Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος και για τις απολύσεις εκπαιδευτικών...(Κατατέθηκε νύχτα η τροπολογία για την οποία πίεζε η Τρόικα)

Την συμμετοχή στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, φέρνει με τροπολογία που κατέθεσε αργά το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και αρκετούς μήνες, όμως αναβαλλόταν συνεχώς μπροστά στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2013 και βάση αυτής από το 2014 θα ορίζονται οι προϊστάμενοι των διάφορων υπηρεσιών και διευθύνσεων.

Σε περίπτωση που κριθεί από την Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση ότι χρειάζονται περικοπές εκπαιδευτικών η αξιολόγηση θα καθορίσει ποιοι θα είναι αυτοί που θα απομακρυνθούν από τα σχολεία.

Τα κριτήρια αξιολόγησης, η διαδικασία και τα όργανα που θα την αναλάβουν θα καθορίζονται μετά από προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας. Το προεδρικό διάταγμα θα καθορίζει και την «βαρύτητα των επί μέρους κριτηρίων για την προαγωγική διαδικασία και την αξιολόγηση της θητείας των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης».

Το προεδρικό διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε τέσσερις μήνες από την στιγμή δημοσίευσης του νόμου.

Το Σάββατο σβήνουμε τα φώτα!

Συμμετοχή στην συμβολική «Ώρα της Γης», την διεθνή δράση ευαισθητοποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Έτσι το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις οκτώ και μισή το βράδυ και για μία ώρα ο δημοτικός φωτισμός θα σβήσει σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό.
Ο Δήμος απευθύνεται στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής ζητώντας την συμμετοχή τους στην «Ώρα της Γης».
Η γη είναι το σπίτι όλων μας και αξίζει να αφιερώσουμε όλοι μία ώρα για το σπίτι μας.

Facebook αλά ελληνικά!

Το παγκόσμιο κίνημα «We are all Greeks» επεκτάθηκε και στο διαδίκτυο χάρη σε μία ομάδα ομογενών επιχειρηματιών, οι οποίοι δημιούργησαν το facebook αλά ελληνικά.
Στην ιστοσελίδα Greek-smile.com μπορούν να γίνουν μέλη όσοι είναι ή και αισθάνονται Έλληνες. Εμπνευστές και δημιουργοί της είναι οι Ελληνοαμερικανοί Ted Manatos και Jerry Papas από τη Νέα Υόρκη, ο Φοίβος Μορίδης και o Sav Kiriakides από το Λονδίνο και ο Paul Makris από την Μελβούρνη. Ο κ.Μορίδης μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα του newsbomb για αυτό το εγχείρημα, που έχει ως στόχο την προβολή της Ελλάδος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και τη δημιουργία ενός φιλελληνικού κλίματος διεθνώς.

"Παράθυρο" για επιστροφή της ρύθμισης για τους υπερχρεωμένους

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να επανακατατεθούν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο.
Την διαβεβαίωση ότι οι ρυθμίσεις θα επανέλθουν, έδωσε χθες και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος απέσυρε το άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ», που τις περιλάμβανε.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το θέμα είναι διαδικαστικό και στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τρόικα ώστε να υπάρξει θετική γνωμάτευση, ενώ τόνιζαν ότι δεν υπήρξαν αντιρρήσεις εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται τις διαδικασίες της εφαρμογής της διάταξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, και προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου, θα καταβάλλονται ταυτόχρονα μέσω τραπεζικού συστήματος ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί και φόρος μισθωτών υπηρεσιών. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν στην υλοποίηση του μέτρου και σχετίζονται με την διαχείριση των νέων κωδικών από τις τράπεζες.
Πολιτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
«Περισσότερα από 800.000 δάνεια», έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις για την καταβολή μειωμένων δόσεων, αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία πρότεινε η δόση του δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.
«Χαιρόμαστε, γιατί με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων, η ΝΔ δια του αρμοδίου εκπροσώπου της, έρχεται να στηρίξει αυτά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως υπουργός Οικονομικών, κατ' επανάληψη έχει δηλώσει στη Βουλή», υποστηρίζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
«Παρέλειψε, βεβαίως, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ΝΔ να αναφερθεί στο γεγονός ότι ήδη, το ζήτημα έχει ρυθμιστεί νομοθετικά για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που μείωσε δραστικά τη μηνιαία επιβάρυνση των δικών του οφειλετών προς διευκόλυνσή τους», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:
«Στις τράπεζες, όπου δεν είναι εφικτή μία νομοθετική παρέμβαση, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί διαρκώς το ζήτημα, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να διευθετούνται και να επαναδιευθετούνται τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ώστε πράγματι, το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης, να εναρμονίζεται με το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη. Και προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν διευθετηθεί μέχρι τώρα, περισσότερα από 800.000 δάνεια, με στόχο αυτό να συνεχιστεί και να επεκταθεί».
Επανακατάθεση ζητούν οι οργανώσεις καταναλωτών
Υπέρ της άμεσης επανακατάθεσης και ψήφισης των τροποποιήσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την ιδιωτική ασφάλιση τάσσονται 14 οργανώσεις καταναλωτών (Ενώσεις-Μέλη της ΠΟΜΕΚ "Η παρέμβαση").
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το άρθρο 49 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που τροποποιούσε το νόμο 3869/2010 θα βελτίωνε σημαντικά το νόμο για τη ρύθμιση οφειλών καθώς μεταξύ άλλων προβλεπόταν:
  • Η δυνατότητα υπαγωγής αυτοαπασχολούμενων εμπόρων στις διατάξεις
  • Η επέκταση της ρύθμισης για τη διάσωση της κύριας κατοικίας από τα 20 έτη στα 35 έτη
  • Η δυνατότητα απαλλαγής σε ορισμένες περιπτώσεις στα 3 έτη και η έναρξη της ρύθμισης από την κατάθεση της αίτησης
  • Το ακατάσχετο των καταθετικών λογαριασμών μέχρι ποσό των 2.000 ευρώ
Επίσης, σημαντικές αλλαγές, σε όφελος των καταναλωτών, θα επέφερε επίσης το άρθρο αυτό στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, θέτοντας υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιριών για διαφανείς όρους, σωστή πληροφόρηση και προσυμβατική ενημέρωση και ρυθμίζοντας προβλήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως το δικαίωμα εξαγοράς και οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.
Η ΠΟΜΕΚ εκφράζει τον προβληματισμό της για την αιφνίδια απόσυρση των αλλαγών αυτών, εν μέσω μάλιστα βίαιων περικοπών των εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και καλεί την κυβέρνηση να επανακαταθέσει εδώ και τώρα το σχετικό άρθρο προς ψήφιση, «άλλως θα κλιμακώσει σειρά κινητοποιήσεων, ώστε να θωρακιστεί η προστασία των καταναλωτών έναντι των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών».
Οι ενώσεις καταναλωτών που υπογράφουν είναι οι: Ένωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), ΝΕΟ ΙΝΚΑ , ΙΝΚΑ Μακεδονίας , Βιοκαταναλωτές για Ποιοτική Ζωή "ΒΙΟΖΩ" , Ένωση Καταναλωτών Λέσβου (ΕΝ.ΚΑ.Λ) , Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) , Ένωση Καταναλωτών Καβάλας (ΕΝ.Κ.ΚΑ) , Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (Ε.Π.ΚΑ.Σ) , ΙΝΚΑ Ημαθίας , Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς (ΕΝΩ.Π.ΚΑ), Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χαλκιδικής, Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας "ΕΚΜΕ", Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, Ένωση Καταναλωτών Χίου.

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα τα τροχαία δυστυχήματα

Την  πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ κατέχει η χώρας μας, σε  θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, ενώ το ετήσιο κόστος από τις επιπτώσεις τους στη χώρα εκτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στα Χανιά, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, για την παρουσίαση εκδηλώσεων οδικής ασφαλείας που οργανώνουν ο δήμος και ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, τα τελευταία 50 χρόνια οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 120.000.
Όπως υποστήριξε ο γνωστός οδηγός Τάσος Ιαβέρης "πρόκειται για πραγματική γενοκτονία καθώς τα τελευταία 50 χρόνια από τροχαία στην Ελλάδα είχαμε 120 χιλιάδες νεκρούς, 350 χιλιάδες αναπήρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες".
Όπως ακόμα υποστήριξε, "έχω υπολογίσει μέχρι το 2050 ότι θα "λείπουν" περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες , που δεν θα υπάρχουν γιατί οι γονείς που θα έφερναν παιδιά στον κόσμο θα έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί βαριά σε τροχαία".
Σύμφωνα με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας Γιάννη Ρούντο, "τα στοιχεία τού 2010 φέρνουν την Ελλάδα πρώτη σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα με 116 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στον αντίποδα η Σουηδία έχει 28 θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκων".
Ωστόσο, το 2011 τα τροχαία στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 9,6% και οι θάνατοι από τροχαία κατά 14,8%.
Όσον αφορά το κόστος πέρα από την ανθρώπινη απώλεια ενός τροχαίου είναι χαρακτηριστικό ότι ένας βαριά τραυματίας στοιχίζει γύρω στις 30.000 ευρώ ετησίως και ένας ελαφρά γύρω στις 3.000 ευρώ.
Οι αιτίες των τροχαίων είναι πολλές αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ο παράγοντας άνθρωπος και η κατάσταση του οδικού δικτύου.

