Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ (ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ)

Tου Γιάννη Μπαλάγκα , ειδικού συνεργάτη της Δ.Ο.Ε
Για να δείτε την τελική διαμόρφωση των μισθών των εκπαιδευτικών με το νέο μισθολόγιο (όπως ψηφίστηκε) κάνετε κλικ εδω

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα της Κυβέρνησης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης το νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο − βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012−2015».
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Επίσης από σήμερα θα αρχίσει η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων τις οποίες το esos θα δημοσιεύσει άμεσα.

Πρώτο κύμα εφεδρείας: 24.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο Νοέμβριο

Σκάνδαλο Διαμαντοπούλου...

Αναδημοσίευση από το  http://topontiki.gr/article/24266
 
Της Τζένης Κ.
Να χαρώ εγώ διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ολίγη από σωτηρία της χώρας! Αν τα στοιχεία που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσαν στην πιάτσα των Eκτυπώσεων και τελικά αφίχθησαν στις 25/10  –δια στόματος Αργύρη Ντινόπουλου- στη Βουλή, είναι αληθινά…, με τι πρόσωπο, με τι ταγιέρ, με τι μαλλί θα ξανατολμήσει η αδυσώπητη υπουργός Παιδείας να εκσφενδονίσει κατά την προσφιλή της συνήθεια τον επόμενο λίθο εναντίον των αμαρτωλών εκπαιδευτικών και μαθητών;  Ακούσατε- ακούσατε λοιπόν τι έχει τελικά, όπως όλα δείχνουν, συμβεί με τα σχολικά βιβλία:
Ενώ ο διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού έληγε τον Οκτώβριο του 2010, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΕΔΒ έστειλε το φάκελο στο Ελεγκτικό Συμβούλιο (το οποίο δαχτυλοδείχτηκε από την υπουργό ως υπεύθυνο για το γνωστό πρόβλημα με τα βιβλία)με καθυστέρηση 6 μηνών. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα οι συμβουλάτορές της στο υπουργείο περί άλλα τύρβαζαν…
Επειδή η διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν περατώθηκε με τον ορθόδοξο τρόπο, το Υπουργείο «αναγκάστηκε» να λύσει το θέμα καταφεύγοντας στη συνταγή της απευθείας ανάθεσης… Άχου το μωρέ, σύρθηκε το παντέρμο στην παρατυπία…
Ενώ ο διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια 13 τόνων χαρτιού έγινε ανάθεση για 9.915 τόνους. Τα πονηρά μυαλά, οι κακές γλώσσες κι ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος (που είχε προγραμματίσει να θέσει πριν δυο μήνες το συγκεκριμένο ερώτημα στη Βουλή αλλά τελικά δήλωσε κώλυμα…) υπαινίσσονται ότι η ποσότητα προσαρμόστηκε προκειμένου, πολλαπλασιαζόμενη επί την τιμή της απευθείας ανάθεσης, να δίνει (μαντέψτε) το ποσό του προϋπολογισμού που προοριζόταν για χαρτί…
Επίσης, ούτε λόγος δεν έγινε για την αξιοποίηση των 5.000 τόνων χαρτιού που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στα υπόγεια του Ο.Ε.Δ.Β..
Από τα 5.000.000 σχολικά βιβλία που ήδη υπήρχαν (!) τα 3.000.000 πουλήθηκαν στην Κύπρο (πού να πήγε το παραδάκι;) και τα υπόλοιπα 2.000.000 στα ελληνικά βιβλιοπωλεία για την εξυπηρέτηση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων…
Κι ενώ, σε ό,τι αφορά τα φετινά βιβλία, όλες οι συμβάσεις έχουν παγώσει, το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», προνομιούχο τέκνο της κυρίας Άννας με έδρα την Πάτρα,  προεισέπραξε στα τέλη του Σεπτέμβρη 25.800.000 ευρώ για τα βιβλία του 2012….Ήμαρτον!
Την παραπάνω διαδικασία ανέλαβε να εποπτεύσει, όχι κάποιο προβλεπόμενο όργανο της Πολιτείας, αλλά ιδιώτης δικηγόρος… Πώς μπαμπά; Με απευθείας ανάθεση παιδί μου…
Ο «Διόφαντος» επιπλέον ήταν που επέλεξε κατόπιν «διαπραγμάτευσης» (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε αλλά πρόκειται πάλι για την προσφιλή συνοπτική τακτική) την εταιρία που παρήγαγε τα cd…
Τέλος, (η χαριστική βολή) στο «Διόφαντο» έχουν γίνει πολυάριθμες προσλήψεις παιδιών του υπουργείου χωρίς κανέναν απολύτως διαγωνισμό…
Φρίξατε ή όχι ακόμα;;;;
Κατόπιν όλων αυτών και εφόσον δεν υπάρξουν τεκμηριωμένες απαντήσεις από πλευράς υπουργείου, ευχόμεθα από καρδιάς, ο Διόφαντος να γίνει Διο- φάντης Μπαστούνι για την περαιτέρω πορεία της υπουργού…

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΟΤΕ: Σε έναν αριθμό όλες οι υπηρεσίες

Στον αριθμό 13888 ενοποιούνται από αύριο όλες οι υπηρεσίες, οι αριθμοί τεχνικής και εμπορικής εξυπηρέτησης, καθώς και ο τομέας των αγορών του ΟΤΕ.

ΟΤΕ: Σε έναν αριθμό όλες οι υπηρεσίες
Συνεπώς, με την κλήση στο 13888, που είναι χωρίς χρέωση από το δίκτυο του ΟΤΕ, οι πελάτες του Οργανισμού, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, έχουν στη διάθεσή τους οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούν σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες του εν λόγω Οργανισμού.

Παίρνουν λεφτά, χάνουν εθνική κυριαρχία

Σκληρά μέτρα και αποδοχή μιας πολύ στενής εποπτείας είναι το αντάλλαγμα για τη βοήθεια στην Ελλάδα κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
"Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει, διευκρινίζοντας πως η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα είναι το αποτέλεσμα δομικών μεταρρυθμίσεων όπως και της μείωσης του χρέους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν τόσο η μόνιμη παρουσία της Taskforce και της Τρόικας, όσο και οι ευρωπαϊκοί πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας.
"Τα προβλήματα όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης", προσθέτει.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν και άλλες χώρες θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ένα κούρεμα του χρέους τους, είναι κατηγορηματικός.
"Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης. Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης", υπογράμμισε.

