αεροσκαφών, τεχνίτες αυτοκινήτων και οχη¬μάτων, τεχνίτες ελαστικών, τεχνίτες ταπετσαρίας, τεχνίτες σωστικών μέσων, τεχνίτες φρένων, τορναδόροι, τορνευτές, υφαλοχρωματιστές, φανοποιοί, χαλκουργοί, τεχνίτες οργάνων ακριβείας, χειριστές μηχανών και ει¬δικών μηχανημάτων, χειριστές μηχανημάτων αμμοβολής, χύτες μετάλλων, ψυκτικοί, τεχνίτες Η/Ν συσκευών, τεχνίτες υδραυλικών συστημάτων), οι Ηλεκτρολόγοι (εναερίτες, ηλεκτροσυγκολλητές εσωτερικών εγκα¬ταστάσεων, ηλεκτροτεχνίτες αυτοκινήτων, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι εγκαταστά¬σεων) που απασχολούνται στους Ναυστάθμους, στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), στη Διοίκηση Ελικοπτέρων (ΔΕΝ) και σε συνεργεία των εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού.
  ζ) Οι ειδικευμένοι εργάτες λιμένων, οι εργάτες υπο¬βρύχιων φραγμάτων, οι μανουβραδόροι και οι ναυτερ¬γάτες των Ναυστάθμων, λιμενικών εγκαταστάσεων και πλοίων.
  η) Οι τεχνολόγοι μηχανικοί ΑΦ-ΕΠ, οι τεχνικοί ΑΦ-ΕΠ και οι χημικοί μεταλλουργοί του ΓΕΑ.
   Στην κατηγορία Γ’ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ει¬δικότητες:
  α) Οι απασχολούμενοι στην Γ΄ Ζώνη του Εθνικού Κέ¬ντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.).
  β) Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εκτύπωσης Εντύ¬πων και Αξιών του Δημοσίου (Υ.Ε.Ε.Α.Δ.) και το προσω-πικό του Εθνικού Τυπογραφείου που απασχολούνται αποκλειστικά με τυπογραφικές εργασίες, καθώς και το προσωπικό των Τμημάτων Φωτοστοιχειοθεσίας και Τυπογραφικής Διαμόρφωσης των Ηλεκτρονικών και Εντύπων Εκδόσεων και Εκτύπωσης και Βιβλιοδετικών Εργασιών της Διεύθυνσης Στατιστικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων της πρώην Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΛΣΤΑΤ).
  γ) Το προσωπικό των Τυπογραφείων του ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ που απασχολείται αποκλειστικά με τη βιβλιοδεσία, εκτύπωση και τυπογραφικές εργασίες.
ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
  Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται δεν καταβάλλεται στο διοικητικό προσωπικό των φορέων που αναφέρονται σε αυτήν.
   Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραί¬τητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την κα-ταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κα¬νονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατρο¬φής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).
  Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, από-σπαση, μετάθεση, μετάταξη, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.

Παραδοσιακά τραγούδια από τον Νομό και την πόλη των Ιωαννίνων.

Στις 30 Απριλίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:15 ' μ.μ., η Ενορία της Αγ. Μαρίνης οργανώνει εκδήλωση, με θέμα: Παραδοσιακά τραγούδια από τον Νομό και την πόλη των Ιωαννίνων.
Μετέχει Χορωδία Γιαννιωτισσών Κυριών. Διευθύνει ή Γ. Καρβούνη
Συνοδεύουν λαϊκά όργανα. Προλογίζει η Μαίρη Μ. Κωστή.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (Αίθ. Βασ. Πυρσινέλλα).
Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά για μας.

Ζωγραφίζοντας τον πλάτανο...


















Υπαίθριο μάθημα ζωγραφικής
έκαναν σήμερα τα παιδιά του χωριού. Μαζί με τις δασκάλες τους βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων, κάτω από τον πλάτανο παρέα με τα μπλόκ και τις κηρομπογιές. Το καθένα αποτύπωσε στο χαρτί με το δικό του τρόπο τη φύση και ότι έβλεπε. Έκαναν από μια ζωγραφιά πίνακα και μετά ένα πορτραίτο των ανθρώπων που βρίσκονταν στην πλατεία.
 Πραγματικά το διασκέδασαν πολύ!!!
Μπράβο στα παιδιά και στις δασκάλες τους.
http://pramantamaniac.blogspot.com/2012/04/blog-post_26.html

«Πάρτε πίσω τον νόμο για τα Ταμεία» Ο εκπρόσωπος της τρόικας απευθύνει τελεσίγραφο: Να μπουν όλοι στον ΕΟΠΥΥ


Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η τρόικα, με μια πρωτοφανή παρέμβαση, δείχνει τα «δόντια της» ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις διατάξεις του νόμου που εξαιρούν όσα Ταμεία δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την υποχρεωτική ένταξή τους στον Eνιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ματίας Μορς, ο οποίος διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην τρόικα, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο τους ελέγχει (με απαξιωτικό ύφος) γιατί δεν ενημερώθηκε για τις εξαιρέσεις του νόμου. Και απαιτεί να πληροφορηθεί για «τα συγκεκριμένα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για να καταργηθούν τα σχετικά άρθρα του νόμου του Απριλίου και να διασφαλιστεί ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με υπηρεσίες Υγείας θα έχουν συγχωνευτεί στον ΕΟΠΥΥ ως τον Ιούνιο».
Η επιστολή που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» εστάλη από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα την Παρασκευή 20 Απριλίου κι ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές. Ο κ. Μορς, συμπεριφερόμενος ως στυγνός τεχνοκράτης χωρίς καμία πολιτική αντίληψη, μιλά για «παραβίαση» των όσων συμφωνήθηκαν για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα.
Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:
Αγαπητοί υπουργοί,
Ενημερωθήκαμε ότι η Ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει τη ρύθμιση για τον "λογαριασμό του ΙΚΑ", επιτρέποντας σε κάποια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με υπηρεσίες Υγείας να εξαιρούνται από τη συγχώνευση του ΕΟΠΥΥ.
«Αν το έχουμε καταλάβει σωστά, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό μου δεν έχει λάβει κανένα αντίγραφο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νομοσχεδίου ή αργότερα, ο νόμος του Απριλίου ορίζει ότι "ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, τα Ταμεία ή οι κλάδοι Υγείας των Ταμείων, τα οποία έχουν προγραμματίσει ή θα προγραμματίσουν να ενσωματωθούν στον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να αποφασίσουν να εξαιρεθούν από τη συγχώνευση αν αντιπροσωπευτικά τους όργανα εγκρίνουν την εξαίρεσή τους κι αυτά τα Ταμεία μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με υποχρεωτική εισφορά των μελών τους. Μέσω αυτής της μετατροπής σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το κράτος δεν θα επιτρέπεται». Και συνεχίζει: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να τονίσω τις σημαντικές μας ανησυχίες σχετικά με την υιοθέτηση του νόμου και να ζητήσω την κατάργηση των σχετικών άρθρων από τον νόμο του Απριλίου.
Αντίθετα από ό,τι είχαμε συμφωνήσει, το προσωπικό μου και οι άλλοι συνεργάτες μου δεν ερωτηθήκαμε για το προσχέδιο του νόμου. Να σας θυμίσω ότι, τόσο στην επιστολή προθέσεων όσο και στο μνημόνιο που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει ρήτρα διαβούλευσης που επιβάλλει τη γνωμοδότηση των συνεργατών πριν από οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Γι' αυτό, εμείς - ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ - θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά όταν αυτές οι νομοθετικές αλλαγές βρίσκονται κάτω από καθεστώς προετοιμασίας.
Δεύτερον, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση ισχύει ότι:
"Για να ενδυναμώσουμε τη διοίκηση του συστήματος Υγείας, να μειώσουμε τον κατακερματισμό των υπηρεσιών Υγείας και να μειώσουμε το διοικητικό κόστος, όλα τα Ταμεία υγειονομικής ασφάλισης συγχωνεύονται στον ΕΟΠΥΥ και θα βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Επομένως, οποιαδήποτε εξαίρεση κάποιων Ταμείων δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις διατάξεις του μνημονίου και δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Οικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής.
Επιπρόσθετα, αλλάζοντας το νομικό πρόσωπο των Ταμείων σε ιδιωτικό, αλλά με την παρουσία των υποχρεωτικών εισφορών, δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση αυτών των Ταμείων δεν θα έχει πλέον δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το κράτος θα είναι υπεύθυνο για κάθε έλλειμμα και κάθε έλλειμμα θα είναι μέρος του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης».
Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΟΠΥΥ έχει ενταχθεί ήδη το 95% των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους με την απορρόφηση του Ταμείου του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.
Εκτός ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει τα ταμεία ασφάλισης των μηχανικών, των γιατρών, των υγειονομικών, των νομικών, των συμβολαιογράφων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΑΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ.


Διορία ως τον Ιούνιο
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ματίας Μορς στην επιστολή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας καταλήγει: «Συνεπώς, εμείς (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) ζητούμε να μας ενημερώσετε για τα συγκεκριμένα μέτρα που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθήσετε για να καταργηθούν τα σχετικά άρθρα του νόμου του Απριλίου και να διασφαλίσετε ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με υπηρεσίες Υγείας θα έχουν συγχωνευτεί στον ΕΟΠΥΥ ως τον Ιούνιο του 2012».

Η «σούπερ πανσέληνος» φέρνει... γρουσουζιά στις κάλπες


Το φαινόμενο που θα εκδηλωθεί το βράδυ των εκλογών θεωρείται από τα πιο ισχυρά των τελευταίων ετών. Διαχρονικά έχει συνδυαστεί με φυσικές καταστροφές αλλά και με κοινωνικές εξεγέρσεις, με αποτέλεσμα τη σχετική κινδυνολογία