Φάρμακα με δραστική ουσία από Δευτέρα! Ποια γενόσημα θα παίρνουν οι ασθενείς

Αλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης αλλά και η χορήγηση φαρμάκων από την 1η Απριλίου δηλαδή από τη Δευτέρα.

Διαφορετικά φάρμακα από αυτά που γνώριζαν θα παίρνουν από τη Δευτέρα οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες καθώς εισάγεται το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία για 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων/ασθενειών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.iatropedia.com/

ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ-Ωρα του Παρθενώνα

Στις 20.30 θα στείλει το δικό του μήνυμα για την Ώρα της Γης. Μαζί με τον Πύργο του Άιφελ, το Μπιγκ Μπεν θα συνθέσουν ένα μωσαϊκό της παγκόσμιας συμμετοχής.


Τα μηνύματα των πολιτών από όλη την Ελλάδα, στην σελίδα της WWF στο facebook, δείχνουν ότι και φέτος, παρά τα προβλήματα από την οικονομική κρίση, η συμμετοχή θα είναι μεγάλη.

Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αντίπαρος, γειτονιές της Αθήνας συμμετέχουν στην Ώρα της Γης. «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την συμμετοχή των πολιτών. Εκείνο που θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια αναγκαιότητα» μας είπε ο κ. Γιώργος Βελλίδης, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της WWF.
Στη συμβολική αλλά και ουσιαστική πρωτοβουλία συμμετέχουν επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, δημόσιες υπηρεσίες. Θα σβήσουν τα φώτα, στα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας και της επαρχίας. Πλέον η ιδέα για την Ωρα της Γης έχει ωριμάσει στους Έλληνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης.

Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής σε επίπεδο χωρών. Συμμετέχουν 147 χώρες και 55.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Για μια ώρα θα σβήσουν τα φώτα τους.

Και για όσους βγουν βόλτα στο κέντρο της πόλης τους και φωτογραφίσουν τα κτίρια που θα έχουν τα φώτα σβηστά, ίσως κερδίσουν ένα αναμνηστικό δώρο, μια μπλούζα με το σήμα κατατεθέν της παγκόσμιας πρωτοβουλίας.
Οι δέκα καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευτούν από το ελληνικό τμήμα της WWF.

Σχέδιο Π.Δ "Σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των οργανικών μονάδων του

Τοπικές καταιγίδες από το απόγευμα

Από τοπικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το απόγευμα στα βόρεια και κεντρικά ορεινά χαρακτηρίζεται ο καιρός το Σάββατο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και στα νότια, δυτικοί, νοτιοδυτικοί έως 5. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά από 6 - 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 23 βαθμούς και στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Διάλεξε την περιοχή που θες και δες τι καιρό θα κάνει.
deltiokairou.gr


Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1ης Απριλίου

Μειώσεις δρομολογίων αλλά και πτώση της ζήτησης για τα νησιά του Αιγαίου εν όψει Πάσχα
 
Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1ης Απριλίου
 
Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1ης Απριλίου
Μειώσεις δρομολογίων αλλά και πτώση της ζήτησης για τα νησιά του Αιγαίου εν όψει Πάσχα
 
Με ακριβότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως και κατά 6% θα ταξιδέψουν όσοι επιλέξουν να περάσουν το Πάσχα στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες προχωρούν ήδη στην έκδοση ακριβότερων εισιτηρίων, ενώ αρκετές ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανεβάσουν τα τιμολόγιά τους από την 1η Απριλίου.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς επιμένουν παρά ταύτα ότι «σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα οι τιμές των εισιτηρίων κινούνται στα ίδια επίπεδα», αφού τους προηγούμενους μήνες είχαν μεσολαβήσει μικρές μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Γενικά πάντως, όπως λένε, το θέμα είναι ότι σε σύγκριση με το περσινό Πάσχα και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα είναι λιγότερα και ο κόσμος που θα περάσει τις γιορτές στα νησιά θα είναι λιγότερος από άλλες χρονιές.

Ενδεικτικά, ενώ το 2011 είχαν προγραμματιστεί και αρκετά έκτακτα δρομολόγια προς Μύκονο με πλοία High Speed, φέτος την Μεγάλη Πέμπτη θα γίνουν μόνο δυο. Συνολικά τα δρομολόγια της Μεγάλης Πέμπτης από 25 πέρυσι μειώνονται φέτος σε 17, σύμφωνα με το προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο.

Οι επιβάτες, πάντως, διαμαρτύρονται διότι οι τιμές ανεβαίνουν, χωρίς οι εταιρείες να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, τη στιγμή που η διάρκεια των ταξιδιών παραμένει μεγάλη, αφού τα πλοία μειώνουν ταχύτητα, με στόχο την μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και τη μείωση των εξόδων τους. Για τους ίδιους λόγους ορισμένοι ακτοπλόοι επέλεξαν να δρομολογήσουν «μεγάλα» σε ηλικία πλοία, αποσύροντας από τις γραμμές τα σύγχρονα και πιο γρήγορα.

Ενδεικτικές τιμές εισιτηρίων οικονομικής θέσης από 1ης Απριλίου

 
 
Δυσφορία για τις αυξήσεις
Στελέχη του κλάδου των τουριστικών πρακτόρων ανέφεραν στο «Βήμα» ότι οποιαδήποτε αύξηση προκαλεί πρόβλημα στον τουρισμό και σημείωναν πως όποια εταιρεία προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση της τιμής του εισιτηρίου θα έχει τελικά αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Μια αύξηση της τιμής κατά 4% ή 5% θα έχει ως συνέπεια αντίστοιχη συρρίκνωση των εσόδων, καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των επιβατών με δεδομένη την ήδη επιβαρημένη οικονομική κατάσταση των πολιτών», αναφέρουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων στο τομέα της Ναυτιλίας XRTC κ. Γιώργος Ξηραδάκης, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» είπε ότι η τιμή του εισιτηρίου έχει φτάσει στα «όριά» της και πιθανή αύξηση θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του αριθμού των επιβατών.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή - σε πρόσφατη παρουσίαση για τα ζητήματα της ακτοπλοΐας από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας - του προέδρου του κ. Γεώργιου Γράτσου, ο οποίος παρατήρησε: «Οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας μπορούν να εξυπηρετηθούν με αυτοκίνητα, λεωφορεία, τραίνα και αεροπλάνα ανεξαρτήτως καιρού. Όχι όμως οι νησιώτες».

Κώδωνα κινδύνου έκρουσε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης. Οπως είπε «η ναυτιλία δεν βρίσκεται απλά στο σημείο μηδέν αλλά πολύ πιο χαμηλά, κανείς δεν γνωρίζει αν το καλοκαίρι θα υπάρχουν εταιρείες και συνεπώς πλοία για να εξυπηρετήσουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιωτών, αλλά και να υποστηρίξουν τον τουρισμό, ο οποίος έχει άμεση ανάγκη την ακτοπλοΐα».

Αντιδράσεις για τα δρομολόγια
Οι περισσότερες αντιδράσεις για τις επιπτώσεις από τις περικοπές των δρομολογίων, τις μειώσεις στην ταχύτητα και για τις αντικαταστάσεις από παλαιότερα πλοία προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών.

Σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα το τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου προς την υπουργό Ανάπτυξης αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται συνεχείς μειώσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, σημαντική επιμήκυνση του χρόνου του ταξιδιού για εξοικονόμηση καυσίμων, καθώς επίσης συζητείται και νέα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων».

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του παραρτήματος και δήμαρχος Σύρου κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνει: «Ενδεικτικά αναφέρω την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σύρου με τον Πειραιά, όπου ο χρόνος ταξιδιού από 3 ώρες και 40 λεπτά, έχει αυξηθεί σε 4 ώρες και 40 λεπτά». Όπως παρατηρεί «τα νησιά μας με την ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της ακτοπλοΐας οδηγούνται στην απομόνωση και στην κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση».

Επιβεβαιώνοντας ο δήμαρχος Ικαρίας κ. Χρήστος Σταυρινάδης λέει χαρακτηριστικά: «Βλέπω από το παράθυρο του σπιτιού του την Πάτμο και για να πάω εκεί θα πρέπει να γίνει είτε μέσω Σάμου είτε μέσω Πειραιά».