news247.gr

Ευτυχώς επτωχεύσαμεν ή δυστυχώς (ξανά) διασωθήκαμε

Ο Σταμάτης Κυρζόπουλος* αναλύει την απόφαση για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, δεν εκπλήσσεται από τις "θριαμβολογίες" της κυβέρνησης και βασιζόμενος στην ιστορία ψάχνει το νέο 1909
Έγραφα πριν από λίγες ημέρες: «Ή μήπως δεν εκφράζεται δημοσίως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για να προσπαθήσει μετά την ανακοίνωση σε αυτήν από τους εταίρους μας της "τελικής λύσης", να ξανά-θριαμβολογήσει ότι έσωσε την πατρίδα για μία ακόμη φορά; Όταν δεν έχεις ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων τις επιδιώξεις σου εν'όψει μιας "διαπραγμάτευσης" (για να κάνουμε και λίγο χιούμορ), μπορείς μετά το πέρας της να εμφανίσεις οιοδήποτε αποτέλεσμα ως επιτυχία».
Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθούν. Ότι θα βαφτιζόταν εθνοσωτήριο σχεδόν, ότι ακριβώς χαρακτηριζόταν «τεράστιο λάθος για την χώρα» (από τον υπουργό οικονομικών) και «καταστροφή για τους έλληνες πολίτες» (από τον Πρωθυπουργό) ήταν απολύτως βέβαιο. Σε άλλες εποχές θα μπορούσαμε να εντάξουμε τη ρητορική αυτή στη συνήθη πολιτική-κομματική επικοινωνιακή διαχείριση με την πρακτική της ωραιοποίησης της πραγματικότητας από την εκάστοτε κυβέρνηση.
To πρόβλημα, για την ακρίβεια ο ιστορικών διαστάσεων κίνδυνος, απορρέει από το γεγονός, ότι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι καθόλου συνήθης, βρισκόμασθε στη δυσχερέστερη θέση που έχει βρεθεί η χώρα εδώ και δεκαετίες και τα φθηνά ρητορικά σχήματα και οι λεκτικές ακροβασίες που βαφτίζουν π.χ. την χρεοκοπία, ελάφρυνση χρέους, διαρρηγνύουν και τα τελευταία νήματα στοιχειώδους εμπιστοσύνης των πολιτών στο λεγόμενο πολιτικό σύστημα συλλήβδην, με την προοπτική να προκύψει συντομότατα απόλυτο έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης, και μάλιστα στην χειρότερη δυνατή στιγμή.
Δεν μου αρέσει καθόλου να κινδυνολογώ, αλλά το ενδεχόμενο να καταστεί πολύ γρήγορα η χώρα "μη κυβερνήσιμη" (από οιονδήποτε, ας μην πλανώνται οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης) είναι ορατό. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τα πρόσφατα γεγονότα στις παρελάσεις; (για τα περί υποκίνησης από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο έχω να πω τα εξής: εν μέσω καταιγίδας και με ένα μπιτόνι βενζίνης να προσπαθήσεις, φωτιά δεν θα ανάψει, με ζέστη και αέρα αρκεί και ένα τσιγάρο για να καεί το σύμπαν). Μια χαοτική, αυτοκαταστροφική, κοινωνική έκρηξη είναι πιθανότατα επί θύραις.
Από το 1893 στο 2011
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή στην περίοδο της πιο γνωστής χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους (αν και δεν ήταν η μόνη- δες και εδώ), την περίοδο του τέλους του 19ου-αρχών του 20ου αιώνα. Υπό το βάρος του υπέρογκου δανεισμού της χώρας, που ξεκινά μάλιστα προ της απελευθέρωσης της και με συχνά ληστρικά επιτόκια, ο Χαρίλαος Τρικούπης αναγκάζεται από του βήματος της Βουλής να παραδεχθεί ότι η χώρα χρεοκόπησε με την περίφημη φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" (αν και από πολλούς αμφισβητείται αν όντως ελέχθη η συγκεκριμένη πρόταση εντός του κοινοβουλίου).
Είχε προηγηθεί μια περίοδος, όπου ο Τρικούπης είχε προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει θεσμικά και διοικητικά την χώρα, είχε κάνει μεγάλα έργα υποδομής (διώρυγα της Κορίνθου, σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, είχε οραματισθεί και την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), είχε προσπαθήσει να θέσει την οικονομία σε τροχιά εκβιομηχάνισης και ανάπτυξης. Οι ακραίες πολιτικές συγκρούσεις της εποχής και ο συσσωρευμένος δανεισμός δεκαετιών δεν επέτρεψαν στην χώρα να ορθοποδήσει και την οδήγησαν στην πτώχευση το 1893.
Το 1896, η Ελλάδα, παρ'όλα αυτά, διοργανώνει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των νεότερων χρόνων (υπήρξαν και αυτοί πολυέξοδοι, μια ακόμη ομοιότητα με την σύγχρονη εποχή) και το δράμα της περιόδου εκείνης καταλήγει σε ελληνο-τουρκικό πόλεμο και δεινή ήττα με απώλεια εδαφών το 1897. Η χώρα στρατιωτικά ηττημένη, εθνικά ταπεινωμένη, πολιτικά ανίσχυρη περιέρχεται σε καθεστώς επαχθούς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ). Αν κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά, σας διαβεβαιώ, ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Η κατάσταση τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε εν μέσω οικονομικής υπανάπτυξης, κοινωνικής δυσφορίας (με την οργή του κόσμου να στρέφεται κυρίως κατά του στέμματος, της αυλής και των κομμάτων) και πολιτικής έντασης, και οδηγήθηκε τελικά στο στρατιωτικό μεν, αλλά με ευρεία λαϊκή απήχηση (κυρίως από την "αστική τάξη"), κίνημα στο Γουδί και στην ανάληψη της εξουσίας από τον κληθέντα από την Κρήτη Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η Ιστορία γύριζε σελίδα
Πολλοί ιστορικοί θεωρούν τα γεγονότα αυτά μια μορφή "ελληνικού τύπου" αστικής επανάστασης, που παραμέρισε ένα σαθρό και αποτυχημένο πολιτικό σκηνικό και οδήγησε εν τινί μέτρω σε εθνική αναγέννηση.
Iσχυρίζομαι ότι μια μορφή ειρηνικής "επανάστασης", που θα επιταχύνει την αντικατάσταση του ούτως ή άλλως καταρρέοντος πολιτικού σκηνικού της μεταπολίτευσης είναι πλέον κατεπείγουσα εθνική ανάγκη. Σπεύδω να ξεκαθαρίσω (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων), ότι δεν αναφέρομαι σε οιαδήποτε μορφή στρατιωτικού κινήματος, όπως αυτό του 1909 (ευτυχώς τέτοιου είδους παρεμβάσεις του στρατεύματος είναι πλέον αδιανόητες), επιμένω όμως, ότι είναι απολύτως επείγουσα ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις ριζικής αν όχι καθολικής ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας, πριν η κατάσταση ξεφύγει και δεν είναι πλέον ελέγξιμη.
Πρέπει τάχιστα να εξευρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική ηγεσία της χώρας, και αυτό, δεν μπορεί, παρά να περιλαμβάνει και αντικατάσταση των ηγετικών προσώπων από άλλα, που δεν κουβαλούν το βάρος της συμμετοχής στην πορεία που οδήγησε ως εδώ.
Τα ευρέως διακινούμενα σενάρια για σχηματισμό κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας κατόπιν συμφωνίας των ηγεσιών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων είναι, φρονώ, πολιτικώς ατελέσφορα. Αν συνιστούσαν μια κάποια λύση μερικούς μήνες νωρίτερα, πλέον μια τέτοια κυβέρνηση, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση των πολιτών δια της ψήφου των σε εκλογές, θα αντιμετώπιζε τα ίδια ακριβώς αξεπέραστα εμπόδια της διογκούμενης λαϊκής δυσφορίας και οργής, και άρα θα ήταν αδύναμη να εφαρμόσει οποιοδήποτε πρόγραμμα οικονομικής ανάταξης και αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής.
Ιδεωδώς, την πρωτοβουλία για την εκκίνηση των εξελίξεων, θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ηγεσίες των παρόντων κομματικών σχηματισμών, με την υψίστου πολιτικού και ηθικού συμβολισμού πράξη της παραιτήσεως και ακολούθως την προκήρυξη εκλογών εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (45-60 ημερών), που θα επέτρεπε να τελεσφορήσουν διεργασίες και ζυμώσεις για τον σχηματισμό νέων κομματικών σχηματισμών.
Επειδή όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, αυτά μάλλον ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αυτό που απομένει στους πολίτες, είναι να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους, και τον σταυρό, στις εκλογές, που δεν είναι δυνατόν να αργήσουν πολύ, για να επιβάλλουν ριζική ανανέωση της κοινοβουλευτικής σύνθεσης  των παρόντων κομμάτων, με την ελπίδα, ότι αυτό θα αποτελέσει απαρχή για ένα νέο πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα αλλά και για εξελίξεις γενικότερης πολιτικής αναδιάταξης.
Αν υποθέσουμε ότι είναι, σαν να βρισκόμασθε στο 1893, επείγει να εξεβρεθεί τρόπος, το 1909 να προηγηθεί και να αποτρέψει το 1897.
Ας το προσπαθήσουμε.
*Ο Σταμάτης Κυρζόπουλος  είναι ιατρός καρδιολόγος, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργιικό Κέντρο και το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του blog.

Ο Γκλέτσος κατέβασε κάτω τους επισήμους

Κάτι το εντελώς ξεχωριστό όσο και σημειολογικό έκανε ο Απόστολος Γκλέτσος στην παρέλαση στη Στυλίδα. Οι επίσημοι δεν κάθισαν στην εξέδρα.
Αντίθετα, κάθισαν οι αγωνιστές του 1940, οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι πολέμησαν το φασισμό και τον ναζισμό τα μαύρα εκείνα χρόνια.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο το LamiaReport, ο Απ. Γκλέτσος δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την αγανάκτηση του κόσμου και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να είναι σήμερα αυτός πάνω στην εξέδρα, αφού αισθάνεται το ίδιο με τον οποιονδήποτε πολίτη ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα και σε εκείνους που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου.
"Δεν αισθάνομαι ότι έχω το ανάστημα να ανέβω μαζί τους στην εξέδρα. Αυτοί είναι ήρωες και πολέμησαν για την πατρίδα...Εμείς τι κάναμε γι΄αυτούς. Τους ψαλιδίζουμε κι΄άλλο την σύνταξη πείνας που παίρνουν. Ντροπή και αίσχος. Θα έπρεπε να μας δέρνουν με τις μαγκούρες....Αυτοί μας παρέδωσαν ελεύθερη και υπερήφανη Ελλάδα...Εμείς τι Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας", είπε μεταξύ άλλων.
Παρούσα και η κ. Μπατζελή.
Πηγή: LamiaReport

"Ένα πραξικόπημα θα σώσει την Ελλάδα"

Μετά από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που εξέφραζε φόβους για δικτατορία στην Ελλάδα, άρθρο του περιοδικού Forbes αναφέρει ότι ένα πραξικόπημα θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας, καθώς θα την οδηγούσε εκτός Ευρωζώνης.
Ο Tim Worstall αναφέρεται σε ένα όχι και τόσο αστείο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κύκλους των οικονομικών αγορών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η Γερμανία, σύμφωνα με αυτό, αντί να επιχειρεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα.
Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δικτατορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την ΕΕ.
Συνεπώς ό,τι και αν συμβαίνει στην οικονομία της, θα γινόταν απλά το πρόβλημα κάποιων άλλων.
"Το λυπηρό -αν όχι πικρό- σχετικά με το αστείο είναι ότι, αν αγνοήσουμε το μικρό πρόβλημα του ότι θα είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια καλή λύση για την ελληνική μιζέρια", συνεχίζει.
Εκτιμά άλλωστε ότι είναι φύσει αδύνατον να αποπληρώσουμε τα χρέη, πράγμα που σημαίνει ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.
"Η χρεοκοπία από μόνη της δεν θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την παγίδευση της χώρας σε μια νομισματική ένωση, η οποία καθιστά το ελληνικό εργατικό δυναμικό μη ανταγωνιστικό", συνεχίζει.
Αυτό, όπως αναφέρει, σημαίνει ότι οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο για να γίνει η εργασία των Ελλήνων ανταγωνιστική. "Ή, αν προτιμάτε, η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ και τάχιστα", τονίζει.
Οι δύο εναλλακτικές λύσεις, υπογραμμίζει, είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες, προτείνοντας μία τρίτη εναλλακτική που είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να ακολουθήσει αμέσως η υποτίμηση της νέας δραχμής.
"Ο τρόπος που οργανώθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη είναι τέτοιος, ώστε η έξοδος μιας χώρας από την νομισματική ένωση να θεωρείται αναγκαστικά ως δραματική ήττα για το σύνολο του "ευρωπαϊκού ιδεώδους".
Αυτό που θα επέτρεπε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα -πάντα χωρίς να ληφθεί υπόψιν η μικρή λεπτομέρεια ότι πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα- είναι να επέλθει μια αλλαγή που θα ισοδυναμεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ", υποστηρίζει.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αναγκάζονται να κάνουν χιούμορ με τόσο φρικτά πράγματα, όπως είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, σημειώνει ότι αποδεικνύει τελικά πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική.
"Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει να συζητάει για μια δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικά απλό οικονομικό πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας, αλλά αυτό μας αναγκάζουν κάποιοι να κάνουμε, αφού το σημερινό σύστημα αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψιν οποιαδήποτε απλή λύση", καταλήγει το δημοσίευμα.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ομοβροντία προσφυγών κατά του ειδικού τέλους ακινήτων

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011). Μάλιστα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσε αίτημα πενίας ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας που αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο, αλλά δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο.
Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ .
Στο λογαριασμό περιλαμβάνεται επιπρόσθετα το ποσό 832 ευρώ ως έκτακτο φόρο για διαμέρισμα που έχει στην κατοχή του ο δικηγόρος στην περιοχή των Αθηνών.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ. Μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία.
Προσφυγές στο ΣτΕ
Παράλληλα, αίτηση ακύρωσης κατά του Ν. 4021/2011 αλλά και της επίμαχης απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιβολή του νέου ειδικού τέλους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο δικηγόρος Σπύρος Φραντζής, δύο ιδιοκτήτες ακινήτων (σε Πειραιά και Κυψέλη) και μία ιδιοκτήτρια οκτώ διαμερισμάτων στην περιοχή της Αττικής.
Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος έχει καταθέσει και αυτός στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του νέου ειδικού τέλους που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κατέθεσε και αίτημα προκειμένου η προσφυγή του να εκδικαστεί με διαδικασίες «εξπρές», σύμφωνα με το Ν. 3900/2010 (πρότυπη δίκη) από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή κατά του νέου τέλους έχει καταθέσει επίσης και το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».
Ολες αυτές οι αιτήσεις, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και ο Ν. Ν. 4021/2011 που προβλέπει την είσπραξη του νέου ειδικού τέλος, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
Και αίτημα πενίας
Αίσθηση εν τω μεταξύ έχει προκαλέσει στους συμβούλους Επικρατείας η προσφυγή κατά του νέου τέλους που έχει καταθέσει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 4.332 ευρώ).
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει επιπρόσθετα μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το ποσό των 350 ευρώ για το νέο ειδικό τέλος.
Στην προσφυγή του που συνέταξε ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ο νέος ειδικός φόρος αποτελεί για εκείνον υπέρμετρο βάρος, καθώς έχει πενιχρό εισόδημα. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη για διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, είναι απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό.
Επίσης, αναφέρει ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάνει λόγο για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ η ΕΣΔΑ προστατεύει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον οικογενειακό βίο.
Κατά συνέπεια, καταλήγει ο ιδιοκτήτης, ο νέος ειδικός φόρος είναι εκβιαστικός, αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ΕΣΔΑ και παράνομος.
Παράλληλα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.
Τέλος, πλέον της προσφυγής κατέθεσε και αίτηση αναστολής, η οποία όπως είναι γνωστό, εξετάζεται από το ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με το χρόνο εκδίκασης της προσφυγής που είναι πολύ μεταγενέστερος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιοι και πότε μπαίνουν σε εφεδρεία και προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Διαβάστε τι αναφέρει η εγκύκλιος που αποστέλλεται τη Δευτέρα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη δημοσιότητα δίνει τη Δευτέρα το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης την εγκύκλιο για την εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που θα εφαρμοστεί για δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που αποκάλυψε το Mega, απο την 1η Δεκεμβρίου οδηγούνται σε προσυνταξιοδότηση όσοι διανύουν το 53ο έτος της ηλικίας τους και έχουν κατ' ελάχιστον 33 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας, ενώ παράλληλα, καταργούνται οι οργανικές θέσεις που έχουν περίπου 23 - 25 χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι.

