Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Στην Κύπρο, χιλιάδες Ελληνες εκπαιδευτικοί

Της Λινας Γιανναρου
«Σαν πολλοί καλαμαράδες δεν σου φαίνεται ότι παίρνουν τον λόγο;» ρώτησε ο κ. Κυριάκος Ερωτοκρίτου αστειευόμενος τον διπλανό του, συνάδελφο εκπαιδευτικό, με τον οποίο είχαν πιάσει τη γαλαρία του αμφιθεάτρου στη Λάρνακα. Στην καριέρα του -πλησιάζει πια στη σύνταξη- έχει παρακολουθήσει αναρίθμητα τέτοια εκπαιδευτικά σεμινάρια, μα πρώτη φορά το ποσοστό των Ελλαδιτών «κοντράριζε» στα ίσια των Κυπραίων. «Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα».
Πράγματι, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η καταβαράθρωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ο βραχνάς του ΑΣΕΠ, έχει «προκαλέσει» χιλιάδες εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο νησί της Αφροδίτης. Στους καταλόγους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 9.000 δάσκαλοι και καθηγητές από την Ελλάδα, αναμένοντας τον διορισμό τους. Μόνο το 2011 υπέβαλαν σχετική αίτηση 1.670 Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 24% των υποψηφίων στους πίνακες της Μέσης και το 11% στους πίνακες της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Περισσότερο δημοφιλείς, οι κλάδοι των Ιταλικών, των Θρησκευτικών, της Φυσικής και των Φιλολογικών.
Το σύστημα διορισμών της Κύπρου δεν απαιτεί εξετάσεις, παρά κατάθεση του πτυχίου και... υπομονή ώσπου να έρθει η σειρά προτεραιότητας. Οσοι εκπαιδευτικοί προνόησαν καταθέτοντας τα χαρτιά τους στην έναρξη της ελληνικής περιπέτειας έχουν ήδη διοριστεί. Για τους υπόλοιπους, ο χρόνος αναμονής ποικίλλει, ανάλογα με την ειδικότητα - κατά μέσο όρο, πάντως, κυμαίνεται γύρω στα δύο χρόνια.
Οι απολαβές των εκπαιδευτικών στην Κύπρο, δε, δεν έχουν καμία σχέση με των συναδέλφων τους εδώ. Το ετήσιο εισόδημα ενός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού φτάνει τις 17.000 ευρώ, ενώ η ανέλιξη είναι ταχεία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας καθηγητής μπορεί να λαμβάνει περί τις 36.000 ευρώ ετησίως.
«Ευκαιρία»
Ετσι τα σκέφτηκε και η Βίκυ από το Ναύπλιο, που στα 23 της και με πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού στο χέρι, βρέθηκε να περιφέρεται στο άνυδρο τοπίο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. «Στον κλάδο μου δεν κινείται τίποτα, ως γνωστόν. Χτυπάω πόρτες γραφείων μηχανικών ή αρχιτεκτόνων για απασχόληση χωρίς μισθό -τουλάχιστον να εκπαιδευτώ-, αλλά ούτε κι έτσι δεν ανοίγουν. "Δεν θα μάθεις τίποτα εδώ. Ούτε ένα έργο δεν έχουμε” λένε. Εμαθα για την ευκαιρία της Κύπρου από φίλους μου και σκέφτηκα να το δοκιμάσω» λέει στην «Κ». Ηδη κάνει τα χαρτιά της προκειμένου να ενταχθεί στους καταλόγους διοριστέων με στόχο τον διορισμό της στην Τεχνική Εκπαίδευση. «Είναι η μόνη λύση που φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. Δεν με πειράζει να φύγω από την Ελλάδα, έχω μάθει να επιβιώνω μόνη, όπως εξάλλου έκανα τόσα χρόνια σπουδάζοντας στην Αθήνα».
Η τάση είναι ήδη εμφανής στα σχολεία της Κύπρου. «Στην ειδικότητά μου, της Φυσικής, το 30% των δασκάλων είναι εξ Ελλάδος» λέει στην «Κ» ο κ. Ερωτοκρίτου, βοηθός διευθυντή στο Λύκειο Βεργίνας της Λάρνακας. «Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερα νέα παιδιά από την Ελλάδα στα σχολεία. Πάρα πολλοί είναι οι Ελλαδίτες που έχουν καλύψει θέσεις δασκάλων ξένων γλωσσών, όπως Ισπανικά και Ιταλικά, που άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλείς εδώ λόγω... σαπουνόπερας. Στην Κύπρο κανείς δεν είχε σπουδάσει αυτές τις γλώσσες, οπότε το κενό καλύφθηκε από καλαμαράδες. Αντίστοιχα και σε άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Φυσικών είναι... Κρητικός!».

Προς ψαλίδισμα και του επιδόματος ανεργίας

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αποσυνδέονται από τον κατώτατο μισθό, άρα και τη μείωσή του, 60.000 αναπηρικά επιδόματα. Όμως δεν αποσυνδέθηκε και το επίδομα ανεργίας...
Χωρίς μειώσεις τα επιδόματα αναπήρων, σφίγγει ο κλοιός για το επίδομα ανεργίας
 
 Χωρίς αναφορά στο επίδομα ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τις κατώτατες αποδοχές, αλλά και με αποσύνδεση των 60.000 αναπηρικών επιδομάτων από τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, είναι οι τελικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκαν με τροπολογία χθες στη Βουλή και περιλαμβάνουν επίσης προβλέψεις για ανασφάλιστους και ηλικιωμένους.
Προωθούνται τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Και ιδιώτες στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"
Με εμφανή την προσπάθεια να "χρυσώσουν το χάπι" των βάρβαρων μέτρων μείωσης μισθών και συντάξεων για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, οι σημαντικότερες ρυθμίσεις προβλέπουν:
*Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου δεν θα αφορά τα επιδόματα των περίπου 60.000 αναπήρων που είναι συνδεδεμένα με τις κατώτατες αποδοχές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Πάντως από τη συγκεκριμένη τροπολογία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για το επίδομα ανεργίας, το οποίο επίσης είναι συνδεδεμένο με τις κατώτατες αποδοχές και σύμφωνα με πληροφορίες θα ρυθμιστεί το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας τη μείωση του κατώτατου μισθού, δηλαδή πιθανά θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ τον μήνα. Επίσης με βάση τα ισχύοντα κατώτατα ημερομίσθια θα υπολογίζεται και η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.
*Προώθηση σε Τοπικό Επίπεδο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση της ανεργίας. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας συγκροτείται Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
*Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 350.000 ανέργους ή άεργους. Όπως αναφέρεται "οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους από την 1η Μαρτίου της φετινής χρονιάς έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε το τελευταίο 15μηνο χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μηνου.
*Κάλυψη περίπου 40.000 ατόμων από το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, που θα αφορά ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ωστόσο η υπηρεσία αυτή "κοινωνικής φροντίδας προβλέπεται να παρέχεται και από εταιρείες κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές που θα λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ.
Η ΑΥΓΗ, 25/2/2012

Μειώσεις από 5% έως και 20% στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων

Τον τιμολογιακό πόλεμο πυροδοτούν ο ανταγωνισμός και η οικονομική κρίση
Της Ευγενιας Τζωρτζη - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/2/2012
Με μειώσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων απαντούν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στην οικονομική κρίση, αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στον κλάδο μετά την υποχώρηση των εργασιών και την αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων. Οι μειώσεις που ξεκινούν από 5%, γίνονται είτε απευθείας στα υφιστάμενα πακέτα, είτε μέσω της προώθησης νέων ασφαλιστικών πακέτων που ενσωματώνουν εκπτώσεις που φθάνουν έως και το 20%.
Τον τιμολογιακό πόλεμο πυροδοτεί ο έντονος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται στον κλάδο με την πώληση προγραμμάτων μέσω Διαδικτύου που εγκαινίασε η Interamerican, λανσάροντας το «Anytime on line». Το πρόγραμμα εξασφαλίζει εκπτώσεις από 10% έως 20%, λόγω του χαμηλότερου κόστους πρόσκτησης εργασιών και έχει οδηγήσει σε αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων της εταιρείας από τα 371.000 αυτοκίνητα στα 483.000 μέσα σε ένα χρόνο.
Η ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των εταιρειών με χαμηλά ασφάλιστρα, ανέδειξε ως χαμένους του παιχνιδιού τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία την ίδια περίοδο έχασε πάνω από 250.000 αυτοκίνητα. Η διοίκηση της εταιρείας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αιμορραγία του στόλου, προώθησε στην αγορά τέσσερα νέα πακέτα, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και το 11%, ενώ παράλληλα προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό των τιμολογιακών ζωνών, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις ασφαλίστρων.
Με μεσοσταθμικές εκπτώσεις 5%, ανάλογα με τους δείκτες ζημιές σε κάθε νομό, απαντά και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο αυτοκινήτου, η Ιντερσαλόνικα, συνεκτιμώντας όπως σημειώνει στη σχετική εγκύκλιο προς το δίκτυο, τη βελτίωση του δείκτη ζημιών και τη μείωση των αποζημιώσεων που κατέγραψε η εταιρεία εντός του 2011.
Στο 15% φθάνουν οι μειώσεις στις οποίες προχώρησε η Αγροτική Ασφαλιστική σε συγκεκριμένες καλύψεις των προγραμμάτων της, όπως η νομική προστασία και η προστασία πυρός, ενώ από 5% έως 10%, διαμορφώνεται η έκπτωση για τον οδηγό που δεν προκάλεσε ζημιά για δύο ή τέσσερα χρόνια αντίστοιχα. Τον χορό των μειώσεων θα σύρουν σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες εταιρείες τις προσεχείς ημέρες όπως η Axa Ασφαλιστική, αλλά και η Υδρόγειος, ενώ ανταγωνιστικά τιμολόγια μέσω της παραμετρικής τιμολόγησης εφαρμόζουν ήδη η Allianz, η Ergo, η Generali, η Groupama και η Eurolife.
Την επιθετική τιμολογιακή πολιτική ευνοεί και η τρέχουσα συγκυρία, που έχει οδηγήσει σε σταθεροποίηση των ζημιών που καταγράφονται στον κλάδο και ως εκ τούτου και των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι εταιρείες. Η συγκράτηση των ζημιών παρατηρείται παρά την αύξηση των ορίων στις αποζημιώσεις που εφαρμόζεται σταδιακά από την 1η Ιουνίου 2009 και είναι αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου, που προκαλεί η οικονομική ύφεση. Τον Ιούνιο του 2012 επίκειται η τελευταία αναπροσαρμογή των ορίων, που θα οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό των κατώτατων ορίων για την ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, διαμορφώνοντας το όριο της αποζημίωσης για σωματικές βλάβες στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα και στο 1 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα για υλικές ζημίες. Η εξέλιξη αυτή καθιστά εύθραυστη την ισορροπία στον κλάδο αυτοκινήτου, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτίναξη των αποζημιώσεων τα προσεχή χρόνια.

Έρχεται νέο χαράτσι στα ενοίκια

Διαβάστε τι προτείνει η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, για τον φόρο στα ενοίκια. Παραδείγματα για το πώς επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες
Οι περιπέτειες των ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών και το χαράτσι, έρχεται η... αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων.
Το μέτρο περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών (ενοποίηση φόρων στα ακίνητα, φορολογία επιχειρήσεων, αναπροσαρμογή κόστους εκκίνησης κ.α.) που προωθεί η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", υπάρχει σχέδιο για φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Σήμερα με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το ποσό, δεν πληρώνουν φόρο.
Αν η νέα κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20%, αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης με εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές θα πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ.
Φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 ευρώ εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ από ενοίκια, πληρώνει σήμερα φόρο 1.420 ευρώ.
Αν ισχύσει όμως η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων θα πληρώνει 1.500 ευρώ. Από αυτά τα 700 ευρώ θα προέρχονται για το εισόδημα των 12.000 ευρώ και τα 800 ευρώ από τον αυτοτελή φόρο για τα ενοίκια που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Πηγή: news247.gr

Φτωχότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι - Δείτε τις τιμές

Παρά την προσπάθεια των εμπόρων να κρατήσουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα οι καταναλωτές αγοράζουν με το σταγονόμετρο.

Φτωχότερο από πέρυσι θα είναι το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν έμποροι να κρατήσουν τις τιμές στα περυσινά επίπεδα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, η δραματική μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές, που θέλουν να τηρήσουν το έθιμο , να προμηθεύονται φέτος τα σαρακοστιανά με το σταγονόμετρο.

Την ίδια ώρα οι καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν συνεχείς και εντατικούς ελέγχους σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ( Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) ενημερώνει τους καταναλωτές, για τη σημαντική διακύμανση των τιμών των τροφίμων, που κοσμούν το σαρακοστιανό τραπέζι. Φυσικά, είναι γνωστό ότι η υψηλότερη τιμή δε σημαίνει, απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα.




Οι καταναλωτές πρέπει:
1. Να ερευνούμε, πριν αγοράσουμε.
2. Να αποφεύγουμε τους πλανόδιους πωλητές, για αγορές προϊόντων.
3. Να αποφεύγουμε τις υπερβολές στις ποσότητες, που αγοράζουμε.
4. Να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις, τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά μας και να επιλέγουμε κατάστημα της εμπιστοσύνης μας, για να πετύχουμε την «ελάχιστη» προστασία της υγείας μας και της τσέπης μας.
5. Να καταγγέλλουμε, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., όποιο πρόβλημα διαπιστώνουμε, για να μην το ξαναβρούμε μπροστά μας.


Μεγάλο το εύρος των τιμών
"Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι και φέτος οι καταναλωτές στις σαρακοστιανές αγορές τους. Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να έχει υπόψη του ότι, ανάλογα με το σημείο πώλησης, το ίδιο είδος μπορεί να πωλείται πολύ ακριβότερα ή φθηνότερα, οπότε είναι καλό να πραγματοποιεί προσεκτική έρευνα αγοράς" δηλώνει στο newsit ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Μιχάλης Τσιφάκης.

Εντατικοί έλεγχοιΤην εφαρμογή των κανονισμών της υγιεινής, που καθορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς και την αυστηρή εποπτεία της αγοράς, εν όψει της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης των αγορανομικών διατάξεων και παραπλάνησης των καταναλωτών, ζητούν επιτακτικά εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διανέμουν στους καταναλωτές ενημερωτικό υλικό για την επιλογή των τροφίμων της Σαρακοστής στη Βαρβάκειο και στην αγορά του Πειραιά.

Φοροαπαλλαγές τέλος - Καταργούνται οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος

- Παρελθόν θα αποτελέσουν σειρά φορολογικών απαλλαγών και “προνομιακών” φορολογικών καθεστώτων
- Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου
- Ενοποιούνται οι φόροι κατοχής στα ακίνητα 
- «Επιτηδευματίες» οι 100.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
- Το σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης

Παρελθόν θα αποτελέσουν σειρά φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων. Οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε νέες σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το "Έθνος", η προεργασία έχει γίνει σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών:

- Θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.

- Θα περικοπούν οι φορολογικές απαλλαγές που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους. Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που θα μπουν στο στόχαστρο περιλαμβάνονται τα βασικά αφορολόγητα όρια των 200.000 - 250.000 ευρώ που ισχύουν στις περιπτώσεις αγοράς, κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής πρώτης κατοικίας, το βασικό αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ που ισχύει στη φορολογία γονικών παροχών και κληρονομιών προς συγγενείς πρώτου βαθμού.

- Θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων που ισχύουν για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

- Θα καταργηθεί το αυξημένο κατά 50% αφορολόγητο όριο εισοδήματος που ισχύει για όσα φυσικά πρόσωπα διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

- Θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

- Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, με ετήσια παραγωγή πάνω από ένα όριο θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα θεωρούνται «επιτηδευματίες». Περίπου 100.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ.