Ο κ. Σταυρινάδης, όπως και οι συνδημότες του, περιμένουν να επιστρέψει επιτέλους τις επόμενες ημέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σάμος - Ικαρία - Φούρνοι το σύγχρονο πλοίο «Νήσος Μύκονος», το οποίο το χειμώνα αντικαταστάθηκε με το 36 ετών πλοίο «Ιεράπετρα». Με το πρώτο, λέει, η διαδρομή Πειραιάς - Ικαρία διαρκούσε επτά ώρες, με το δεύτερο διαρκεί τουλάχιστον εννέα, ωστόσο το εισιτήριο διατηρείται στα ίδια επίπεδα - από 35 ευρώ το οικονομικό μέχρι 90 εάν κάποιος θέλει καμπίνα και στα δύο πλοία!
ΤΟ ΒΗΜΑ

Πόσους συμβούλους είχε τελικά η κ. πρωην υπουργός Παιδείας;

Θέλετε να δείτε πόσους συμβούλους είχε η πρώην Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο παιδείας; ΝΑΙ στο υπουργείο που άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία και τους μαθητές να διαβάζουν απο φωτοτυπίες...
DIAMANTOPOULOY1
όχι δεν είναι 23 υπάρχει και συνέχεια....
DIAMANTOPOYLOY2
Αν δεν μετρήσατε σωστά να σας πούμε εμείς... σαράντα τρείς (43) σύμβουλους είχε η κ Άννα Διαμαντοπούλου...

Υπάλληλοι ΟΕΔΒ: Η νέα σχολική χρονιά θα είναι χειρότερη με τα βιβλία



 
Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Ε.Δ.Β.

Ανακοίνωση.

Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά.

Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής «πετάει μακριά», γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το … Μέλλον είναι μόνο το … «ηλεκτρονικό βιβλίο» και οι «διαδραστικοί πίνακες».

Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία (3) δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 €), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λ.π.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του ΥΠΔΒΜΘ και υπάρχει ιστορική ευθύνη στην πολιτική ηγεσία να τα διαφυλάξει και αξιοποιήσε.

Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία, για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, τη χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά.

Οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, ευχαριστώντας τους για την πολύχρονη συνεργσία και υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για μία ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στην υπηρεσία του λαού. Η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής, ελπίζει να μην ξεχασθεί και ονειρεύεται τη μέρα που σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από δανειστές-επιτηρητές-τροϊκανούς, θα ξανακληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκπαίδευση των μαθητών.

 Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας

Μάκης Λυκόπουλος       Σταύρος Ευσταθόπουλος

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Καιρός για... βόλτες - Λιακάδα, ζέστη και τοπικές βροχές το Σαββατοκύριακο

Ανοιξιάτικος παραμένει ο καιρός, με θερμοκρασίες πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου και ήλιο. Τοπικά δεν αποκλείεται να βρέξει. Διαβάστε τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο θα είναι αυξημένες και κυρίως τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα αρχικά αίθριος, το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα θαλάσσια τοπικά 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: τοπικές νεφώσεις. Το απόγευμα πιθανώς να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θεσσαλία τις απογευματινές οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές σε ορεινές περιοχές.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ .
Θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις βορειότερες περιοχές όπου από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 31-03-2012
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά σχεδόν αίθριος. Το απόγευμα όμως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Το βράδυ υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στην Κρήτη.
Άνεμοι: στα δυτικά νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά δυτικοί 4 με 5 και στα νοτιά τοπικά 6 μποφόρ που σταδιακά θα στραφούν σε νοτίους.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 01-04-2012
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος με τοπικά περιορισμένες ορατότητες. Το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα βορειοανατολικά.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 02-04-2012
Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα όμβρων στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: στα δυτικά και νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα βόρεια.

Τρίτη 03-04-2012 και Τετάρτη 04-04-2012

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα βροχών στα ορεινά.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε άνοδο.

Αλλάζουν όλα στη φορολογία – Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν με το νέο φορολογικό

- Μεγαλύτεροι οι φόροι στα εισοδήματα ως 21.000 ευρώ
- Σημαντική ελάφρυνση για το εισόδημα πάνω από 22.000
- Μειώνεται ο ανώτατος συντελεστής από το 45% στο 40%
- Παραδείγματα

Το πρόπλασμα για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει ως τον Ιούνιο έχει σημαντικότατες αλλαγές.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα δουν το φόρο να αυξάνεται και δυστυχώς είναι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα, ωστόσο είναι χιλιάδες οι φορολογούμενοι με σημαντική ελάφρυνση καθώς για τα εισοδήματα πάνω από 22.000, που περιλαμβάνουν το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, οι ελαφρύνσεις είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των άλλων στο πόρισμα προτείνεται η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ , ο περιορισμός των κλιμακίων της φορολογίας εισοδήματος από 8 σε 5 και η μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% κινήσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικές φορο- ελαφρύνσεις
για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προτείνονται τα ακόλουθα

-Νέα φορολογική κλίμακα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε πέντε με τους εξής συντελεστές:
- μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

- 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

- 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

- 30% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ευρώ.

40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω όσοι έχουν εισόδημα από 11.000 ως και 21.000 θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται από 30 μέχρι 280 ευρώ το χρόνο.

Παράδειγμα με εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος αυξάνει κατά από 1.420 ευρώ σε 1.780 ευρώ.

Για εισοδήματα από 22.000 και άνω οι μειώσεις αρχίζουν από 20 ευρώ το χρόνο και φτάνουν ως και τις 3.000 για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται προτάσεις για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση τους με επιδόματα και επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα σε αντικατάσταση του έκτακτου τέλους ακινήτων.

Προβλέπεται μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α παρά μόνο στην περίπτωση που επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.

Για τις επιχειρήσεις προτείνεται καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα αναφέρεται ότι ο φορολογικός συντελεστής, μπορεί να μειωθεί στο 15%.

Διπλός φόρος στα ακίνητα – Καμία μείωση

Ουσιαστικά δεν προβλέπονται ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Απλά οι πολλοί φόροι θα γίνουν... δύο με ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά όλα δείχνουν ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου για τη χρήση των ακινήτων, ο οποίος επί της ουσίας θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Παράλληλα από Ιούνιο προβλέπεται η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες που μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν θα επιβαρύνουν πολύ τη φορολόγηση των ακινήτων καθώς οι αυξήσεις που αναμένονται είναι μεγάλες και θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τους φόρους.

Με βάση τα όσα έχει υπογράψει η χώρα μας με τη νέα δανειακή σύμβαση οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 25% - 30%.

Στη συνέχεια οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κάθε χρόνο, ανάλογα με τις μεταβολές των αγοραίων τιμών, κατά περιοχή.

ΕΘΝΟΣ: ΕΩΣ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. σε διαπολιτισμικά σχολεία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας κοινοποιώ τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. στα διαπολιτισμικά σχολεία:

87Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ Δ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ

  • Παντελίδου Ελισάβετ, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Κέρκυρας 
  • Τζωρτζάκη Χριστίνα, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Ηρακλείου 

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ Δ.Σ. ΑΛΣΟΥΠΟΛΗΣ

  • Κερκεντζέ Τζούμα Κορολία, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Β’Αθήνας 
  • Μαυροκεφαλίδου Ειρήνη, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Κυκλάδων 
  • Στύλου Γεωργία, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Ρεθύμνου 

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ Δ.Σ. ΑΜΦΙΘΕΑΣ

•    Κουρκούνη Φωτεινή, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Ρεθύμνου

12/ΘΕΣΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ Δ.Σ. ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

•    Κάργα Σταυρούλα, εκπαιδευτικό   ΠΕ70 εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Λέσβου

6ο ΕΥΟΣΜΟΥ

•    Κίτσου Ιωάννα, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά

6ο ΕΥΟΣΜΟΥ Τ.Ε.

•    Δούγαλη Ευαγγελία, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Μεσσηνίας

6ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ   
                                                       
•    Χασάπη Ευφροσύνη, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Αιτωλ/νιας

5° ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ Δ.Σ. ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

  • Μέντζιου Χριστίνα, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Καβάλας 
  • Νικολάου Δάφνη, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Βοιωτίας 
  • Λαφάρα Τριανταφυλένια, εκπαιδευτικό ΠΕ06 της Δ/νσης Π.Ε. Ξάνθης 

9° ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

•    Ευαγγέλου Φίλιππο, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Αιτωλ/νιας

9° ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Τ.Ε.