Πρόκειται για υπαλλήλους σε δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τοπική αυτοδιοίκηση, που θα βγούν για δύο χρόνια σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, και θα λαμβάνουν το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού πριν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Από την προσυνταξιοδότηση εξαιρούνται
-εκπαιδευτικοί,
-ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων,
-διπλωμάτες,
-διοικητικοί υπάλληλοι υπουργείου εξωτερικών,
-καλλιτέχνες,
-ιερείς,
-φύλακες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι,
-πυροσβέστες,
-υπάλληλοι ΕΥΠ,
-γενικοί διευθυντές,
-πολύτεκνοι και
-ένας από τους δύο συζύγους, αν και οι δύο υπάγονται σε προσυνταξιοδότηση ή εφεδρεία.

Με την ίδια εγκύκλιο όσοι υπάλληλοι έχουν συγκεντρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είναι άνω των 55 ετών οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις.

Σε ό,τι αφορά την εφεδρεία, απο τον Δεκέμβριο, στο καθεστώς θα μπούν αρχικά εκατοντάδες συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σήμερα σε 15 μικρούς οργανισμούς, οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται. Απο τις αρχές του 2011 σε καθεστώς εφεδρείας θα υπαχθούν περίπου 3.000- 4.000 που υπηρετούν σε 11 μεγάλους οργανισμούς και είναι κυρίως υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας.

Όλοι θα παίρνουν για ένα χρόνο με το 60% του βασικού τους μισθού, ενώ ελάχιστοι από αυτούς θα μεταταγούν σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου, μετά από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

Για όσους δικαιούνται αποζημίωση, αυτή θα είναι χαμηλή, καθώς θα υπολογιστεί με το νέο καθεστώς, ενώ θα αφαιρεθεί ακόμα κι ο ένας χρόνος εφεδρείας αλλά και τυχόν χρόνος που θα εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

«Κούρεμα» και στις παροχές των Ταμείων - Αναπόφευκτη θεωρείται η λήψη νέων μέτρων, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση

Σε πλήρες οικονοµικό αδιέξοδο οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταµεία εξαιτίας του «κουρέµατος» των ελληνικών οµολόγων αλλά και της αναµενόµενης επιδείνωσης της οικονοµικής κρίσης, που θα έχει ως αποτέλεσµα την περαιτέρω µείωση των ετήσιων εσόδων του ασφαλιστικού συστήµατος.

Η αποµείωση της περιουσίας των Ταµείων κατά 12 δισ. ευρώ µετά το «κούρεµα» των οµολόγων, η «ισοπέδωση» των τιµών των τραπεζικών κυρίως µετοχών που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά και η συνεχής µείωση των εισροών από εισφορές – εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της µείωσης των µισθών – «σφίγγουν τη θηλιά» γύρω από τα ασφαλιστικά ταµεία και καθιστούν πλέον αναπόφευκτη τη λήψη νέων µέτρων και την εκ νέου περικοπή των παροχών (συντάξεων και περίθαλψης).


των Ταµείων». Οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδύσεών τους σε τίλους του Ελληνικού ∆ηµοσίου πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Από αυτά µόνο τα 8 δισ. έχουν τοποθετηθεί µε αποφάσεις των διοικήσεων των Ταµείων, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ εµφανίζονται ως «διαθέσιµα» σε κοινό λογαριασµό όλων των ταµείων κοινωνικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό από την υφιστάµενη νοµοθεσία.

Ωστόσο η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έχει τοποθετήσει τα χρήµατα αυτά σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου µε δική της απόφαση, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί η γνώµη των διοικήσεων των Ταµείων. Ηδη οι διοικήσεις τριών Ταµείων έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να τους επιστρέψει τα διαθέσιµα σε ρευστό, ενώ αφήνουν υπόνοιες για ευθύνες της διοίκησης της ΤΤΕ για την απώλεια του 50% των διαθεσίµων τους. Συνδικαλιστές ανέφεραν ότι «θα υπάρξει συνέχεια καθώς οι αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση της ΤΤΕ ερήµην των διοικήσεων των Ταµείων στα οποία εκπροσωπούνται και οι ασφαλισµένοι τελικώς ζηµίωσαν τα Ταµεία».

Οι τοποθετήσεις των 24 δισ. ευρώ σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου απέφεραν ετησίως στα Ταµεία αποδόσεις (τόκους) ύψους 750-800 εκατ. ευρώ. Με την αποµείωση της αξίας των οµολόγων οι αποδόσεις θα «πέσουν» στα 350-400 εκατ. ευρώ. Την απώλεια αυτή προτίθεται να αναπληρώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταµεία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές κατά πόσο θα υπάρξει µερική έστω αναπλήρωση και της απώλειας της κινητής περιουσίας τους.

«Αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό» σηµειώνει ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ κ. Σ. Ροµπόλης, υπογραµµίζοντας πως η µεγάλη απώλεια για το ασφαλιστικό σύστηµα δεν προέρχεται ούτε από το «κούρεµα» των οµολόγων ούτε από τη µείωση των αποδόσεων των τίτλων του ∆ηµοσίου.

Το µεγάλο πρόβληµα είναι η ύφεση και κατ’ επέκταση η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και η µείωση των µισθών σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, τονίζει ο κ. Ροµπόλης. Εξαιτίας αυτών το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης είχε απώλειες εσόδων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ το 2011.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα ετήσια έσοδα των Ταµείων προέρχονται κατά 57% από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζοµένων, κατά 41% από την κρατική επιχορήγηση και µόλις το 2% αφορά έσοδα από αποδόσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταµείων.

Ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιµά ότι µετά το «κούρεµα» των οµολόγων και ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η ύφεση θα ενταθεί, η χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνει δυσκολότερη, µε αποτέλεσµα την περαιτέρω µείωση των µισθών, την ύπαρξη νέου γύρου απολύσεων και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Αυτό θα σηµάνει περαιτέρω µείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων.

«Οι δικές µας εκτιµήσεις ανεβάζουν τις απώλειες εσόδων για τα Ταµεία από το βάθεµα της κρίσης εντός του 2012 γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Ροµπόλης. Το ποσό αυτό, αυξηµένο κατά 1,5 δισ. σε σχέση µε το 2011, όπως και τις απώλειες από τους τόκους των οµολόγων (350-400 εκατ. ευρώ), θα κληθεί να αναπληρώσει ο κρατικός προϋπολογισµός.

Η οικονοµική θέση στην οποία έχει περιέλθει το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης είναι εξαιρετικά δεινή και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των Ταµείων µε µέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονοµηθούν από τη µείωση του κόστους δανεισµού δεν φαίνεται να επαρκούν. Ως εκ τούτου τα νέα µέτρα θεωρούνται η πιθανότερη εξέλιξη, ενώ κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας εκτιµούσε ότι «για να καταστεί βιώσιµο το σύστηµα θα πρέπει σε ένα βάθος δεκαετίας οι παροχές να µειωθούν αντίστοιχα µε το "κούρεµα” των αποθεµατικών
 
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ - ΤΟ ΒΗΜΑ

Το τελεσίγραφο της τρόικας, η απειλή του Σόιμπλε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και η εκκωφαντική απουσία της κυβέρνησης

- Κούρεμα συντάξεων εως και 40% απαιτούν οι τροικανοί – Διαβάστε ποιά ταμεία είναι στο στόχαστρο τους
- Γιατί απειλεί ανοιχτά με ελληνική τραγωδία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών – Γιατί δεν απαντάει η κυβέρνηση
- Το κούρεμα δεν έδιωξε τον εφιάλτη της δραχμής

Το τελεσίγραφο της τρόικας

Με το που γύρισαν από τις Βρυξέλλες Παπανδρέου και Βενιζέλος πήραν στα χέρια τους τις απαιτήσεις των δανειστών μας, από τις οποίες οι πλέον επείγουσες είναι :

- Ψαλίδι στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων
- Κούρεμα εως και 40% σε συντάξεις ΟΤΕ-ΝΑΤ για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών
- Αύξηση εισφορών για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς
- Αλλαγές στη φορολογική πολιτική και στις τράπεζες

Απειλεί ο Σόιμπλε και η κυβέρνηση.....


Λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ έχει αποφασιστεί κούρεμα 50% ο γερμανός υπουργός οικονομικών ουσιαστικά απειλεί τις τράπεζες με ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία, αν δεν αποδεχθούν το εθελοντικό κούρεμα.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα στο περιοδικό Σπίγκελ ο Σόιμπλε είπε ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό "κούρεμα" του χρέους για τις τράπεζες, "δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος".

Κι όλα αυτά ενώ νωρίτερα, ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχτούν εθελοντικά την κατά 50% απώλεια των ελληνικών κρατικών ομολόγων. "Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι (ποσοστό) άνω του 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν", σημείωσε ο Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του τραπεζικού τομέα και ιδιωτών κατόχων ομολόγων, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Μπροστά στις γερμανικές απειλές η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει και για αυτό δεν αντιδρά παρά την ευθεία ανάμειξη Σόιμπλε στα εσωτερικά μας.

Επιστρέφουν τα σενάρια για δραχμή


Η Daily Telegraph προδικάζει την αποτυχία της συμφωνίας για την Ελλάδα ερμηνεύοντας τα σημάδια από τις αγορές ομολόγων.

''Το επίκεντρο του πακέτου της προηγούμενης εβδομάδας είναι πολύ λιγότερο αποφασιστικό από ό,τι φαίνεται. Η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καθαρίσει τον ισολογισμό της, βασίζεται πλέον μόνο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι ήδη απίστευτα εκτός στόχου'' διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο.

