Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Εγκύκλιος Μεταθέσεων Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης

Εγκύκλιος Μεταθέσεων Εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης

Η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2011-12

Η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2011-12
Aπό 11-11-2011 ως 30-11-2011 οι προθεσμίες
Οι βάσεις των περσινών μεταθέσεων
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Σας κοινοποιώ την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2011-12 καθώς και τις περσινές βάσεις των μεταθέσεων.

 Ολόκληρη η εγκύκλιος και οι περσινές βάσεις εδώ

 Για τις σχετικές αιτήσεις μετάθεσης κάντε κλικ εδώ (αρχείο σε συμπιεσμένη μορφή .zip)


Δημήτρης Μπράτης

Υπουργείο Παιδείας: Πότε θα γίνει ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στα σχολεία


 

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός
Λουκάς Παπαδήμος

Αντιπρόεδρος
Θεόδωρος Πάγκαλος

Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών
Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός:  Ντίνος Ρόβλιας                     
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης      

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός :   Αναστάσιος Γιαννίτσης
Αναπληρωτής Υπουργός : Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός :   Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης 
Αναπληρωτής Υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός : Ιωάννης Μουρμούρας

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός : Σταύρος Δήμας
Αναπληρωτής Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης        

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός:  Ιωάννης Ραγκούσης
Αναπληρωτής Υπουργός:  Γεώργιος Γεωργίου
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός:   Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός:  Θάνος Μωραϊτης
Υφυπουργός : Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός:  Νίκος Σηφουνάκης     
Υφυπουργός:  Γιάννης Μανιάτης

Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης  και Θρησκευμάτων
Υπουργός:  Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός:  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός:  Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός : Μαυρουδής Βορίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός:  Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός : Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
Υπουργός : Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός :Μάρκος Μπόλαρης
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός :   Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας
Υφυπουργός : Αστέριος Ροντούλης

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός :  Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός :   Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός:  Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός : Γιώργος Νικητιάδης
Υφυπουργός: Πέτρος Αλιβιζάτος

Υπουργός Επικρατείας
Γιώργος Σταυρόπουλος

Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί Υπουργός Επικρατείας - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία ΠΕ06, ΠΕ19-ΠΕ20, ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ16.01-ΤΕ16.00, ΠΕ32 και ΠΕ18.41 - Ολα τα ονόματα

  
  
 
 

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ: Εξαιρούνται τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όχι όμως τα σχολεία-Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ εξαιρούνται από την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων , όχι όμως τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

KΑΤΑΡΓΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η εγκύκλιος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη  Βουλή τη περασμένη εβδομάδα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΟΜΟ)  σχετικά με την κατάργηση  των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε το υπ. Παιδείας, την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Προσωπικού Απόστολος Πασχαλίδης.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Διανομή του βιβλίου του μαθητή «Magic Book» στην Γ΄ Δημοτικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Εγκρίθηκε από την υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου η διανομή του βιβλίου του μαθητή «Magic Book» για τη διδασκαλία των Αγγλικών στην Γ΄ Δημοτικού, στο πλαίσιο της Πράξης «Νέες Πολιτικές Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Σχολείο: Η εκμάθηση της Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία», για το σχολικό έτος 2011-12.

Υποχρεωτική η απογραφή των αναπληρωτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (κανονικοί και ΕΣΠΑ) πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική  διεύθυνση της απογραφής www.apografi.gov.gr/ap και  να ενημερώσουν  τα στοιχεία τους.
Η απογραφή είναι υποχρεωτική και η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται, πλέον, μόνο με κωδικούς TAXIS NET, τους οποίους χορηγεί η ΔΟΥ

Υπουργείο Παιδείας: εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ

Eτήσια εξοικονόμηση περίπου 2 εκατ. ευρώ από ενοίκια επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας με τη στέγαση διαφόρων υπηρεσιών και φορέων του (ΕΙΝ, ΙΔΕΚΕ, Ινστιτούτο Νεολαίας, ΙΚΥ κ.ά.) σε ιδιόκτητα ακίνητα του Δημοσίου, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους και την αξιοποίηση του κτιριακού δυναμικού.

