Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Καταιγίδα μέτρων για μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ - Η «ατζέντα» των 15 αλλαγών στο Ασφαλιστικό

Καταιγίδα μέτρων που προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, αλλά και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει η «ατζέντα» του υπουργείου Εργασίας για τους υπόλοιπους μήνες ως το τέλος του έτους. Δεκαπέντε μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τίθενται σε εφαρμογή- σταδιακά- από αύριο 1η Αυγούστου, περικόπτοντας πάνω από μία σύνταξη ετησίως, αλλά και επιφέροντας μειώσεις σε εφάπαξ και μισθούς.

Εντός του Σεπτεμβρίου έρχεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, τα οποία βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τοποθετούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα αφορούν και τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Προ των πυλών βρίσκεται η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη. Ταυτοχρόνως ξεκινά η ένταξη όλων των νέων- όσων προσλήφθηκαν το 2011- δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, αυξάνοντας τα έσοδα του Ταμείου.
Επικουρικές συντάξεις
Πέραν της ειδικής εισφοράς από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τα Ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και ενιαίο τρόπο υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα επικουρικά ταμεία, ενώ ανατροπές σχεδιάζονται και στα εφάπαξ βοηθήματα, καθώς η οικονομική επάρκεια των Ταμείων που τα παρέχουν έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» των αναλογιστικών μελετών.

Οι αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους ». «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικάθα αναπροσαρμοστούν από το 2012 και εντεύθεν» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υπάρξουν αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους και διασύνδεση εισφορών και παροχών. Προβλέπεται η αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών ταμείων (καθώς και των ταμείων πρόνοιας- εφάπαξ), η οποία θα αφορά τόσο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων όσο και την εξάλειψη των ελλειμμάτων, τη σταθεροποίηση των δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο και, κυρίως, την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων με αυστηρή διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη αναλογιστικές μελέτες σε 40 επικουρικά ταμεία, ενώ οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 2012 σε όσα από αυτά αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμα. Οι μειώσεις των επικουρικών στο 20% της κύριας σύνταξης θα αφορούν όλους, δηλαδή τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «σχέδιο» του υπουργείου για τα επικουρικά ταμεία το οποίο εγκρίθηκε από την τρόικα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Υπάρχει σκέψη για μείωση ακόμη και στις χορηγούμενες συντάξεις. Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα επικουρικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους», βασιζόμενα σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.

2. Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 στα ελλειμματικά Ταμεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνου, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου.

3. Οι αλλαγές θα αφορούν και τα ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος, οι δυνατότητες των οποίων θα απεικονιστούν στις επερχόμενες αναλογιστικές μελέτες.

4. Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταμεία, κατά τη λογική του υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης, δηλαδή με ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Στο σημείο αυτό εξετάζονται τα συστήματα που ισχύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το μοντέλο της Σουηδίας, της Ιταλίας κτλ. 5. Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καμία σύνταξη (κύρια + επικουρική) να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτουμένου.

6. Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης- όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης- για όλα τα επικουρικά ταμεία.

Από 1ης Σεπτεμβρίου οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα περικοπούν κατά 3%-10% (εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ). Η ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φορέων και κλάδων επικουρικής σύνταξης.
Εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων- ΔΕΗ
Επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 1% στους δημοσίους υπαλλήλους και 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου για την ενίσχυση του Ταμείου Προνοίας, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ. Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ) αντιστοίχως θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο, η περικοπή ορίζεται σε 10%, ενώ για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ σε 15%. Αυτό σημαίνει ότι 10.000-15.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ και 4.000-