Σοκαριστικά κυνική είναι η πρόταση της Telegraph για τη χώρα μας: ''χρειάζεται επειγόντως μια ξεκάθαρη, διαφανής ελληνική χρεοκοπία, επιτρέποντας σε αυτή την ημί-αναπτυγμένη οικονομία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, να καθιερώσει μια πιο αδύναμη δραχμή και να ανακτήσει τον αυτοσεβασμό της. Η Πορτογαλία πρέπει να φύγει επίσης, καθώς η συμμετοχή της στο ίδιο νομισματικό μπλοκ με αυτό της Γερμανίας είναι τόσο παράλογη, όσο και αυτή της Ελλάδας''.

Συντονισμένος στο ίδιο μήκος κύματος, ο οικονομολόγος Kenneth Rogoff θεωρεί πως τίποτε δεν τελείωσε με το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και συνεπώς θα υπάρξουν και άλλα κουρέματα.

Όπως είπε στο Bloomberg :''δεν έχουμε δει το τέλος του πόσα θα πρέπει να είναι τα κουρέματα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, για πόσο, τι θα γίνει και πως θα εξελιχθεί το θέμα.Απλώς προσπαθούν να κρατήσουν την Ελλάδα στο παιχνίδι, υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 80% η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια''.

Οργή και φόβο προκαλεί το "κούρεμα" - Στο 14,7% το ΠΑΣΟΚ!

Τα επεισόδια στις παρελάσεις έδειξαν πως απέχουμε ελάχιστα από κοινωνική έκρηξη.Ένας στους δύο λένε ότι η συμφωνία μειώνει την εθνική κυριαρχία.

Η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει όπως φάνηκε και από το κύμα οργής πολιτών, οργανωμένων και μη, που σάρωσε τις παρελάσεις σε όλη τη χώρα. Η δυσαρέσκεια είναι στο κόκκινο ειδικά μετά την απόφαση για κούρεμα του χρέους, την οποια η κυβέρνηση παρουσίασε ως επιτυχία, ενώ οι πολίτες την βλέπουν με.. τρόμο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Καπα Research για το Βήμα, οι Έλληνες δείχνουν δυσαρέσκεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής με 44% να τα αξιολογούν αρνητικά και 14,9% μάλλον αρνητικά. Μόνο 12,6% λένε ότι θεωρούν πως οι εξελίξεις είναι θετικές, ενώ το 23,1% λέει ότι είναι "μάλλον θετικές".

Δύο στους δέκα λένε ότι οι αποφάσεις τους προκαλούν ανησυχία, και άλλοι τόσοι ότι τους προκαλεί οργή και φόβο. Πάντως 16,9% ένιωσαν "ελπίδα" και 8,6% ένιωσαν "ηρεμία".

Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι πλήττεται η εθνική κυριαρχία. Το 29,8% λένε ότι η εποπτεία είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη αλλά είναι αναγκαία για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Το 20.3% την αξιολογεί θετικά γιατί παρακάμπτει τις αγκυλώσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Οι πολίτες θέλουν η δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Το 75,6% απαντά υπέρ αυτής της προοπτικής. Μόνο 18,9% λένε ότι πρέπει να ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το 54,2%, απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει ότι θέλει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ το 40% απαντά ότι θέλει να ψηφιστεί μόνο από τη Βουλή. Ως προς το τι θα ψήφιζαν, το 45,5% αναφέρουν ότι θα ψήφιζαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και το 35,2% θα ψήφιζε υπέρ. Ένα 7,5% λένε ότι δεν θα συμμετείχαν..

Ως προς το πολιτικό σκηνικό, η δημοσκόπηση είναι χαστούκι. Το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο 14,7% ενώ η ΝΔ προηγείται με 22,2%. Το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου παίρνει το 9,1%, ο ΛΑΟΣ, 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, οι Οικολόγοι 3,4%, ο Κουβέλης 4,2%, η Μπακογιάννη 2,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 26,5%.

Ως προς το ποιο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν καταλληλότερο αυτή τη στιγμή, το 55,2% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι λείπουν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπιστεύονται για κάτι τέτοιο. Πάντως το 37,3% θέλει πρόωρες εκλογές.

"Νέα μέτρα αν δεν εφαρμοστούν όσα ψηφίστηκαν"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αν όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή και κυρίως όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο δεν εφαρμοστούν πλήρως, μέσω συνέντευξής του.

Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε μιλώντας στο Mega, ότι αν το έλλειμμα βρεθεί στο 9% δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα ωστόσο τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί με κύριο στόχο την προσπάθεια να τιθασευτούν τα ελλείμματα. “Όσο υπάρχουν ελλείμματα τροφοδοτούν το χρέος”, αναφέρει και προσθέτει ότι “βεβαίως το 2013 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο, βεβαίως το 2014 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο”.

“Από την έκβαση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό πόσα μέτρα θα πρέπει να πάρουμε το 2013” σημείωσε.

Πάντως ο κ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα πληγούν περαιτέρω οι συντάξεις, λέγοντας ότι “όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, είχαμε πει πριν από τη Σύνοδο ότι θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έξω από το PSI ώστε να διασφαλίσουμε πως οι έλληνες συνταξιούχοι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και ότι θα στηρίξουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων”.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αν θα χάσουν όσοι ιδιώτες διακρατούν ομόλογα. “Δεν έχουμε διαμορφώσει τις τελικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Από Δευτέρα ξεκινάμε. Θα καλέσουμε όλους τους κατόχους των ομολόγων” ανέφερε.

Και κουρεμένοι και με χειροπέδες


«Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου». Οι διαπιστώσεις της Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της ομιλίας της προς τους γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο και όχι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί στην Αθήνα αποτυπώνουν τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μετά το μεγάλο κούρεμα.
Μπορεί η ελάφρυνση από ένα μεγάλο τμήμα του χρέους (οι υπολογισμοί διαφέρουν για το ακριβές ποσόν, αφού δεν είναι γνωστοί επακριβώς όλοι οι όροι) να δίνει μια πρόσκαιρη ανάσα, όμως πολλά κρίσιμα θέματα της συμφωνίας είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ ώς το τέλος του χρόνου θα συνταχθεί νέο μνημόνιο. Η χώρα τίθεται υπό επιτροπεία και αν δεν καταφέρει να μπει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά και να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Τον Μάιο του 2010, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο, το ελληνικό χρέος ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ βρισκόταν στα χέρια τραπεζών και ιδιωτών επενδυτών. Το μεγαλύτερο κομμάτι βρισκόταν στα χέρια των γαλλικών τραπεζών (περίπου 60 δισ. ευρώ) και των γερμανικών (περίπου 48 δισ.). Μια ελληνική χρεοκοπία σε εκείνη τη φάση θα δημιουργούσε τεράστιο συστημικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αφού, εκτός των άλλων, δεν υπήρχαν μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων.
Από τότε, σταδιακά, μεγάλο τμήμα του χρέους έχει περάσει στα χέρια κρατών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, ενώ με την πρόσφατη συμφωνία και το τμήμα που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και απομένει μετά το κούρεμα, θα έχει ευρωπαϊκή διασφάλιση και η συζήτηση που γίνεται είναι να διέπεται από τον βρετανικό νόμο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια μελλοντική ελληνική χρεοκοπία θα έχει πολύ μικρές συνέπειες και δεν θα αποτελεί συστημικό κίνδυνο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας για να μην φθάσει σε αυτό το σημείο, μετά την απόφαση, είναι πολλά, με βασικό την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης.
* Ως το τέλος του χρόνου θα καταρτιστεί νέο μνημόνιο το οποίο θα καθορίζει τα μέτρα «που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του νέου προγράμματος», όπως αναφέρεται στην απόφαση. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ξανά ότι «τα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί» όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα μείωσης συντάξεων λόγω των ζημιών που θα υποστούν τα ταμεία από το κούρεμα και λόγω της διατήρησης της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια με βάση τις προβλέψεις της ίδιας της τρόικας. Επίσης, θα συνεχιστούν οι απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου.
* Με το νέο δάνειο δεν θα καλύπτονται πλέον τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά επαρκεί μόνο για τις λήξεις των ομολόγων και τους τόκους. Αυτό σημαίνει ότι νέα ελλείμματα οδηγούν αυτομάτως σε αντίστοιχες περικοπές.
* Μπορεί στο κείμενο της απόφασης να αναφέρεται ότι «πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση» και σ' αυτό να αποδίδεται η μόνιμη παρουσία εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, όμως η πραγματικότητα είναι ότι τα πάντα πλέον σε κάθε υπουργείο θα ελέγχονται από την τρόικα. Επίσης, σε μόνιμη βάση πλέον, καμιά σημαντική οικονομική απόφαση δεν θα λαμβάνεται δίχως την έγκριση των Βρυξελλών, όπως προβλέπεται στους νέους όρους λειτουργίας της ευρωζώνης που θα ισχύουν από το 2012 και μεταξύ άλλων προβλέπουν:
- Οι προϋπολογισμοί θα εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες πριν πάρουν το δρόμο για την ψήφιση από το Εθνικό Κοινοβούλιο.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα παρακολουθείται και κατά τη διάρκεια του έτους και θα «προτείνονται» τροποποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, αν «πέφτουν έξω», θα απαιτούνται επιτόπου πρόσθετα μέτρα.
- Θα γίνεται διαβούλευση με την Κομισιόν «πριν από την έγκριση οποιωνδήποτε σημαντικών προγραμμάτων για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών ή οικονομικών πολιτικών».
- Η πρόβλεψη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θα υπάρχει στο Σύνταγμα ή σε ισοδύναμο νόμο.
* Το μεγάλο στοίχημα για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι να αλλάξει το κλίμα και να σταματήσει η κατρακύλα στην πραγματική οικονομία. Και σ' αυτό οι αποφάσεις για το κούρεμα παίζουν αρνητικό ρόλο, αφού οι τράπεζες τουλάχιστον για κάποιο διάστημα ακόμη θα έχουν κλείσει τη στρόφιγγα, ευρωπαϊκά χρήματα δεν προβλέπεται να έρθουν πέραν εκείνων του ΚΠΣ και ακόμη και αν ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα και ξεκινήσουν να έρχονται επενδύσεις, χρειάζεται αρκετό διάστημα μέχρι να αποδώσουν και να αρχίσουν να απορροφούν την υψηλή ανεργία.
Η συνέχιση της ύφεσης και το 2012 και η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που έχουν απομείνει στους πολίτες, αναμένεται να κάνει τη διαχείριση της κρίσης ακόμη πιο δύσκολη.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση όλο και περισσότεροι, ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, ζητούν την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου και δίκαιη κατανομή των βαρών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της έκρηξης. Η κυβέρνηση, με τις πανηγυρικές δηλώσεις, δίνει την αίσθηση ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Ομως δεν είμαστε ούτε καν στη μέση του δρόμου.