Εξάλλου, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί η ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα. Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, και του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Από την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα θα εξαιρεθούν οι φόροι που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι αλλαγές που τελικά θα αποφασιστούν θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.
Τα έσοδα του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 1,7 δισ. ευρώ.

Εξι νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές
Ερχεται θερινή... καταιγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων σύμφωνα με την «πρόγνωση» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το οικονομικό επιτελείο, υιοθετώντας τη φορολογική συνταγή του ΔΝΤ, θα εντάξει στο σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης -που πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο- αυξήσεις φόρων και περικοπές φοροαπαλλαγών.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που εκπορεύονται από το νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του υφιστάμενου συστήματος, οι οποίες εστιάζονται στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών, στην επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, στην ενοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα αλλά και στα έσοδα από κινητές αξίες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον διάλογο για το νέο φορολογικό, προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις:

Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προτείνουν:
- Να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, οι οποίοι επιβάλλονται σήμερα - στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης.
 Να επιβληθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων, που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

- Το σχέδιο που συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών αφορά την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Αποτέλεσμα θα είναι όλα αυτά τα προϊόντα και όλες αυτές οι υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7,1%.

- Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε ο ΦΠΑ για όλα τα λοιπά αγαθά (καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.) και υπηρεσίες (εστίαση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία) θα μειωθεί από το 23% στο 18%.

Για να μην υπάρξουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, εναλλακτικά εξετάζεται η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 8% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τον κλάδο του τουρισμού.

Πίσω από τη δέσμευση για την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος κρύβεται η πρόθεση να επιβληθούν οι εισηγήσεις του ΔΝΤ για:
Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με μείωση φόρου, που όμως δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου.
Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα. Αυτό θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ειδικότερα, με την καθιέρωση πολύ λιγότερων φορολογικών κλιμακίων θα καταργηθεί η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την υπαγωγή των εισοδημάτων στα νέα λιγότερα κλιμάκια θα είναι πολύ υψηλότερη.

Αλλάζουν οι φόροι στις επιχειρήσεις και στα ενοίκια
Το «ΟΚ» της τρόικας περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων.
Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται η πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15% και της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από 25% στο 20% ή το 15%. Ομως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα, η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επίσης, προωθείται ο περιορισμός στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.
Εξάλλου, τα κόμματα που μετέχουν στον διάλογο για το φορολογικό συμφωνούν στην αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που έχει προτείνει το ΔΝΤ.

Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής, που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%), ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%).

Τέλος, έχει προαναγγελθεί η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (26-02-2012) ΜΕ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012-13



Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα, όμως Αποκριά ονομάζεται ιδιαίτερα η Κυριακή της πρώτης (μικρές απόκριες, της Τυροφάγου) και η Κυριακή της δεύτερης και τρίτης βδομάδας.

Ονομασία [Επεξεργασία]

Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει).
'/ === Σις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Σατούρνους από τον Ήλιο Δία: τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.
Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα. Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν, όπως και σήμερα, η Πάτρα με το περιβόητο Πατρινό Καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Πλάκα των Αθηνών, και η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της. Στη Θήβα γίνεται και σήμερα ο «βλάχικος γάμος» που αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη και αποτελείται από το προξενιό, το γάμο δυο νέων και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Στην Πάτρα γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας με διάρκεια δύο μηνών και τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται παρέλαση αρμάτων με επικεφαλής το ομοίωμα του θεού της αποκριάς του «Καρνάβαλου» και ακολουθία διάφορων άλλων έξυπνων μασκαρεμάτων, με τη συμμετοχή 40.000 καρναβαλιστών, και πλήθους επισκεπτών ενώ το κέφι δίνει και παίρνει. Στην Κοζάνη γίνεται το έθιμο του φανού, κατά το οποίο φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά καρναβάλια στον ελλαδικό χώρο είναι και οι "Μπούλες" στη Νάουσα Ημαθίας. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και πιθανότατα έχει σχέση με τελετές φυλετικής μύησης όπως η τελετή ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπανδρους άντρες της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί σε άνδρα. Σήμερα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στη μακραίωνη ιστορία του το έθιμο μεταπλάθει και παράλληλα ενσωματώνει στα επί μέρους στοιχεία του, την τοπική παράδοση, τους μύθους, τους θρύλους, τα τραγούδια και τους ηρωικούς αγώνες της Νάουσας.
Στην Πλάκα, καθώς και σ' όλα γενικά μέρη, γυρνούν στους δρόμους οι άνθρωποι μεταμφιεσμένοι, μικροί και μεγάλοι, μπαίνουν στα κέντρα, πίνουν, χορεύουν, πειράζονται και γλεντούν. Τα τελευταία χρόνια το Καρναβάλι του Μοσχάτου καταλαμβάνει τη πρώτη θέση μεταξύ των δήμων της Αττικής.
Στην Πλάκα, καθώς και σ' όλα γενικά μέρη, γυρνούν στους δρόμους οι άνθρωποι μεταμφιεσμένοι, μικροί και μεγάλοι, μπαίνουν στα κέντρα, πίνουν, χορεύουν, πειράζονται και γλεντούν. Τα τελευταία χρόνια το Καρναβάλι του Μοσχάτου καταλαμβάνει τη πρώτη θέση μεταξύ των δήμων της Αττικής.

Διεθνώς [Επεξεργασία]

Μόνο οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν τις απόκριες, ενώ στην προτεσταντική βόρεια Ευρώπη δεν υπάρχουν. Στην Κολωνία και άλλες πόλεις του Ρήνου και στην Γερμανία, το Καρναβάλι είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της κριτικής εναντίον της πολιτικής. Σύλλογοι και οργανώσεις προετοιμάζονται όλο το χρόνο για αυτές τις ημέρες. Επίσης σημαντικό Καρναβάλι παρουσιάζουν η Βενετία και η Νίκαια στη Γαλλία. To Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου και πολυπληθέστερο σε μια φαντασμαγορική κάθε φορά παρουσίαση όπου συνδυάζεται με παραδοσιακούς ξέφρενους χορούς όπως η Σάμπα.

Τροπολογία της Κυβέρνησης: Στην πρέσα και οι προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα

Με τροπολογία της κυβέρνησης καθορίζεται πως για κάθε δέκα εργαζομένους θα διορίζεται μόλις ένας. Με βάση τα στοιχεία αποχωρήσεων του 2011 θα ανοίξει η πόρτα για μία θέση σε μόλις 350 τυχερούς. Για τον «στενό» δημόσιο τομέα παραμένει ο κανόνας ένας προς πέντε

Ολες οι ΔΕΚΟ και οι εισηγμένες, όπως η ΔΕΗ, θα υπαχθούν στον κανόνα της μίας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις
Ολες οι ΔΕΚΟ και οι εισηγμένες, όπως η ΔΕΗ, θα υπαχθούν στον κανόνα της μίας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις
Μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις θα ισχύει το 2012 για τις ΔΕΚΟ (περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες) και τους δημόσιους οργανισμούς, ενώ παραμένει η αναλογία «1 προς 5» για τον «στενό» δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή, στον εφαρμοστικό νόμο του νέου Μνημονίου (4046). Με την τροπολογία περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, επικεντρώνοντας στον στόχο να αποχωρήσουν 150.000 υπάλληλοι από το 2011 μέχρι και το 2015.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις κάθε έτους καθορίζονται με βάση τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Πέρυσι εκτιμάται ότι αποχώρησαν συνολικά από τον δημόσιο τομέα περίπου 35.000-40.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων περίπου 3.000 από τις ΔΕΚΟ.
Το 2012 θα μπορούν να πραγματοποιηθούν -σύμφωνα με την αναλογία «1 προς 5»- περίπου 7.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, νούμερο που θεωρείται «υψηλό» σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθούν 15.000 υπάλληλοι εντός του έτους.
Αποχωρήσεις
Αντίστοιχα οι αποχωρήσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζονται για το 2011 σε 3.000-3.500 περίπου. Με βάση την αναλογία «1 προς 10», θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόλις 350 προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και στους δημόσιους οργανισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της αναλογίας «προσλήψεων - αποχωρήσεων» ισχύει για το σύνολο του Δημοσίου αλλά και για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, ενώ προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εάν τελικά πραγματοποιηθούν ελάχιστοι διορισμοί.
Στους φορείς του δημόσιου τομέα που θα εφαρμοστεί η αναλογία «ένας προς πέντε» εντάσσονται το σύνολο των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύουν, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες, στις οποίες ο διοικητής επιλέγεται από τη Βουλή, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του κράτους, καθώς και το προσωπικό των Νομικών Προσώπων των εκκλησιών.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ - ΕΘΝΟΣ, 24/2/2012

Τέλος οι μονιμοποιήσεις στο δημόσιο

Προσλήψεις μόνο με σύμβαση ορισμένου χρόνου θα γίνονται στο δημόσιο. Το Ε΄ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου αποφάσισε ότι η μονιμότητα αποτελεί πλέον παρελθόν.