4.400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στο Ταμείο του Δημοσίου εκκρεμούν αιτήσεις για εφάπαξ από τους τελευταίους μήνες του 2009, ενώ το Ταμείο της ΔΕΗ χρωστά το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που έχουν βγει στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010.
Απογραφή συνταξιούχων
Ως το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει σοβαρές παρατυπίες στην είσπραξη των συντάξεων. Ηδη την απογραφή έχουν ολοκληρώσει ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ την έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ. Μέχρι ώρας διαπιστώθηκαν 9.000 συνταξιούχοι που ξεπερνούν τα 100 έτη ζωής, ενώ η απογραφή του πληθυσμού δεν έχει καταγράψει πάνω από 1.700 αιωνόβιους. Γίνεται έλεγχος των στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει καταδολίευση, ώστε να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης. Ειδικά το ΙΚΑ έχει ξεκινήσει ελέγχους σε όλες τις περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη και το έτος γέννησής τους είναι προ του 1920. Στον ΟΓΑ κατά τη διαδικασία της απογραφής δεν παρουσιάστηκαν 8.000

συνταξιούχοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος ελάμβαναν σύνταξη, ενώ στο Δημόσιο 4.500 άτομα ελάμβαναν επικουρική σύνταξη ενώ είχαν αποβιώσει.
Επιπλέον εισφορές σε μισθούς και συντάξεις
1. Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά- κατά μέσο όρο- θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσων συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.

2. Από 1ης Αυγούστου εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ποσό θα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ Θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους- αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους-των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.

3. Η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί από το 2013, ύστερα από απόφαση των αρμόδιων υπουργών.

4. Αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, με τη μετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις ως υποχρεωτικών, καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά τριετία. Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες που καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Δημιουργούνται πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο Ταμείο των αγροτών και δύο προαιρετικές.

5. Οι συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων, που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2010, μειώνονται αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.

6. Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).
Από κόσκινο όλες οι αναπηρικές
Σ ταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα οι αναπηρικές αντιπροσωπεύουν το 13,8% του συνόλου των συντάξεων και στόχος είναι να φθάσουν στο 10% το 2015 και στο 8% το 2020. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου εμφανίζονται «αφύσικα» υψηλά ποσοστά αναπήρων συνταξιούχων (20%- 25%).

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει δραστικές αλλαγές στον τρόπο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων με στόχο να μειωθεί το ποσοστό των συγκεκριμένων συντάξεων. Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να μπουν και ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς βάσει εκτιμήσεων τουλάχιστον 50.000 συντάξεις από τις συνολικά 320.000 που καταβάλλονται δίδονται σε αναπήρους-«μαϊμού».

Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας το οποίο θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων.

Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών, εφόσον ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές. Επίσης στην περίπτωση όπου ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε ετών συνεχώς κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.

Οσοι απολέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν ωστόσο να μετρήσουν τον χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος.

Eκδόθηκε η τρίτη κατά σειρά προκήρυξη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

Η προκήρυξη της Πυροσβεστικής για τις 4.000 προσλήψεις

Ποιοι θα παίρνουν το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ 31/7/2011

Τι λέει η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής(31/7): 23.000 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών μέσα σε δυο χρόνια

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Φεύγουν 12.000 εκπαιδευτικοί και θα διοριστούν 1.000

Αναδημοσίευση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 31/7/2011
 
 

Κύρωση Πίνακα Υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων

28-07-11 Κύρωση τελικού Αξιολογικού Πίνακα Υποψηφίων Διευθυντών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΥΣΠΕ''

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
      Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ιωαννίνων, μετά τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ν. Ιωαννίνων την Παρασκευή 22-7-2011, καλεί τους εκπαιδευτικούς του ΠΥΣΠΕ Ν. Ιωαννίνων, που επιθυμούν να αποσπαστούν σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ, να υποβάλουν αίτηση απόσπασης στο γραφείο που ανήκει το σχολείο της οργανικής τους θέσης, από Τετάρτη 27 Ιουλίου μέχρι και 5 ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Επιπλέον, στο ίδιο χρονικό διάστημα, καλούνται να υποβάλουν αίτηση και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων του ΠΥΣΠΕ Ν. Ιωαννίνων, για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου.
Οι εκπαιδευτικοί που θα αποσπαστούν στο ΠΥΣΠΕ Ν. Ιωαννίνων από άλλα ΠΥΣΠΕ, πρέπει να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης στη Διεύθυνση Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων, εντός  πέντε ημερών, από τη δημοσίευση των αποσπάσεων στον ημερήσιο τύπο.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τα δικαιολογητικά που αφορούν στους λόγους που επικαλούνται οι ενδιαφερόμενοι.
               Σας ενημερώνουμε ότι τα κριτήρια μοριοδότησης
που αναφέρονται στην αριθμ. 67353/Δ2/15-6-2011
εγκύκλιο σχετικά με την υποβολή αιτήσεων
αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ
σε ΠΥΣΠΕ, θα ισχύσουν και για τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ. 