Τσεκ απ: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε ανά ηλικία

Ρούλα Τσουλέα - ΤΑ ΝΕΑ / Ένθετο Υγεία, 10/11/2011

Ναι ή όχι στα τσεκ-απ; Η σύγχρονη άποψη για την υγεία στρέφει όλο και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση.
Ποιες προληπτικές εξετάσεις όμως είναι πραγματικά απαραίτητες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές;
Για τον καρκίνο
«Το 2009, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εξέδωσε οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας», λέει η Παγώνα Λάγιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.
Στις οδηγίες του 2009, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά:
1. Για τον καρκίνο του μαστού, κλινική εξέταση ανά τριετία για τις ηλικίες 20-40 ετών και κατ’ έτος από την ηλικία των 40 ετών. Από την ηλικία των 40 ετών συνιστάται μαστογραφία. Η σχετική οδηγία για μαστογραφικό έλεγχο αμφισβητήθηκε πρόσφατα όσον αφορά την ετήσια διεξαγωγή του, με συστάσεις για μικρότερη συχνότητα ελέγχων.
2. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, από την ηλικία των 50 ετών πρέπει να γίνεται ετήσιος έλεγχος αιμοσφαιρίνης κοπράνων, σιγμοειδοσκόπηση ανά πενταετία και κολονοσκόπηση ανά δεκαετία.
3. Για τον καρκίνο του προστάτη, συνιστάται από την ηλικία των 50 ετών ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Στις οδηγίες επισημαίνεται η ανάγκη συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό για τους περιορισμούς του ελέγχου PSA. Η δοκιμασία PSA συχνά ανιχνεύει νεοπλασίες ιδιαίτερα καλής πρόγνωσης και οδηγεί σε θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως δεν θα ήταν αναγκαίες και μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής.
4. Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος με τεστ Παπανικολάου τρία χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ηλικία των 21 ετών. Από την ηλικία των 30 ετών, οι γυναίκες με τρία διαδοχικά αρνητικά τεστ Παπανικολάου μπορεί να εξετάζονται ανά 3 έτη, με τεστ Παπανικολάου και έλεγχο για DNA του ιού των κονδυλωμάτων.
«Κατά την τελευταία διετία, διακεκριμένοι επιστήμονες και ορισμένα υπεύθυνα επιστημονικά σώματα διατύπωσαν αμφιβολίες όχι για τη χρησιμότητα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο αλλά για την αναμενόμενη αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου θανάτου από τον αντίστοιχο καρκίνο και για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να διεξάγονται» επισημαίνει η κ. Λάγιου.
«Οι επιστήμονες και τα σώματα αυτά επισήμαναν υπερεκτίμηση τόσο της αποτελεσματικότητας όσο και της συνιστώμενης συχνότητας διεξαγωγής των προληπτικών εξετάσεων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο είναι χρήσιμες και πρέπει να διεξάγονται, ανεξαρτήτως του αν η μείωση του κινδύνου είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη».
Οι υπερβολές όμως πρέπει να αποφεύγονται. «Δεν είναι λογικό να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε μια αγχώδη προσπάθεια αποφυγής κάθε δυνητικού κινδύνου» διευκρινίζει η κ. Λάγιου. «Η βοήθεια του κλινικού γιατρού είναι πολύτιμη στο να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι υπεύθυνα και ορθολογικά.
Ο ρόλος του κλινικού γιατρού είναι επίσης κρίσιμος στη διαφοροποίηση των οδηγιών για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω κληρονομικότητας, επαγγέλματος, τρόπου ζωής ή άλλων παραγόντων. Ας μη λησμονούμε ότι οι γενικές οδηγίες αναφέρονται σε άτομα κατά τεκμήριο υγιή και χωρίς ειδικούς προδιαθεσικούς παράγοντες».
Καρδιαγγειακές νόσοι
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στον δυτικό κόσμο ευθύνονται για το 43% των θανάτων στο ανδρικό φύλο και για το 55% στο αντίστοιχο γυναικείο (περίπου 4 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο στην Ευρώπη).
«Ως πρωτογενής πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων ορίζεται η πρόληψη εμφάνισης του πρώτου καρδιαγγειακού συμβάματος (π.χ. της στεφανιαίας νόσου ή του εγκεφαλικού επεισοδίου), οπότε τα μέτρα πρωτογενούς πρόληψης αφορούν άτομα χωρίς κλινική εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου» λέει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
«Η πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου μέσω μαθηματικών μοντέλων έχει γίνει αντικείμενο αυξημένης προσοχής τα τελευταία χρόνια. Μέσω απλών συναρτήσεων που περιλαμβάνουν στοιχεία για διάφορους παράγοντες ή χαρακτηριστικά των ανθρώπων (όπως ηλικία, φύλο, καπνιστικές συνήθειες, παρουσία αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη κ.λπ.) δημιουργούνται εύχρηστοι πίνακες υπολογισμού του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στο μέλλον».
Κύριος σκοπός αυτών των μοντέλων πρόβλεψης είναι ο εντοπισμός των ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου μέσα στα επόμενα χρόνια της ζωής τους, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα πρόγραμμα πρόληψης της νόσου (π.χ. με διαιτητική ή φαρμακευτική αγωγή).
«Ενα ασυμπτωματικό άτομο για να ενημερωθεί αν υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο θα πρέπει να απευθυνθεί στον καρδιολόγο του» συνιστά ο κ. Στεφανάδης. «Η εκτίμηση του συνολικού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ιδανικά θα πρέπει να πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ηλικία των 20 ετών».
Νωρίτερα ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται εάν υπάρχει παραπομπή από τον παιδίατρο, λόγω παθολογικών ευρημάτων στο καρδιαγγειακό σύστημα (π.χ. καρδιακά φυσήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, λιποθυμικά επεισόδια) κ.λπ.
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών θα πρέπει να έχουν εκτίμηση του δεκαετούς κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου – και το αργότερο ανά πενταετία η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να επαναπροσδιορίζεται» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Ατομα χαμηλού κινδύνου θεωρούνται όσα έχουν πιθανότητες λιγότερες από 10% να παρουσιάσουν ένα καρδιαγγειακό νόσημα στην επόμενη δεκαετία, ενδιαμέσου κινδύνου τα πρόσωπα που ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου είναι μεταξύ 10% και 20% (οπότε απαιτείται ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξιδεικευμένες εξετάσεις) και υψηλού κινδύνου όσα έχουν πάνω από 20% πιθανότητες (οπότε χρειάζεται επιθετική φαρμακευτική αγωγή για κάθε παράγοντα κινδύνου).
Πνεύμονες
Το αναπνευστικό μας σύστημα αντέχει και δεν χρειάζεται συχνά έλεγχο εάν δεν το καταστρέφουμε καπνίζοντας. Αυτό επισημαίνει ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης και συμβουλεύει: «Για τους υγιείς και τους μη καπνιστές συνιστάται μια ακτινογραφία θώρακα κάθε 2-3 χρόνια μετά την ηλικία των 45 ετών.
»Δεν χρειάζεται να ξεκινά ενωρίτερα ή να γίνεται συχνότερα εάν δεν έχει κάποιος συμπτώματα ή επιβαρυμένο ιστορικό, δεν εκτίθεται επαγγελματικά σε ρύπους και η κλινική εξέταση με το στηθοσκόπιο από τον γιατρό του δεν έχει δείξει κάτι παθολογικό. Η εξέταση αυτή στον γιατρό όμως πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 35 ετών, κάθε χρόνο».
Τα δεδομένα αλλάζουν εντελώς για όσους καπνίζουν: «Η σπειρομέτρηση είναι απαραίτητη κάθε χρόνο για τους καπνιστές από την ηλικία κατά την οποία αρχίζουν να καπνίζουν» τονίζει ο κ. Μπεχράκης. «Στους καπνιστές είναι απαραίτητη η ετήσια ακτινογραφία θώρακος μετά την ηλικία των 35-40 ετών. Στην παρακολούθηση των ασθενών με κάποια αναπνευστική νόσο (χρόνια βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπνική άνοια κ.ά.), οι οδηγίες για εξετάσεις πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος».
Οσον αφορά τον θυρεοειδή αδένα, τα διεθνή επιστημονικά όργανα δεν συνιστούν προληπτικό έλεγχο με υπερηχογράφημα σε κάποια ηλικία αναφέρει η ενδοκρινολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Αλεβιζάκη. «Αυτό στο οποίο όμως καταλήγουν είναι ότι χρειάζεται εξέταση της ορμόνης TSH στο αίμα κατά την εγκυμοσύνη» προσθέτει.
Ποιες εξετάσεις, κάθε πότε
Οι εξετάσεις που ακολουθούν συνιστώνται για άτομα δίχως προβλήματα υγείας. Εάν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, τη συχνότητα των εξετάσεων θα καθορίσει ο θεράπων γιατρός.
1. ΣΤΟ ΑΙΜΑ
– Για λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), σάκχαρο. Από 6 ετών και έπειτα κάθε 5 χρόνια
– Γενική αίματος, για ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, CRP. Σε κάθε ηλικία, κάθε 2 χρόνια
2. ΣΤΑ ΟΥΡΑ
– Γενική ούρων από 6 μηνών και έπειτα κάθε 1-2 χρόνια
3. ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΤΑΣΗ
– Σε κάθε ηλικία, κάθε χρόνο
4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ
– Για τους μη καπνιστές ακτινογραφία θώρακος μετά τα 45 έτη, κάθε 2-3 χρόνια
– Για τους καπνιστές, σπειρομέτρηση κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης του καπνίσματος και ετήσια ακτινογραφία θώρακος μετά την ηλικία των 35
5. ΔΕΡΜΑ (για μελάνωμα)
– Από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση ελιών κάθε 6-8 εβδομάδες
– ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ABCD (που αντιστοιχούν στα 4 σημεία που δηλώνουν κίνδυνο εξαλλαγής μιας ελιάς)
A. Asymmetry (ασυμμετρία του σχήματος)
B. Border (ανώμαλα όρια)
C. Color (αλλαγή χρώματος)
D. Diameter (αύξηση ή μείωση του μεγέθους)
6. ΚΑΡΔΙΑ
– Εκτίμηση δεκαετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, στην ηλικία των 20 ετών και μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε 5 χρόνια
– Μέτρηση αρτηριακής πίεσης, από 6 μηνών και κάθε 6 μήνες
7. ΚΑΡΚΙΝΟΙ
– ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
Από 50 ετών ετήσιος έλεγχος αιμοσφαιρίνης κοπράνων, σιγμοειδοσκόπηση ανά 5 χρόνια, κολονοσκόπηση ανά 10 χρόνια
– ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
Από 50 ετών, ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και εξέταση PSA
– ΜΑΣΤΟΣ
Κλινική εξέταση ανά 3 χρόνια στις γυναίκες 20-40 ετών, κατ’ έτος από την ηλικία των 40 ετών. Μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών
– TΡΑΧΗΛΟΣ ΜΗΤΡΑΣ
Παπ-τεστ, από 21 ετών κάθε χρόνο
8. ΜΑΤΙΑ
– Οφθαλμολογική εξέταση μετά τη γέννηση, 6 μηνών, 3 ετών, πριν από το σχολείο, 40 ετών και μετά τα 60 έτη κάθε 1-2 χρόνια

Από 1η Νοεμβρίου μείωση των επικουρικών συντάξεων 15-50%

Συνταξιούχοι διαμαρτύρονται κρατώντας αντίγραφα των εκκαθαριστικών τους για την έκτακτη εισφορά, Αθήνα, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ]
 
Τη διαδικασία μείωσης των επικουρικών συντάξεων καταγράφουν δύο εγκύκλιοι του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Από την 1η Νοεμβρίου το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που χορηγείται στους συνταξιούχους του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, των Τομέων ΤΕΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ και του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ) μειώνεται κατά 15%, ενώ το ποσό του μηνιαίου μερίσματος που χορηγείται στους συνταξιούχους του ΜΤΠΥ κατά 20%.

Προηγείται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή, στο ποσό της επικουρικής σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση του ποσού της ειδικής εισφοράς επέρχεται η ανωτέρω κατά φορέα/τομέα ποσοστιαία μείωση.

Ορίζεται ότι, ειδικά για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το τμήμα του μηνιαίου μερίσματος που μετά τις ανωτέρω παρακρατήσεις (της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης και της ποσοστιαίας μείωσης του 20%) υπερβαίνει τα 500 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 50%.

Ως προς την εφαρμογή των επιμέρους ρυθμίσεων που αφορούν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), στην εγκύκλιο τονίζονται τα εξής:

1) Συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη: Προβλέπεται ότι από 1/11/2011 και εφεξής το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξής τους που υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ μειώνεται κατά 30%.

Σε περίπτωση που η χορηγούμενη από το ΕΤΕΑΜ σύνταξη υπόκειται σε παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, δηλαδή υπερβαίνει τα 300 ευρώ, η ανωτέρω μείωση γίνεται επί του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση. Το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης, μετά την ανωτέρω μείωση, δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ.

2) Συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη: Προβλέπεται ότι από 1/11/2011 και εφεξής το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξής τους μειώνεται κατά 15%. Σε περίπτωση που η χορηγούμενη από το ΕΤΑΤ επικουρική σύνταξη υπόκειται σε παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, δηλαδή υπερβαίνει τα 300 ευρώ, η ανωτέρω μείωση γίνεται επί του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση.