•    Τσώλη Δημήτριο, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Δ/νσης Π.Ε. Ιωαννίνων

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΑΠΩΝ

  • Καλπία Βαΐα, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Διεύθυνσης Π.Ε. Ροδόπης
  • Μπένο Πέτρο, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Διεύθυνσης Π.Ε, Ροδόπης 

6/ΘΕΣΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ Δ.Σ. ΙΑΣΜΟΥ


  • Ξενάκη Ελευθερία, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Διεύθυνσης Π.Ε. Κέρκυρας 
  • Τελλίδου Χρυσή, εκπαιδευτικό ΠΕ70 της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής 

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ


  • Μετατέθηκαν όλοι οι συνάδελφοι που ζητούσαν το διαπολιτισμικό σχολείο Χανίων

Δημήτρης Μπράτης

Χωρίς πανελλαδικές στη Σχολή Αστυφυλάκων ή Πυροσβεστών- Στην ανώτερη βαθμίδα η Σχολή Αστυφυλάκων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης:
Όποιος συμμετέχει ενεργά στην καταδίωξη ή σύλληψη δραστών σοβαρών εγκληματικών πράξεων ή σε αστυνομική επιχείρηση προς πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος ή σε επιχείρηση του
Πυροσβεστικού Σώματος προς κατάσβεση πυρκαγιάς ή διάσωση κινδυνευόντων προσώπων, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή του σε κίνδυνο, εισάγεται καθ’ υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις στη Σχολή Αστυφυλάκων ή Πυροσβεστών, μετά από αίτησή του η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την απόκτηση των απαραίτητων προσόντων διορισμού του σε οποιαδήποτε θέση, πλην του αναστήματος. Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών διαπιστώνεται με Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ενεργείται μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος.»
Όποιος διακρίνεται για εξαίρετες πράξεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 31 του ν. 2800/2000 (Α΄ 41) δύναται αντί να καταταγεί στην Ελληνική Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα να προσλαμβάνεται στα εν λόγω Σώματα αντίστοιχα, ως πολιτικός υπάλληλος ή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανάLογα με τα προσόντα του, κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων και ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, επιφυλασσομένων των διατάξεων περί κωλυμάτων διορισμού (άρθρα 4 έως 8 του ν. 3528/2007, Α΄ 26).
Το ως άνω δικαίωμα ασκείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την απόκτηση των απαραίτητων προσόντων διορισμού του σε οποιαδήποτε θέση.»
 Στην παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 1481/1984 (Α΄152) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως ακολούθως:
«Η παραγωγική Σχολή Αστυφυλάκων και το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.»

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Με βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και με την αποδοχή και την ενσωμάτωση τεσσάρων βουλευτικών τροπολογιών, από τις δεκάδες που είχαν κατατεθεί, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιητικές αλλαγές:

- Επιτρέπεται σε εταιρείες καυσίμων που έχουν έδρα νησιά του Αιγαίου, να τα τροφοδοτούν με όλα τα προϊόντα υγρών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του ναυτιλιακού πετρελαίου.

- Παρατείνεται για δύο ακόμα χρόνια η λειτουργία των λατομείων στην Εύβοια.

- Μειώνεται το ποσοστό του ενιαίου φόρου ειδικού προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές για τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη.

- Δίνεται η δυνατότητα να ανεγερθεί στάδιο καλαθοσφαίρισης για το αθλητικό σωματείο του Ηρακλή στην περιοχή «Χορτατζήδες», στη Θεσσαλονίκη.

- Παραχωρούνται στην ιδιοκτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Σάμο και Καλαμπάκα, τα ξενοδοχεία «Ξενία».

- Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ή επισκευής τεμενών σε βακουφικά ακίνητα της Θράκης, ενώ την αρμοδιότητα για την άδεια δόμησης τους έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Αποσύρονται οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Μπλοκάρει την απόφαση του υπουργού Εργασίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Γ.Κουτρουμάνη, το επίμαχο άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αποσύρεται και θα το επαναφέρει με τροπολογία όταν λάβει την έκθεση της ΕΚΤ. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι αναγκάζεται να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση διότι «είναι σε εξέλιξη διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΚΤ».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το ζήτημα είναι διαδικαστικό και ελπίζει να διευθετηθεί σύντομα έτσι ώστε να επαναφέρει την ρύθμιση με τροπολογία πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο να γίνει καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί την Μ.Τρίτη, ενώ μετά η Βουλή θα διαλυθεί ενόψει εκλογών.

Η ρύθμιση αφορούσε κυρίως τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και 200 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις των δανείων τους.

Πιο αναλυτικά περιελάμβανε ρυθμίσεις όπως την προστασία από την κατάσχεση του ατομικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη έως 1500 ευρώ προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα της καθημερινότητάς του, τη δυνατότητα να κάνουν δικαστικές ρυθμίσεις των χρεών τους με ευνοϊκά επιτόκια οι οφειλέτες αλλά και να παρατείνουν τον χρόνο ρύθμισης των οφειλών τους καθώς και την απαλλαγή των χρεών στα 3 χρόνια εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν πλήρη αδυναμία καταβολή τους.

Ενίσχυση του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για τη λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών ιατρείων και του δημοτικού φαρμακείου αλληλεγγύης από το Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών.
Πρόκειται για μία ακόμη ουσιαστική παρέμβαση που αποσκοπεί στην παροχή δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
Η στήριξη των συμπολιτών μας είναι απαραίτητη για την επιτυχή λειτουργία των ιατρείων και του φαρμακείου, όπως συνέβη και στην περίπτωση του κατάστημα αλληλεγγύης.
Η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ και ο Πρόεδρός του Φίλιππας Τσουμάνης απευθύνονται κι αυτή τη φορά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ενισχύσουν τη λειτουργία του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης με φάρμακα που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν έχουν λήξει.
Παράλληλα ύστερα από τη συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, στα φαρμακεία δημιουργούνται ειδικοί χώροι όπου θα συγκεντρώνονται φάρμακα που επιθυμούν να διαθέσουν οι συμπολίτες μας.
Τα φάρμακα μπορούν να παραδίδονται καθημερινά από τις οκτώ το πρωί μέχρι στις δύο το μεσημέρι στο Κατάστημα Αλληλεγγύης, που λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΠΑΒΙ.
Η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ ευχαριστεί όλους όσους μέχρι σήμερα στήριξαν με κάθε τρόπο τις κοινωνικές δομές που έθεσε σε λειτουργία και είναι σίγουρη ότι η ανταπόκριση θα είναι ανάλογη και στην περίπτωση του Δημοτικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης.

•Υπουργείο Παιδείας: Παράταση μεταβατικής περιόδου για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ραγδαία αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια

Διαβάστε αναλυτικά τι διαπιστώνει έρευνα της ΕΕ για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Πόσο αυξήθηκε ο αριθμός των αστέγων τη διετία 2009-2011
 
 

Μίκα Κοντορούση

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι έχουν γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, ενώ ολοένα και περισσότεροι που φτάνουν καθημερινά σε αδιέξοδο οδηγούνται σε λύσεις απόγνωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους έξοδα.
Η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε., που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης, αποτυπώνει με τον πιο μελανό τρόπο, την αλήθεια αυτή.
Και μία ακόμα αλήθεια που σίγουρα δεν μπορούμε να την προσπεράσουμε. Η Αθήνα μετατρέπεται σε πόλη αστέγων, με τους άστεγους να έχουν αυξηθεί κατά 25% τη διετία 2009-2011.
Η απόγνωση σε αριθμούς
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία το 2011 έφτασε το 6,8% και το 2012 αναμένεται να είναι 4,7% είναι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 15% συνολικά από την αρχή της κρίσης.
Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, χάθηκαν 370.000 θέσεις εργασίας, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση των μισθών κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και υπογραμμίζεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η οποία, πλέον, έχει φτάσει το 21% το Δεκέμβριο του 2011, από 14,4% το Δεκέμβριο του 2010 και 10,3% το Δεκέμβριο του 2009.
Η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους μεσαίων προσόντων (20,1% έναντι 8,7% στην ΕΕ) και χαμηλών προσόντων (14,6% έναντι 5,7% στην ΕΕ).
Όπως προκύπτει ακόμη από την έκθεση της Επιτροπής, η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί στο 9,1% του εργατικού δυναμικού (355.000 άτομα) και αφορά το 50% των ανέργων.
Παράλληλα, η ανεργία των νέων έχει διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και έφτασε το 48% τον Νοέμβριο του 2011.
Μακριά από τα προγράμματα κατάρτισης
Όπως επισημαίνει ακόμη η Επιτροπή, η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
Το 2010, μόνο το 3% του ενεργού πληθυσμού συμμετείχε σε παρόμοια προγράμματα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9%.
Το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι στο 7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 15%. Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα παρατηρούνται και στις ηλικίες 55- 64 ετών: 0,5% στην Ελλάδα και 4,5% στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Επιτροπής, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,3% το 2010, ενώ στα όρια της φτώχειας ζει το 27,7% του πληθυσμού, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 23,4%.
Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο τέλος του μήνα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκε από 19% το 2007 σε 24% το 2010.
news247.gr