                Ιωάννινα, 26-7-2011
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Ε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

«Κουρεύουν» τα επιδόματα των εκπαιδευτικών από 1η Ιουλίου

Σύμφωνα με τροπολογία του υπ. Οικονομίας  που κατατέθηκε, που κατατέθηκε προς ψήφιση,  από 1-7-2011 μειώνονται:

Κατά 50%
-το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (των εκπαιδευτικών από 100 ευρώ μειώνεται στα 50)

Κατά 20%
-του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ
- του ερευνητικού  επιδόματος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ,
-του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ
- του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού.
-του επιδόματος του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης
- του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού,
- του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ ,
- του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ,
-του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών,
- του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής ,
-του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ .

Κατά 15%
-του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Κατά 10%
-Η ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών .

ΠΑΣΚ Π.Ε: Τα σχολεία δε θ’ ανοίξουν το Σεπτέμβρη

Είναι βέβαιο ότι τα σχολεία, εξαιτίας της ανάλγητης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής, δε θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη, τονίζει με ανακοίνωσή της η κυβερνητική παράταξη των δασκάλων και  νηπιαγωγών, με αφορμή τις νέες περικοπές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών.
Ανακοίνωση με αφορμή την  περικοπή κατά 50%  του κινήτρου απόδοσης των εκπαιδευτικών
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Δ. Ρέππα και Ευ. Βενιζέλο η κυβέρνηση, εν μέσω καλοκαιριού, αποφάσισε νέες οριζόντιες και άδικες  μειώσεις για όλους τους υπαλλήλους, χωρίς κανένα κριτήριο, περικόπτοντας και το κίνητρο απόδοσης των εκπαιδευτικών.
Αποφάσισαν να περικόψουν ακόμη 50 ευρώ το μήνα , πέρα από τις άλλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα , από τους  «υψηλόμισθους» εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αμείβονται με 1000 ευρώ το μήνα και αδυνατώντας  πλέον να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, οδηγούνται στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Στην απόφαση αυτή μόνο οι λέξεις αίσχος και ντροπή ταιριάζουν.
Για τον περήφανο κλάδο  των εκπαιδευτικών υπάρχει ένα και μοναδικό χρέος, αυτό του αγώνα, και σίγουρα  θα  δώσει πάλι  την απάντηση, όπως έκανε και το 2006, για να ανατραπούν οι  βίαιες και άδικες περικοπές στους πενιχρούς  μισθούς μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι τα σχολεία, εξαιτίας της ανάλγητης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής, δε θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη.
Οι «ανησυχούντες», με άλλες κοινωνικές ομάδες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε βρήκαν ούτε λέξη να πουν για τους χαμηλόμισθους εκπαιδευτικούς και σίγουρα με «ήσυχη» τη συνείδησή τους θα υπερψηφίσουν και αυτήν την περικοπή.
Να γνωρίζουν όμως καλά ότι όσοι σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες .
Ραντεβού στις 12 του Σεπτέμβρη στους δρόμους του αγώνα!!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΚ ΠΕ