Όσον αφορά την Επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, προβλέπεται σύμφωνα με την εγκύκλιο ότι από 1/8/2011 το 50% του συνολικού ακαθάριστου μηνιαίου ποσού (κύριας και επικουρικής) σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, υπόκειται στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) καθώς και στην παρακράτηση της επιπλέον μηνιαίας εισφοράς, για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.
TO BHMA

Στο "κόκκινο" για το εφάπαξ 45.000 υπάλληλοι - Πιθανές ημερομηνίες διεκπεραίωσης - Το εφάπαξ ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και τα χρόνια υπηρεσίας

αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ 10/11/2011
 
 
 
 
 
 
 
 

Κατάργηση πολεοδομιών και οικοδομικές άδειες - εξπρέςΝέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν τα εξής:
* Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργία στη δημόσια διοίκηση με κεντρική ρύθμιση την κατάργηση της πολεοδομίας, όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών δόμησης (εγκριτική) ασκούν οι Υπηρεσίες Δόμησης - που αντικαθιστούν τα σημερινά πολεοδομικά γραφεία - των Δήμων. Την αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των αδειών (ελεγκτική) ασκούν οι Ελεγκτές Δόμησης, που εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ και την αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι Ελεγκτές είναι Μηχανικοί, με καθήκοντα ασυμβίβαστα του δημοσίου υπαλλήλου λειτουργούν ανεξάρτητα και δεν τελούν σε σχέση ιεραρχικού ελέγχου ή εποπτείας με τις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.). Την αρμοδιότητα κρατικής και συνεχούς εποπτείας της άσκησης του έργου των Υ.ΔΟΜ και των Ελεγκτών Δόμησης, ασκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας καθώς και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων - που υποκαθιστούν τα υφιστάμενα όργανα γνωμοδότησης όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που καταργείται.
* Διαφάνεια. Η υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών, προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική.
* Απλοποίηση και επιτάχυνση. Η έγκριση δόμησης θα χορηγείται σε πέντε ημέρες, ενώ για την έγκριση δόμησης ελέγχονται τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τον δείκτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της κατασκευής στο φυσικό ή οικιστικό περιβάλλον. Η άδεια δόμησης χορηγείται σε δυο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων μελετών και λοιπόν εγκρίσεων και την ανάληψη της ευθύνης από τους Μελετητές Μηχανικούς.
* Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Στην πλήρη εφαρμογή του πλαισίου η διαδικασία κατάθεσης των απαιτούμενων για την χορήγηση άδειας δόμησης θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τα προβλεπόμενα Μητρώα Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών με τα επαγγελματικά τους προσόντα και δικαιώματα, θα κατοχυρώσουν τους πολίτες από φαινόμενα παράνομης άσκησης επαγγέλματος.
* Έλεγχος της εφαρμογής των αδειών δόμησης. Προβλέπεται νέα διαδικασία ελέγχου της ορθής εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών που εγκρίνονται μέσω των αδειών, στο πλαίσιο κατασταλτικής δράσης του κράτους.
* Τέλος, καταργούνται τα υπάρχοντα γνωμοδοτικά όργανα και θεσμοθετούνται νέα σε αντικατάσταση των υφιστάμενων, όπως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής κλπ.

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Τσουχτερό κρύο και χιόνια το Σαββατοκύριακο

Αναλυτική πρόγνωση από σήμερα εώς και το Σαββατοκύριακο από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό.

Δε μας έφταναν τα χαράτσια και η απίστευτη πολιτική αστάθεια των ημερών μας τα χαλάει και ο καιρός ειδικά από το Σαββατοκύριακο αφού χειμωνιάζει και μάλιστα απ΄ οτι φαίνεται για τα καλά.
Πιο αναλυτικά:

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ
Περιμένουμε πρωϊνές ομίχλες και τοπικές συννεφιές που θα είναι πιο πυκνές στα δυτικά και θα σημειωθούν λίγες μόνο τοπικές βροχές. Οι νοτιάδες στα δυτικά θα φτάσουν τα 5 μποφόρ το πολύ και οι βοριάδες στο Αιγαίο και εδώ δε θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα βρεθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 εώς 16 βαθμούς, στα κεντρικά από 7 εώς 21εναν βαθμούς και στα νησιά από 12 εώς 19 με 20 βαθμούς.
Στην ΑΤΤΙΚΗ έχουμε συννεφιά από το πρωί ενώ πνέει ένα βοριαδάκι 4 με 5 μποφόρ αλλά στον Ευβοϊκό εώς 6 μποφόρ και τον υδράργυρο να κυμαίνεται από τους 10 εώς τους 19 βαθμούς κελσίου. (Δείτε αναλυτικά τι καιρό θα κάνει σήμερα).

ΠΕΜΠΤΗ
Περιμένουμε σποραδικές βροχές αρχικά στα δυτικά και νότια, δηλαδή στη δυτική Ελλάδα, στη δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Αργότερα αυτές οι βροχές θα επεκταθούν και ανατολικότερα κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές και θα αγγίξουν βεβαίως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες περιμένουμε το πρωί στο Ιόνιο. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ασθενείς ενώ στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, αλλά σιγά - σιγά στο Αιγαίο οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 εώς 17 βαθμούς, στα κεντρικά από 6 εώς 20 και στα δυτικά εώς 21εναν βαθμούς και στα νησιά από 12 εώς 20 με 21εναν βαθμούς. (Αναλυτικά ο αυριανός καιρός).
Στην ΑΤΤΙΚΗ περιμένουμε συννεφιά και ανέμους βοριάδες 4 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 εώς 20 βαθμούς κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Περιμένουμε τοπικές βροχές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά της βόρειας χώρας και κυρίως στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ σιγά -σιγά και στα δυτικά οι συννεφιές θα πυκνώνουν και θα σημειωθούν και εκεί τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν 5 με 6 μποφόρ αλλά θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στα βόρεια από 1εναν εώς 13 βαθμούς, στα κεντρικά από 6 εώς 18 βαθμούς και στα δυτικά εώς 20 βαθμούς ενώ στα νησιά από 12 εώς 20 βαθμούς. (Διαβάστε από που θα ξεκινήσει η μεταβολή του καιρού).
Στην ΑΤΤΙΚΗ περιμένουμε συννεφιές και λίγες βροχές κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι βοριάδες θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ ιδιαίτερα στον Ευβοϊκό ενώ ο υδράργυρος σε πτώση από 8 εώς 16 βαθμούς.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Ευβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, περιμένουμε συννεφιές και τοπικές βροχές ενώ την Κυριακή θα βρέξει και στα Δωδεκάνησα. Λίγα χιόνια περιμένουμε στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε μόνο συννεφιές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν απο ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στα ανατολικά όμως και ιδιαίτερα στο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου θα σημειωθεί και παγετός κυρίως το πρωί και το βράδυ. Πιο αναλυτικά ο υδράργυρος θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 εώς 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 8 εώς 12 βαθμούς και στα νησιά από 10 εώς 15 με 16 βαθμούς. Θα έχουμε δηλαδή 10 βαθμούς πτώση σε σχέση με την Τετάρτη και την Πέμπτη. (Αναλυτική πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο).
Στην ΑΤΤΙΚΗ περιμένουμε συννεφιές και χιονόνερο ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει στα βουνά του νομού, στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 και τοπικά στον Eυβοϊκό τα 8 μποφόρ, ιδιαίτερα στο Κάβο Ντόρο ενώ ο υδράργυρος σε κάθετη πτώση θα κυμανθεί από 8 εώς 12 βαθμούς.

Καλύτεροι μαθητές όσοι διαβάζουν με τους γονείς τους

Το διάβασμα με την μαμά και τον μπαμπά φαίνεται πως κάνει καλό στις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο.

Αυτό αναδεικνύουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που επεξεργάστηκαν οι ειδικοί του διεθνούς προγράμματος αξιολόγησης μαθητών του οργανισμού (PISA).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας, οι 15χρονοι μαθητές που διάβαζαν με τους γονείς τους στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου, εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους μαθητές που ξεκίνησαν τη μαθητική τους ζωή με λίγη ή καθόλου βοήθεια από τους δικούς τους γονείς. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι καλές επιδόσεις των μαθητών που έχουν βοήθεια από τους γονείς τους, δεν σχετίζονται με το οικονομικό επίπεδο ή το κοινωνικό υπόβαθρο της οικογένειας.