Στο Δημόσιο υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησής τους, έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρέπεμψε για οριστική κρίση το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επεξεργάστηκαν δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία υπηρεσιών ασύλου και το δεύτερο την οργάνωση και τη λειτουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε (γνωμοδοτήσεις 22 και 23/2012) ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μεταξύ του κράτους ή άλλων φορέων δημόσιας εξουσίας αφενός και φυσικών προσώπων αφετέρου.

Ακόμη, οι δικαστές επισημαίνουν ότι ρητά το Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση των προσώπων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη οποιασδήποτε κατηγορίας θέσεων, καθώς και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
real.gr

Φόρος 20% στα ενοίκια των ακινήτων

Αυτοτελής θα είναι η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ και συγκλίνουν όλοι. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση την φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%) ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%).

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.600 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ έχουν προκύψει από μισθωτές υπηρεσίες.
- Ο συνολικός φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των 15.000 ευρώ ανέρχεται σήμερα σε 1.240 ευρώ (700 ευρώ + 540 ευρώ) με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.
Αν αλλάξει το σύστημα και τα μισθώματα των 3.600 ευρώ φορολογηθούν αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά και στο σύνολό τους με 20%, τότε μόνο για τα μισθώματα ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 720 ευρώ (3.600 ευρώ Χ 20% = 720 ευρώ). Τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ του ετησίου εισοδήματός του θα φορολογηθούν, με την κλίμακα με το φόρο να ανέρχεται σε 640 ευρώ.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 24/2/2012

Απίστευτη πανοραμική θέα από τις πυραμίδες στη Γίζα

 

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Στο πλευρό των μαθητών μας

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  
                                 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με ομόφωνη απόφασή της χαιρετίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων ανήμερα του εορτασμού της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
 Οι προσπάθειες –μέρες πριν– τρομοκράτησης λαού και νεολαίας με τις εκατοντάδες ΜΑΤ-ΟΠΚΕ που «κατέλαβαν» την πόλη θυμίζοντας άλλες εποχές, έπεσαν στο κενό. Με το κάλεσμα της ΕΛΜΕ και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων οι εργαζόμενοι έδωσαν το δικό τους «παρών».
 Στην Ακαδημία –αφετηρία της παρέλασης– συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι από τη Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, τον Κτηνοτροφικό Συν/σμό (με σύνθημα «όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ») της ΕΛΜΕ, το Παν/μιο, αυτοαπασχολούμενοι και νεολαίοι με στόχο να διαδηλώσουν ειρηνικά και να τιμήσουν τους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας. Θέλησαν θα δώσουν το πραγματικό νόημα του «σήμερα» ενάντια στους νέους «κατακτητές» Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.. Όμως η στάση της Αστυνομίας ήταν προκλητική και βά-ναυση. Διμοιρίες των ΜΑΤ δημιούργησαν σε κάθε σημείο του χώρου αλυσίδες σπρώχνοντας, κάνοντας χρήση γκλομπς και συλλήψεις μπροστά στα αθώα μάτια εκατοντάδων μαθητών. Η προκλητική στάση των ροπαλοφόρων δημιούργησε μεγάλη ένταση υποθηκεύοντας την εξέ-λιξη της παρέλασης, προβληματίζοντας μαθητές και γονείς. Η ψύχραιμη στάση των παρευρισκομένων αποσόβησε τα χειρότερα.
Στο τέλος της παρέλασης τελικά έγινε η πορεία με συνθήματα καταγγελίας του μαύρου μετώπου που κυβερνά σήμερα τη χώρα. Η πορεία κατέληξε στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.
Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν σιγά-σιγά τους εθιμοτυπικούς καθωσπρεπισμούς, τη μοιρολατρία και το φόβο που σκορπάνε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και δεν τρομοκρατούνται. Δεν απορούν για την ένταση των κατασταλτικών μέτρων και την αστυνομοκρατία, γνωρίζουν ότι η Τρόϊκα και η διορισμένη κυβέρνησή της στερούνται κάθε νομιμότητας και οι βουλευτές μας «ΝΑΙ σε όλα» είναι συνεργοί στις αντιδημοκρατικές εκτροπές των τελευταίων χρόνων. Που είναι η δημοκρατική ευαισθησία των ηγητόρων της πόλης και των «νοικοκυραίων»; Οι 14(;) διμοιρίες των ΜΑΤ στην πόλη μας δεν συνιστούν εκτροπή; Ήρθαν να τιμήσουν τα «Ελευθέρια»;  Τι ειρωνεία…!
 Με αυτά τα δεδομένα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατία και την καταστολή και δηλώνει ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική θα αντιτάξουμε τους μαζικούς ενωτικούς αγώνες μέχρι την ανατροπή της.
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ…
 Και οι μαθητές μας δε ζουν σε άλλη χώρα, παρατηρούν, ασκούν  κριτική, διατύπωναν άποψη αγωνίζονται. Είναι αυτοί που απαξιώθηκαν με το ξεκίνημα της χρονιάς παίρνοντας φωτοτυπίες αντί για βιβλία. Είναι τα παιδιά των ανέργων, των απολυμένων, του υπαλλήλου που εκβιάζεται για την περικοπή των αποδοχών, του επαγγελματία που χρεοκόπησε. Είναι τα παιδιά των οικογενειών που τους επέβαλαν το εκβιαστικό χαράτσι. Είναι τα εγγόνια των συ-νταξιούχων που ενώ πλήρωναν εισφορές 40 χρόνια παίρνουν μια σύνταξη-επίδομα την οποία βλέπουν τώρα να περικόπτεται. Τέλος είναι τα παιδιά που θα σπουδάσουν και θα βγουν στην ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ανασφάλιστοι με 350€ μισθό. Αυτά είναι τα παιδιά που συμμετείχαν στην παρέλαση και «μπουχτισμένα»  από τη μαυρίλα που σκεπάζει τη ζωή τους αντέδρασαν με τον τρόπο που αντέδρασαν. Αυθόρμητα με την «καθοδήγηση» αν θέλετε ημών των «μεγάλων»  που κάθε βράδυ βλέπουμε ειδήσεις και βρίζουμε, μουτζώνουμε… την οθόνη για την κατάντια της χώρας. Αντέδρασαν τα παιδιά μας στο φως της ημέρας χωρίς κουκούλες μπροστά στους «επίσημους».
Η νεολαία μας δείχνει ορισμένες φορές τολμηρά την οργή της για όλους αυτούς που υπογράφουν τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις υποθηκεύοντας το μέλλον τους. Η αντίδρασή τους είναι συμβολικού χαρακτήρα και υπ’ αυτή την έννοια ας αγγίξει την δη-μοκρατικότητα, την παιδαγωγική μας διάθεση και όχι την αυταρχική λογική.
 Και οι επίσημοι με αμήχανες αντιδράσεις και επιπόλαια σχόλια σε ελάχιστο χρόνο λες και ξεχείλισε η ευαισθησία τους για τους θεσμούς, το έθνος, την μέρα… έχουν στόχο τι;  Υ-ποδεικνύουν ενόχους εκπαιδευτικούς, μαθητές κάνουν έρευνες… Και το πιο θλιβερό η αντίδραση του κ. Δημάρχου. Σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της εξουσίας ψάχνει και αυτός για υποκινητές στους καθηγητές. Δεν ενοχλήθηκε καθόλου για αυτά που βιώνουν οι συμπολίτες του ή για το αντιδημοκρατικό κλίμα των τελευταίων  ημερών.
 Ο τόπος χρειάζεται την πιο πλατειά ενότητα των εργαζομένων. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις εξουσιαστικές λογικές γιατί έρχονται πιο δύσκολες μέρες με το λαό να οδηγείται στην χρεοκοπία.
 Είναι σίγουρο ότι η στοχοποίηση συναδέλφων και μαθητών ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου». Πρέπει να αποδεχτούμε επιτέλους ότι οι μαθητές έχουν και κρίση και το δικό τους τρόπος αντίδρασης. Η τολμηρή συμπεριφορά τους στην παρέλαση κρύβει πίσω της την αγανάκτηση των γονιών τους, την αγανάκτηση όλων μας, κρύβει το ποτάμι που σιγά-σιγά φουσκώνει και κάποια στιγμή θα ξεχυθεί και θα συμπαρασύρει Τρόϊκα-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και τα φερέφωνά τους.
 Δηλώνουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας των συναδέλφων μας και όλων όσων αντιστέκονται στη βάρβαρη πολιτική της φτώχιας, της ανεργίας και της τρομοκρατίας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας           