Άρθρο σοκ της Handelsblatt: Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές

- Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση σε όσους με "βοηθούν" λένε γερμανοί δημοσιογράφοι της Handelsblatt
- Η ομάδα των 20 ατόμων έζησε για λίγο στην Ελλάδα και μεταφέρει το κλίμα
- Προειδοποιούν για τον κίνδυνο δικτατορίας!

“Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη” αναφέρει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, μετά την επίσκεψη και παραμονή στη χώρα μας ομάδας δημοσιογράφων, που έζησαν από κοντά την κατάσταση στη χώρα.

Όπως λένε, μίλησαν με πολιτικούς, επισκέφθηκαν υπηρεσίες και ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο. Αυτό που είδαν είναι “μία εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα.

“Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι πιο αποκαρδιωτικά. Η οικονομική ζωή σβήνει, η ανεργία αυξάνεται, οι νέοι άνθρωποι ονειρεύονται να φύγουν στο εξωτερικό. Και το χρέος ανεβαίνει συνεχώς χωρίς τα μέτρα να φέρνουν αποτέλεσμα” αναφέρουν.

“Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει” προσθέτουν.

“Πιο επικίνδυνα όμως είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ήμουν μεταξύ αυτών που θα έβλεπαν με ανησυχία και με επαγρύπνηση την στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας.

«Κούρεμα» με την... ψιλή του Γ.Δελαστίκ

Νέα φάση αβεβαιότητας και αναμονής άρχισε με την προχθεσινή απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για "κούρεμα" κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών - δηλαδή ιδιωτικών τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών, ιδρυμάτων διαχείρισης κεφαλαίων κ.λπ. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 50% και από 360 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι θα γίνει μόνο 180 δισεκατομμύρια. Ούτε κατά διάνοια δεν θα συμβεί αυτό επειδή ομόλογα αξίας τουλάχιστον 160 και ίσως 200 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εξαιρεθούν από το "κούρεμα". Αμφιβάλλουμε εντονότατα αν όντως το ελληνικό δημόσιο χρέος μειωθεί έστω κατά 100 δισεκατομμύρια που ισχυρίζεται η κυβέρνηση Παπανδρέου. Δικός της είναι αυτός ο υπολογισμός, δεν αναφέρεται πουθενά στην απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης.
Σφοδρότατη ανησυχία προκαλεί η παντελής έλλειψη αναφοράς στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα 10 ή και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν τα ομόλογα που έχουν στα αποθεματικά τους "κουρευτούν" κατά 50%, όπως πλέον φαίνεται πιθανότατο. Ολόκληρο παράρτημα της απόφασης αναφέρεται στις τράπεζες, αλλά ούτε λέξη για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν θα έχουν λεφτά τα Ταμεία να χορηγούν συντάξεις, αν μειωθεί κατά 50% η αξία των ομολόγων τους. Λογικό είναι να αναμένει κανείς ότι τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, η κυβέρνηση θα τα χρηματοδοτήσει για να δώσουν συντάξεις και να μην προκληθεί κοινωνική αναταραχή. Δεδομένου όμως ότι η περαιτέρω δραστική μείωση των συντάξεων των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ, αναδύεται ένας μεγάλος κίνδυνος.
Μέχρι πότε θα χρηματοδοτεί το κράτος συντάξεις με δανεικά από το εξωτερικό, ειδικά τώρα που λεηλάτησε την περιουσία των ταμείων με το "κούρεμα" κατά 50% των ομολόγων τους; Το επιχείρημα αυτό θα ακούγεται λογικοφανές μετά από λίγο καιρό. Ούτως ή άλλως λεφτά δικά του δεν έχει το κράτος. Από αυτά που θα δανείζεται θα δίνει και για συντάξεις. Τώρα όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε τη χώρα και υπό το καθεστώς "κατοχικής διοίκησης" του Γερμανού γκαουλάιτερ Χορστ Ράιχενμπαχ. Θα αφήσει η "κομαντατούρα" την Αθήνα να "σπαταλάει" τα λεφτά για συντάξεις αντί να... πετάει τους γέρους στον Καιάδα της κοινωνικής εξαθλίωσης;
"Χωρίς αξιοπρέπεια στο προτεκτοράτο της Ευρώπης" είναι ο βαθύτατα απαξιωτικός για τη χώρα μας αλλά και για τον πρωθυπουργό τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ", σε μια ανάλυσή της που περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης. Οταν η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει ευθέως ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι πρέπει "να υπάρξει μια μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας γιατί δεν αρκεί να πηγαίνει εκεί η τρόικα κάθε τρεις μήνες", για ποια εθνική αξιοπρέπεια της χώρας μας μπορεί να γίνει λόγος;
Καμιά ελπίδα δεν αφήνει το δημόσιο χρέος, που αυξάνεται αφηνιασμένα υπό το καθεστώς του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου, του πολυνομοσχεδίου, του "κουρέματος". Ο Γ. Παπανδρέου μας είπε ότι η χώρα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη επειδή το χρέος της ήταν ίσο με το 115% του ΑΕΠ όταν αυτός ανέλαβε την πρωθυπουργία. Στα δύο χρόνια εξουσίας του όμως το εκτόξευσε στο... 160%!
Πώς μας "έσωσε" όταν μετά το "κούρεμα", ο στόχος είναι το 2020, μετά από μια ολόκληρη δεκαετία ανείπωτων δεινών και λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να πέσει στο... 120% του ΑΕΠ - να είναι δηλαδή όσο όταν ο πρωθυπουργός μάς κήρυξε σε χρεοκοπία; Κοροϊδευόμαστε;
Τίποτα δεν λύθηκε στη Σύνοδο της Τετάρτης. Ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Οι αντιθέσεις βρίσκονται σε παροξυσμό. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμπεριφέρθηκαν απέναντι στους τραπεζίτες "όπως στα πιο ωραία μαφιόζικα φιλμ" γράφουν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" στη γερμανική τους έκδοση. "Η συμμορία της Μέρκελ κέρδισε τη μάχη για μια μικρή φράση, όχι όμως τον πόλεμο" έγραψε με μίσος η γαλλική οικονομική εφημερίδα "Λα Τριμπίν". "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"!

Υπολογίστε τι φόρο θα πληρώσετε για το ακίνητό σας

Εισάγετε τετραγωνικά, τιμή ζώνης και παλαιότητα στα πλαίσια και δείτε με ένα κλικ την τελική επιβάρυνση. (Οι συντελεστές υπολογίζονται αυτομάτως).

Υπολογίστε τι φόρο θα πληρώσετε για το ακίνητό σας


Βρείτε την τιμή ζώνης για το ακίνητο που σας ενδιαφέρει από ΕΔΩ

Τετραγωνικά μέτρα
Τιμή Ζώνης
Έτη από την κατασκευή του σπιτιού

Πατήστε το κουμπί υπολογισμού μόλις συμπληρώσετε όλα τα πεδία

Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ακίνητα

1. Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;
Tο τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας οι συνιδιοκτήτες επιβαρύνονται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ακίνητο.
2. Ποιος πληρώνει το τέλος;
Yπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό της ΔEH.
3. Tι γίνεται στην περίπτωση που ο χρήστης του ακινήτου είναι ενοικια­στής;
Σύμφωνα με το υπουργείο αν ο χρήστης είναι ενοικιαστής με την καταβολή του τέλους με το λογαριασμό της ΔEH επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά ενοίκια. Δηλαδή ο ενοικιαστής πληρώνει το τέλος και το συμψηφίζει με το ενοίκιο ή τα ενοίκια.
4. Πολύτεκνοι, άνεργοι και ανάπηροι θα πληρώσουν το τέλος;
Θα το πληρώσουν. Πολύτεκνοι, άνεργοι επιδοτούμενοι από τον OAEΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομα ανάπηρα ή άτομα που βαρύνονται φορολογικά από ανάπηρο, θα πληρώσουν τέλος που ανέρχεται σε 50 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από το χρόνο δόμησης του ακινήτου αλλά με την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή τιμής ζώνης έως 3.000 ανά τ.μ.. Δηλαδή, αν ο άνεργος κατοικεί σε περιοχή που η αντικειμενική ζώνη είναι άνω των 3.000 ευρώ θα πληρώσει ολόκληρο το έκτακτο τέλος.
5. Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;
Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης (όπως λογίζεται για το TAΠ), το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. H επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο καθορίζεται από 3 έως 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης. Όμως, τα ποσά αυτά θα αυξηθούν έως και 25% αν πρόκειται για ακίνητα ηλικίας έως 25 ετών.
Mόνο για τα ακίνητα ηλικίας άνω των 26 ετών δεν θα υπάρξει καμία προσαύξηση. Aυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο δεν θα είναι 10 ευρώ όπως αρχικώς είχε εξαγγείλει ο υπουργός Oικονομικών Eυάγ. Bενιζέλος αλλά θα φθάνει τα 20 ευρώ το τετραγωνικό για τους ιδιοκτήτες νεόδμητων ακινήτων (έως 4 ετών) που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ.
6. Oι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών επιβαρύνονται με το τέλος;
Όχι, εξαιρούνται.
7. Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;
Συνεισπράττεται από τη ΔEH και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- Για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Oκτώβριο του 2011 μέχρι τον Iανουάριο του 2012.
- Για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Mάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.
8. Ποιες κυρώσεις προβλέπονται αν δεν καταβληθεί το τέλος;
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔEH και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Aν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔEH και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.
H αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία: Μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις, υποβάθμιση υποδομών

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΣΦΥΞΙΑ
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.
Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!
Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!
Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε συνολικά 1.933 σχολεία, από τα οποία 1.523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1.056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.
Οι καθηγητές λένε, επίσης, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:
*Καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
*Υποβαθμίστηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνουν 22 από τα 58 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.
*Καταργείται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Υποβαθμίζεται σταδιακά ο θεσμός των βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια, ενώ επιβάλλονται πλέον τμήματα από 28-30 μαθητές.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ…

ΕΘΝΟΣ : ΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Η εγκύκλιος για τις αποδοχές των δημ. υπαλλήλων

Εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίζει τον τρόπο ένταξης των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης. Ποια προϋπηρεσία αναγνωρίζεται


 

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ

29η Οκτωβρίου: Αλλοτε & τώρα

Μια Κυριακή μισό αιώνα νωρίτερα, στις 29 Οκτωβρίου 1961, διενεργούνται εκλογές. Είναι η έκτη φορά μετά τη λήξη του εμφυλίου που οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες, σε μια διαδικασία που θα μείνει στην ιστορία ως "εκλογές βίας και νοθείας".