Ειδικότερα, οι 15χρονοι μαθητές των οποίων οι γονείς δήλωσαν ότι διάβαζαν με τα παιδιά τους «κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα» -ή «μια ή δυο φορές την εβδομάδα»- εμφάνισαν πολύ καλύτερες επιδόσεις στα αξιολογικά τεστ του προγράμματος PISA σε σχέση με τους μαθητές οι γονείς των οποίων διάβαζαν σχολικά ή και εξωσχολικά βιβλία με τα παιδιά τους «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» ή μόνο «μία ή δύο φορές την εβδομάδα».

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι πολλοί γονείς δηλώνουν πώς δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πρώτα βήματα της μαθητικής ζωής των παιδιών τους εξαιτίας των επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων, ενώ υπάρχει κι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό γονέων που θεωρούν ότι δεν έχουν το κατάλληλο υπόβαθρο γνώσεων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Οι επιφυλάξεις αυτές στερούνται πραγματικής βάσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του προγράμματος PISA. “Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς μεταπτυχιακό ή απεριόριστο χρόνο για να βοηθήσει τα παιδιά του στη μαθητική τους ζωή”, αναφέρουν. “Αυτό που χρειάζεται είναι γνήσιο ενδιαφέρον”, προσθέτουν.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα για τους γονείς είναι ποτέ δεν είναι αργά για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, οι 15χρονοι μαθητές που συζητούν με τους γονείς τους πολιτικά ή κοινωνικά θέματα τακτικά εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν την ίδια τύχη.

Με τις καλές επιδόσεις των μαθητών συνδέονται, επίσης, οι συζητήσεις με τους γονείς τους για βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες ή ακόμη και για τηλεοπτικά προγράμματα, οι συζητήσεις με περιεχόμενο «πώς τα πάνε στο σχολείο», ακόμη και η συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι την ώρα του φαγητού.

Μισθοδοσία εκπαιδευτικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Τη διαδικασία καταβολής έναντι στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του τρέχοντος μηνός, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν έγκαιρα, τη μισθοδοσία που δικαιούνται , προβλέπει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Β. Κουλαιδή ¨προς  τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης .

Ξεκινούν τα διόδια στην Εγνατία

 
Από τον Ίασμο της Κομοτηνής, κοντά στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, ξεκινά η τοποθέτηση των πέντε προσωρινών σταθμών συλλογής διοδίων στην Εγνατία Οδό, που θα βάλει «φρένο» στις διελεύσεις χωρίς αντίτιμο και θα επιτρέψει να αρχίσει σταδιακά η απόσβεση της μεγάλης επένδυσης των περίπου 7 δισ. ευρώ, που εκτελέστηκε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Από τον Ίασμο της Κομοτηνής, κοντά στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, ξεκινά η τοποθέτηση των πέντε προσωρινών σταθμών συλλογής διοδίων στην Εγνατία Οδό, που θα βάλει «φρένο» στις διελεύσεις χωρίς αντίτιμο και θα επιτρέψει να αρχίσει σταδιακά η απόσβεση της μεγάλης επένδυσης των περίπου 7 δισ. ευρώ, που εκτελέστηκε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Η σχετική υποδομή στην περιοχή των Αμαξάδων είναι ήδη έτοιμη κι από σήμερα προγραμματίζονται τα τελικά τεστ, ώστε από αύριο να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του σταθμού. Το αντίτιμο των διοδίων ορίστηκε στα 2,0 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, στα 5,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και λεωφορεία και στα 7,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες.
Επόμενο βήμα
Το αμέσως επόμενο βήμα θα γίνει με την ενεργοποίηση του σταθμού στη θέση Μαλακάσι, ανάμεσα στο Μέτσοβο και τα Γρεβενά, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ακολουθήσει, ενδεχομένως σε διάστημα 3-4 ημερών και η έναρξη λειτουργίας του σταθμού Ανάληψη, που βρίσκεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Στρυμόνα.
Σε δεύτερη φάση, εντός του Δεκεμβρίου, η Εγνατία οδός ΑΕ, έχει στο πλάνο της να θέσει σε λειτουργία δύο ακόμη σταθμούς διοδίων, αφενός στην περιοχή Μουσθένη, μεταξύ Στρυμόνα και Καβάλας και αφετέρου στη θέση Τύρια, ανάμεσα στην Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα.
Και στους πέντε νέους προσωρινούς σταθμούς θα ισχύσει η τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώθηκε για το σταθμό του Ιάσμου, ωστόσο, από την 1η Απριλίου του 2012 θα υπάρξει μικρή αναπροσαρμογή του τιμολογίου προς τα πάνω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ό,τι αφορά στα ΙΧ, το αντίτιμο θα ανέβει στα 2,40 ευρώ, ανά διέλευση και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και για τους άλλους τύπους οχημάτων.
Η λειτουργία του συστήματος των νέων προσωρινών σταθμών, που θα διατηρηθούν μέχρι να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στον άξονα, ανατέθηκε από την Εγνατία Οδός ΑΕ, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό στην εταιρεία Αττικές Διαδρομές, η οποία διαθέτει ανάλογη εμπειρία από τη διαχείριση του εγχειρήματος στην Αττική Οδό στην Αθήνα.
Λεωνίδας Λιάμης - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Υπουργείο Παιδείας: Απόφαση απόσπασης εκπαιδευτικών Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης το εξωτερικό (Β' Φάση και Νότιο ημισφαίριο) και ανακλήσεις -ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Εισαγωγή αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δελτίο Τύπου
Εισαγωγή αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών των αθλητών ατομικών και ομαδικών αθλημάτων  από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου, τα αποτελέσματα εισαγωγής αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου:  www.minedu.gov.gr
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα, πληκτρολογώντας στο σχετικό πεδίο τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).
Οι υποψήφιοι που ανήκουν στην κατηγορία «χωρίς ποσοτικό περιορισμό» οι οποίοι δεν έχουν κωδικό, θα ενημερωθούν απευθείας από το Υπουργείο ή τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παράλληλα, οι καταστάσεις με τα ονόματα των επιτυχόντων θα αποσταλούν και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι εγγραφές των εισαγόμενων θα πραγματοποιηθούν από 10/11/2011 μέχρι και 18/11/2011.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία εγγραφής είναι αποκλειστική και οι επιτυχόντες εγγράφονται όλοι στο Α’ εξάμηνο.
Οι ενδιαφερόμενοι  πρέπει να  υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους σχετική αίτηση στη Γραμματεία της σχολής ή τμήματος επιτυχίας τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία.
Μαζί με την αίτηση εγγραφής οι επιτυχόντες υποβάλλουν:
α) 6  φωτογραφίες σε μικρό μέγεθος και
β) Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή πρέπει να διαγραφούν προκειμένου να εγγραφούν στη νέα σχολή εισαγωγής τους.
Διευκρινίζεται ότι τα  σχετικά δικαιολογητικά που έχουν υποβάλει οι επιτυχόντες στο Υπουργείο Παιδείας θα σταλούν υπηρεσιακά στη σχολή επιτυχίας τους.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Για την αναζήτηση των επιτυχόντων πατήστε εδώ.

Αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11 στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ

Δελτίο Τύπου

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής) ότι  με την  αρ. πρωτ. 127560/Γ4/7-11-2011 (Α.Δ.Α 45ΒΜ9-ΡΩΙ) Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκαν οι αποσπάσεις 147 μόνιμων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά  των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ σχολικού έτους 2011-12 .
Οι αποσπασθέντες εκπαιδευτικοί καλούνται να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού στον οποίο  τοποθετήθηκαν,  από τις  08/11/2011 έως και  τις 10/11/2011, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Για να δείτε τη σχετική απόφαση πατήστε εδώ.

Τελικός αξιολογικός πίνακας υποψηφίων για πρόσληψη στα Καλλιτεχνικά Σχολεία

 Δελτίο Τύπου


Τελικός αξιολογικός πίνακας υποψηφίων για πρόσληψη στα Καλλιτεχνικά Σχολεία
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τον Τελικό Αξιολογικό Πίνακα Υποψηφίων για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, εξειδικευμένου στους τομείς του Θεάτρου – Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, για το σχολικό έτος 2011 – 2012, ο οποίος κυρώθηκε  με την με αριθ. 127637/Γ7/ 07-11-2011 Υ.Α.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Για τη σχετική Υ.Α. πατήστε εδώ.