 Παναγιώτης Λαζοκίτσιος                Αθανάσιος Έξαρχος

Μισθολογική κατάταξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Αναγνωρίζεται χρόνος προυπηρεσίας μέχρι 7 έτη - Δείτε την Υπουργική Απόφαση , του Δημήτρη Μπράτη

Μείωση ως και 50% στις δόσεις των στεγαστικών των δημοσίων υπαλλήλων

- 310.000 δανειολήπτες θα πάρουν ανάσα
- Πιέσεις για ανάλογες ρυθμίσεις και για τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα
- «Εχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά σύμφωνα με τον Ε.Βενιζέλο
- Επιμένει ο υπουργός ότι θα "κουρέψει" τους 'Ελληνες που αντί να βγάλουν τα χρήματα τους έξω, δάνειζαν τη χώρα

Υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνεται δραστικά το ποσοστό που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων έναντι οφειλών τους για στεγαστικά δάνεια, προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το PSI ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ευνοεί ανάλογες ρυθμίσεις και για τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα

«Εχουμε ψηφίσει διάταξη που προβλέπει ότι μειώνονται οι δόσεις γι' όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επίκειται η έκδοση της απόφασής μου, με την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου και η παρακράτηση θα μειωθεί στο μισό. Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ωθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε «ανάλογες» διευθετήσεις και με τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα:
«Έχω πει κατ' επανάληψη για όσους με παρακολουθούν ότι για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες που οφείλουν δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά Ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι' αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας. Και η ίδια η τράπεζα έχει συμφέρον να μην υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό της».

Προανήγγειλε μάλιστα αυστηρότερα παρεμβατικό ρόλο του ΥΠΟΙΚ στην εποπτεία τέτοιων ρυθμίσεων:
«Εχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ' αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη. Οι τράπεζες έχουν –επαναλαμβάνω- κάθε λόγο να ακολουθούν αυτήν την πρακτική».

Επιμένει ο υπουργός ότι θα "κουρέψει" τους 'Ελληνες

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τους μικρο-ομολογιούχους, πολίτες, δηλαδή, οι οποίοι έχουν καταθέσει σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου τις οικονομίες τους. Όπως είπε, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες που έχουν αποταμιεύσει μέσω τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να πούμε τον τρόπο αυτό τώρα, δεν πρέπει να διαχωρίσουμε τους ομολογιούχους και τα ομόλογα, για λόγους που αφορούν τη διεθνή οικονομική ευθύνη του κράτους και τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Νύχτα και μέρα ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, πρακτικές λύσεις, ώστε να καλυφθούν απολύτως οι Έλληνες αποταμιευτές και να μη δημιουργηθούν δυσεπίλυτα νομικά και οικονομικά προβλήματα για την Ελληνική Δημοκρατία. Και θα μας πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες, οι 11.000 αποταμιευτές μέσω τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να βρούμε τη λύση αυτή. Λίγη υπομονή χρειάζεται, να ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία, να φτάσουμε στην ανταλλαγή των ομολόγων, να φτάσουμε στην έγκριση της δανειακής σύμβασης, να βγούμε σε μία άλλη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται πειθαρχία, σύνεση, συναίνεση, ενότητα, επαγγελματισμός, σοβαρότητα έως ότου ολοκληρώσουμε την ανταλλαγή των ομολόγων στις 12 Μαρτίου, για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου που είναι η συντριπτική πλειονότητα και την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει στο παρελθόν η χώρα μας σε αγγλικό ή ιαπωνικό δίκαιο μέχρι, περίπου, τις 5 ή τις 6 Απριλίου».

Παρ´ ότι ακόμα και στην Αργεντινή που χρεοκόπησε άτακτα, το κράτος αποζημιώσε τους ιδιώτες πολίτες του, που είχαν αγοράσει ομόλογα, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι οι έλληνες πολίτες που δεν έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό αλλά εχουν αγοράσει ομόλογα δανείζοντας την πατρίδα τους θα συμπεριληφθούν στο κουρεμα όπως οι ξένοι κερδοσκόποι.

Οι πολίτες αυτοί που θεώρησαν σίγουρη τοποθέτηση την εγγύηση του κεφαλαίου τους και αντι κατάθεσης, προτίμησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα θα χάσουν τα χρήματα τους.

Η δε δικαιολογία ότι μπορεί να υπάρξει μέριμνα για κάποιους μικρο-ομολογιούχους είναι εξοργιστική, αφού η Ελλάδα όταν ζητάτε τα χρήματα των πολιτών της εγγυάτο ολόκληρο το πόσο. Ομως τώρα ο κ. Βενιζέλος κατ΄ουσία δημεύει τις καταθέσεις τους.

Παχαίνει η Καθαρά Δευτέρα; Πόσες θερμίδες έχουν τα καλούδια της;

Παχαίνει ο ταραμάς, ο χαλβάς και το χταποδάκι;

Ταραμάς, χαλβάς, χταποδάκι; Η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ και το έθιμο θέλει να πετάξουμε χαρταετό και να φάμε... Τι μπορείς να κάνεις όμως για να απολαύσεις τα καλούδια σωστά και να μην σου μείνουν στο σώμα ενθύμιο;

"Η αλήθεια όπως και σε κάθε άλλη εορταστική περίοδο είναι ότι σαφέστατα και μπορούμε να ενδώσουμε στους παραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χωρίς τύψεις, αν είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Η συγκατάθεση στην κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την υψηλή τους διατροφική αξία" επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Διονύσης-Άδωνης Πάνος!

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ;
Με τη βοήθεια του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Διονύση-Άδωνη Πάνου βάλαμε όλα τα εδέσματα της Σαρακοστής στο μικροσκόπιο, για να ξέρεις τι σου προσφέρουν, πόσο πρέπει να φας και τι θερμίδες σου αφήνουν.

ΧΑΛΒΑΣ: Αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το υψηλό του περιεχόμενο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Επιπλέον σημαντική κρίνεται η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης και στην έρρυθμη λειτουργία του ήπατος.

Η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. 100γρ. χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 Kcal

ΛΑΓΑΝΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ, ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ: Προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη μας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό μας.

- Λαγάνα 1 φέτα - 60 θερμίδες
- Πατάτες βραστές - 196 θερμίδες η μερίδα
- Ντολμαδάκια (5 κομμάτια) - 170 θερμίδες

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΤΑ: Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από όσους έχουν υπέρταση.

Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς.

Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας - Τα 30γρ (η 1 κ.σ. δηλαδή) αποδίδει 122 θερμίδες.


ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
: Πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη).