Κριτική στις κινήσεις της πολιτικής του υπ. Παιδείας από το Α. Σπηλιωτόπουλο

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συρρίκνωση και υποβάθμιση της Παιδείας φαίνεται ότι αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.  Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί  το γεγονός ότι,  εν μέσω καλοκαιριού, με την εκπαιδευτική, μαθητική, πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα  να βρίσκεται σε διακοπές, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να φέρει τα πάνω, κάτω με την τακτική του αιφνιδιασμού και του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Προκειμένου να ψηφίσει στη Βουλή, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς,  νομοσχέδια και προειλημμένες αποφάσεις  που πραγματικά θα δημιουργήσουν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, πλήθος ανυπέρβλητων προβλημάτων στην εκπαίδευση και την ελληνική οικογένεια.
Μετά την έναρξη της συζήτησης  του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της  Βουλής  για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (που το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε χωρίς να λάβει υπόψη του την πανεπιστημιακή κοινότητα) και την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, η Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση αποφάσισαν, χθες, να συζητήσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, και το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Πρώτα ο Μαθητής - Πρώτα η Σχολική Μονάδα - Νέα Διοίκηση για το «Νέο Σχολείο», που είχαν ανακοινώσει το Πάσχα με τη μορφή διαβούλευσης. Χωρίς, όμως, να έχει ενημερώσει κανείς ποια είναι τα τελικά  σχέδιά τους και ο προγραμματισμός τους, ενώ  στην πραγματικότητα αλλάζουν τις σχετικές εγκυκλίους και τις ερμηνευτικές αποφάσεις,  εδώ και δύο μήνες, σχεδόν κάθε μέρα.
Αφού έφεραν τα πάνω κάτω στην επιλογή διευθυντών και σχολικών συμβούλων και αφού ουσιαστικά ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες επιλογής  με απίστευτη προχειρότητα, συμπεριέλαβαν τροπολογία για την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων και την προφορική εξέταση στην ξένη γλώσσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πραγματικά απίστευτο αλαλούμ, χωρίς προγραμματισμό που και οι ίδιοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν.  Το μόνο που ανακοίνωσαν είναι ότι οραματίζονται μια καλύτερη δημόσια εκπαίδευση, με εξακόσιες (600) μόνο νέες προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (έως μηδενικές σε ορισμένες ειδικότητες), όταν πριν από δύο χρόνια,  ως αντιπολίτευση,  οι δεκατέσσερις (14.000) χιλιάδες προσλήψεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους φάνταζαν λίγες.
Παράλληλα, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία του εξωτερικού, υποβαθμίζοντας την ελληνόγλωσση εκπαίδευση την ίδια ώρα που ανακοινώνουν «εξάπλωση» της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
Σήμερα, στο βωμό της λογιστικής και της μνημονιακής πολιτικής, δυστυχώς θυσιάζουν τα πάντα αδιακρίτως. Δυστυχώς θυσιάζουν ακόμη και την Παιδεία, την Γλώσσα και τον Πολιτισμό.
Παράλληλα, στο ζήτημα τι θα γίνει το Σεπτέμβριο, με τους παιδικούς σταθμούς, εάν θα ανοίξουν κανονικά, η απάντηση ήρθε από τον Υπουργό Εσωτερικών που αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει τους συναρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα. Λες και η κυβέρνηση δεν είναι ενιαία και δεν ασκεί την ίδια πολιτική».

Δάσκαλε που δίδασκες

Αυτή η κυβέρνηση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Παιδείας. Από τα πανεπιστήμια, που διαλύει, μέχρι τους παιδικούς σταθμούς, που κλείνει, και από τα μουσικά σχολεία μέχρι τα σχολεία των τυφλών και των κωφών, η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή, ακόμη χειρότερα, ως σπατάλη που πρέπει να περισταλεί δραστικά ώστε από το δημόσιο σχολείο να πάμε στο σχολείο της αγοράς. Ή και στο καθόλου σχολείο.
Η καταγγελία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ότι για την αντικατάσταση των 11.000 εκπαιδευτικών που αποχωρούν φέτος θα διοριστούν μόλις 600 μόνιμοι και ότι οι αναπληρωτές, από 16.000 που είχαν προσληφθεί πέρυσι, φέτος δεν θα ξεπεράσουν τους 6.000, προδιαγράφει όχι απλώς μια δύσκολη σχολική χρονιά, αλλά μια πορεία προϊούσας εγκατάλειψης του σχολείου, το οποίο θα περιορίζεται πλέον στα απολύτως ελάχιστα.
Και αυτό διότι, ακόμη κι αν σε άλλους τομείς του Δημοσίου υπήρχε ή υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό, οι δάσκαλοι ποτέ δεν περίσσευαν από τα σχολεία. Η καινοφανής άποψη πως είναι παιδαγωγικώς σωστότερο να αυξηθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη έρχεται να εξυπηρετήσει αυτήν ακριβώς τη συρρίκνωση του σχολείου.
Ένα ρητό λέει πως εκεί που κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή. Προφανώς αυτό στην κυβέρνηση το γνωρίζουν, αφού έχουν εξαιρέσει από την αρχή "ένας διορισμός για κάθε δέκα αποχωρήσεις" τα Σώματα Ασφαλείας. Και, όπως μάθαμε μόλις προ ημερών, εξαιρούνται και οι παπάδες... Την ίδια στιγμή, για τους δασκάλους ισχύει το ένας έρχεται για κάθε 18 που φεύγουν.