07-11-11 Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων για την προσευχή των μουσουλμάνων για τη Θυσία του Αβραάμ

Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, για την προσευχή των μουσουλμάνων για τη Θυσία του Αβραάμ (Eid al Adha)
Πέρυσι ορισμένοι μουσουλμάνοι μετέτρεψαν πλατείες σε χώρους προσευχής με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις, επεισόδια αλλά και να δοθεί μια εντελώς λανθασμένη εικόνα και για τους ίδιους και, κυρίως, για την ελληνική κοινωνία.
Πριν από λίγους μήνες, τον Αύγουστο, η ελληνική Πολιτεία έθεσε, συντεταγμένα και αποφασιστικά, τις κόκκινες γραμμές της επιβάλλοντας την απαγόρευση τέλεσης προσευχών σε πλατείες. Συγχρόνως, όμως, προσέφερε και τις εναλλακτικές λύσεις που εξασφάλισαν αξιοπρεπείς όρους για την τέλεση της προσευχής για την λύση της Νηστείας του Ραμαζανίου. Λίγο αργότερα έκανε και το επόμενο βήμα, όταν η ελληνική Βουλή με μια πρωτοφανή πλειοψηφία μέσα σε κλίμα εθνικής συναίνεσης, ενέκρινε την τροποποίηση του νόμου για την κατασκευή Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα με την οποία μείωσε τον απαιτούμενο χρόνο κατασκευής του αλλά και το κόστος.
Τον Αύγουστο, το ζήτημα της προσευχής των μουσουλμάνων απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε συζητήσεις, ακόμα και κάποιες αντιδράσεις. Χθες το ζήτημα αυτό πέρασε εντελώς απαρατήρητο, ούτε καν ως έκτη είδηση.
Την Κυριακή 06/11/2011, οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται στην Αθήνα, τέλεσαν την ιδιαίτερα σημαντική προσευχή για την Θυσία του Αβραάμ. Η συμμετοχή τους ήταν μεγαλύτερη από ότι τον Αύγουστο.
Παρά το βάρος της οξύτατης πολιτικής κρίσης, οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους λειτούργησαν άψογα και, σε πνεύμα στενής συνεργασίας, διαχειρίστηκαν το όλο ζήτημα επιτυχώς. Εκτός από χώρους στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ διατέθηκαν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χώροι και σε διάφορους Δήμους στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.
Τα πρώτα βήματα μιας διαφορετικής πολιτικής για τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας μας έχουν γίνει με επιτυχία. Αποτελούν ένα κεκτημένο.
Με την ευκαιρία αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα που αυτή δημιουργεί, ο ελληνικός λαός δεν έκανε το θανάσιμο λάθος που έχουν κάνει άλλοι. Δεν έψαξε να βρει ενόχους σε ομάδες πληθυσμού που έχουν θρησκευτικές διαφορές με την πλειοψηφία. Δεν κατηγόρησε τους μετανάστες. Δεν δαιμονοποίησε κανέναν. Ακόμα και μέσα σε τόσο δύσκολες καταστάσεις, ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα ανοχής, δημοκρατίας, υπευθυνότητας και συνύπαρξης. Και αυτή είναι η ελπίδα μας.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 233/4.11.2011 ο νόμος που καταργεί τα Γραφεία Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος περί: «Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 31 Οκτωβρίου.
Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4027 στο άρθρο 32 ορίζει την κατάργηση των Γραφείων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και την μεταφορά του προσωπικού που υπηρετεί σ΄αυτά στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο. Οδηγίες για την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους βαθμούς βάσει των μετ/κών δια/ξεων (άρ.28) του ν. 4024/11

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου «Πειθαρχικό Δίκαιο των υπαλλήλων του Δημοσίου» για τη συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων και για τα πειθαρχικά θέματα εκπαιδευτικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ alfavita.gr, 7/11/2011
 
 
Στο ΑΡΘΡΟ ΕΚΤΟ του Σχεδίου Νόμου «Πειθαρχικό Δίκαιο των υπαλλήλων του Δημοσίου» προβλέπονται τα παρακάτω:
Ρυθμίσεις πειθαρχικών θεμάτων εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού αρμοδιότητας του Τπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
1. Σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνιστάται ένα ή περισσότερα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια. Οι αρμοδιότητες του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου ασκούνται από δύο (2) τμήματα.
2. α) Το πρώτο τμήμα κάθε πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο είναι αρμόδιο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν, στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε:
αα) σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα από οριστική ή προσωρινή τοποθέτηση ή διάθεση ή απόσπαση,
ββ) σχολικές μονάδες της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
γγ) αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
δδ) δημόσιους φορείς παροχής δια βίου μάθησης και
εε) νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ.)

β) Στο πρώτο τμήμα κάθε πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου υπάγονται και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης:
αα) ως στελέχη της διοίκησης της εκπαίδευσης, εκτός από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 8 του παρόντος,
ββ) στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια, στα ιερατικά σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και στα εκκλησιαστικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, που προβλέπονται στο κεφάλαιο Γ΄ του ν. 3432/2006 (Α΄ 14), ως ισχύει καθώς και
γγ) ύστερα από απόσπαση ή διάθεση, σε οποιαδήποτε άλλη θέση του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.
γ) Στο πρώτο τμήμα κάθε πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου υπάγονται και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), που προβλέπονται στα άρθρα 17 και 18 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199).
δ) Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στην κεντρική υπηρεσία του Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ. υπάγονται στην αρμοδιότητα του πρώτου τμήματος του πειθαρχικού συμβουλίου της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Αττικής.
ε) Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται σε σχολικές ή άλλες υπηρεσιακές μονάδες και φορείς στο εξωτερικό υπάγονται στην αρμοδιότητα του πρώτου τμήματος του πειθαρχικού συμβουλίου που λειτουργεί στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης όπου υπάγεται η διεύθυνση εκπαίδευσης από την οποία αποσπώνται.
3. α) Το δεύτερο τμήμα κάθε πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που προβλέπεται στην παράγραφο 1 είναι αρμόδιο για:
αα) το διοικητικό προσωπικό που προβλέπεται στο άρθρο 28 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) και υπηρετεί σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) που εδρεύουν στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
ββ) το ειδικό επιστημονικό, ερευνητικό, τεχνικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε σχολικές μονάδες και άλλες αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που εποπτεύονται από το Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ. και εδρεύουν εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, εκτός του προσωπικού που υπάγεται, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος, στην αρμοδιότητα του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που συνιστάται στο Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ. σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 146Α του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος και
γγ) Το προσωπικό των υποπεριπτώσεων αα΄ και ββ΄ της παρούσης που υπηρετεί, ύστερα από διάθεση ή απόσπαση, σε οποιαδήποτε άλλη θέση στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.
β) Το προσωπικό των υποπεριπτώσεων αα΄ και ββ΄ της παρούσης που υπηρετεί, ύστερα από απόσπαση ή διάθεση, στο εξωτερικό υπάγεται στην αρμοδιότητα του δεύτερου τμήματος του πειθαρχικού συμβουλίου που λειτουργεί στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης όπου υπάγεται η υπηρεσιακή μονάδα από την οποία αποσπάται.
4. Τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια συνεδριάζουν δημόσια και αποτελούνται:
α) το πρώτο τμήμα από:
αα) δύο (2) μέλη τα οποία ορίζονται σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 146Β του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος,
ββ) δύο (2) διευθυντές οργανικής μονάδας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τους αναπληρωτές τους, που υποδεικνύονται από τον πρόεδρο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 146Β του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος και
γγ) ένα (1) διευθυντή εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τον αναπληρωτή του, ο οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και υποδεικνύονται από τον πρόεδρο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου ύστερα από κλήρωση από συγκεντρωτική κατάσταση ανά περιφέρεια που γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 146Β του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος.
β) το δεύτερο τμήμα από:
αα) τα δύο (2) μέλη που προβλέπονται στην υποπερίπτωση αα) της προηγούμενης περίπτωσης,
ββ) τους (2) διευθυντές οργανικής μονάδας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τους αναπληρωτές τους, που προβλέπονται στην υποπερίπτωση ββ) της προηγούμενης περίπτωσης και
γγ) ένα (1) διευθυντή εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, όταν η υπόθεση αφορά υπάλληλο που ανήκει στο προσωπικό της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 ή έναν (1) πρύτανη Α.Ε.Ι., με τον αναπληρωτή του, όταν η υπόθεση αφορά υπάλληλο που ανήκει στο προσωπικό της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3. Τα μέλη της παρούσης υποπερίπτωσης υποδεικνύονται από τον πρόεδρο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου ύστερα από κλήρωση που γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 146Β του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος,
5. Στην αρμοδιότητα του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που συνιστάται στην κεντρική υπηρεσία του Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ. υπάγεται το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ειδικό επιστημονικό, ερευνητικό, τεχνικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό:
α) των υπηρεσιών που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ έως και γ΄ του άρθρου 1 του π.δ. 182/2004 (Α΄ 161),
β) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.),
γ) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) και των Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται από αυτή,
δ) της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.),
ε) του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.),
στ) της Ακαδημίας Αθηνών,
ζ) του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών «Ι. Φωκιανός»,
η) του Δημοσίου Πρότυπου Παιδικού Γυμναστηρίου Καισαριανής,
ι) του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) και
ια) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.).
6. Για τη σύνθεση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της παραγράφου 5 το ένα (1) από τα μέλη, με τον αναπληρωτή του, που προβλέπονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 146Β του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος, είναι προϊστάμενοι διεύθυνσης της υπηρεσιακής μονάδας του Δημοσίου ή του Ν.Π.Δ.Δ. στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος που διώκεται πειθαρχικά και υποδεικνύονται από τον πρόεδρο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου ύστερα από κλήρωση που γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου.
7. Για τις πειθαρχικές υποθέσεις του προσωπικού του παρόντος στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του άρθρου 146Α του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος, λειτουργεί τέταρτο τμήμα το οποίο αποτελείται από:
α) τον πρόεδρο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου,
β) δύο (2) νομικούς συμβούλους του Κράτους, εκ των οποίων ο αρχαιότερος αναπληρώνει τον Πρόεδρο, με τους αναπληρωτές τους,
γ) έναν (1) προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης της κεντρικής υπηρεσίας του Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ., με τον αναπληρωτή του που υποδεικνύονται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και
δ) για το προσωπικό που:
αα) σύμφωνα με την παράγραφο 2, υπάγεται στην αρμοδιότητα του πρώτου τμήματος κάθε πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, έναν (1) διευθυντή εκπαίδευσης, με αναπληρωτή του άλλο διευθυντή εκπαίδευσης, που υποδεικνύονται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
ββ) σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 5, υπάγεται στην αρμοδιότητα του δεύτερου τμήματος κάθε πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που λειτουργεί στην οικεία περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης ή στην αρμοδιότητα του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που λειτουργεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ., αντίστοιχα, έναν (1) προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης ή διεύθυνσης της κεντρικής υπηρεσίας του Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ., με αναπληρωτή του άλλο προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης ή διεύθυνσης της κεντρικής υπηρεσίας του Υπ.Π.ΔΒΜ.Θ. που υποδεικνύονται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
γγ) σύμφωνα με την παράγραφο 8 του παρόντος, υπάγεται, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της παρούσης, έναν (1) από τους προέδρους των συμβουλίων επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι υποδεικνύονται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
8. Για τις πειθαρχικές υποθέσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, των σχολικών συμβούλων, των διευθυντών εκπαίδευσης, του κύριου προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού αρμόδιο είναι, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, το τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της παραγράφου 7.
9. Το έργο των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων του παρόντος άρθρου υποστηρίζεται από Γραμματεία. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας των Γραμματειών των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων. Για την οργάνωση και λειτουργία της Γραμματείας του τέταρτου τμήματος του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου εφαρμόζεται η παράγραφος 10 του άρθρου 146Α του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως προστέθηκε με το άρθρο δεύτερο του παρόντος.
10. Για τα θέματα σύνθεσης και λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. που δεν υπάγονται στο προσωπικό της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 ισχύουν οι κείμενες διατάξεις. Τα πειθαρχικά συμβούλια των καθηγητών των Α.Ε.Ι. είναι αρμόδια και για τις πειθαρχικές υποθέσεις του προσωπικού που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 77 και της παραγράφου 6 του άρθρου 78 του ν. 4009/2011.
11. Στην περίπτωση που σε περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης συνιστώνται περισσότερα του ενός πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια με την απόφαση σύστασης καθορίζεται και η κατά τόπο αρμοδιότητα τους ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευτικών και του ειδικού επιστημονικού, ερευνητικού, τεχνικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού που υπηρετούν στη διοικητική περιφέρεια της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''Στα παλιά τους υποδήματα η Ελλάδα!-Αναρωτιέμαι, εξοργίζομαι …''Ιωάννινα, 7 Νοεμβρίου 2011
Στα παλιά τους υποδήματα η Ελλάδα!
Αναρωτιέμαι, εξοργίζομαι …