Ιδανική πρόταση για όσους ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.


ΤΟΥΡΣΙ
: Εξοπλίζει με «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας.

Τα 100 γρ. τουρσί μάς παρέχουν 120 θερμίδες.

Πως θα φτιάξετε μόνοι σας το χαρταετό σας – Οδηγίες με εικόνες

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ο παραδοσιακός... και δεν εννοούμε “παίρνω το αμάξι, πάω στον πρώτο πλανόδιο και τον αγοράζω”

Τα υλικά:
Τρεις βέργες ή καλάμι (σχισμένο στη μέση) ή κάποιο ελαφρύ ξύλο (ως έσχατη λύση)
Σπάγκος
Κόλλα
Χαρτί γλασέ σε χρώμα της αρεσκείας σας ή πολύ λεπτό νάιλον
Λεπτό σύρμα
Κολλητική ταινία
Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες για την ουρά

Κατασκευή
-Βήμα πρώτο


Φροντίζουμε οι βέργες (τα καλάμια, το ξύλο) να έχουν όλες (και οι τρεις) το ίδιο μήκος.
Καλό είναι να έχουν μήκος 80cm. Μπορούν να είναι είτε 60 είτε 100cm όμως στην πρώτη περίπτωση θα έχει μικρή επιφάνεια, ενώ στη δεύτερη θα είναι αρκετά βαρύς.
Τοποθετούμε τις βέργες στο έδαφος με τέτοιο τρόπο ώστε στο κέντρο τους να είναι ενωμένες και να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο.
Δένουμε τις βέργες πολύ σφιχτά μεταξύ τους στο κέντρο εκεί που ενώνονται χρησιμοποιώντας το σύρμα.

-Βήμα δεύτερο
Παίρνουμε τον σπάγκο και δένουμε πολύ σφιχτά στις άκρες από τις βέργες ενώνοντάς τες μεταξύ τους σε ένα εξάγωνο, φροντίζοντας παράλληλα ο σπάγκος από βέργα σε βέργα να είναι τεντωμένος.
Στρώνουμε στη συνέχεια στο πάτωμα το χαρτί ή το πλαστικό και τοποθετούμε πάνω του το “εξάγωνο”.
Με ένα κοπίδι κόβουμε στα όρια του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 5cm ώστε να μπορέσουμε να διπλώσουμε προς τα μέσα και να “αγκαλιάσει” το σπάγκο.
Στη συνέχεια περνάμε την κόλλα (αρκεί μονάχα στο μέρος του χαρτιού ή του πλαστικού που περισσεύει) και ύστερα διπλώνουμε. Καλό είναι από πάνω να περάσετε και μονωτική ταινία.
Τώρα η κατασκευή έχει πάρει σχήμα... χαρταετού, αλλά δεν τελειώσαμε.

-Βήμα τρίτο
Ήρθε η ώρα να φτιάξετε την ουρά. Επιλέγεται δύο από τις άκρες των βεργών (διπλανές). Στην κάθε ουρά δένετε από ένα κομμάτι σπάγκο. Αν η κάθε βέργα σας είναι 80cm τότε το κάθε κομμάτι θα πρέπει να έχει μήκος 40cm.
Στη συνέχεια δένετε τα κομμάτια του σπάγκου μεταξύ τους όσο πιο σφιχτά μπορείτε. Στο σημείο του κόμπου δένεται ένα ακόμη κομμάτι σπάγκου. Αυτό θα πρέπει να έχει μήκος τέσσερις φορές το μήκος της βέργας, δηλαδή 4Χ80 = 3,20 μέτρα.
Πάνω σε αυτό το κομμάτι σπάγκου δένετε τις λωρίδες από τα χρωματιστά χαρτιά ή τις εφημερίδες που έχετε κόψει σε λωρίδες.
Φροντίστε να φτιάξετε μικρά “μπουκέτα” χαρτιού και να τα δέσετε αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 20 cm.
Η ουρά είναι έτοιμη.

-Βήμα τέταρτο (και τελευταίο)
Στην άλλη άκρη κάθε βέργας στην οποία δέσαμε το σπάγκο για να φτιάξουμε την ουρά δένουμε άλλα δύο κομμάτια σπάγκου.
Αυτά καλό είναι να έχουν μήκος όσο και οι βέργες, δηλαδή 80cm. Ένα ακόμη με το ίδιο μήκος το δένουμε στο κέντρο εκεί όπου ενώνονται μεταξύ τους οι βέργες.
Δένουμε πολύ σφιχτά μεταξύ τους τα τρία κομμάτια σπάγκου.
Μόλις φτιάξατε τα λεγόμενα ζύγια.
Στο σημείο ένωσης των τριών κομματιών σπάγκου ενώνουμε την καλούμπα μας και είμαστε έτοιμη για ... απογείωση

Μακριά από τα καλώδια!!

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο

Οπως ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος η παρακράτηση της δόσης θα είναι στα 3/10 απο τα 6/10 που ισχύει σήμερα.

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος στη βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, επίκειται διάταξη που προβλέπει πως πλέον η παρακράτηση της δόσης θα είναι στα 3/10 του μισθού, από τα 6/10 που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα για τους υπόλοιπους πολίτες, που έχουν λάβει δάνεια από τράπεζες, και δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «έχουμε συμφωνήσει με Τράπεζες σύστημα διευθέτησης ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα».

Ρεκόρ της τιμής πετρελαίου σε ευρώ στα 93,63€

Οι τιμές του πετρελαίου σε ευρώ ανήλθαν σε ιστορικό επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας το ζενίθ του 2008 και προσθέτοντας ένα παραπάνω πρόβλημα στις οικονομίες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent σε ευρώ ανήλθε έως τα 93,63 ευρώ ανά βαρέλι, υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του Ιουλίου 2008.

Μια ημέρα πριν, η τιμή της ίδιας ποικιλίας πετρελαίου Βορείου Θαλάσσης σε στερλινες, είχε επίσης αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ράλι των τιμών στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά νομίσματα, πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος εισαγωγής μαύρου χρυσού καθώς και θα μειώσει την ζήτηση για τα προϊόντα διύλισης.

Η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν και την άρση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου σε Βρετανία και Γαλλία.

Παράδοση τμήματος της Εγνατίας Οδού σε κυκλοφορία

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. ανακοίνωσε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 12:00 πμ παραδίδεται σε κυκλοφορία ο αριστερός κλάδος του Κόμβου Παμβώτιδος (κατεύθυνση Μέτσοβο προς Ιωάννινα).

Επισημαίνεται ότι στο κλαδί εξόδου του κόμβου Παμβώτιδος (κατεύθυνση
Μέτσοβο προς Ιωάννινα) επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία οχημάτων μέχρι 5
τόνους.