Η «σούπερ Σελήνη» θεωρείται ότι προκαλεί ακραία φυσικά φαινόμενα και άλλα... δεινά. Η συγκεκριμένη της 6ης Μαΐου θα είναι μία από τις πιο ισχυρές των τελευταίων ετών.
Η 6η Μαΐου είναι ημερομηνία ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, λόγω των κρίσιμων εκλογών, παρουσιάζει, ωστόσο, και αστρονομικό ενδιαφέρον λόγω της περίφημης «σούπερ Σελήνης».
Το σεληνιακό περίγειο, όπως ονομάζεται επιστημονικά, παρατηρείται όταν η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά μια έλλειψη. Ετσι, σε κάθε τροχιά υπάρχει μια στενότερη προσέγγιση, που ονομάζεται περίγειο, και μια μακρύτερη προσέγγιση, που ονομάζεται απόγειο. Οταν λοιπόν, η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης είναι πιο μικρή, τότε έχουμε τη «σούπερ σελήνη».
Δεν πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο, αντιθέτως, κάθε χρόνο έχουμε 4 έως 6 φορές «σούπερ Σελήνη», ωστόσο ο συνδυασμός της με την πανσέληνο συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια.
Και ο Τιτανικός... υπήρξε θύμα της «σούπερ Σελήνης».
Και ο Τιτανικός... υπήρξε θύμα της «σούπερ Σελήνης».
Εξάλλου, το σεληνιακό περίγειο δεν είναι το ίδιο ισχυρό ούτε ως προς την ένταση ούτε ως προς τη διάρκεια της επίδρασής του κι αυτό της 6ης Μαΐου θεωρείται από το πιο ισχυρά των τελευταίων ετών.
«Πέρυσι στις 19 Μαρτίου 2011 είχαμε πάλι πανσέληνο και η Σελήνη ήταν στο περίγειό της δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο με τη Γη στον μηνιαίο κύκλο.
Τότε μάλιστα η Σελήνη είχε βρεθεί σε απόσταση 356.570 χιλιομέτρων, ενώ φέτος στις 6 Μαΐου όπου και πάλι έχει πανσέληνο το περίγειο θα είναι σε απόσταση 356.955 χιλιομέτρων, δηλαδή κάπου 400 χιλιόμετρα πιο μακριά.
Η σύμπτωση περιγείου και πανσελήνου συμβαίνει κάθε 413 ημέρες περίπου. Η δε επόμενη φορά θα είναι στις 23 Ιουνίου 2013 σε απόσταση 365.991 χιλιόμετρα» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Α. Δαπέργολας, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε ήταν αυτός που επινόησε τον όρο «σούπερ Σελήνη» το 1979 και είναι πεπεισμένος ότι τα σεληνιακά περίγεια προκαλούν φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που πιστεύει κάτι τέτοιο, καθώς με το πέρασμα του χρόνου το σεληνιακό περίγειο έχει συνδυαστεί με ακραία φυσικά φαινόμενα, καταστροφές, αλλά και με κοινωνικές εξεγέρσεις, με αποτέλεσμα να έχει πυροδοτηθεί μια σχετική κινδυνολογία.
Για παράδειγμα, οι καταστροφικές καταιγίδες στη Νέα Αγγλία το 1938 ή οι πλημμύρες στην περιοχή Χάντερ Βάλεϊ στην Αυστραλία το 1955 έγιναν κατά τη διάρκεια «σούπερ Σελήνης».
Επίσης, οι καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Τρέισι το 1974 και ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 συνδέθηκαν με το σεληνιακό περίγειο, όπως και ο φονικός σεισμός της Ιαπωνίας το 2011, αν και στις τρεις περιπτώσεις, η «σούπερ Σελήνη» έγινε μία εβδομάδα μετά. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας δε, η Σελήνη βρισκόταν όχι στο κοντινότερο, αλλά σ' ένα από τα πιο απόμακρα σημεία της τροχιάς της.
Δεν πτοούνται
Κάτι τέτοια όμως δεν πτοούν τους καταστροφολόγους, οι οποίοι κρύβουν ένα γερό χαρτί στο μανίκι τους, αυτό του «Τιτανικού», ο οποίος βυθίστηκε μια νύχτα με «σούπερ Σελήνη». Σύμφωνα με τη θεωρία τους, το παγόβουνο βρέθηκε στη ρότα του πλοίου εξαιτίας των μεγάλων παλιρροιών που προκάλεσε το σεληνιακό περίγειο.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι έχουν μόλις συμπληρωθεί 100 χρόνια από το ναυάγιο, και ότι πλησιάζει η φετινή σούπερ ισχυρή Σελήνη, τότε καλά θα κάνουν Ελληνες και Γάλλοι υποψήφιοι να παρακαλούν να μην τους βρει κανένα κακό...
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μύθοι και παραδόσεις που κρατάνε από τα αρχαία χρόνια
H καθημερινή παρουσία της Σελήνης στον ουρανό αλλά και η συνεχής αλλαγή της φωτισμένης της μορφής επηρέαζε ανέκαθεν τους ανθρώπους όπως φαίνεται στα τραγούδια, στις προλήψεις και στις δογματικές τους αντιλήψεις.
Πάρτε, για παράδειγμα, το μέγεθος της πανσελήνου τον Αύγουστο, που ακόμη και σήμερα πολλοί θεωρούν ότι είναι λαμπρότερη και μεγαλύτερη απ' οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο του χρόνου, κάτι που φυσικά δεν είναι σωστό, αφού επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθός της δεν διαφέρει καθόλου από μήνα σε μήνα ή από ώρα σε ώρα.
Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει κάθε μήνα. Για παράδειγμα το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης είναι 356.410 χλμ., ενώ το μεγαλύτερο απόγειό της φτάνει τα 406.697 χλμ. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.
H πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Μ' αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη στον ορίζοντα απ' ό,τι όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό.
Επειδή η Σελήνη βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη, η εμφάνισή της συνδέεται με πολλές παραδόσεις, που κρατάνε από την αρχαία ακόμη εποχή. Υπάρχουν και πολλοί μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί στους διάφορους λαούς μεταξύ των οποίων και ο μύθος σχετικά με τον χρωματισμό της πανσελήνου που κάποιοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε».
Κάτω από ορισμένες συνθήκες πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις που η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού της γκρίζου) όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη και μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο σπάνιο ώστε έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».
ΧΡ. ΚΑΤΣΑΡΟΥ, Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Εφιάλτης η ακυβερνησία


Συναγερμό στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων έχει σημάνει το μήνυμα που στέλνει το εκλογικό Σώμα μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, καθώς πλέον η αποκαθήλωση του δικομματισμού μπορεί να ικανοποιεί μεν το κοινό αίσθημα περί τιμωρίας των μεγάλων κομμάτων, φέρνει δε πιο κοντά την εφιαλτική προοπτική της ακυβερνησίας της χώρας


ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία επιστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε τις λίγες ημέρες που απομένουν να αντιμετωπίσουν μεν τη γενική τάση αποστροφής των πολιτών προς τα μεγάλα κόμματα, στα οποία καταλογίζουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και να επανακτήσουν τμήματα των ψηφοφόρων τους που βρίσκονται σε φυγόκεντρη τροχιά.
Οι μυστικές κυλιόμενες μετρήσεις που φθάνουν καθημερινά στα κομματικά γραφεία, αλλά και το κλίμα που εισπράττουν οι υποψήφιοι βουλευτές στις περιφέρειές τους δημιουργούν πραγματική αγωνία στα επιτελεία των κομμάτων, καθώς αποκαλύπτουν μια πραγματικά ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, που ακυρώνει στρατηγικές και τακτικές των κομμάτων.
Στόχος παραμένει η εξασφάλιση του μαγικού πια ποσοστού του 50% του εκλογικού σώματος, που θα προσδώσει πολιτική, αλλά και τυπική νομιμοποίηση σε όποιο συναινετικό κυβερνητικό σχήμα προκύψει την επομένη των εκλογών.
Η τακτική
Διότι ακόμη κι αν ελέω εκλογικού συστήματος εξασφαλισθεί πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο (λόγω του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται για το πρώτο κόμμα), οι αποφάσεις για τα δύσκολα οικονομικά μέτρα τον Ιούνιο και ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν απαιτούν ευρύτερη πολιτική συναίνεση και στήριξη.
Για τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά τα πράγματα είναι ίσως πιο απλά, καθώς έχοντας στερέψει η δυνατότητα προσέλκυσης ψήφων από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί προς τα δεξιά, προκειμένου να δελεάσει τους ψηφοφόρους που φεύγουν προς τον Π. Καμμένο, αλλά και στη Χρυσή Αυγή.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να ανταποκριθεί σε έναν πολυμέτωπο αγώνα προκειμένου να διαψεύσει τις προβλέψεις των δημοσκόπων. Σε αυτόν τον αγώνα το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αρχικά να βρίσκεται κοντά με τη ΝΔ και φυσικά να μη βρεθεί στην τρίτη θέση, που το τοποθετούν ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Η ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια για το ΠΑΣΟΚ είναι το να μπορέσει να πείσει σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του του 2009, που σήμερα εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι ή φλερτάρουν με την Αριστερά, να επιστρέψουν και να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ. Ενα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, ακόμη και για τον Ευ. Βενιζέλο.
  • Τα γκάλοπ
    Τα μυστικά γκάλοπ αλλά και το κλίμα που εισπράττουν οι υποψήφιοι βουλευτές στις περιφέρειές τους δημιουργούν πραγματική αγωνία στα επιτελεία των κομμάτων, καθώς αποκαλύπτουν μια πραγματικά ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του εκλογικού Σώματος
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Οι συνταγματικές προβλέψεις για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προσφέρουν τη δυνατότητα συγκλίσεων έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί πολιτική κρίση και προσφυγή εκ νέου σε εκλογές.
Βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς που θα αναδείξει η κάλπη και την εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός. Το Σύνταγμα (άρθρο 37) προβλέπει τρεις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης και ακόμη μία ευκαιρία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας πριν διαπιστωθεί αδιέξοδο και συνεπώς προσφυγή στις κάλπες.
Οταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών, διαδικασία που ολοκληρώνεται συνήθως την επομένη των εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει και θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του κόμματος με τη σχετική πλειοψηφία (εφόσον όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών), για να διαπιστώσει εάν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση που να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η διερευνητική εντολή δίνεται και στους αρχηγούς των επόμενων δύο σε δύναμη κομμάτων για να διερευνήσουν τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και κάθε εντολή έχει ισχύ τριών ημερών. Το όριο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 1989, όταν ο Χ. Φλωράκης κατέθεσε αμέσως την τρίτη εντολή που είχε λάβει δηλώνοντας αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.
Αμέσως μετά ακολουθεί η πιο αποφασιστική φάση της διαδικασίας, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων για να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Υστατη προσπάθεια
Στη συνάντηση αυτή θα γίνουν η ύστατη προσπάθεια σύγκλισης και συνεννοήσεις κομμάτων ώστε να διαμορφωθεί, εάν αυτό είναι δυνατόν, πλειοψηφία η οποία θα μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής είτε κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς ή ακόμη και τρίτο πρόσωπο, πολιτικό ή τεχνοκράτη.
Οι δυνάμεις που ενδεχομένως καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να πείσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, πριν ο κ. Παπούλιας δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.Εάν οι τέσσερις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης αποτύχουν, τότε η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές.
Η Βουλή αναμένεται να συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση την Πέμπτη 17 Μαΐου, όπου ο προσωρινός πρόεδρος (είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής) ανακοινώνει τον κατάλογο των βουλευτών και τους καλεί να δώσουν τον καθιερωμένο όρκο.
Την επόμενη μέρα συγκαλείται η Βουλή για την εκλογή του προέδρου του Σώματος, που εκλέγεται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, και εφόσον δεν επιτευχθεί, τότε η ψηφοφορία γίνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, οπότε εκλέγεται αυτός που θα πλειοψηφήσει (άρθρο 7 Κανονισμού της Βουλής).
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σχηματίζει την κυβέρνησή του και ορκίζονται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός 15 ημερών πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, πρόταση εμπιστοσύνης «δεν μπορεί να γίνει δεκτή εάν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών». Αυτή η πρόβλεψη αφήνει ανοικτό και το (έστω και θεωρητικό) ενδεχόμενο κυβέρνησης ανοχής που θα εξασφαλίσει 120 θετικές ψήφους με 119 αρνητικές (βλ. άρθρο καθ. Κ. Χρυσόγονου).
Μα τέτοια κυβέρνηση, πάντως, δεν μπορεί να έχει πρακτικά μεγάλη διάρκεια ζωής..
Ο καταλυτικός ρόλος του Κ. Παπούλια
Κρίσιμος αναδεικνύεται για τις εξελίξεις ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μέσα σε διάστημα έξι μηνών καλείται να διαχειριστεί, βάσει των αρμοδιοτήτων που του αναγνωρίζει το Σύνταγμα, μια ακόμη λεπτή και ευαίσθητη πολιτική κατάσταση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θεσμικά περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης και ειδικά ο κ. Παπούλιας, όπως έδειξε και τον περασμένο Νοέμβριο στον χειρισμό της διαδικασίας παραίτησης Παπανδρέου και σχηματισμού κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι αποφασισμένος να κινηθεί αυστηρά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του.
Ο χειρισμός της κρίσης τον περασμένο Νοέμβριο αποτελεί ένα πολιτικό κεφάλαιο που έδωσε πρόσθετο κύρος στο πρόσωπο του κ. Παπούλια, ο οποίος είχε την ευκαιρία να δώσει μια ακόμη φορά «διαπιστευτήρια» της αντικειμενικότητας και της αμερόληπτης στάσης του.
Η επομένη ημέρα των εκλογών όμως θα είναι εντελώς διαφορετική από τον Νοέμβριο, καθιστώντας πιο πολύπλοκους και δυσχερείς τους χειρισμούς, εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού, κάτι που εκ των πραγμάτων θα αλλάξει ριζικά τη σύνθεση και τις ισορροπίες στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Οι καλές σχέσεις που διατηρεί και σε προσωπικό επίπεδο με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και η μεγάλη πολιτική εμπειρία που διαθέτει ο κ. Παπούλιας θα διευκολύνουν τους χειρισμούς, αν και ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή θα είναι και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν τελικά μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.
Σε κάθε περίπτωση η πιο κρίσιμη στιγμή των διερευνητικών εντολών θα είναι εάν απαιτηθεί τελικά να συγκληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια συγκρότησης κυβέρνησης, που υποχρεωτικά θα απαιτεί τη συνεργασία δυο ή και περισσότερων κομμάτων.
Και εκεί θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η παρουσία του Κ. Παπούλια σε ρόλο «έντιμου διαμεσολαβητή»...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Τα σενάρια των εκλογών


Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο σε αυτή την αναμέτρηση. Έτσι σήμερα ο κυριακάτικος Τύπος βρίθει σεναρίων για την επόμενη μέρα των εκλογών, χωρίς να παραβλέπει το γεγονός ότι οι εκπλήξεις είναι βασικό συστατικό των αποτελεσμάτων από τις κάλπες.

Έτσι σήμερα το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζονται 3 σενάρια για το μετεκλογικό τοπίο της Βουλής. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η ΝΔ με 13 έδρες, όσο κι αν βρίσκεται μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας, αποτελεί ουσιαστικά το μόνο κόμμα που καθορίσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Λόγω και τους μπόνους των 50 εδρών που παραχωρούνται στο πρώτο κόμμα, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, συγκεντρώνει δυόμισι φορές περισσότερες έδρες από αυτές που αναλογούν στο ΠΑΣΟΚ (44) και θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεργαστεί μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης από θέση ισχύος. Σε μία τέτοια περίπτωση – και εφόσον θεωρήσουμε ότι δεν εμπλέκονται καθόλου άλλα κόμματα- θα αποδιδόταν κυβερνητική πλειοψηφία 157 εδρών σε συνολικό εκλογικό ποσοστό 40%. Η ίδια εικόνα αντιστοιχεί και στα δεδομένα του σεναρίου 1 Β (μόνο 8 κόμματα να εκπροσωπούνται στη Βουλή) με τη διαφορά βέβαια ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ανετότερη (165 έδρες).





Τι θα γινόταν όμως αν τα δύο κύρια κόμματα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τελικά μεγαλύτερα ποσοστά και να κινηθούν αθροιστικά στην περιοχή του 45%; Διατηρώντας τη διαφορά των 7 μονάδων, η ΝΔ θα αποσπούσε το 26% και το ΠΑΣΟΚ το 19% των ψήφων, όπως παρουσιάζεται στοσενάριο 2Α στην περίπτωση που προκύψει Βουλή 10 κομμάτων και το σενάριο 2Β για την περίπτωση των 8 κομμάτων. Η ΝΔ με 119 και 125 έδρες αντίστοιχα, διατηρεί τη θέση ισχύος, με σημαντικό νέο δεδομένο όμως ότι στην ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ το άθροισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας κινείται πλέον στην περιοχή των 170 ως 180 εδρών. Προσεγγίζεται δηλαδή το όριο της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται από το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.





Εννοείται ότι αντίστοιχα εξαγόμενα μπορούν να προκύπτουν και με διάφορες άλλες παραλλαγές στη διασπορά των ψήφων, όπως αυτή που παρουσιάζεται στο σενάριο 3 όπου θεωρείται ότι η ΝΔ, έχοντας τον αέρα του πρώτου κόμματος, προσεγγίζει σε μεγαλύτερα ποσοστά (28,5%), χωρίς το ΠΑΣΟΚ να παρακολουθεί την αυξητική τάση. Με δεδομένο όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δύσκολο να εκλέξουν βουλευτές 10 κόμματα, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο για 8 κόμματα, αλλά με μικρότερο συνολικό ποσοστό αυτών που μένουν απέξω (10% αντί 13%).

Spiegel: "Υπόσχονται αλλαγή αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού"