Αντιδράσεις στη μείωση διορισμών

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας τη δραστική μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χθες, η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ, ανέφερε ότι το 2011 - 2012 θα είναι δύσκολη χρονιά στα σχολεία λόγω της μείωσης των διορισμών κάτω από 1.000 από 2.500 πέρυσι. Ο τελικός αριθμός αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με την υπουργό δεν θα απορροφηθούν όλοι οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, ενώ θα γίνουν προσλήψεις κυρίως σε βασικές ειδικότητες. Επίσης, για την αντιμετώπιση των κενών που θα υπάρξουν, θα γίνουν λιγότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, ενώ θα γίνει ακριβέστατη καταγραφή των κενών ώστε να μην υπάρξουν πλασματικά κενά, όπως συνέβη κατά το παρελθόν, και προκύψουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί. Την ευθύνη για την καταγραφή των κενών έχουν οι διευθυντές εκπαίδευσης.
Πάντως, η αναμενόμενη μείωση των διορισμών προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), η οποία κάνει λόγο για κινητοποιήσεις. «Εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου θα δημιουργήσουν οι ελάχιστοι (έως μηδενικοί σε ορισμένες ειδικότητες) διορισμοί νέων εκπαιδευτικών. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη σοβαρότερο αν λάβουμε υπόψη μας τους χιλιάδες που ωθούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση από τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται και για τις συντάξεις των εκπαιδευτικών, τις ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών, την αύξηση του μαθητικού δυναμικού, το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων. Καταγγέλλουμε το υπουργείο γιατί επιδιώκει να “λύσει” το πρόβλημα των κενών προσωπικού με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και το κλείσιμο σχολείων» ανέφερε η ΟΛΜΕ. «Χιλιάδες ώρες διδασκαλίας θα χαθούν, δημιουργώντας εκρηκτικό πρόβλημα στις σχολικές μονάδες. Δηλώνουμε ότι εάν το ζοφερό τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά γίνει πραγματικότητα, θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο δυναμικά απέναντι, με αγώνες μεγάλης έντασης και διάρκειας» συμπλήρωσε, από την πλευρά της, η ΔΟΕ.

Διορισμοί με το σταγονόμετρο στα σχολεία

Δραματική μείωση θα παρουσιάσουν φέτος οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί στα σχολεία θα γίνουν με το σταγονόμετρο. Υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 600. Περιορισμένη θα είναι και η απορρόφηση αναπληρωτών, που θα κυμανθεί από 5.000 έως 6.000 δασκάλους και καθηγητές.