Αν δεν πληρώσεις, χάνεις το ακίνητό σου σε δύο μήνες

Χάνουν το πλεονέκτημα του χρόνου που είχαν μέχρι πρότινος οι κάτοχοι ακινήτων, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και προκειμένου να βρουν έναν ασφαλή τρόπο να περισώσουν την περιουσία τους.
Και αυτό γιατί με νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο "Μνημόνιο 2", μέσα σε διάστημα μόλις δυο μηνών θα κρίνεται πλέον δικαστικά αν το σπίτι μπορεί να παραμείνει στην κατοχή τους ή αν θα περάσει στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Παλιότερα, οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως και 2 χρόνια.
Στόχος της τρόικας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής, εκδίκαση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων, εργατικών διαφορών αλλά και φορολογικών υποθέσεων.
Έτσι δεν αποκλείεται πλέον οι αρμοδιότητες αυτές να φύγουν από τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων και να μετακυλήσουν σε δικαστικούς υπαλλήλους ή διαμεσολαβητές.
Ειδικά για το θέμα των κατασχέσεων, υπογραμμίζουν ότι το θέμα θα έρθει στην πρώτη γραμμή μετά τη λήξη του "παγώματος" των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ από 1/1/2013, οπότε αναμένεται ότι θα βρεθούν προς διεκπεραίωση δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις.
Στο επίμαχο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, συμπεριλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τη διεξαγωγή της δίκης κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης σε δυο μήνες, ενώ πριν απαιτούνταν έως και δυο χρόνια.
Με απλά λόγια, αν εκδίδονταν απόφαση για πλειστηριασμό ακινήτου δανειολήπτη εκείνος μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει το πάγωμα της όλης διαδικασίας.
Μέχρι όμως η αίτησή του να φτάσει στο ακροατήριο χρειάζονταν να περάσει διάστημα δυο περίπου ετών. Μέχρι τότε το ακίνητο παρέμεινε στην κατοχή του και η τράπεζα δεν του το έπαιρνε. Με τη νέα ρύθμιση, υπολογίζεται ότι ο χρόνος θα μειωθεί μόλις μέχρι δυο μήνες.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της επιμονής της τρόικας για αλλαγές στο καθεστώς των οικονομικών ιδιωτικών διαφορών, είναι ότι τα μέλη της ζητούν αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον αριθμό των αγωγών για πλειστηριασμούς, στοιχεία για το πόσες δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται και πόσα τελικά χρήματα εισπράττονται, προκειμένου να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Είκοσι εκ. ευρώ στα σχολεία για λειτουργικές δαπάνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών κατανέμεται το  ποσό  των 20.000.000,00 € σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»

Δελτίο Τύπου

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα

Για την εφαρμογή του Νόμου ΑΕΙ
«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί ένας νόμος».
«Από τα 80 άρθρα του νόμου τα 79 εφαρμόζονται. Ακόμη και για το άσυλο. Ενοχλεί το άρθρο για την εκλογή των Διοικήσεων, που πλέον δεν έχουν ρόλο παρατάξεις και κόμματα και μπαίνουν εξωτερικά μέλη στα Συμβούλιο».
 Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο που συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Η Πολιτεία ψηφίζει νόμους και τα Πανεπιστήμια εφαρμόζουν αυτό που νομίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή τους καθηγητές. Υπάρχει μια πλειοψηφία εξαιρετικών καθηγητών στα Πανεπιστήμια, θετικά παραδείγματα, υπάρχουν όμως και παθογένειες και πολλά προβλήματα. Είναι άλλο η πανεπιστημιακή κοινότητα, άλλο οι Διοικήσεις, άλλο οι παρατάξεις, άλλο τα κόμματα μέσα στα Πανεπιστήμια.
Ο νόμος αλλάζει θεμελιωδώς τα δεδομένα. Έχει την ιδιαιτερότητα να προβλέπει τί θα  συμβεί εάν δεν εφαρμοστεί. Δεν περίμενε κανείς ότι θα εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς προβλήματα.
Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με καταλήψεις και όλοι έλεγαν ότι ο νόμος «απέτυχε» και δεν θα εφαρμοστεί.  Τον Ιανουάριο πάλι έγινε προσπάθεια καταπάτησης του νόμου με το θέμα της εξεταστικής. Υπάρχουν μειοψηφικές, αλλά βίαιες, δυνάμεις στα Πανεπιστήμια, που δεν θέλουν να εφαρμοστεί.
Υπήρξε το κίνημα των φοιτητών για ανοιχτά Πανεπιστήμια, που με οργανωμένο τρόπο,  μέσα και από το διαδίκτυο, μπήκε στις συνελεύσεις και άλλαξε τα δεδομένα κόντρα στις Συγκλήτους που έπαιρναν αποφάσεις να κλείσουν τα Πανεπιστήμια για να συμπαρασταθούν στις παρατάξεις. Οι φοιτητές οι ίδιοι ανέτρεψαν τα δεδομένα- η σιωπηλή και δημοκρατική πλειοψηφία των φοιτητών που θέλει να μάθει γράμματα.
Καθηγητές από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως εάν  συμφωνούν ή διαφωνούν με το νόμο, έχουν μπει μπροστά για να αλλάξουν τα πράγματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Επιτέλους η πλειοψηφία μιλά. Υπήρχε πανικός και φόβος στους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά Πανεπιστήμια,  να απειλούνται καθηγητές, δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία.
Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί ένας νόμος.
Ο νόμος ψηφίστηκε από τέσσερα κόμματα στη Βουλή. Η Δημοκρατική Αριστερά, παρότι δεν τον ψήφισε, εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Πέντε κόμματα λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί, όπως και η πλειοψηφία των καθηγητών.
Από τα 80 άρθρα του νόμου τα 79 εφαρμόζονται. Ακόμη και για το άσυλο. Ενοχλεί το άρθρο για την εκλογή των Διοικήσεων, που πλέον δεν έχουν ρόλο παρατάξεις και κόμματα και μπαίνουν εξωτερικά μέλη στα Συμβούλιο. Έξι ΑΕΙ έχουν ήδη εκλέξει τα Συμβούλια τους. Για αυτά που δεν θέλουν να προχωρήσουν τη διαδικασία ο νόμος προβλέπει επιπτώσεις. Οι εκλογές δεν αφορούν το εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το νόμο.
Σύμφωνα με το νόμο οι Πρυτανικές Αρχές έχουν όλη την ευθύνη για την εφαρμογή του και όλα τα εργαλεία. Δίνεται η δυνατότητα για αντιμετώπιση και εξωπανεπιστημιακών παρεμβάσεων και εσωτερικών εμποδίων. Για να εφαρμοστεί ο νόμος αρκεί να γίνει διαχείριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν χρειάζεται Αστυνομία. Οι καθηγητές ποτέ δεν ζήτησαν από το Υπουργείο να παρέμβει γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Έχουμε πει με τον Αναπληρωτή Υπουργό ότι εάν στην εφαρμογή του νόμου υπάρχουν προβλήματα θα τα διορθώσουμε. Υπάρχει δέσμευση από όλους ότι και να έρθει άλλη κυβέρνηση ο νόμος δεν θα αλλάξει.  Και η ΝΔ το έχει κάνει σαφές.
Έχουμε ανάγκη το πραγματικά ανοιχτό και ελεύθερο ΑΕΙ με καθηγητές που νοιάζονται για τη γνώση και την έρευνα. Το Υπουργείο, μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορούν να δώσουν αγώνα για να μην ζηλεύουμε τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Για την κατάσταση στη χώρα όπως διαμορφώνεται μετά τη νέα δανειακή σύμβαση
Δεν αρκεί να κάνουμε μόνο όσα ορίζει η δανειακή σύμβαση. Πρέπει να υπάρξουν παράλληλα μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη.
Το επόμενο διάστημα, εφόσον ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή. Στο ερώτημα «εάν πραγματικά θα σωθούμε» η απάντηση δεν είναι αυτονόητη. Η αίσθηση είναι σαν να πέφτει κανείς σε ένα γκρεμό, να πιάνεται από ένα κλαδί γερά και να προσπαθεί να ανέβει.
Οι όροι της δανειακής σύμβασης είναι σκληροί και δύσκολα εφαρμόσιμοι. Όλοι βρεθήκαμε μπροστά στο δίλλημα να ψηφίσουμε «ναι» ή «όχι». Ήταν για όλους μία πολύ δύσκολη απόφαση, γιατί καμία απάντηση δεν ήταν αυτονόητη. Ακόμη και αν η Ελλάδα κάνει αυτά που πρέπει, μέσα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα σωθεί. Δεν αρκεί να κάνουμε μόνο όσα ορίζει η δανειακή σύμβαση. Πρέπει να υπάρξουν παράλληλα μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη. Οι αλλαγές αυτές ήδη άρχισαν. Η Γερμανία περνάει πια από τη φάση οργάνωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην αντιμετώπιση του αναπτυξιακού προβλήματος της Ευρώπης. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν αλλάξει πολλά στην Ευρώπη. Όταν γίνουν όλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, μέσα στο ευρώ, να έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να είναι σε μία Ευρώπη που αλλάζει.
Σχετικά με την επιστροφή των διαγραφέντων βουλευτών στα κόμματα
Δεν θεωρώ ότι ένας αρχηγός ή ένα κόμμα μπορεί τη μία μέρα να διαγράφει βουλευτή του, που είναι μείζων πράξη, και την άλλη μέρα να κάνει ότι δεν συνέβη τίποτε. Η επιλογή της ψήφου στη Βουλή ήταν συνειδητή. Όλοι γνώριζαν τις συνέπειες. Σέβομαι και την αρνητική ψήφο. Είναι εύκολο να κάνουμε συνεχώς απόδοση προθέσεων. Στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές πήραν μία μεγάλη απόφαση.
Την πιο δύσκολη απόφαση, όμως, την πήραν αυτοί που είπαν «ναι» γιατί πήγαν κόντρα στο λαϊκό ρεύμα, στις δημοσκοπήσεις και στις εύκολες αποφάσεις και έβαλαν το συμφέρον της χώρας όχι μόνο πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό τους, αλλά προέταξαν την ανάγκη για απάντηση στο πρόβλημα της χώρας. Η άλλη άποψη δεν έχει λύση. Συνιστά απλώς μία άρνηση.
Όταν ψήφισα πίστευα ότι αυτό είναι το σωστό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Όσοι ψήφισαν αρνητικά δεν έκαναν εναλλακτική πρόταση. Εάν αντιπροτείνουν, τότε να συζητήσουμε τη στάση τους. Το «όχι», από μία καλοπροαίρετη πολιτική σκοπιά, είχε τη λογική ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τόσο δύσκολα μέτρα. Ωστόσο, μην ψηφίζοντας αυτά τα μέτρα οι συνέπειες θα ήταν χειρότερες από το να ψηφιστούν. Θεωρώ αδυναμία λήψης μίας τόσο μεγάλης και δύσκολης απόφασης για τη σωτηρία της χώρας. Είναι μία πολιτική πράξη για την οποία όλοι μας θα απολογούμαστε εφ’ όρου ζωής.
Σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, ήρεμα και οργανωμένα. Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα και ως κυβέρνηση έπεσε θύμα μίας φοβερής συγκυρίας, καθώς την περίοδο αυτή δεν μπορεί παρά να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα η επίλυση των προβλημάτων στης χώρας. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να στραφεί σε εσωκομματική διαδικασία, με σημαντικά στελέχη στην κυβέρνηση, χωρίς να λυθούν τα βασικά θέματα της χώρας.
Σχετικά με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε, με τις δομές του, με την ηγεμονική λειτουργία του αρχηγού του, με την αναστολή λειτουργίας των οργάνων του, με τον τρόπο που ελήφθησαν αποφάσεις και τον τρόπο που διαμορφώθηκαν οι θέσεις του, έχει κλείσει τον κύκλο του.
Ο κόσμος, όμως, που ανήκει στο Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά είναι εκεί και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τον εκφράσει. Αν δεν το κάνει το ΠΑΣΟΚ θα το κάνει άλλο κόμμα.
Η χώρα είναι πρωθυπουργοκεντρική και τα κόμματα ως εκ τούτου είναι αρχηγικά. Αυτό υπήρξε καταστροφικό και φάνηκε και στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να λειτουργεί η αρχή ενός ανθρώπου.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχει πιθανότητα να διασωθεί. Χρειάζεται μέτρα για το 2012 και ατζέντα για το 2020.
Σχετικά με την υποψηφιότητα της Υπουργού ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ
Σκέφτηκα να είμαι υποψήφια. Όμως οι πολιτικές και κυρίως οι εθνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ανάπτυξη φιλοδοξιών. Είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε οχτώ υποψήφιους. Αυτά, ειδικά σε τέτοιες εποχές, είναι δείγματα παρακμής.
Για εκείνους που υπερασπίστηκαν αρχικά το μνημόνιο και στην πορεία διαφοροποίησαν τη θέση τους
Δεν μπορεί παρά να καταπλήσσει τον πολίτη ένας Υπουργός που επί δύο χρόνια στηρίζει αυτές τις πολιτικές και ξαφνικά αλλάζει θέσεις. Νομίζω ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι αποδεκτά από τον κόσμο. Δεν δημιουργούν ήθος και συμπεριφορά τέτοια που θα θέλαμε σε ένα σύστημα πολιτικό που καταρρέει.
Για το αν ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση για τη συνεργασία με τη ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας
Το μνημόνιο αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε ατζέντα για το 2020 για τη χώρα. Να ξέρουν σήμερα οι νέοι, που ουσιαστικά έχουν αποστρέψει τελείως το πρόσωπό τους από την πολιτική, και όχι άδικα, ότι υπάρχει ελπίδα. Χρειάζεται πολιτικός στόχος για τη χώρα. Να μιλήσουμε για το άλλο μοντέλο ανάπτυξης που δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Πρέπει να σταματήσουμε να πολιτικολογούμε.
Μέσα από την έρευνα και την τεχνολογία έχουμε επιλέξει πέντε ενότητες για την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας. Κάνουμε συνεργασίες με το Ισραήλ, που έχει κάνει εξαγωγές, σε συνεργασία με την έρευνα και τεχνολογία, με ανάπτυξη ύψους 4%. Στην Τουρκία, με τα προβλήματα που υπάρχουν, σε επτά χρόνια σημειώθηκε 8% ανάπτυξη.
Χρειάζονται στόχοι και συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Να γυρίσουμε στο τρίπτυχο: γη τεχνολογία και γνώση. Να αλλάξουν προσανατολισμό η έρευνα, το μάρκετιγκ, η επιστήμη και η διοίκηση. Όλοι οι νέοι άνθρωποι, με τα τόσα προσόντα, να αλλάξουν προσανατολισμό.
Σε ένα λεκανοπέδιο που δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή και βιομηχανία, που ο τουρισμός δέχεται συνεχώς πλήγματα, πώς θα ζήσει το 60% του πληθυσμού της χώρας;
Χρειάζεται ατζέντα για το 2020 και πολιτικές συγκλίσεις. Συγκεκριμένος οραματικός λόγος, όχι αοριστολογίες, με προγράμματα, θέσεις για το πώς θα δώσουμε διέξοδο. Βεβαίως θα βγούμε από το αδιέξοδο, γιατί μπορούμε.