Στις ελληνικές εκλογές της 6ης Μαΐου είναι αφιερωμένο δημοσίευμα του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού der Spiegel, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.
Όπως αναφέρει η DW, στο άρθρο με τίτλο "Ποια κρίση" και υπέρτιτλο "Η Αθήνα καλεί σε εκλογές", η συντάκτρια γράφει πως οι υποψήφιοι των εκλογών υπόσχονται πως  όλα θα αλλάξουν, "με πρώτους εκείνους, που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού".
"Σαν να μην συνέβη τίποτα"
Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει πολύ στην ανανέωση και το καθιστά σαφέστερο οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς και ο σοσιαλιστής Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για τον Αντώνη Σαμαρά και τον προκάτοχό του Κ. Καραμανλή γράφει τα εξής:
'Ο Αντώνης Σαμαράς εξαγγέλλει νέο ξεκίνημα και βάζει μπροστά τον προκάτοχό του. Επί δυόμισι χρόνια, μετά την ήττα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2009, ο Καραμανλής σιωπά. Δεν υπάρχει καμία δήλωσή του, ούτε για την κρίση, αλλά ούτε και για πλήθος παραλείψεων κατά την περίοδο διακυβέρνησής του. Τώρα κάνει και πάλι την εμφάνισή του και διεξάγει προεκλογικό αγώνα υπέρ της παράταξής του. Σαν να μη συνέβη τίποτα".
Για τον Αντώνη Σαμαρά η αρθρογράφος σημειώνει ότι έχει τη φήμη του "διψασμένου για εξουσία οπορτουνιστή, που θέλει να κυβερνήσει μόνος του μετά τις 6 Μαΐου παρά τις δημοσκοπήσεις και οι υποσχέσεις του ηχούν τόσο μεγαλόστομα σαν να ήταν η Ελλάδα μια ευημερούσα περιοχή και όχι ένα χρεοκοπημένος κράτος".
Τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αρθρογράφος του περιοδικού der Spiegel τον περιγράφει ως εξής:
"Ο Βενιζέλος, 55 ετών, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, ήταν έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου, του πατέρα του π. πρωθυπουργού Γεωργίου. Ο πατήρ Παπανδρέου συνέβαλε καθοριστικά με την πελατειακή του πολιτική στη δημιουργία του δυσλειτουργικού, διογκωμένου κρατικού μηχανισμού, στον οποίο ο Βενιζέλος τώρα κηρύσσει τόσο άνετα τον πόλεμο".

Πόσο χρήματα ξόδεψε το υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές


Τα 100 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει ο λογαριασμός που θα αφήσουν πίσω τους οι εκλογές σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" το οποίο κάνει λόγο και για προεκλογικές δαπάνες ακόμα για χαρτί υγείας.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και τα εκλογικά επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο ειδικός λογαριασμός του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών με κωδικό "ΕΚΛΟΓΕΣ" επιβαρύνεται καθημερινά με δεκάδες αποφάσεις για αγορά υλικών μεταξύ των οποίων 3.000 στυλό, 1,5 κιλά διορθωτικό υγρό, 600 λίτρα ρόζ κρεμοσάπουνο, 580 λάμπες, εκατοντάδες μέτρα καλωδίων, τόνους κόλλες A4.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να καλυφθούν "οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν ενόψει γενικών βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαϊου 2012", παραγγέλθηκαν 12.000 τεμάχια λείου, δίφυλλου χαρτιού υγείας.
Ειδικότερα:
* Συνολικά 10.741,71 ευρώ θα εκταμιευτούν από το δημόσιο ταμείο προκειμένου να υπάρξουν ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής στο υπουργείο Εσωτερικών την ημέρα των εκλογών.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση έχουν παραγγελθεί 12.000 τεμάχια – χαρτί υγείας.
* Επιπλέον, 10.119,21 ευρώ θα δαπανήσει το υπουργείο Εσωτερικών για προμήθεια «ηλεκτρικών ειδών» λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των εκλογών. Είναι ενδεικτικό ότι η σχετική παραγγελία περιλαμβάνει και την αγορά 580 λαμπτήρων με τιμή μονάδας από 3,5 ευρώ έως και 26 ευρώ και συνολικό κόστος περισσότερα από 3.500 ευρώ. Πέραν τούτων το δελτίο παραγγελίας περιλαμβάνει χιλιόμετρα καλωδίων, πολύμπριζα, ασφάλειες και καλέμια (!).
* Υψηλό είναι και το κόστος προμήθειας της γραφικής ύλης που θα χρησιμοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών την ημέρα των εκλογών.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση θα δαπανηθούν 36.855,01 ευρώ προκειμένου να προμηθευτούν: περισσότερα από 3.000 στυλό, 600 μολύβια, 400 ξύστρες, 850 μαρκαδόροι υπογράμμισης, χιλιάδες συνδετήρες, 160 συρραπτικά και 60 αποσυρραπτικά, flash memory συνολικής χωρητικότητας 2400 GB,  130 σωληνάρια κόλλας και 540 γομολάστιχες κ.α.
* Αυξημένες θα είναι οι ανάγκες του υπουργείου και για χαρτί γραφής, καθώς η σχετική παραγγελία περιλαμβάνει 5.000.000 κόλλες μεγέθους Α4 και άλλες 50.000 μεγέθους Α3. Το συνολικό κόστος για χαρτί που φθάνει για να γράψει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 25.970,22 ευρώ.
* Γίνεται αντιληπτό ότι όλες αυτές οι προμήθειες κάπου πρέπει να φυλαχτούν, γι’ αυτό και ο ειδικός λογαριασμός εξόδων προϋπολογισμού επιβαρύνεται με αγορά 20 ντουλαπών αξίας 2.200 ευρώ και επί της ευκαιρίας, οι αρμόδιοι του υπουργείου παρήγγειλαν 31 πολυθρόνες γραφείου των οποίων, η συνολική αξία ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
* Αξίζει να μνημονευτεί επίσης, η απόφαση που κοστολογεί με 246 ευρώ το κάθε δρομολόγιο φορτηγού μεταφορικής από την κεντρική υπηρεσία στην Οδό Σταδίου προς το κτίριο της οδού Ευαγγελίστριας που βρίσκεται λίγα οικοδομικά τετράγωνα μακριά και προς τις δύο αποθήκες σε Παλλήνη και Καλαμάκι.
Επιπροσθέτως, με 270,6 ευρώ το δρομολόγιο και συνολικό κόστος 54.120 ευρώ κοστολογείται η μεταφορά του εκλογικού υλικού από το υπουργείο προς διάφορες υπηρεσίες.