Φρένο σε πριμ και προαγωγές έως το 2015

Στάσιμοι όλοι ώσπου να εφαρμοστεί πλήρως το νέο σύστημα αξιολόγησης

 Κάθε υπάλληλος θα υπογράφει με τον προϊστάμενό του «συμβόλαιο απόδοσης» με ατομικούς στόχους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ - tanea.gr, 29/3/2012

Στον πάγο μπαίνουν για τα επόμενα δύο έτη οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην εισπράξουν και τις αντίστοιχες μισθολογικές αυξήσεις που προβλέπονται λόγω της μετάβασης από κάποιον βαθμό σε ανώτερο. Χωρίς και το πριμ αποδοτικότητας που προβλέπει το νέο μισθολόγιο θα μείνουν οι υπάλληλοι έως το 2015.
Το νέο σύστημα αξιολόγησης με την καθιέρωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων για τους δημοσίους υπαλλήλους, βάσει των οποίων θα γίνονται οι προαγωγές, αλλά και για τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου περιλαμβάνεται στο προεδρικό διάταγμα που παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έπειτα από διαβούλευση μιας εβδομάδας θα αποσταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο η έναρξη εφαρμογής του συστήματος τοποθετείται στις αρχές του 2013 και με δεδομένο ότι προβλέπεται η αξιολόγηση να είναι ετήσια, τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2014, οπότε και θα δοθεί το πράσινο φως για προαγωγές.

Η ΕΝΑΡΞΗ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, οι πρώτοι στόχοι, που προβλέπει το νέο σύστημα, θα καθοριστούν στο τέλος του 2012 καθώς, όπως ορίζει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, «κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους καθορίζονται τόσο σε επίπεδο οργανικών μονάδων όσο και σε ατομικό επίπεδο οι εν γένει προτεραιότητες και στόχοι για το επόμενο ημερολογιακό έτος».
Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «πρωτόγνωρη δουλειά για τη δημόσια διοίκηση», ενώ ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και σύμβουλος Επικρατείας Μιχάλης Βηλαράς μίλησε για στοίχημα και υποστήριξε ότι με το διάταγμα «θα προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στο βαθμολόγιο και στο μισθολόγιο».
Η διαδικασία καθορισμού των στόχων ξεκινά από τους υπουργούς ή τα ανώτατα όργανα κάθε φορέα, που θα πρέπει να προσδιορίσουν σαφείς προτεραιότητες στον τομέα ευθύνης τους και να θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση των απαιτούμενων επιχειρησιακών σχεδίων και την επίτευξη των στόχων.
Τα επιχειρησιακά σχέδια καταρτίζονται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων ή τα αντίστοιχα αρμόδια όργανα των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου και περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς και τους διαθέσιμους πόρους και τα μέσα υλοποίησής τους.
Στη συνέχεια οι κατώτερες βαθμίδες προϊσταμένων - γενικοί διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες κ.ά. - αναλαμβάνουν την εξειδίκευση των στόχων και τον επιμερισμό τους σε ετήσια βάση ανά υπάλληλο. Η υλοποίηση των στόχων, τόσο σε επίπεδο οργανικής μονάδας όσο και ατομικά για κάθε υπάλληλο, ελέγχεται ανά τρίμηνο και εφόσον κριθεί αναγκαίο γίνονται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ. Με βαθμολογική και μισθολογική στασιμότητα θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν ανεπαρκείς και δεν πετύχουν τους στόχους αξιολόγησης. Τρία είναι τα βασικά κριτήρια που θα αποτελέσουν τη βάση αξιολόγησης: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση κάθε υπαλλήλου.
Στο τέλος κάθε έτους κάθε δημόσιος υπάλληλος θα είναι υποχρεωμένος να υπογράφει με τον προϊστάμενό του ένα «συμβόλαιο απόδοσης» στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι ατομικοί στόχοι του υπαλλήλου και η συμβολή τους στην επίτευξη των συνολικών στόχων του φορέα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα κάθε ενέργειας ή δράσης, οι δείκτες μέτρησης επίτευξης των στόχων, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Οι υπάλληλοι δεν θα αξιολογούνται από τους άμεσους προϊσταμένους τους, αλλά από εκείνους της ανώτερης οργανικής μονάδας. Για παράδειγμα, αν ανήκουν σε κάποια διεύθυνση υπουργείου, αρμόδιος για την αξιολόγησή τους δεν θα είναι ο διευθυντής τους, αλλά ο γενικός διευθυντής υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκεται η διεύθυνση.
Οι άμεσοι προϊστάμενοί τους θα έχουν ωστόσο ρόλο εισηγητή στο πλαίσιο της αξιολόγησης, με ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά για τα κριτήρια διοικητικής ικανότητας και συμπεριφοράς για τα οποία δεν προβλέπεται βαθμολόγηση μέσω μορίων, σε αντίθεση με το κριτήριο απόδοσης του υπαλλήλου όπου ορίζονται συγκεκριμένοι δείκτες και βαθμολογούνται.
«Αυτό που κάνουμε είναι προϊόν όχι απλώς μιας τυφλής διαδικασίας βάσει μορίων, αλλά μιας διαδικασίας αξιοκρατικής», ανέφερε ο κ. Ρέππας.
Για τις εκθέσεις αξιολόγησης προβλέπονται πάντως τυποποιημένα έντυπα και θα γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, ενώ κάθε υπάλληλος θα πρέπει να ενημερώνεται για την έκθεση αξιολόγησής του έως τις 10 Φεβρουαρίου κάθε έτους και θα έχει δικαίωμα υποβολής ενστάσεων είτε για μεροληψία του αξιολογητή είτε για ανακρίβεια όσων περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Πρώτα θα πληρώνεται το χρέος και μετά μισθοί και συντάξεις

Στον ειδικό λογαριασμό θα εισρέουν όλα τα δάνεια από τον EFSF καθώς και άλλα έσοδα του Δημοσίου που προορίζονται για την αποπληρωμή χρέους
 

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 29/3/2012
Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα έχει πλέον απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων υποχρεώσεων του κράτους, ακόμη και της πληρωμής μισθών και συντάξεων, ώστε να διασφαλίζεται πως, στη μετά το PSI εποχή, η Ελλάδα θα εξοφλεί καταρχήν τους πιστωτές της.

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης προβλέπεται πως βασική αρχή στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας θα είναι η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ενσωματωθεί και στο Σύνταγμα της χώρας, όταν αυτό καταστεί δυνατό.
Παράλληλα, καθίσταται σαφές πως στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, θα εισρέουν όλα τα δάνεια από τον EFSF καθώς και άλλα έσοδα του Δημοσίου που προορίζονται για την αποπληρωμή χρέους. Σημειώνεται πως σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και μέρος των φορολογικών εσόδων, από τη στιγμή που η χώρα θα ξεκινήσει την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η χθεσινή τροπολογία επισφραγίζει νομικά σχετική συμφωνία που είχε προηγηθεί με την Ε.Ε., ως προαπαιτούμενο για το δεύτερο «πακέτο» διάσωσης, κατ' απαίτηση κυρίως της Γερμανίας: Η σύσταση του ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα εισρέουν τα νέα δάνεια και ο οποίος θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, ακόμη και έναντι της κάλυψης βασικών χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, ήταν προαπαιτούμενο για να «κλειδώσει» η συμφωνία για το νέο «πακέτο». Στόχος της τρόικας ήταν, μετά το PSI, να σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αθετήσει τις πληρωμές της προς τους πιστωτές της, στους οποίους πλέον θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα.
Δημοσιονομική αρχή
Όπως προβλέπεται με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών:
1) Πρώτη αρχή που θα διέπει τους δημοσιονομικούς κανόνες βάσει των οποίων γίνεται η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών θα είναι «η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, προκειμένου να διατηρείται και να ενισχύεται η δημοσιονομική σταθερότητα».
2) Όσον αφορά στον ειδικό λογαριασμό, με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο, Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους» που τηρείται στην ΤτΕ ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ:
Χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε σκοπό.
Από το λογαριασμό αυτό «πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και άλλες παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Εσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και τα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Κάθε αναγκαίο θέμα για τη λειτουργία του λογαριασμού και η διαδικασία κίνησης του για την πληρωμή του χρέους καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

Υπουργείο Παιδείας: Ρυθμίσεις για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις


 
 