          Ο ορισμός της εξαπάτησης απ΄ αυτόν που διέσυρε διεθνώς τη χώρα. Μια χώρα που δημιούργησε τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Όποιος είναι αρχηγός του κόμματος κατακτά όλο το κόμμα. Συμπεριφέρεται ως κατακτητής της χώρας, διοικεί σα να είναι η Ελλάδα το προτεκτοράτο του. Θέτει θέμα δημοψηφίσματος και εκβιάζει.
Και βέβαια αυτό συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχει θεσμική οντότητα, που να αναχαιτίζει έναν κακό Πρωθυπουργό.

          Κινήσεις κατώτερες των προβλημάτων. Όλοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό ζήτημα, με την ελληνική πραγματικότητα. Παρακολουθούμε να διαβάζουν από το βήμα της Βουλής σελίδες επί σελίδων τη στιγμή που η χώρα μας καταρρέει. Όταν βγαίνει κάτι από την ψυχή δε χρειάζεται να το διαβάζεις. Αν είσαι πατριώτης, το δηλώνεις με τις πράξεις σου. Αυτό δε γράφεται στα χαρτιά.
Ένα πολιτικό κόμμα που έχει κάνει τέτοια ζημιά στην Ελλάδα, ασχολείται μόνο με το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα.

          Η Ελλάδα κινδυνεύει και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Τα κυβερνητικά τερτίπια όλο αυτό τον καιρό δεν προκαλούν μόνο αγανάκτηση αλλά και αίσθημα αηδίας, εμετικό σοκ, ακραίες αντιδράσεις από όλους εμάς που ζούμε το καθημερινό δράμα της επιβίωσης, που δανειζόμαστε - εμείς οι λειτουργοί της εκπαίδευσης, οι γενναίοι δάσκαλοι - από τους γονείς μας το εικοσάευρω, για να βάλουμε βενζίνη στο αυτοκίνητό μας και να πάμε στο σχολείο, για να μιλήσουμε στους μαθητές μας για αξίες και ιδανικά!

          Θα έπρεπε όλοι οι «αιρετοί» του ΠΑΣΟΚ, οι εκπαιδευτικοί, αυτοί που πράγματι έδωσαν τη ζωή τους στην τάξη, όσοι πολέμησαν για το καλό του κλάδου, αυτοί που όλα τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή και φώναζαν, να παραιτηθούν λόγω ευθιξίας, αν θέλουν να μας κοιτάζουν στα μάτια και αν θέλουν να κοιτάζουν στα μάτια τα παιδιά τους. 

          Μετά την πολιτική χρεοκοπία οδηγούμαστε πλέον με μαθηματική ακρίβεια και στην οικονομική χρεοκοπία. Και γι΄αυτό έχει αποκλειστικά την ευθύνη όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Έστω και την τελευταία στιγμή, αν το αντιληφθούν,
μπορεί η Ελλάδα να σωθεί!

ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ  Η  ΘΕΣΗ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,  ΝΑ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤAΘΕΙ  Η  ΕΘΝΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ.
             ΤΟ Δ.Σ
                 της
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙωαννίνωνΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
power point για την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΗΧΟΙ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ
Η ιστορία μιας νύχτας. Θεατρική παράσταση για το Πολυτεχνείο, του Δημήτρη Μαριόλη
Πολυτεχνείο! ε, και...; του Γιώργου Δοδοντσάκη - Θεατρικό
«Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν. Απαγορεύομεν...»
Στο φως η δολοφονική μανία της χούντας τη 17η Νοέμβρη
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΧΡΟΝΙΚΟ
 

Σε δυο φάσεις θα εξελιχθεί η εργασιακή εφεδρεία άμεσα

Αυξάνονται εντυπωσιακά οι εθελοντές, όλων των ηλικιών και των επαγγελµάτων, που δραστηριοποιούνται για τους συνανθρώπους τους

Ανακαλύψαμε ξανά τον διπλανό µας
Αυξάνονται εντυπωσιακά οι εθελοντές, όλων των ηλικιών και των επαγγελµάτων, που δραστηριοποιούνται για τους συνανθρώπους τους
 