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καταφέρει να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η νέα χρονιά χωρίς προβλήματα
Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καταφέρει να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η νέα χρονιά χωρίς προβλήματα
Δραματική μείωση στους μόνιμους διορισμούς (κατά 75%) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη φετινή σχολική χρονιά (2011-12) ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Πέρυσι είχαν διοριστεί περίπου 2.500 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Για φέτος οι πληροφορίες λένε ότι οι διορισμοί θα μειωθούν δραστικά και μπορεί να περιοριστούν μόνο σε 600 άτομα και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο "Εθνος" στελέχους του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το θέμα, που υπογράμμισε ότι "η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα για τη φετινή χρονιά...".
Την ίδια στιγμή αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους (συνταξιοδοτήσεις) πάνω από 11.500 εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο πρέπει να προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, κάτι επίσης δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Εγκύκλιος
Οσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000-6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 15.000 άτομα.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου για τους μόνιμους διορισμούς από το υπουργείο Παιδείας αλλά μέχρι χθες ο τελικός αριθμός δεν είχε οριστικοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση φέτος και όσον αφορά σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι η χειρότερη χρονιά και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, χωρίς τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.
Συμμάζεμα
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκανε μια προσπάθεια συμμαζέματος των σχολείων με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο μονάδων, καθώς ήταν σίγουρο πως ο αριθμός των προσλήψεων θα έπρεπε να μειωθεί και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα επαρκούσε για τις ανάγκες.
"Οπως φαίνεται, η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, ίσως, θύμα των περικοπών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας που ψήφισε η κυβέρνηση", τονίζει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ (Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Δημήτρης Μπράτης και συμπληρώνει:
Συνέπεια
οι ελάχιστες μεταθέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη δραστική μείωση των μόνιμων διορισμών, αφού δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις μετάθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δάσκαλοι μπορούν να διοριστούν, φέτος, μόνο στις περιοχές: Λακωνίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Β' Χίου και Κέρκυρας
Η δραστική μείωση των προσλήψεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού χιλιάδες θα είναι τα κενά στα σχολεία της χώρας.
Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Πότε θα γίνουν προσλήψεις, αποσπάσεις
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία των Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι αποσπάσεις των δασκάλων και καθηγητών θα γίνουν μετά τους διορισμούς.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι ενέργειες:
  • Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των φορέων, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (Κεντρική Υπηρεσία, Περιφερειακές Διευθύνσεις, Πανεπιστήμια κλπ.).
  • Για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ώστε να καλυφθεί μέρος των οργανικών κενών, που θα προκύψουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις- παραιτήσεις των εκπαιδευτικών.
  • Για την κάλυψη, επίσης, μέρους των λειτουργικών κενών με αποσπάσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, που θα πραγματοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά μετά τους διορισμούς, καθώς είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κάλυψη των οργανικών κενών.
Οπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται συσκέψεις για τον απαιτούμενο προγραμματισμό με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την έγκαιρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, για την επόμενη σχολική χρονιά.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Μείωση έως 80% στις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Κύμα φυγής από τα σχολεία, καθώς αναμένεται να κατατεθούν 11.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης

«Μαχαίρι», ακόμη και έως 80%(!) σε σύγκριση με πέρυσι, στον αριθμό των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά, φέρεται πως θα βάλει το υπουργείο Παιδείας. Αν και ο αριθμός δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα διοριστούν φέτος λιγότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί από περίπου 2.500 πέρυσι. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν στην «Η» ότι η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι διορισμοί δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών να κυμανθούν συνολικά γύρω στους 500 - 600(!).