Έταζαν πλήρες πρωινό και δίνουν τοστ στα σχολεία

Οι υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας για ένα πλήρες πρωινό με γάλα, δημητριακά, μπισκότα, σάντουιτς, φρούτα στα 18 σχολεία της Αττικής για να βοηθηθούν τα παιδιά μετατράπηκαν σε κάτι πιο λάιτ... ένα τοστ.
Εκτός όμως από τις εκπτώσεις στο πρωινό, έγινε έκπτωση και στα σχολεία, καθώς το κολατσιό δεν θα διανέμεται σε 18 δημοτικά και νηπιαγωγεία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, αλλά σε 10, αυτά που δεν είχαν κυλικεία.
Η απόφαση για τη διανομή τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί αποφασίστηκε επειδή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αρκετά από τα σχολεία που είχαν επιλεγεί δεν διέθεταν κυλικεία και ψυγεία.
"Θα υπήρχε ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τρόφιμα όπως φρούτα, γιαούρτι, γάλα που είχε σχεδιαστεί να προσφέρονται στους μαθητές", ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Έτσι, το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει φέτος έως τον Ιούνιο πιλοτικά στα σχολεία ΖΕΠ η διανομή τοστ και από την επόμενη χρονιά να επανεξεταστεί η στήριξη με άλλη μορφή.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τη διανομή μικρογευμάτων στα σχολεία των ΖΕΠ είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στα σχέδια των υπευθύνων ήταν ένα πρωινό γεύμα που θα μοιραζόταν δωρεάν σε όλους ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στιγματισμού.
"Είμαστε έτοιμοι ή σχεδόν έτοιμοι για να δώσουμε το πρωινό σ' αυτά τα παιδιά που θα περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά, μπισκότα, φρούτα και σάντουιτς", είχε αναφέρει η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Με κατασχέσεις μισθού-σύνταξης απειλούν τους οφειλέτες

Με την προθεσμία που είχε δοθεί για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο να εκπνέει αύριο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παράταση λίγων ημερών καθώς δόθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Λογιστές, φοροτεχνικοί, αλλά και φορολογούμενοι κρίνουν αναγκαία την εν λόγω παράταση, τουλάχιστον έως το Πάσχα, αφενός μεν για να αποφευχθεί συμφόρηση στις εφορίες τις δύο τελευταίες ημέρες και νέα ταλαιπωρία των υπόχρεων, αφετέρου για να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε και το Δημόσιο να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο χρέη, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να έχει μπει στα δημόσια ταμεία έως το τέλος Ιουνίου.
Από τη λίστα των οφειλετών - φυσικών προσώπων που έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν τα εξής:
* Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν 260 άτομα, τα οποία χρωστούν συνολικά 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ.
* Από 10 έως 25 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με συνολικό χρέος 2,89 δισεκατομμύρια ευρώ.
* Από 25 έως 50 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν 64 άτομα, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 2,22 δισεκατομμύρια ευρώ.
* Από 50 έως 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν 15 άτομα, με το συνολικό χρέος 916,23 εκατομμύρια ευρώ.
* Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν 15 φορολογούμενοι ο καθένας, ενώ μόνο ένας εκ των οφειλετών χρωστά 952 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά τα 15 άτομα οφείλουν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Οι υπόχρεοι, που θα υπαχθούν, έχουν δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από δύο έως είκοσι τέσσερις και υπό προϋποθέσεις έως εξήντα, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Θα κατάσχουν εισοδήματα και συντάξεις
Η ανάγκη να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" των εσόδων και να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στο να αυξήσει την "πίεση" προς τους φορολογούμενους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει ήδη δοθεί εντολή να κατάσχεται το 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών.
Εάν από την άλλη πλευρά το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.
Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.
Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομείναν ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Αποκάλυψη σοκ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μπορεί η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τους Γερμανούς για τις θηριωδίες που διέπραξαν στην Ελλάδα, την περίοδο της κατοχής να είναι πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού, ωστόσο φαίνεται ότι οι εκπρόσωποί του δεν έχουν τον ίδιο... ζήλο.
Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος  που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, η δε Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ "δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών", όπως είχε πει.
Κανείς δεν ασχολήθηκε...
Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων:
"Το αναζητώ - και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό" ανέφερε ο υπουργός.
Συμμεριζόμενος την ανάγκη επαναθέρμανσης του ζητήματος των ελληνικών αξιώσεων, και με το οικογενειακό του σπίτι στα Καλάβρυτα καμένο, όπως ανέφερε, απ' τα στρατεύματα κατοχής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, συνέστησε προσοχή και νηφαλιότητα, όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως "θα είναι λάθος να συνδεθεί με τη συγκυρία".
Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, "αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών".
"Αυτά όμως είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς η εξωτερική μας πολιτική, βασίζεται πρωτίστως στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο είναι εθιμικό - και ως τέτοιο, δίκαιο των ισχυρών. Όταν λοιπόν διεκδικείς, πρέπει να πηγαίνεις με όλα σου τα επιχειρήματα και πρέπει να ξέρεις και το επόμενο βήμα σου. Το πολιτικό ερώτημα, είναι το πώς θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πότε" πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Οργή βουλευτών για την αδράνεια δεκαετιών
Στις τοποθετήσεις των βουλευτών, κοινή υπήρξε η καταδίκη της αμέλειας που επέδειξε επί δεκαετίες το ελληνικό Δημόσιο.
Ομόφωνη υπήρξε η υιοθέτηση της πρότασης του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για την τεκμηρίωση και προώθηση των ελληνικών αξιώσεων, να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τα επιχειρήματα της χώρας και να υπάρξει ειδική ημερίδα της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών, με θέμα "την κοινή στρατηγική παγκόσμιας προβολής αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος".
Καταγράφεται επίσης και η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), "να επανασυσταθεί το γραφείο Εγκληματιών Πολέμου, που έκλεισε το 1952".
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει να προσέλθουν στη συνεδρίαση τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και ο Πρωθυπουργός.
Δήμας: "Θα διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις"
"Οι σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας πρέπει να διέπονται από αλληλοσεβασμό, φιλία και εμπιστοσύνη. Σε αυτό το πνεύμα μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας" υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Αφού υπενθύμισε ότι κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το δράμα που έζησε η πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε ότι στα χρόνια που πέρασαν από τον πόλεμο, Ελλάδα και Γερμανία έγιναν συνοδοιπόροι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Συνεχίζοντας, έθιξε και ένα άλλο θέμα σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι "ενοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η γερμανική σημαία. Τόσο όσο ενοχλούνται οι Έλληνες όταν βλέπουν να καίγεται η ελληνική".
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ "είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία. Τόσο προσβλητικό όσο οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει το λαϊκισμό και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Αυτές είναι πρακτικές που δεν αρμόζουν στον πολιτισμό μας".
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, στάθηκε σε δύο βασικά σημεία, υπογραμμίζοντας πρώτον ότι η απόφαση επιβεβαίωσε τον εθιμικό χαρακτήρα και την ισχύ του κανόνα της ετεροδικίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεύτερον ότι το Δικαστήριο τόνισε πως το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς ευθύνης του ξένου κράτους σε περίπτωση που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Τέλος, παρατήρησε ότι θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά δικαιώματα, είτε αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είτε αφορούν τις επανορθώσεις, είτε αφορούν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Ίδιος με πέρσι ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
"Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους αριθμούς των εισακτέων στα ΑΕΙ. Ο συνολικός αριθμός θα είναι περίπου όπως ήταν πέρσι".

Τη δήλωση αυτή έκανε στη σημερινή Συνένετυξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης και διευκρίνισε: «Μέσα στην κρίση την οποία περνάμε και αυτή την πίεση που αισθάνεται η ελληνική οικογένεια συμφωνήσαμε εδώ στο Υπουργείο Παιδείας να μείνουμε περίπου στους αριθμούς τους περσινούς με διάφορες εσωτερικές κατανομές, για να μην γεννήσουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή με αυτό το κλίμα και αυτή την κατάσταση στην ελληνική οικογένεια».

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Επανακατατέθηκε η τροπολογία για τις μετεγγραφές πολυτέκνων, Ιδιωτικά Σχολεία και Επάρκεια Διδασκαλίας ξένων γλωσσών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Η τροπολογία για τις μετεγγραφές πολυτέκνων, Ιδιωτικά   Σχολεία και Επάρκεια Διδασκαλίας ξένων γλωσσών, έχει ήδη κατατεθεί σε άλλο , υπό ψήφιση, νομοσχέδιο (σ.σ.του υπ. Μεταφορών), δήλωσε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου στους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης.