Ανακαλύψαμε ξανά τον διπλανό µας
Η πρώην ατροφική κοινωνία των πολιτών, η πλέον ανίσχυρη ανάµεσα σε αυτές της Ευρώπης, έχει εγκαταλείψει το καβούκι του ατοµικισµού. Ολοένα περισσότεροι πολίτες ενεργοποιούνται, συσπειρώνονται και δρουν µε επίκεντρο τον «άλλο»: συλλέγουν τρόφιµα και ρούχα, παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, κάνουν την καθηµερινότητα των µη προνοµιούχων καλύτερη. ∆εν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνων που εφευρίσκουν νέους τρόπους – για τα εγχώρια δεδοµένα τουλάχιστον – να καλύψουν προσωπικές επιθυµίες και ανάγκες και άλλων (ιδιωτικών σχολείων, αιρετών εκπροσώπων). Είναι πολλές οι φορές ωστόσο που η δράση αυτή «σκεπάζεται» από τον ήχο των πολιτικών εξελίξεων. «Το Βήµα» επιχειρεί να σκιαγραφήσει το εύρος της, διαπιστώνοντας όχι µόνον το πολυπληθές του χαρακτήρα της, αλλά και τον βαθµό διεισδυτικότητάς της πέρα από στερεότυπα, φύλα, προσωπικά ενδιαφέροντα και επαγγελµατικές κάστες.
«Οι Ελληνες που ζητούν τη βοήθειά µας αυξάνονται µε εντυπωσιακούς ρυθµούς· είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους, άλλοι που ζουν σε εγκαταλελειµµένα σπίτια και δεν έχουν καν χρήµατα για να εµβολιάσουν τα παιδιά τους. Μας χτυπούν την πόρτα µε αίσθηµα ντροπής. Οι γιατροί που εργάζονται στο Παιδιατρικό Τµήµα του πολυϊατρείου στο Πέραµα, το οποίο εξυπηρετεί αποκλειστικά Ελληνες, µπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι πολλά από τα ανήλικα που δέχονται τις υπηρεσίες τους δεν τρέφονται σωστά» υπογραµµίζει η κυρία Ευγενία Θάνου, διευθύντρια της οργάνωσης Γιατροί του Κόσµου.

Οι Γιατροί του Κόσµου, αντίθετα από ό,τι θα νόµιζε κάποιος, δεν δραστηριοποιούνται µόνον εκτός συνόρων. ∆ιατηρούν πολυϊατρεία στην πλατεία Κουµουνδούρου και στο Πέραµα του Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά, παρέχοντας πρωτοβάθµια περίθαλψη σε αλλοδαπούς, καθώς και σε ολοένα περισσότερους Ελληνες.

«∆ιεξάγεται εκστρατεία τις ηµέρες αυτές για τη συλλογή τροφίµων, βασικών ειδών» συνεχίζει η κυρία Θάνου και επισηµαίνει: «Ξέρουµε ότι ο κόσµος είναι δύσπιστος µε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γι’ αυτό δεν ζητούµε χρήµατα, αλλά είδη πρώτης ανάγκης. Στηριζόµαστε στο έργο των εθελοντών, 60 γιατρών που εναλλάσσονται, και ιδιωτών που προσφέρουν έργο στο κοµµάτι της διοικητικής οργάνωσης ή της επικοινωνίας».

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Ενωση Μαζί για το Παιδί συγκεντρώνει τρόφιµα και είδη πρώτης ανάγκης για να ενισχύσει τις Στέγες Προστασίας Ανηλίκων Αθήνας και Πειραιά, χώρους φιλοξενίας «παιδιών που έχουν αποµακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους».

Ευαισθησία στη διπλανή πόρτα

Η έµπρακτη αλληλεγγύη µεταξύ γνωστών και φίλων έχει άπειρες εκφάνσεις, µορφές που ούτε καταµετρώνται ούτε κατηγοριοποιούνται εύκολα. Η κυρία Σύλβια Κ. (τα ονόµατα είναι στη διάθεση της εφηµερίδας) αγοράζει κρέας για την – ελληνίδα – οικιακή βοηθό της, αφού ο άνδρας της έχει χάσει τη δουλειά του και ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας αντιµετωπίζει πρόβληµα υγείας.

Η κυρία Ελένη Β. δίνει τα κλειδιά του σπιτιού της σε µολδαβή ένοικο του 4ου ορόφου της πολυκατοικίας στην οποία διαµένει για να µαγειρεύει: της έχουν κόψει το ρεύµα και το µωρό της µένει ατάιστο. Το προσωπικό δράµα παίρνει διαστάσεις µελό όταν µπαίνει κάτω από τον µεγεθυντικό φακό, δεν µπορεί ωστόσο να αποσιωπηθεί.

Εταιρική μέριμνα

Λίγοι µπορούν ίσως να φανταστούν 65 άτοµα από το στελεχικό δυναµικό της Citigroup να αρχειοθετούν ή να στήνουν ελαφριές κατασκευές στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Και όµως, η κυρία Νότα Μπούµπαλου, διευθύντρια Επικοινωνίας του ιδρύµατος, διαβεβαιώνει ότι αυτές συγκαταλέγονται στις συνήθεις δραστηριότητες µε τις οποίες καταπιάνεται ο λεγόµενος εταιρικός εθελοντισµός. «∆εν είναι µόνον το παράδειγµα της Citigroup, έχουν προηγηθεί η Novartis, η Microsoft και πολλές άλλες εταιρείες. Προσφάτως δεχθήκαµε αίτηµα για παροχή βοήθειας από τη Eurobank, ενώ µας έχει προσεγγίσει και το Χρηµατιστήριο Αθηνών. Στις αρχές Οκτωβρίου οι Atenistas ενεργοποιήθηκαν συλλέγοντας σχολικά είδη – για εµάς, την Κιβωτό του Κόσµου και τη Μέριµνα Ανηλίκων» εξηγεί.

«Εφέτος, παρατηρούµε έξαρση του εθελοντισµού, ίσως ως συνέπεια και της αύξησης όλων όσοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουµε ωστόσο πτώση των δωρεών σε είδος (τρόφιµα, ρούχα, φάρµακα, βιβλία) και ασφαλώς σε χρήµα» επισηµαίνει η κυρία Μπούµπαλου και συµπληρώνει: «Πολλές εταιρείες βεβαίως τοποθετούν κερµατοσυλλέκτες και µας φέρνουν το ποσό που συγκεντρώνουν. ∆εχόµαστε τα πάντα, ακόµη και το ένα ευρώ. Υπάρχουν ιδιώτες που µας επισκέπτονται µε δική τους πρωτοβουλία ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Γνωρίζουν άλλωστε τα παιδιά, τους αρέσει να βρίσκονται κοντά τους».

Η κυρία Βάλια Παπασπύρου, στέλεχος της Microsoft Hellas, ήταν στην οµάδα των περίπου 20 ατόµων που επισκέφθηκαν πέρυσι το συγκεκριµένο ορφανοτροφείο και περιγράφει την εµπειρία ως «εξόχως συγκινητική, ίσως την πιο σηµαντική εταιρική εκδήλωση στην οποία έχω συµµετάσχει».

«Εβαλα και την κόρη µου, τριάµισι ετών τότε, στη διαδικασία, αναθέτοντάς της να ξεχωρίσει παιχνίδια µε τα οποία είχε σταµατήσει να παίζει ή δεν αντιστοιχούσαν στην ηλικία της» λέει η κυρία Παπασπύρου. «Ηταν εντυπωσιακός και συγκινητικός µαζί ο ενθουσιασµός των παιδιών στην υποδοχή µας – 6-12 ετών όλα τους. Αντιλαµβάνεστε τι έγινε όταν τους ανοίξαµε το πακέτο µε το Microsoft Kinect, παιχνίδι προηγµένης τεχνολογίας, που σίγουρα δεν είχαν ξαναδεί (ήταν καινούργιο ακόµη τότε). Η πιο ανθρώπινη, σοκαριστική στιγµή ήλθε ωστόσο αργότερα, όταν ξεθάρρεψαν: ζητούσαν αγκαλιά και φωτογραφίες µαζί µας. Μείναµε πολλές ώρες, δεν µπορούσαµε να ξεκολλήσουµε, φύγαµε όταν πια είχε νυχτώσει».

Η ανέχεια και το «Βαρούλκο»

Βασικός άξονας δράσης για φορείς, ΜΚΟ και ιδιώτες έχει γίνει η κάλυψη της ανάγκης για φαγητό. Η πείνα είναι το τελευταίο σκαλοπάτι.

Ο γνωστός σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου δυο-τρεις φορές την εβδοµάδα παίρνει το αυτοκίνητό του αργά το βράδυ και επισκέπτεται πλατείες και γωνιές της Αθήνας που φιλοξενούν αστέγους. Σε σχήµα οξύµωρο – στο πλαίσιο του οποίου η ευζωία συναντά την ανέχεια και το gourmet την πείνα –, τους µοιράζει φαγητό, το περίσσιο από αυτό που παρασκευάζει για τους θαµώνες του εστιατορίου «Βαρούλκο». Ο σεφ δεν δέχεται να αποκαλύψει τα σηµεία. «∆εν έχει σηµασία το πού, είναι διαφορετικό κάθε φορά. ∆εν θα ήθελα άλλωστε να δω κάµερες να έρχονται για να απαθανατίσουν τις στιγµές» τονίζει. «∆εν συνεργάζοµαι µε φορείς. Το φαγητό είναι υπόθεση που απαιτεί οργάνωση, ψυγεία, καλή συντήρηση, προσοχή στη διανοµή, µπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες. Επιλέγω να το διανέµω µόνος µου για να µην ταλαιπωρηθεί. Αλλοτε ζυµαρικά, άλλοτε λαχανοντολµάδες µε ψαρικά, ό,τι τέλος πάντων µπορεί να χορτάσει τους ανθρώπους αυτούς, δεν ξέρουν άλλωστε τι τρώνε... Προσωπικά, δεν θα είχα πρόβληµα να µαγειρεύω πιο συχνά, κάποιες Κυριακές, σε ξενώνες για αυτούς που περιπλανώνται στην πόλη. Θα κουβαλούσα και τα υλικά µου, είναι κάτι που συνηθίζεται στην Αµερική και στην Αυστραλία, χρειάζεται απλώς µεθόδευση».