29η Οκτωβρίου: Αλλοτε & τώρα
Είχαν προηγηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του '58 που αποτέλεσαν σοκ για τις συντηρητικές δυνάμεις, αφού η νόμιμη εκπροσώπηση της Αριστεράς, με την Ε.Δ.Α. υπό την ηγεσία του Γιάννη Πασσαλίδη, είχε συγκεντρώσει το 24,42% των ψήφων και είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Εννιά μόλις χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου και μετά από απηνείς διωγμούς η Αριστερά ήταν ακόμα παρούσα και κοινοβουλευτικά ισχυρή. Μάλιστα ο εκλογικός νόμος του '58 αποτέλεσε και την αφορμή της προσωρινής διακοπής της πολιτικής συνεργασίας Κων/νου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη, καθότι ο τελευταίος είχε προβλέψει την πιθανότητα της εκλογικής ανόδου της Ε.Δ.Α. μέσα από εκείνον τον νόμο.
Το Φθινόπωρο του '61, το κλίμα είναι βαρύ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο παλάτι, με αντικείμενο την επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς ο τότε βασιλιάς Παύλος, απορρίπτει την επιθυμία του Καραμανλή (για τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο) και επιβάλλει έναν άλλο στρατιωτικό, δικής του επιλογής, τον στρατηγό Κων/νο Δόβα. Ο Καραμανλής εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Πέραν της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α. την ψήφο διεκδικούν η νεοσύστατη υπό τον Γ. Παπανδρέου Ένωση Κέντρου και άλλα, μικρότερου εκτοπίσματος, πολιτικά σχήματα.
Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σημειώνονται πολλά και σοβαρά επεισόδια τρομοκράτησης της αντιπολίτευσης και κυρίως της Αριστεράς από αστυνομικούς, άνδρες των Τ.Ε.Α., στρατιωτικούς και παρακρατικούς. Η πίεση κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η μέρα της αναμέτρησης. Πριν ακόμα από την προκήρυξη των εκλογών, η Ε.Δ.Α. έκανε λόγο για σχέδιο διενέργειας εκλογών, που είχε εκπονηθεί από κρατική υπηρεσία και προέβλεπε ολόκληρη σειρά μέτρων άσκησης ψυχολογικής και σωματικής βίας. Αργότερα έγινε γνωστό και το όνομα: "Περικλής".
Πέραν της βίας όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών σφραγίστηκε από ευρύτατη χρήση νοθείας. Οι πληροφορίες σχετικά με τη σχεδίαση, την εφαρμογή, του σχεδίου "Περικλής" είναι πλέον διαθέσιμες, διασταυρωμένες και ασφαλείς. Έτσι η Ε.Ρ.Ε. εξασφάλισε ποσοστό 50,77% και 176 έδρες, η Ε.Κ. 33,7% και 100 έδρες, και η Ε.Δ.Α. (που συμμετείχε στο συνασπισμό Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας), 14,6% και 24 έδρες. Ήταν οι τελευταίες εκλογές που κέρδισε η Ε.Ρ.Ε.. Το '63 και το '64, η Ένωση Κέντρου θα ανταμοιφθεί μέσα από τον "ανένδοτο" με την λαϊκή προτίμηση, αλλά στη συνέχεια θα περάσουν περισσότερα από 10 χρόνια προκειμένου οι έλληνες να εκλέξουν κυβέρνηση. Έως τον Νοέμβριο του '74, θα μεσολαβήσει η αστάθεια που ξεκινά από το θέρος του '65 και ασφαλώς τα ζοφερά χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Σήμερα, 50 χρόνια μετά τις ψυχροπολεμικές εκείνες εκλογές, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κρίσης που δεν έχει μόνον σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις αλλά ακόμα πιο ισχυρές κοινωνικές προεκτάσεις.
Οι προφανώς ανοργάνωτες, μαζικές, σε όλη την επικράτεια αντιδράσεις στην επέτειο του ΟΧΙ, αποτελούν όχι απλά ένα είδος δυσαρέσκειας, αλλά δυσπιστίας απέναντι στην ηγεσία του τόπου. Το αξιοπερίεργο είναι, το "πολυμετοχικό" των διαμαρτυρομένων. Απολιτικοί αγανακτισμένοι, Συνασπιζόμενοι, οπαδοί του "Ηρακλή", του "Ολυμπιακού Βόλου", Χρυσαυγίτες, μέλη του "Δεν πληρώνω", σχεδόν κάθε ιδεολογίας άνθρωποι ενώνουν τις διαμαρτυρίες τους απέναντι σε αυτό που ορίζουν ως ένα αποτυχημένο, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Ακόμα και στα διάφορα μπλογκς και fora αθλητικού περιεχομένου που συνήθως καθυβρίζονται μεταξύ τους, οι οπαδοί των ομάδων, χθες ομοψυχούσαν στο ότι ήταν λογικές και αναμενόμενες οι αντιδράσεις στις παρελάσεις.
Την ίδια στιγμή, υφαίνεται νέο δεκαετές μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και φόρους. Αυτά φέρνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το "κούρεμα" του χρέους, ενώ ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει στην έκθεσή του όπου σχολιάζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: "Η επιβολή απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% θα μπορούσε να θεωρηθεί από τον οίκο ως πτωχευτικό γεγονός (default event) με βάση τα κριτήρια μας".
Ταυτόχρονα σχεδόν οι μισοί από τους κορυφαίους αναλυτές, οικονομολόγους και διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν, ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για "κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους, μπορεί να μην είναι αρκετή για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας και για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πίστη απέναντι στην πολιτική ηγεσία είναι δεδομένο ότι θα δοκιμαστεί, είναι πιθανόν επίσης κάποιοι να επιθυμούν άλλου είδους "ησυχία τάξη ασφάλεια" και το μέλλον δεν προμηνύεται αισιόδοξο.
Στην αδόκιμη ίσως σύγκριση των δύο ημερομηνιών που τις χωρίζει μισός αιώνας, υπάρχουν λίγα κοινά στοιχεία. Οι πρεσβύτεροι, λογικά φρονούν ότι τότε υπήρχαν περισσότερες ελπίδες. Ότι τότε ήταν περισσότερο στο "χέρι μας". Στις μέρες μας, οι ελπίδες, χάνονται ανάμεσα στα σοβαρά σφάλματα του παρελθόντος, την αδυναμία των κυβερνήσεων να πείσουν, το βάρος των χρεών και το τέλος χρόνου που σήμανε τόσο από την ΕΕ όσο και από τις αγορές.

Νικόλας Στ. Ζαλμάς
nikolas@pegasus.gr

Και μετά το κούρεμα τι; Σκληρή λιτότητα για χρόνια πολλά

Νέο μνημόνιο που θα έχει διάρκεια μέχρι το 2020, φέρνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, το οποίο δεσµεύει την κυβέρνηση να επιταχύνει και να διευρύνει το πακέτο των µέτρων για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασµάτων στον προϋπολογισµό, ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ ετησίως.
Το Δημόσιο υποχρεώνεται σε ακόμη πιο δραστικές περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και υψηλότερες αυξήσεις φόρων. Αυτό όμως θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα νοικοκυριά, που θα δουν να επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομικής ασφυξίας, στην οποία ήδη βρίσκονται.

Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα του το «Έθνος της Κυριακής», αν και το κούρεµα της αξίας των οµολόγων κατά 50% προσφέρει ανάσες στον προϋπολογισµό, δεδοµένου ότι ελαφρύνει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, απαιτεί αυστηρότερη δηµοσιονοµική πειθαρχία και δραστικότερες παρεµβάσεις.
Ο υπουργός Οικονοµικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι η ετήσια ελάφρυνση σε όρους εξυπηρέτησης του δηµοσίου χρέους ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής «µας επιτρέπει να έχουµε µεγάλα πρωτογενή πλεονάσµατα, να καταρτίσουµε ευκολότερα τους προϋπολογισµούς του 2013 και του 2014, γιατί θα πληρώνουµε µικρότερους τόκους».
Τι θα γίνει μετά το 2012:

Ο υπουργός είπε ότι «δεν θα απαιτηθούν νέα µέτρα, δεν θα επηρεαστούν µισθοί και συντάξεις το 2011 και το 2012 εάν εφαρµόσουµε αυτά που πρέπει», αποφεύγοντας να αναφερθεί στα επόµενα έτη. Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή µέχρι το τέλος του έτους.
Ο στόχος είναι το κράτος να µπορεί µε ίδιους πόρους να χρηµατοδοτήσει τις πληρωµές µισθών και συντάξεων και τα κοινωνικά κονδύλια και να πετύχει υψηλά πλεονάσµατα που θα αποσβένουν χρέος τα επόµενα χρόνια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τις δαπάνες µε εξαίρεση τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους πράγµα που σηµαίνει περαιτέρω µειώσεις στα έξοδα και µεγαλύτερες εισπράξεις.
Οι οικονοµίες στις δαπάνες θα αφορούν µισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνικά επιδόµατα, ενώ στο σκέλος των εσόδων η απαιτούµενη τόνωση θα προέλθει από αυξήσεις κυρίως στους φόρους εισοδήµατος και περιουσίας, οι οποίοι θεωρούνται ως λιγότερο «υφεσιακοί» σε σχέση µε τους έµµεσους φόρους.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα νοικοκυριά:

Με βάση τα παραπάνω, το Δηµόσιο στην προσπάθειά του να κλείσει τις τρύπες, θα «τραβήξει» τεράστια ρευστότητα από την οικονοµία επιδεινώνοντας την ασφυξία των νοικοκυριών.

-Tα εισοδήµατα θα συρρικνώνονται είτε µέσω περικοπών στις αποδοχές είτε µέσω αύξησης της άµεσης φορολογίας και των τιµών.
-Oι πόροι για κοινωνικές παροχές (ιατροφαρµακευτική και νοσοκοµειακή περίθαλψη, επιδόµατα και εισοδηµατικές ενισχύσεις σε ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού κ.ά.) θα βαίνουν συνεχώς µειούµενα µε αποτέλεσµα να αυξάνει το κόστος για τους πολίτες.
-H στήριξη του κράτους στα ασφαλιστικά ταµεία θα εξασθενεί µε αποτέλεσµα να ασκούνται πιέσεις για περιορισµό των συντάξεων και των παροχών προς τους ασφαλισµένους.
-Oι επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ θα συρρικνώνονται µε επακόλουθο τη µείωση των αποδοχών και του αριθµού των εργαζοµένων καθώς και αυξήσεις στα τιµολόγιά τους.
-H κρατική χρηµατοδότηση ευαίσθητων τοµέων όπως η παιδεία θα γίνεται µε το σταγονόµετρο.

-H ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της περιοριστικής δηµοσιονοµικής πολιτικής.

-Tο βιοτικό επίπεδο θα έχει ραγδαία πτώση καθώς οι πολίτες λόγω εισοδηµατικής στενότητας και ανασφάλειας για το αύριο θα «κόψουν» δαπάνες για αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

-H µείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα φέρει νέα λουκέτα στην αγορά και θα εξασθενήσει ακόµα περισσότερο την ήδη αδύναµη παραγωγική βάση της χώρας.