Δραστική μείωση αναμένεται να υποστεί, εξάλλου, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ήδη, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου έχει προαναγγείλει από τη Βουλή ότι οι περικοπές στις προσλήψεις θα ξεπεράσουν το 50%. Πέρυσι, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είχαν προσληφθεί περίπου 15.000 αναπληρωτές, ενώ φέτος πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των προσλήψεων δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 5.000 - 6.000.
Φεύγουν κατά κύματα
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος το «κύμα» φυγής των εκπαιδευτικών από τα σχολεία, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτικών που προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν αναμένεται να οριστικοποιηθεί γύρω στις 10 Αυγούστου, αλλά ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 11.500 δάσκαλοι και καθηγητές θα οδηγηθούν στην «πόρτα» της εξόδου. Πέρυσι, είχαν κατατεθεί συνολικά 11.466 αιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, εκ των οποίων οι 3.930 αφορούσαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 7.536 στη δευτεροβάθμια. Ο αριθμός αυτός ήταν εξαιρετικά υψηλός σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν και δεν ξεπερνούσε τις 4.500, με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός» στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων. Σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει μία πρώτη εικόνα για τη φετινή κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε στις αρχές Απρίλη από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να συλλέξουν στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων θα κλείσει οριστικά στις 10 Αυγούστου. Οι πληροφορίες για δραστική μείωση των διορισμών έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, εκπρόσωποι της οποίας εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές αφού χιλιάδες θα είναι τα κενά που θα παρουσιαστούν στα σχολεία της χώρας.
«Είναι προφανές ότι η εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, ίσως, θύμα των περικοπών του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας που ψήφισε η κυβέρνηση», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο τέως πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Μπράτης. Και καταλήγει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση οφείλουν τώρα να συνειδητοποιήσουν το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα σχολεία και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για τον αριθμό των προσλήψεων. Οι μόνιμοι διορισμοί δεν μπορεί να είναι, σε καμιά περίπτωση, ούτε κατά έναν λιγότερο από τις κενές οργανικές θέσεις και οι προσλήψεις των αναπληρωτών τόσες όσες χρειάζονται για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά».
Χαρά Καλημέρη

Πόσο μειώνονται οι αποδοχές στο δημόσιο: 700.000 υπάλληλοι και λειτουργοί χάνουν ένα μισθό φέτος και έως τρεις το 2012.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σοκ σε πάνω από 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου αναμένεται να προκαλέσουν οι περικοπές κατά 10% έως και 50% των επιδομάτων που τους καταβάλλονται ως κίνητρα απόδοσης ή παραγωγικότητας καθώς και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης, οι οποίες προβλέπεται να επιβληθούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011.

Για τους 450.000 πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, περιφέρειες, δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι περικοπές των επιδομάτων σε συνδυασμό με την επιβολή εισφορών υπέρ ανέργων και υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνολικού ύψους 7,2%, αναδρομικά από την 1η-7-2011, αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις των συνολικών αποδοχών κατά 10% έως και 15%. Για τους λειτουργούς του δημοσίου, δηλαδή τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους ερευνητές και τους διπλωματικούς υπαλλήλους οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών εκτιμάται ότι θα φθάσουν μέχρι και το 10%.

Συνολικά, όλοι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του δημοσίου αναμένεται, εξαιτίας αυτών των ξαφνικών περικοπών, να χάσουν φέτος από μισό έως και έναν ολόκληρο μισθό και από το 2012 από ένα έως και τρεις μισθούς.

Οι περικοπές των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρα απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης προβλέπονται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Με την επιβολή των περικοπών αυτών εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από τους προϋπολογισμούς του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου συνολική δαπάνη ύψους 175,5 εκατ. ευρώ φέτος και 351 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.

 
Σύμφωνα, ειδικότερα, με την τροπολογία Βενιζέλου, αναδρομικά από την 1η-7-2011:

1. Μειώνονται κατά 50% τα ποσά του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Τα ποσά αυτά, τα οποία κυμαίνονται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, στην οποία υπάγεται κάθε υπάλληλος, περιορίζονται σε 28,50 έως 50 ευρώ τον μήνα.

2. Μειώνεται κατά 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς και των υπαλλήλων του κλάδου εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Το ποσό αυτό, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ το μήνα, μειώνεται κατά 62,40 ευρώ και περιορίζεται πλέον σε 145,60 ευρώ το μήνα, αναδρομικά από την 1η-7-2011.

3. Μειώνονται κατά 25% τα ποσά του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων. Τα ποσά του επιδόματος αυτού, τα οποία κυμαίνονται σήμερα από 140 μέχρι 388 ευρώ το μήνα, μειώνονται κατά 35 έως 97 ευρώ και διαμορφώνονται σε 105 έως 291 ευρώ το μήνα, αναδρομικά από την 1η-7-2011.