ON-LINE οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γράφει για το esos ο εκπαιδευτικός συντάκτης Σωτήρης Σιακαβάρας
Ένα νέο σύστημα λήψης των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εγκαινιάζει από φέτος το υπουργείο Παιδείας .
Τα Βαθμολογικά Κέντρα για πρώτη φορά θα είναι σε ON-LINE   σύνδεση με την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.Μέχρι πέρσι οι βαθμολογίες στέλνονταν με τα αποκόμματα στο υπουργείο.Από την καινοτομία αυτή το υπουργείο πετυχαίνει :
-ΠΡΩΤΟΝ: Να διαπιστώνει άμεσα τις διαφορές βαθμών του  Α και Β βαθμογητή και να ξεκινάει αμέσως η αναβαθμολόγηση των γραπτών , όπου απιατείται.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ :Μικραίνει ο χρόνος που απαιτείται για τηνέκδοση των αποτελεσμάτων.
Επίσης ένα από το Σεπτέμβριο λειτουργήσεις το e- school και  στα Λύκεια, το υπουργείο θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των πανελλαδικών και δεν θα περιμένει πότε θα τα συγκεντρώσει η αναθέτουσα ιδιωτική εταιρεία για αν τα αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Επανεξετάζονται τα αναλυτικά προγράμματα της Ιστορίας


Με τους εκπροσώπους των Ιστορικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας θα συναντηθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου , στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση με τη διευρυμένη επιτροπή από όλα τα Ιστορικά Τμήματα των Πανεπιστημίων η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία του υπουργού και σκοπό έχει τη σύνταξη του αναλυτικού προγράμματος του μαθήματος της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση είχε συμφωνηθεί να μελετηθεί όλο το υπάρχον υλικό (ισχύοντα αναλυτικά προγράμματα κ.α.)  και να γίνει νέα συζήτηση περί τα τέλη Απριλίου με σκοπό μέχρι τον Ιούνιο να διαμορφωθούν προτάσεις επί των οποίων θα στηριχθεί το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Ιστορίας στα σχολεία.

ΔΟΕ: Καταγγελία για έρευνα στο χώρο του Σχολείου


 
Αθήνα 27/4/2012
Προς
Σύλλογο Εκπαιδευτικών Λευκάδας
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καταγγελία για έρευνα στο χώρο του Σχολείου
 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει και καταδικάζει ομόφωνα την ενέργεια του τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας, να πραγματοποιήσει,  την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 12 π.μ.,  έρευνα στο χώρο σχολικής  μονάδας, και να προχωρήσει και σε σωματική έρευνα της Προϊσταμένης του Σχολείου κατόπιν καταγγελίας για απώλεια χρημάτων από εργαζόμενη στον ίδιο χώρο. Η έρευνα έγινε παρουσία μαθητή και γονιού, εντός του διδακτικού ωραρίου και μάλιστα δεν απέδειξε τίποτε εις βάρος της εκπαιδευτικού. 

 Δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες πράξεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία όταν πραγματοποιούνται παρουσία γονέων και μαθητών και ότι συμπαραστεκόμαστε στη συναδέλφισσσά μας με όλες μας τις δυνάμεις.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Μετά τις εκλογές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δραστική μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών

Υπουργείο Παιδείας: Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή 4/5 και τη Δευτέρα 7/5 λόγω εκλογών

 
 
Θέμα: «Λειτουργία σχολείων»
 
Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των Εθνικών Εκλογών στις 6 Μαΐου 2012, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 και Δευτέρα 7 Μαΐου 2012.

Επίσης, οι Διευθυντές σχολείων που διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λ.π.) να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεσή τους.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. να ενημερώσουν τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους.
 
Εσωτερική Διανομή: Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο κας Υφυπουργού
3. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
4. Γραφείο κ. Ειδικού Γραμματέα
5. Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
6. Δ/νση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
7. Δ/νση Ειδικής Αγωγής
8. Δ/νση Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων
9. ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.
10. Δ/νση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων
11. Γ.Ε.Π.Ο.
12. Δ/νση Σπουδών Π.Ε. Τμήμα Γ΄
13. Δ/νση Σπουδών Δ.Ε. Τμήματα Β΄ και Γ΄

Εφάπαξ; Άντε γεια… Έδωσαν εντολή να κουρευτεί την επόμενη των εκλογών!