-Tα φτωχά νοικοκυριά θα αυξηθούν.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Νέο εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας

Τουλάχιστον 300 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα βάλουν «λουκέτο» στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Ριζικά θα αλλάξει και ο «χάρτης» της τεχνικής εκπαίδευσης
Της Χαράς Καλημέρη
Εναν νέο εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», έρχεται δεύτερο «κύμα» συγχωνεύσεων στη γενική εκπαίδευση με τουλάχιστον 300 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα βάλουν «λουκέτο» στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Ριζικά θα αλλάξει, και ο «χάρτης» της τεχνικής εκπαίδευσης όπου δρομολογούνται δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Σχολών (ΕΠΑΣ), λόγω και της αντικατάστασής τους από τα νέα Τεχνολογικά Λύκεια.
Στο «στόχαστρο» μπαίνουν σχολικές μονάδες της τεχνικής εκπαίδευσης με πολύ μικρό αριθμό μαθητών και επαγγελματικούς τομείς που μένουν στα... αζήτητα. Στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ» δείχνουν πως μόλις τα δύο στα δέκα (ποσοστό 23%) ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα έχουν ικανό αριθμό ενεργών μαθητών (πάνω από 300) για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Τα υπόλοιπα «φυλλοροούν».
Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στις ΕΠΑΣ με μόλις το 13% να έχει πάνω από 200 μαθητές. Μάλιστα, λόγω του μικρού αριθμού μαθητών, περίπου 1.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων βρέθηκαν να πλεονάζουν ή να μην μπορούν να καλύψουν το πλήρες ωράριο των 21 ωρών εβδομαδιαίως.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στη γενική και τεχνική εκπαίδευση θα προκύψουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί χωρίς οργανική θέση. Ποια θα είναι η τύχη τους; Θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν άλλα εκπαιδευτικά κενά, θα μετακινηθούν σε άλλα σχολεία ή σε φορείς (π.χ. στους δήμους, όπως έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας για την περίπτωση των υπεράριθμων γυμναστών) ή θα είναι ευάλωτοι στην εργασιακή εφεδρεία;
Αποφάσεις
Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις ελάχιστες προσλήψεις που θα γίνονται τα επόμενα χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση οδηγούν το υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Το εγχείρημα έγινε για πρώτη φορά πέρυσι με τη συγχώνευση 1.933 δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της γενικής εκπαίδευσης σε 877. Αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο να «κερδίσει» περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών και να εξοικονομήσει ποσό ύψους 75 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθεί σε μισθούς.
Τμήματα
Την ίδια ώρα, πάντως, φαίνεται πως οι συγχωνεύσεις δεν προκάλεσαν προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία με πολυπληθή τμήματα. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία των διευθύνσεων εκπαίδευσης, στα γυμνάσια και λύκεια του λεκανοπεδίου Αττικής ο μέσος όρος του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα είναι 23. Στα γυμνάσια, ο μέσος όρος τμημάτων με 26-30 μαθητές είναι 16%, ενώ στα λύκεια είναι 19%.
Δεύτερος γύρος
Στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας είναι να προχωρήσει φέτος σε δεύτερο γύρο συγχωνεύσεων περίπου 300 σχολείων της γενικής εκπαίδευσης τα οποία πέρυσι τη «γλίτωσαν» στο... παρά πέντε, αλλά και πολλών δεκάδων σχολικών μονάδων στην τεχνική εκπαίδευση. Εκεί, οι αλλαγές θα είναι δραστικές λόγω και της θεσμοθέτησης του νέου Τεχνολογικού Λυκείου που θα αντικαταστήσει τα σημερινά ΕΠΑΛ. Αν και οι νέες ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου δεν έχουν ακόμη οριστεί (αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας), η ΟΛΜΕ εκτιμά ότι περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί θα βρεθούν χωρίς οργανικές θέσεις. Στο σχέδιο των υπό κατάργηση σχολείων δεν θα περιλαμβάνονται, πάντως, τα εσπερινά σχολεία για τα οποία το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσής τους ώστε να απευθύνονται σε άνεργους νέους για να αποκτήσουν ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Αττική Στα γυμνάσια, τα τμήματα με 26-30 μαθητές είναι 16% ενώ στα λύκεια είναι 19%
Πρώτη συγχώνευση:1.933 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια έγιναν 877
Ο «χάρτης» της τεχνικής εκπαίδευσης
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο προβλέπει πως οι σπουδές θα έχουν διάρκεια 3+1 έτη, με το τέταρτο να είναι έτος ειδίκευσης. Καινοτομία είναι ότι θα δημιουργηθούν «φροντιστηριακά» τμήματα σε Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά για να ενισχυθούν οι μαθητές με αδυναμίες, ενώ το «δέλεαρ» για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι ότι θα προσφέρει πιστοποίηση και επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης, όσοι μαθητές επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα ΤΕΙ της ειδικότητάς τους, αλλά και τη δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστήμια μέσω ειδικής προετοιμασίας.
Στόχος είναι να αναβαθμιστεί η τεχνική εκπαίδευση, παρέχοντας στους μαθητές γνώσεις, δεξιότητες αλλά και επαγγελματικά δικαιώματα σε ειδικότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Σήμερα, η κατάσταση που παρουσιάζουν τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ κάθε άλλο παρά δείχνει να λειτουργεί προς την εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας τα οποία αφορούν στο περσινό σχολικό έτος (2010-11), η υφιστάμενη κατάσταση έχει ως εξής:
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 385 Επαγγελματικά Λύκεια (ημερήσια -εσπερινά) και 105 Επαγγελματικές Σχολές. Στα ΕΠΑΛ φοιτά το 25% των μαθητών έναντι 75% στα Γενικά Λύκεια. Από το συνολικό μαθητικό δυναμικό της τεχνικής εκπαίδευσης, το 83% κατευθύνεται στα ΕΠΑΛ και μόνο το 17% στις ΕΠΑΣ.
Από το σύνολο των Επαγγελματικών Λυκείων, το ένα στα τέσσερα (ποσοστό 24%) έχει λιγότερους από 100 ενεργούς μαθητές και το ένα στα δύο (48%) έχει λιγότερους από 200 ενεργούς μαθητές. Μόνο το 23% των ΕΠΑΛ έχει πάνω από 300 μαθητές.
Οι τομείς των ΕΠΑΛ δεν έχουν ισόρροπη κάλυψη από τους μαθητές. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι τομείς: Υγείας και Πρόνοιας, Πληροφορικής, Οχημάτων, Μηχανολογίας, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρολογίας, ο καθένας εκ των οποίων συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 10% του συνόλου των μαθητών. Αντίθετα, οι υπόλοιποι τομείς (Ηλεκτρονικής, Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Δομικών Έργων, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Ναυτικού Πλοιάρχων και Ναυτικού Μηχανικών) συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 5%.
Αποδυναμωμένες τόσο σε αριθμό μαθητών όσο και σε αριθμό τμημάτων πανελλαδικώς, εμφανίζονται οι Επαγγελματικές Σχολές. Ενδεικτικό είναι πως το 27% των ΕΠΑΣ έχει λιγότερους από 50 ενεργούς μαθητές. Το 51% έχει λιγότερους από 100 ενεργούς φοιτητές και μόνον το 13% έχει πάνω από 200 μαθητές.
Η πλειονότητα (87%) των φοιτητών των ΕΠΑΣ κατευθύνεται μόνο σε 8, από τις 33 που είναι θεσμοθετημένες, ειδικότητες. Από τους μαθητές αυτούς, το 41% ακολουθεί τις ειδικότητες Κομμωτικής και Αισθητικής, το 32% φοιτά σε τεχνικές ειδικότητες (θερμο-υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, αερίου καυσίμου και αμαξωμάτων), ενώ το 14% στρέφεται στις παρα-ιατρικές ειδικότητες (βοηθών φαρμακείων και φυσιοθεραπευτών).

Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία: Μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις, υποβάθμιση υποδομών

Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα.
 
 Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.
Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!
Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!
Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε συνολικά 1.933 σχολεία, από τα οποία 1.523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1.056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.
Οι καθηγητές λένε, επίσης, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:
*Καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
*Υποβαθμίστηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνουν 22 από τα 58 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.
*Καταργείται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Υποβαθμίζεται σταδιακά ο θεσμός των βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια, ενώ επιβάλλονται πλέον τμήματα από 28-30 μαθητές.
 
 
 
 
 Ειδικότερα, για τα σχολικά τμήματα: Ενας στους τέσσερις μαθητές (ποσοστό 23,64%) στα λύκεια της Αττικής φοιτά σε τμήμα με περισσότερους από 26 μαθητές. Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Στρ. Στρατηγάκης το όριο ήταν 25 μαθητές, ενώ μέχρι το 2010 ο αριθμός αυτός αυξανόταν κατά 10% στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου. Φέτος η προσαύξηση του 10% υπάρχει και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται πολλά τμήματα με όριο τους 28 μαθητές. Ετσι, 18.117 μαθητές γενικών λυκείων, φοιτούν σε τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.
Στις χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 21,9, ενώ στην Αττική είμαστε ήδη στους 22,45.
«Τις δραματικές συνέπειες των περικοπών», επισημαίνουν οι καθηγητές, «υφίστανται οι ήδη βαριά τραυματισμένες από την οικονομική κρίση ελληνικές οικογένειες. Δεδομένου μάλιστα ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών κατά 60%, προκάλεσε οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές λειτουργίες του, ενώ συνεχώς καλούνται οι γονείς να συμβάλουν στη λειτουργία του σχολείου για είδη πρώτης ανάγκης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών: Κατά τη διετία 2010-11 έγιναν 3.400 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 17.500. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι 160.000, μειώθηκαν δηλαδή πάνω από 10%! Επίσης, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι πλέον λιγότερες κατά 4 μηνιαίους μισθούς, υπολογιζομένων των περικοπών των νέων κρατήσεων και φόρων που ανέρχονται στο 20%.
Το νέο μισθολόγιο προβλέπει επιπροσθέτως περικοπή 20%, ενώ συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα και την απόδοση. Ετσι το ετήσιο καθαρό εισόδημα θα κυμαίνεται μεταξύ 8.500-17.500 ευρώ. Ο μηνιαίος καθαρός μισθός από 577-680 ευρώ (1ος χρόνος), μέχρι 1.371 ευρώ στα 35 χρόνια.
Οπως τονίζει ο Θ. Κοτσιφάκης, ο μισθός των ελλήνων εκπαιδευτικών, που ήταν ήδη στο 50% του μέσου όρου του μισθού των εκπαιδευτικών της ευρωζώνης έμεινε μισός τα δύο τελευταία χρόνια.
Μειώσεις όμως υπέστησαν και οι συνταξιούχοι. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από 60 ή 65 στα 70, καθώς και τα έτη υπηρεσίας από 35 σε 40, ενώ καταργήθηκε η ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς που προέβλεπε χορήγηση μειωμένης σύνταξης με 30 χρόνια υπηρεσίας στα 60 χρόνια του εκπαιδευτικού.
Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου η οικονομική κατάσταση είναι παρόμοια με της Ελλάδας και η τρόικα επιβάλλει πολιτική λιτότητα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Οταν ο βασικός μισθός είναι 485 ευρώ, οι μισθοί των εκπαιδευτικών κυμαίνονται από 1.236 ευρώ τον πρώτο χρόνο και φθάνουν στα 3.076 (μεικτά) στα 29 χρόνια. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται 148.955 εκπαιδευτικοί και στην τριτοβάθμια 25.092.
Και εκεί όμως οι εκπαιδευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ το 2011 και προβλέπεται να μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ το 2012. Τα σχολεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 3.500, ενώ εξίσου θλιβερή είναι -και εκεί-, η οικονομική εικόνα των εκπαιδευτικών λειτουργών, αφού: Μειώθηκε ο 14ος μισθός κατά 50% και ο αριθμός των εκπαιδευτικών κατά 4.528 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας κατά 38,5%.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάλεσε όλες τις οργανώσεις-μέλη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους έλληνες συναδέλφους τους στέλνοντας επιστολές και διαμαρτυρίες στην κυβέρνηση, ενώ προγραμματίζεται έκτακτη συνδιάσκεψη για να δώσουν απάντηση στα όσα συμβαίνουν εναντίον της Ελλάδας.
 