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεχτήκατε κάποιες επιθέσεις από την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σε σχέση με την ιδιότητά σας ως Προέδρου του Αρσακείου. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει μια εξέλιξη σε σχέση μ’ αυτό, πώς το χειρίζεστε και τι απάντηση δίνετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την επομένη που ανέλαβα τα καθήκοντα εδώ, την ευθύνη του Υπουργού, έστειλα έγγραφο στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και έκανα το αυτονόητο, δηλαδή έκανα αναστολή των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, το πιο απλό και το πιο αυτονόητο, γιατί αυτό ορίζεται από το νόμο.
        Επ’ αυτού δεν έχω τίποτε άλλο, όσοι εκ του πονηρού σχολιάζουν ή συνδέουν αυτή την ιδιότητα θα έλεγα ότι είναι εκ του πονηρού, εγώ ενήργησα όπως έπρεπε να ενεργήσω από την επομένη της αναλήψεως των καθηκόντων μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δεύτερη μου ερώτηση είναι τι θα γίνει με την τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Αγροτικής Ανάπτυξης και απεσύρθη; Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των τριτέκνων και πολυτέκνων θα επανέλθουν σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο;
        Και επίσης είπατε σε μια δήλωσή σας για το θέμα της ΟΙΕΛΕ, της τροπολογίας δηλαδή περί απελευθέρωσης των απολύσεων όπως παρουσιάζεται από την Ομοσπονδία, ότι αυτή η ρύθμιση είχε εξεταστεί  και υπήρχε στα συρτάρια τα υπουργικά από προηγούμενους.
        Ήθελα το εξής να ρωτήσω, από ποιον ήταν; Ήταν δηλαδή στα συρτάρια της κας Διαμαντοπούλου, στα συρτάρια του κ. Σπηλιωτόπουλου και γιατί δεν προκρίθηκε από τον κ. Σπηλιωτόπουλο ή την κα Διαμαντοπούλου και αποφασίσατε εσείς μέσα σε ένα μήνα μέχρι που να τελειώσει αυτή η θητεία της Κυβέρνησης να φέρετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να κατηγορηθείτε αδίκως ή δικαίως, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, θα το κρίνει ο κόσμος, ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Σχολαρχών, ευλόγως κατά την άποψή μου, διότι η γυναίκα του Καίσαρα ξέρετε, εσείς είστε φιλόλογος, καλύτερα από μένα τα ξέρετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η τροπολογία μου κάνει εντύπωση, ότι κάπου συνδέθηκε ότι αποσύρθηκε η τροπολογία. Αντί να πουν ότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο, το οποίο δεν ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αποσύρθηκε η τροπολογία. Επειδή ξέρω τους συντάκτες των Εκπαιδευτικών και ακριβώς επειδή ασχολούνται με την εκπαίδευση, είναι όλοι οι άνθρωποι σκεπτόμενοι και δεν επιτρέπεται πιστεύω να γίνει ένας τέτοιος, έξω από το μυαλό σας θα είναι προφανώς, να γίνει μία σύνδεση ότι επειδή ήταν η τροπολογία μέσα, απεσύρθη το νομοσχέδιο του Σκανδαλίδη. Προφανώς υπήρχαν μεγάλα πολιτικά θέματα που δεν επέτρεψαν στο νομοσχέδιο αυτό να προχωρήσει και το απέσυρε ο κ. Σκανδαλίδης. Προφανώς η τροπολογία που το ακολουθούσε θα πάει σε άλλο νομοσχέδιο και έχει ήδη πάει.
Ως προς την ΟΙΕΛΕ: Αυτά που λέει η ΟΙΕΛΕ, ότι υπήρχε στα συρτάρια κτλ., ποια συρτάρια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου, αν θυμάμαι καλά τη δήλωσή σας..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εγώ δεν αναφέρθηκα σε συρτάρια.. Γιατί τα συρτάρια έχουν άλλες νοηματικές προεκτάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο, αλλά λέγατε ότι είχε εξετασθεί από προηγουμένους και δεν το φέρνατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Aυτό υπήρχε. Μου το έφερε η κα Χριστοφιλοπούλου και εγγράφως μάλιστα και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Αρβανιτόπουλου που μίλησαν και οι δυο προηγουμένως και μου ζήτησαν να προωθηθεί συντεταγμένο, έτοιμο. Δεν έβαλα ούτε μία γραμμή, ούτε έναν τόνο, ούτε ένα κόμμα. Συντεταγμένο, έτοιμο.
        Εγγράφως μου ζητήθηκε να προωθηθεί αυτό εφ' όσον συμφωνώ, για ν’ αντιμετωπισθούν θέματα, πρώτον των πολυτέκνων γιατί αυτό ήταν το μείζον θέμα, δεύτερον των ιδιωτικών ως προς τους διδάσκοντες γιατί αυτό ήταν το μείζον θέμα και τρίτο θέμα είναι αυτό της ρυθμίσεως ως προς την εφαρμογή. Επομένως μου ζητήθηκε, το υιοθέτησα, συμφώνησα και το προώθησα. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει, αλλά δε θα κάνω χαρακτηρισμούς, αυτή ή αλήθεια να στρεβλώνεται και να γίνονται παρασυνδέσεις. Αυτά τα κόλπα είναι και παλιά και ξεπερασμένα. Και με δασκάλους σαν κι εμένα θα έπρεπε να αποφεύγονται.

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: «Εγώ δεν έχω συμβούλους»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Εγώ δεν έχω κανέναν Σύμβουλο και όσοι έχουν έρθει μαζί μου είναι χωρίς μισθό» δήλωσε σήμερα στους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης , και ανέφερε χαρακτηριστικά τον
κ. Γκλαβά, πρώην πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάτι που έχει  να κάνει με τα οικονομικά του Υπουργείου: Τους προηγούμενους μήνες ακούγαμε διάφορα για συμβούλους, εκατοντάδες συμβούλους που υπήρχαν εδώ μέσα, Υπουργοί, Υφυπουργοί, δεν ξέρω ποιος, κυκλοφορούσαν διάφορα, ότι υπήρχαν 40, 50 σύμβουλοι.. Ήθελα να σας ρωτήσω τι κάνετε εσείς μ’ αυτό. Εσείς έχετε συμβούλους κατ' αρχήν; Πόσους θα έχετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με φέρνετε λίγο σε δύσκολη θέση. Είναι στη «Διαύγεια», δε θέλω ν’ απαντήσω γι’ αυτό, μπορώ ν’ απαντήσω για τον εαυτό μου. Εγώ δεν έχω συμβούλους. Και είναι φυσικό τώρα, ένας άνθρωπος που έρχεται για έναν περιορισμένο χρόνο, είναι δάσκαλος.. Δεν έχω συμβούλους. Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν έναν αριθμό συμβούλων κοντά τους γιατί χειρίζονται διάφορα θέματα και τα έχουν νομίμως.
        Λοιπόν, εγώ μεν εγγενώς δεν έχω συμβούλους πολιτικούς κτλ., αποσπασμένους έχω για να βοηθήσουν τη δουλειά μας εδώ και έχω παρακαλέσει, ο οποίος επίσης αμισθί όπως και εγώ αμισθί προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, τον κ. Γκλαβά, τον πρώην Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και παλιά εδώ στο Υπουργείο που ξέρει τα θέματα να με βοηθήσει. Έτσι έχουν  τα θέματα. Δηλαδή  το θέμα των συμβούλων ας το αφήσουμε εκεί. Εγώ δηλώνω για τον εαυτό  μου ότι δεν έχω γιατί δε μου πάει και να έχω.

Γ.ΜΠΑΜΙΝΙΩΤΗΣ: Σε καλό δρόμο η παραγωγή των σχολικών βιβλίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Οι διαβεβαιώσεις που έχω από τον ΔΙΟΦΑΝΤΟ, είναι ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου θα είναι τα βιβλία της δευτεροβάθμιας (λύκειο – γυμνάσιο) στα σχολεία και μέχρι την 20η Αυγούστου τα βιβλία της πρωτοβάθμιας, επανέλαβε στη σημερινή Συνένευξη Τύπου προς τους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης.

Πιστεύω,είπε , ότι λύνουμε αυτό το θέμα που είναι σημαντικό για την όλη λειτουργία των σχολείων.

Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία έως 23 βαθμούς

Δεκάδες δισεκατομμύρια οι πλανήτες με κατάλληλη θερμοκρασία για την υποστήριξη ζωής

Oι αστρονόμοι που αναζητούν βραχώδεις πλανήτες με την κατάλληλη θερμοκρασία για την υποστήριξη ζωής εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια από αυτούς μόνο στον γαλαξία μας.

Μια ευρωπαϊκή ομάδα ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου το 40% των ερυθρών νάνων (άστρα) - ο πιο κοινός τύπος στο Γαλαξία μας - έχουν έναν πλανήτη, επονομαζόμενο "υπέρ-Γη", σε τροχιά σε μια κατοικήσιμη ζώνη που θα επιτρέπει στο νερό να ρέει στην επιφάνεια.

Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 160 δισεκατομμύρια ερυθρών νάνων στον Γαλαξία, ο αριθμός των κόσμων που δυνητικά είναι αρκετά θερμοί και υγροί για να υποστηρίξουν τη ζωή είναι τεράστιος.

Ο επικεφαλής της ομάδας Ξαβιέ Μπονφίς, από το Ινστιτούτο Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Γκρενόμπλ, δήλωσε ότι το ποσοστό του 40% είναι ανώτερο του αναμενόμενου και τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επικράτηση των μικρών βραχωδών πλανητών.