Ειδικός στον χώρο της γεύσης εξηγεί ότι το ζήτηµα της διανοµής φαγητού σε απόρους επιβαρύνει µε υψηλό κόστος το εκάστοτε εστιατόριο – ψυγεία, µεταφορά, διανοµείς. ∆ιόλου τυχαία, στο εξωτερικό χώροι εστίασης χρεώνουν τον πελάτη αν αφήσει φαγητό στο πιάτο, βάζοντάς τον στην ουσία να χρηµατοδοτήσει τη διανοµή των περισσευµάτων.

«Τα ασφαλιστικά ταµεία αργούν υπερβολικά να "πληρώσουν”, µε αποτέλεσµα πολλές οικογένειες να µην µπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονοµικές απαιτήσεις της λογοθεραπείας» επισηµαίνει η λογοπαιδικός κυρία Βάλια Γαλυφιανάκη. «Υπάρχουν ιδιάζουσες περιπτώσεις, στις οποίες δεν µπορείς να επιµείνεις στη συνήθη διαδικασία. ∆εν έχει περάσει πολύς καιρός που είχα στα χέρια µου – και για έξι µήνες – ένα κακοποιηµένο κοριτσάκι µε εξελικτική γλωσσική διαταραχή και αποστέρηση ερεθισµάτων. Η οικογένεια ήταν σε τραγική οικονοµική κατάσταση. Αποφάσισα να κάνω τη θεραπεία δωρεάν.

Νοµίζω ότι είναι ζήτηµα στοιχειώδους ανθρωπιάς, δεν πρόκειται για υπέρβαση».

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


∆ωρεάν µαθήµατα σε 300 µαθητές!

Κυοφορούσαν την ιδέα ένανενάµιση χρόνο προτού την υλοποιήσουν.

Ο φιλόλογος κ. Λεωνίδας Πυργάρης και ο θεολόγος κ. ∆ηµήτρης Μπεκριδάκης συνέστησαν την Εθελοντική Οµάδα Καθηγητών Χίου «Αλλήλων Ενεκα» και σήµερα παραδίδουν δωρεάν µαθήµατα σε περισσότερους από 300 µαθητές!

«Οι εθελοντές καθηγητές είναι περίπου 60 και παραδίδουν µαθήµατα τα απογεύµατα» λέει ο κ. Μπεκριδάκης. «Η ανταπόκριση είναι πολύ µεγάλη από την κοινωνία του νησιού, ειδικά οι γονείς έχουν αγκαλιάσει θερµά την πρωτοβουλία. Η ιδέα γεννήθηκε άλλωστε µέσα από µία δυσµενή συγκυρία. Και ο Λεωνίδας Πυργάρης και εγώ διδάσκαµε στο κέντρο πρόσθετης διδακτικής στήριξης του νησιού όταν το υπουργείο Παιδείας – στο πλαίσιο των περικοπών – αποφάσισε να σταµατήσει τη λειτουργία του. Μη φανταστείτε ότι σήµερα έρχονται σε µας εξαθλιωµένοι µαθητές. Πρόκειται για µαθητές του "20”, σε πολλές περιπτώσεις παιδιά οικογενειών που έχουν οικονοµικές δυνατότητες. Η προσπάθεια αυτή σχετίζεται µε την κρίση, αλλά δεν έχει χαρακτήρα φιλανθρωπίας. Στόχος µας είναι η προσφορά στον µαθητή ως ένδειξη της έννοιας µας για τον άλλο, σε χαλεπούς καιρούς δεν έχει νόηµα να τραβάει ο καθένας τον δικό του δρόµο».

Αλληλοβοήθεια και πάρτι στα αλσύλλια


Μια συνήθης πρακτική σε πανεπιστήμια μπαίνει στην καθημερινότητα

Σε µία σύγχρονη, ευφάνταστη εκδοχή του «πενία τέχνας κατεργάζεται», η Γαλλίδα Ματίλντ µαθαίνει στην Ελληνίδα Ελλη τη γλώσσα της Κολέτ και του Αστερίξ και η Ελλη διδάσκει στη Ματίλντ πώς να σχηµατίζει µετοχές και απαρέµφατα στη νέα ελληνική.

Τα µαθήµατα ξένων γλωσσών µε βάση την αρχή της ανταλλαγής – πρακτική που συναντάται συνήθως σε ξένα πανεπιστήµια, χώρους πολυσυλλεκτικούς, εκπαιδευτικούς πυρήνες – έγιναν αφορµή για τη φιλία των δύο γυναικών.

«Ζω τρία χρόνια στην Ελλάδα, ο έρωτας µε έκανε να έλθω ως εδώ» οµολογεί η Ματίλντ. «Οταν γνώρισα την Ελλη και µου εκµυστηρεύθηκε πόσο της αρέσουν τα γαλλικά, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για να τα µάθει, της πρότεινα αυτοµάτως να συνεργαστούµε. Ούτε σε µένα περισσεύουν χρήµατα, κάνω µεταπτυχιακό – εξ αποστάσεως – σε Πανεπιστήµιο της Ντιζόν, έχω και τα έξοδα διαβίωσης εδώ. Συναντιόµαστε δύο φορές την εβδοµάδα, αφιερώνοντας από µιάµιση ώρα σε κάθε γλώσσα. Εχουµε γίνει φίλες µέσα από τη διαδικασία, το διασκεδάζουµε εξάλλου».

Η προσωρινή διαµονή στην Ουάσιγκτον έδωσε το έναυσµα στην κυρία Αγγελική Κούτρα, αντιδήµαρχο Πολιτισµού στον ∆ήµο ΠαπάγουΧολαργού, να εµπνευστεί την παραχώρηση πράσινων χώρων στους πολίτες που θέλουν να γιορτάσουν µε τα παιδιά τους.

«∆ιαθέτουµε εδώ και καιρό αλσύλλια, πάρκα (όπως το πάρκο Αετιδέων), και πλατείες (όπως η πλατεία Κονίτσης), σε γονείς που διοργανώνουν γιορτές, γενέθλια για τα παιδιά τους» σηµειώνει η ίδια. «Μόνον τους µήνες του καλοκαιριού δεχθήκαµε περισσότερα από 150 αιτήµατα. Υπάρχουν βεβαίως προϋποθέσεις: αυτός που διατυπώνει το αίτηµα είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη των παιδιών, δεν πρέπει να προκαλέσει ηχορρύπανση και είναι υποχρεωµένος να αφήσει τον χώρο καθαρό, όπως τον βρήκε. Την έχω δει στην πράξη αυτή την ιστορία στην Ουάσιγκτον όπου έτυχε να ζήσω µε τις λεγόµενες "πcnic areas”. Γιατί όχι και ’δώ στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που ο κόσµος έχει ανάγκη από διεξόδους που δεν κοστίζουν;» Ανάλογη πρακτική ακολουθεί εδώ και καιρό ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυµα, η Σχολή Χιλλ, διαθέτοντας την αυλή του κτιρίου στην Πλάκα σε όσους µαθητές επιθυµούν να γιορτάσουν. Η κυρία Μίννη Καρρά, εκπαιδευτικός, εξηγεί ότι η απόφαση ελήφθη µε λογική αντικατανάλωσης, πιστή στις αρχές του σχολείου:

«Ο χώρος διατίθεται υπό προϋποθέσεις: να επιστρέφεται καθαρός, τα σκουπίδια να πηγαίνουν στην ανακύκλωση, αλλά και να προσκαλείται κάθε φορά ολόκληρη η τάξη του µαθητή, χωρίς αποκλεισµούς. Τα αιτήµατα δεν σταµατούν, την περασµένη άνοιξη – περίοδο κατά την οποία γίνονται και οι περισσότερες εκδηλώσεις – παρατηρήσαµε µάλιστα µία έξαρση. Νοµίζω ότι η κρίση παίζει τον ρόλο της, παιδότοποι, κλόουν και τα συναφή κοστίζουν».

ΤΟ ΒΗΜΑ