Η προθεσμία είναι σαφής και τέθηκε με επείγουσα επιστο­λή της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Μέχρι τις 8 Μαΐου –δηλαδή τη μεθεπομένη των εκλογών – οι διοικήσεις των ταμείων θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα «κουρέψουν» (και πάλι) τα εφάπαξ των ασφαλισμένων, ώστε το ύψος τους να συμβαδίζει με τις εισφορές που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Με δυο λόγια, και με εντολή της τρόικας, το εφάπαξ, ως επιπρόσθετη αποδοχή, θα ρυθμί­ζεται πλέον με βάση του τι έχει δώσει ο κάθε εργαζόμενος στο σύστημα και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια.
Οι επιλογές που έχουν οι διοική­σεις των ταμείων που χορηγούν υψη­λά εφάπαξ είναι ουσιαστικά δύο: είτε να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφο­ρές μετακυλώντας στους εν ενεργεία εργαζομένους το οικονομικό βάρος, είτε να μειώσουν το τελικό ποσό του εφάπαξ.
Το πιθανότερο, πάντως, είναι να οδηγηθούμε σε έναν συνδυασμό και των δύο, προκειμένου να επιτευχθεί (με ηπιότερο τρόπο) η σύγκλιση των εισφορών που θα πληρώνει ο εργαζό­μενος στη διάρκεια των ετών που ερ­γάζεται με το ύψος της εφάπαξ παρο­χής που θα έχει όταν θα έρχεται η ώρα της συνταξιοδότησης.
Πάντως, η επιστολή της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έφτασε στα ταμεία ήταν εξαιρε­τικά πιεστική. Δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών και δίνει χρονικό περιθώριο 10 εργάσιμων ημερών για να αποφα­σίσουν οι διοικήσεις με ποιον τρόπο θα κλείσουν τις «τρύπες».
Η πίεση, βέβαια, δεν προέρχεται τόσο από τον Κουτρουμάνη όσο από τους δανειστές. Και αυτό, καθώς στο μνημόνιο περιλαμβάνεται μια διάτα­ξη η οποία προβλέπει ότι οι προσαρ­μογές παροχών και εισφορών θα πρέ­πει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.
Εδώ βέβαια υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα: Πώς μέσα σε τόσο ασφυκτι­κά χρονοδιαγράμματα οι διορισμέ­νες από τη σημερινή κυβέρνηση διοι­κήσεις θα λάβουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν και τις νέες διοικήσεις. Αυτό όμως δεν έδειξε να ενδιαφέρει ούτε τους δανειστές ούτε βέβαια και τους διαχειριστές της πολιτικής, που απέφυγαν να το αναδείξουν ως θέμα στο πλαίσιο της προεκλογικής πολιτι­κής ατζέντας.
Για την ιστορία, στους αποδέκτες της επιστολής περιλαμβάνονται οι δι­οικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, του ΤΑΠΙΤ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Εκτός, βέβαια, από το πολιτικό θέ­μα, υπάρχει και το οικονομικό. Αυτό, δηλαδή, που αφορά τις απολαβές των ανθρώπων που ανέμεναν το εφάπαξ. Σε τι ύψος θα κυμανθούν οι νέες μειώ­σεις στο εφάπαξ; Ποιες θα είναι οι αυ­ξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών;
Εντελώς τυχαία, προ ημερών διέρ­ρευσε η λίστα με τα ασφαλιστικά τα­μεία που παρουσιάζουν το μεγαλύτε­ρο άνοιγμα ανάμεσα στις παροχές που δίνουν και στις εισφορές που εισπράτ­τουν. Η λίστα σχηματίστηκε ύστερα από έρευνα της Εθνικής Αναλογιστι­κής Αρχής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και βάζει στο σημάδι συγκεκριμένα ταμεία, τα οποία χορηγούν πολύ υψη­λά εφάπαξ βοηθήματα σε σύγκριση με τις εισφορές που εισπράττουν.
Ποια ταμεία περιλαμβάνει η λίστα;
Στη χειρότερη θέση – με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο – φαίνεται να βρίσκονται αυτή τη στιγμή:
1. Το ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς η παροχή υπερβαίνει κατά 46% την εισφορά.
2. Το ταμείο των εργαζομένων στο φάρμακο με τις παροχές να ξεπερ­νούν κατά 63,9% τις εισφορές.
3. Το ταμείο του προσωπικού στο τα­μείο Νομικών με υπέρβαση 52%.
4. Το ταμείο της ΕΡΤ με υπέρβαση 41,48%.
5. Το ταμείο των υπαλλήλων Αστυνομί­ας με υπέρβαση 45%.
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να εξα­κολουθεί να έχει το ταμείο των δημο­σίωνυπαλλήλων καθώς, παρά τις δύο μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώ­ρα, οι παροχές εξακολουθούν να ξε­περνούν κατά 20% τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Διόλου τυχαίο που λίγα εικοσιτε­τράωρα αργότερα το επικουρικό τα­μείο των δημοσιογράφων, ο ΕΔΟΕΑΠ, ανακοίνωσε το τέλος μιας σειράς υπη­ρεσιών και παροχών που το καθιστού­σαν ξεχωριστό ανάμεσα στα ταμεία και πρακτικά εξομοίωσε τις παροχές του με το ΙΚΑ.
Το θέμα του εφάπαξ αναδεικνύει και το ευρύτερο θέμα της χρηματοδό­τησης των ελλειμμάτων του ασφαλι­στικού συστήματος για το οποίο ανα­ζητείται εναγωνίως λύση. Όπως είναι γνωστό, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα μια συμφωνία που προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Η υπογραφή αυτή μεταφράζεται όμως σε μία αντί­στοιχη μείωση - τρύπα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το πώς θα μπορέσει να γίνει αυτό, είναι πάλι όλως τυχαίως) ένα θέμα, μια πολιτική απόφαση της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτή θα έχει να επιλέξει το πώς θα το βρει μεταξύ δύο επιλογών…
1. Να μειώσει για μια ακόμη φορά τις συντάξεις. Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, και για να συ­γκεντρωθεί το ποσό του ενός δισεκα­τομμυρίου ευρώ η νέα κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, αλλά αναγκαστικά θα κα­τέβει και σε (πολύ) χαμηλότερα επίπε­δα.
2. Να επιβάλει ένα ισοδύναμο φορο­λογικό μέτρο, ώστε το βάρος της χρη­ματοδότησης του ασφαλιστικού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας να πέσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων. Για να συγκεντρωθεί το 1 δισ. ευρώ από τους φόρους θα πρέπει –για παράδειγμα – να αυξηθεί κατά 50% το χαράτσι της ΔΕΗ.
Στο ερώτημα αν μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να βάλει και άλλον έναν τέτοιο φόρο, η απάντηση αφορά κυρί­ως τη σύνθεσή της. Πάντως, όταν πρωτοακούστηκε το ζήτημα του φόρου - πόρου για το ασφαλιστικό, οι συν­θήκες στη χώρα ήταν τελείως διαφορετικές. Ο ΦΠΑ ήταν στο 19%, τα τρό­φιμα βαρύνονταν με συντελεστή 9%, δεν είχαμε την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης, ούτε έναν από τους με­γαλύτερους συντελεστές σε ποτά και τσιγάρα. Στα ακίνητα δεν επιβαλλόταν το χαράτσι της ΔΕΗ και η φορολογι­κή κλίμακα προέβλεπε αφορολόγητο 12.000 ευρώ και όχι 5.000 ευρώ.
 
topontiki.gr