Η ομάδα του είναι η πρώτη που υπολογίζει τον αριθμό των υπέρ-Γαιών - πλανήτες με μάζα από μία έως 10 φορές εκείνης της Γης - σε τέτοιες κατοικήσιμες ζώνες, αν και οι προηγούμενες έρευνες βρήκαν τον Γαλαξία μας να είναι γεμάτος με πλανήτες.

Οι ερυθροί νάνοι, οι οποίοι είναι εξασθενημένοι και «δροσεροί» σε σχέση με τον Ηλιο, αντιπροσωπεύουν το περίπου 80% των άστρων στο Γαλαξία.

Μετά τη μελέτη 102 από τα αστέρια αυτά στο νότιο ουρανό με ένα τηλεσκόπιο του ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, ο δρ Μπονφίς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι βραχώδεις πλανήτες είναι πολύ πιο κοινοί από τους αέριους γίγαντες όπως ο Δίας και ο Κρόνος στο ηλιακό μας σύστημα.

Ωστόσο, οι βραχώδεις κόσμοι που περιστρέφονται γύρω από τους ερυθρούς νάνους δεν είναι απαραιτήτως φιλόξενοι χώροι για εξωγήινες μορφές ζωής.

Επειδή οι ερυθροί νάνοι είναι πολύ πιο ψυχροί από τον ήλιο, οι πλανήτες με νερό σε υγρή μορφή θα πρέπει να περιστρέφονται πολύ πιο κοντά από το αστέρι αυτό απ’ ό,τι η Γη από τον Ηλιο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να «λούζονται» από καταστροφική ακτινοβολία Χ και υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς από τους πλανήτες που μοιάζουν στη Γη, καθώς «περνούν μπροστά» από κοντινούς ερυθρούς νάνους, κάτι το οποίο θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις
ατμόσφαιρές τους και να βοηθήσει στην αναζήτηση για πιθανά ίχνη ζωής.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε έγγραφο που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics».
 
tanea.gr, 29/3/2012

Τα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

tanea.gr, 29/3/2012
 
Ρέππας: Το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει καμία σχέση με απολύσεις
Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση σύστημα αξιολόγησης, που θα έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στο δημόσιο, την ιεραρχία και τη μισθολογική τους προαγωγή.

Το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε από την Τετάρτη και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, και κατόπιν θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Ο υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα μπορεί να αρχίσει εντός του 2013. «Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή, που γίνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναμόρφωσή του», είπε ο κ. Ρέππας.
 Το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει και μία σειρά από καινοτομίες, όπως:

•- Το «συμβόλαιο απόδοσης» που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενό του. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι δείκτες μέτρησης, βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

•- Τριμηνιαίο έλεγχο σε υπηρεσίες και άτομα για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Κάθε στόχος θα έχει συγκεκριμένο δείκτη απόδοσης. Τον κάθε υπάλληλο δεν θα τον αξιολογεί ο άμεσος προϊστάμενός του, αλλά ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος υπάλληλος. Ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα ένστασης στην τελική αξιολόγηση, ενώ τη διαδικασία θα την εποπτεύει το νεοσυσταθέν επταμελές Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης.

- Χορήγηση επιδομάτων που συνδέονται με τη διαδικασία αξιολόγησης. Αυτά είναι το επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και το επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων (τις υπηρεσιακές μονάδες που θα το λαμβάνουν θα τις καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών).

Βασικοί στόχοι

* Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη. •
•* Η παροχή κινήτρων σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.

•* Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

•* Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου.

Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί μεν σε ισχύ από το 2013, αλλά οι πρώτες κρίσεις αναμένεται να γίνουν το 2014. Αυτό υποδηλώνει ότι μέχρι τότε δεν θα δοθούν προαγωγές και πριμ παραγωγικότητας, όπως προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο.

Κριτήρια αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων διευθύνσεων, τμημάτων κλπ, λαμβάνονται υπόψη - ανάλογα με τη θέση ευθύνης την οποία κατέχουν και τα καθήκοντα που ασκούν - τα ακόλουθα στοιχεία:

• * Ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού

•* Ηγετική ικανότητα

•* Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

•* Ικανότητα εκπροσώπησης της υπηρεσίας

•* Γνώση Αντικειμένου

•* Πρωτοβουλία

•* Ικανότητα λήψης αποφάσεων

•* Διαχείριση Προβλημάτων

•* Επικοινωνία

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, λαμβάνονται υπόψη η γνώση του αντικειμένου, η διάθεση για ανάπτυξη - επιμόρφωση, η ικανότητα προσαρμογής, η οργανωτικότητα, η πρωτοβουλία, η αντιμετώπιση προβλημάτων και η επικοινωνία.

Για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των υπαλλήλων στην υπηρεσία λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία: Η ικανότητα συνεργασίας με τους συναδέλφους τους, η ευπρεπής συμπεριφορά προς τους πολίτες και η έγκαιρη και με πληρότητα εξυπηρέτηση αυτών κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία:

•* Ο βαθμός επίτευξης των στόχων

•* Ο χρόνος εκτέλεσης

•* Η κανονικότητα του ρυθμού εκτέλεσης των καθηκόντων

•* Η ορθολογική διαχείριση των παρεχόμενων από την υπηρεσία πόρων

•* Οι ειδικοί δείκτες μέτρησης του παραγόμενου έργου.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι για να λάβει κάποιος το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να επιτύχει τους στόχους των υπηρεσιακών μονάδων. Δηλαδή, αν μία υπηρεσιακή μονάδα πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί, τότε οι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του αν έχουν πετύχει τους ατομικούς στόχους.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η τελική βαθμολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Αν ένας υπάλληλος πετύχει το 90% των στόχων του και η υπηρεσιακή μονάδα πετύχει το 70%, τότε ο υπάλληλος αυτός σημαίνει ότι εργάστηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι ιδανικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να διορθώσει τη βαθμολογία του προς τα πάνω.

Πανέμορφα ζώα, ξεχωριστά και μοναδικά - Δείτε τις φωτογραφίες

Δύο μικρά προβατάκια, ένα άσπρο και ένα μαύρο, Ντίσελντορφ, Γερμανία, 27 Μαρτίου
 
 
Τρία ελάφια τρέχουν σε μία χιονισμένη πλαγιά κοντά στο Μινσκ, Λευκορωσία, 27 Μαρτίου
 
 
Χρόνια πολλά λιονταράκια, μόλις γίνατε ενός έτους, Ανόβερο, Γερμανία
 
 
Να και ένας αρσενικός άγριος βάτραχος κάπου στη Βόρεια Αμερική, 25 Μαρτίου
 
 
Τρία πανέμορφα κουταβάκια, τα κρατάει η ...μαμά τους που τα πήγε στον Αγιο Λάζαρο, προστάτη των ζώων, κοντά στη Μανάγκουα, Νικαράγουα, 25 Μαρτίου
 
 
Ωρα για το δεκατιανό σκέφτηκε η γιγαντιαά ενιδρύδα στο ζωολογικό κήπο του Λάιπνιτζ στην κεντρική Γερμανία, 25 Μαρτίου
 
 
 
Ενας μικρός μαύρος ρινόκερος χαλαρώνει στην άμμο στο ζωολογικό κήπο του Λάιπνιτζ στην κεντρική Γερμανία, 25 Μαρτίου
 
 
Μικρές μικρές χελωνίτσες
 
 
Ενα όμορφο, ασορτί με το λουλούδι σκαθάρι, 24 Μαρτίου
 
 
Πω πω στόμα αυτός ο ιπποπόταμος, πεινάει και περιμένοι από τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου στην Μπούρμα να τον ταϊσουν, 24 Μαρτίου
 
 
Αυτός είναι σκύλος, το θιβετιανό μαντρόσκυλο σε διαγωνισμό σκύλων στην Κίνα, 23 Μαρτίου
 
 
Το τσίμπησε το σκουλίκι
 
 
Η μαμά λευκή αρκούδα παίζει με τα μωρά της, Μόσχα 22 Μαρτίου
 
 
Πελαργοί στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, 22 Μαρτίου
 
 
Ομορφο στολισμένο άλογο σε γιορτή στο Κατμαντού, Νεπάλ, 22 Μαρτίου
 
 
Μια πολυάσχολη μέλισσα, Λος Αντζελες, 21 Μαρτίου
 
 
Πανέμορφα λαγουδάκια, Βουκουρέστι, Ρουμανία, 21 Μαρτίου
 
 
Ενας επισκέπτης ταϊζει έναν ελέφαντα ένα φρέσκο καρότο στη Φρανκφούρτη, Γερμανία, 21 Μαρτίου

 
 
 
Μια μικρή τίγρη Βεγκάλης, 21 Μαρτίου
 
 
msnbc.msn.com
επιμέλεια: alfavita.gr