Τόμοι μουσείων σε ηλεκτρονική μορφή (ebooks) στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Ο Κύκλος των Μουσείων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Συγγραφέας: Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Ιωάννης M. Ακαμάτης, Αναστασία Χρυσοστόμου,Παύλος Χρυσοστόμου
Έτος Έκδοσης: 2011
E-Book GR E-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών

Συγγραφέας: Βασίλειος Αραβαντινός
Έτος Έκδοσης: 2010
E-Book GRE-Book EN

Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Συγγραφέας: Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Έτος Έκδοσης: 2009 
E-Book GR  E-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Συγγραφέας: Γεωργία Εμμ. Χατζή
Έτος Έκδοσης: 2008
E-Book GR E-Book EN

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Συγγραφέας: Νικόλαος Καλτσάς
Έτος Έκδοσης: 2007
E-Book GR E-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Συγγραφέας: Ροζίνα Κολώνια
Έτος Έκδοσης: 2006
E-Book GR E-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Συγγραφέας: Νώτα Δημοπούλου - Ρεθεμιωτάκη
Έτος Έκδοσης: 2005
E-Book GR E-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Δ.Β. Γραμμένος
Έτος Έκδοσης: 2004  
E-Book GR E-Book EN

Δήλος

Συγγραφέας: Π.Ι. Χατζηδάκης
Έτος Έκδοσης: 2003 
E-Book GR E-Book EN

Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο

Συγγραφέας: Καλλιόπη Παπαγγελή
Έτος Έκδοσης: 2002
E-Book GR E-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

Συγγραφέας: Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Έτος Έκδοσης: 2001 
E-Book GR  E-Book EN

Το Μουσείο Ακροπόλεως

Συγγραφέας: Ισμήνη Τριάντη
Έτος Έκδοσης: 1998
E-Book GR E-Book EN

Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη

Συγγραφέας: Διονύσης Φωτόπουλος / Άγγελος Δεληβορριάς
Έτος Έκδοσης: 1997
E-Book GR E-Book EN