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29-30/10/2011

Μια ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών

Μια ώρα πίσω πρέπει να γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών στις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς από τις 30 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα.
Έτσι στις 04:00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να δείξουν 03:00.
Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Έξοδος 150.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012

Από κόσκινο θα περάσει το ελληνικό Δημόσιο, με το "κούρεμα" σε φορείς, οργανισμούς, υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές, ενώ το χτύπημα της εργασιακής εφεδρείας θα συμπαρασύρει το 50% των υπαλλήλων των υπουργείων.
Από τους 300.000 εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα, σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, εκπαιδευτικής βαθμίδας δευτεροβάθμιας (ΔΕ), που βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", θα αναζητηθούν εκείνοι που πρέπει να απολυθούν κατά προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα περικόπτονται δραστικά δομές, αρμοδιότητες και δαπάνες, ενώ μεγάλο μέρος του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο έργο την ανάληψη από ιδιώτες των υποστηρικτικών μηχανισμών των υπουργείων.
Το 50% του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο, που εργάζεται στο μηχανισμό υποστήριξης (πρωτόκολλο, μισθοδοσίες, προμήθειες, διοικητική μέριμνα -τεχνική βοήθεια, παρακολουθητικός μηχανισμός των Φορέων), μοιραία θα οδηγηθεί στην απόλυση.
Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι Προμηθειών, καθαριστές των κτιρίων και άλλοι, χάνουν τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της εξειδικευμένης έκθεσης του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, την 21η Οκτωβρίου, επισημαίνεται η άμεση ανάγκη ανατροπών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από όλες τις πλευρές, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο.
"Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν θα αποδώσει κανένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής" αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ.
Μάλιστα, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, που έχει ως συνέπεια το μπλοκάρισμα των επενδύσεων, κατατάσσει την Ελλάδα ολοένα και πιο χαμηλά στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου.
Η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 141 από ένα σύνολο 180 χωρών που συμμετέχουν στη μέτρηση.

Έλληνες έτοιμοι για μετανάστευση

Η απογοήτευση που διακατέχει τους Έλληνες, τη στιγμή που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα, ωθεί τους πολίτες σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. 
Σύμφωνα με το Europass που προμηθεύει εργοδότες με βιογραφικά ανέργων από όλη την Ευρώπη, μόνο το Σεπτέμβριο 13.300 Έλληνες κατέθεσαν αίτηση.
Οι ενδιαφερόμενοι σε ποσοστό 63,5%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, είναι κάτω των 30 ετών.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως τα βιογραφικά Ελλήνων το 2008 δεν ξεπερνούσαν τα 2.200
Στο μεταξύ, μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης τα εμπορικά καταστήματα στην πλατεία Συντάγματος δοκιμάζονται σκληρά από το "κλείσιμο" της πόλης, με τις πορείες και κυρίως από τα επεισόδια.
Επαγγελματίες και γνωστά μαγαζιά, έπειτα από δεκαετίες, σχεδιάζουν να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, αφού μετά βίας δουλεύουν 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40



ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

"Από σήμερα δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες"



Φράνσις Νόελ Μπέικερ, Άγγλος βουλευτής, 1940

"Ο αγώνας της Ελλάδας και τα κατωρθώματά της δημιουργούν γι' αυτήν δικαιώματα αναμφισβήτητα ...
"Στρατηγός Ντε Γκολ


"Η γενναιότητα και  αποφασιστηκότητα των Ελληνικών στρατευμάτων κέρδισαν τον θαυμασμό των ελευθέρων λαών του κόσμου..."
"Αν το αποτυχόν, χάρη στη νικηφόρα αντίσταση της Ελλάδας, μεσογειακό σχέδιο του Χίτλερ πετύχαινε, η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας θα είχε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ήρωες που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιερή γη της Βορείας Ηπείρου, οι μαχητές της Πίνδου και οι άλλοι θα είναι οδηγοί μαζί με τους Μαραθωνομάχους, θα φωτίζουν ανά τους αιώνες την Οικουμένη.
"Άντονυ Ίντεν, 21-3-1941


"Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα που καθένας από μας πρέπει ν' ακολουθήσει μέχρις ότου οι σφετεριστές της ελευθερίας, οπουδήποτε γης κι αν βρίσκονται, υποστούν τη δίκαιη καταδίκη τους..."
Φρ. Ρούζβελτ, Πρόεδρος των ΗΠΑ, 18-10-1942

"Πρόθυμα αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες σύμμαχοί μας είναι οι πρώτοι που με τις υπέροχες νίκες τους στη Βόρεια Ήπειρο άνοιξαν τον δρόμο και κατάφεραν αποφασιστικά πλήγματα κατά της φασιστικής Ιταλίας. Οι επιτυχίες αυτές δεν είχαν μόνο τοπική σημασία, αλά επηρέσαν την όλη εξέλιξη του πολέμου. Η άμυνα της Κρήτης έσωσε την Κύπρο, τη Συρία το Ιράκ και ίσως το Τομπρούκ..."
Στρατάρχης Γουέιβελ, Αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής

"Δεν είναι δυνατόν να λησμονήσουμε ποτέ το τι χρωστάμε στους Έλληνες. Οφείλουμε μέγα χρέος, γιατί εκείνοι πρώτοι έσπασαν την πομφόλυγα του αήττητου φασισμού..."
Σύριλ Φολλς, Άγγλος συγγραφέας και ιστορικός, BBC, 15 Ιανουαρίου 1942


ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

"Σ' όλη τη διάρκεια του Β' ΠΠ οι στρατιώτες που πήραν μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο έφεραν ειδικό διακριτικό τιμής, γιατί πολέμησαν εναντίον στρατού υψηλής ποιότητας και μαχητικής αξίας, που είχε αναγνωριστεί παγκόσμια...
"Φάμπιονελ Φρίουλι, Ιταλός στρατηγός (στην επιθεώρηση ΡΙΒΙΣΤΑ ΜΙΛΙΤΑΡΕ, Οκτώβριος 1980)

"Οι ψυχολογικές συνέπειες είναι δυσάρεστες, αφού η ελληνική κατάσταση βαρύνει πολύ και δυσμενώς στις διπλωματικές προπαρασκευές, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Γιουγκοσλαβία και αυτή η Γαλλία ενισχύθηκαν αισθητά σε ότι αφορά ότι η τελευταία λέξη του πολέου δεν ειπώθηκε ακόμη. Οι στρατιωτικές συνέπειες είναι πολύ σοβαρές..."
Απόσπασμα επιστολής του Χίτλερ στον Μουσσολίνι, 20 Νοε. 1940

"Δεν τολμώ να σκεφτώ τις συνέπειες των γεγονότων της Ελλάδας..."
Επιστολή του Χίτλερ προς Μουσσολίνι, 22 Νοε. 1940

"Η επιβράδυνση από την Ελλάδα της επίθεσης κατά της Ρωσίας υπήρξε ολέθρια για τον αγώνα του Άξονα..."
170 απόρρητο έγγραφο Αρχείου Νυρεμβέργης

"Απ' όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, μόνο ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη παραφρόνηση για το θάνατο..."
Αδόλφος Χίτλερ, 4 Μαΐου 1941




ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

"Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και νικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς, γιατί είστε ΕΛΛΗΝΕΣ. Κερδίσαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να προπαρασκευάσουμε την άυνά μας. Ως Ρώσοι κι ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε."
Ραδιοφωνικός Σταθμός ΜΟΣΧΑΣ

"Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαίτερα η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα των ΕΛΛΗΝΩΝ στην Αλβανία και μας συγκινεί τόσο, ώστε, παραμερίζοντας κάθε άλλο αίσθημα αναφωνούμε `ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ'".
Ιαπωνική εφημερίδα, Δεκέμβριος 1940

"Ο ηρωισμός με τον οποίο η μικρή Ελλάδα αντιμετώπισε τους μεγάλους κινδύνους θα περάσει στους θρύλους και στα τραγούδια των ελεύθερων λαών όλου του κόσμου".
Ραδιοφωνικός σταθμός ΛΟΝΔΙΝΟΥ (BBC)

"Το ελληνικό θάρρος είναι ένα απ' τα λαμπερά φώτα του πολέμου αυτού".
ΤΑΪΜΣ του Λονδίνου, 21-4-1941

"Έλληνες! Σας ευγνωμονούμε! και πλησιάζει ο καιρός που, σε συνεργασία με τους Άγγλους, θα σας πληρώσουμε για την θυσία, με μια Ελλάδα που θα κυριαρχεί στη Μεσόγειο..."
Ραδιοφωνικός σταθμός ΜΟΣΧΑΣ, 27-4-1942

" Η δόξα της Ελλάδας ουδέποτε θα λησμονηθεί εφόσον υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι"
Εφημερίδα ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ, Ν.Υόρκη, 12-5-1941

"Το ελληνικό έθνος ανανέωσε την αρχαία ιστορική δόξα του, ως σημαιοφόρος της εευθερίας και του πολιτισμού".
Εφημερίδα ΝΤΕΪΛΙ ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ, 1940

"Ποτέ δεν είδα στρατιώτες που να `γλεντούν' τον πόλεμο και τις κακουχίες, σαν τους μικροκαμωμένους ζωηρούς Έλληνες"
"Για τους Έλληνες η ελευθερία είναι ζωή και ο θάνατος απλό επεισόδιο..."Λίλαντ Στόουν, Αμερικανός δημοσιογράφος

"Κι αν είναι να πεθάνουμε για την Ελλάδα, θεία είναι η δάφνη! Μια φορά κανείς πεθαίνει!" - Μιστράλ, Γάλλος ποιητής


Ζήτω το Έπος του '40

Ζήτω η αθάνατη Ελληνική ψυχή

Ζήτω η Ελλάδα