4. Μειώνονται κατά 20%:
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού, τα οποία κυμαίνονται από 316 έως 426 ευρώ το μήνα, περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 63,20 έως 85,20 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 252,80 έως 340,80 ευρώ το μήνα.
  • Το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού κυμαίνονται σήμερα από 136 έως 385 ευρώ το μήνα. Με βάση τον τροπολογία, τα ποσά αυτά περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 27,20 έως 77 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 108,80 έως 308 ευρώ το μήνα.
  • Το επίδομα για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τα ποσά του επιδόματος αυτού, τα οποία κυμαίνονται από 172 έως 394 ευρώ το μήνα, περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 34,40 έως 78,80 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 137,60 έως 315,20 ευρώ το μήνα.
  • Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού, τα οποία κυμαίνονται από 355 έως 450 ευρώ το μήνα, περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 71 έως 90 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 284 έως 360 ευρώ το μήνα.
  • Το επίδομα του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το επίδομα αυτό, το οποίο ανέρχεται σε 274 ευρώ το μήνα, περικόπτεται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 54,80 ευρώ το μήνα και περιορίζεται σε 219,20 ευρώ το μήνα.
  • Τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Τα επιδόματα αυτά, τα οποία κυμαίνονται από 179 έως 464 ευρώ το μήνα, περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 35,80 έως 92,80 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 143,20 έως 371,20 ευρώ το μήνα.
  • Το ειδικό επίδομα Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού. Τα ποσά του επιδόματος αυτού, τα οποία κυμαίνονται από 125 έως 364 ευρώ το μήνα, περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 25 έως 72,80 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 100 έως 291,20 ευρώ το μήνα.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού κυμαίνονται, σήμερα, από 180 έως 370 ευρώ το μήνα. Αναδρομικά από την 1η-7-2011 περικόπτονται κατά 36 έως 74 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 144 έως 296 ευρώ το μήνα.
  • Το ερευνητικό επίδομα των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού, τα οποία κυμαίνονται από 80 έως 110 ευρώ το μήνα, περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 16 έως 22 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 64 έως 88 ευρώ το μήνα.
  • Το ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των εκκλησιαστικών ακαδημιών. Τα ποσά του επιδόματος αυτού, τα οποία κυμαίνονται από 125 έως 364 ευρώ το μήνα, περικόπτονται αναδρομικά από την 1η-7-2011 κατά 25 έως 72,80 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 100 έως 291,20 ευρώ το μήνα.
  • Το ερευνητικό επίδομα του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τα ποσά του επιδόματος αυτού κυμαίνονται από 258 έως 328 ευρώ το μήνα. Αναδρομικά από την 1η-7-2011 περικόπτονται κατά 51,60 έως 65,60 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 206,40 έως 261,40 ευρώ το μήνα.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 118 έως 153 ευρώ το μήνα. Αναδρομικά από την 1η-7-2011 μειώνονται κατά 23,60 έως 30,60 ευρώ το μήνα και περιορίζονται σε 94,40 έως 122,40 ευρώ το μήνα.
5. Μειώνεται κατά 15%:
  • Το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η πάγια αποζημίωση των ιατροδικαστών. Το ποσό του επιδόματος μειώνεται κατά 75 ευρώ το μήνα, από 500 σε 425 ευρώ το μήνα.
  • Το ειδικό μουσικό επίδομα του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Το επίδομα μειώνεται κατά 97,05 ευρώ και από 647 ευρώ το μήνα περιορίζεται σε 549,95 ευρώ το μήνα.
  • το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Το επίδομα μειώνεται κατά 63,90 ευρώ το μήνα, από 426 σε 362,10 ευρώ το μήνα.
6. Μειώνονται κατά 10% τα ποσά που χορηγούνται, ως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας, στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Τα ποσά αυτά που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 700 ευρώ το μήνα περικόπτονται κατά 70 ευρώ το μήνα και περιορίζονται στα 630 ευρώ το μήνα.

7. Μειώνονται κατά 30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κτλ. και καταβάλλονται στο προσωπικό του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ που απασχολείται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
 

Αναδρομική ειδική εισφορά για 450.000 υπαλλήλους

Προβλέπεται με τροπολογία στον νέο εφαρμοστικό νόμο και αφορά εργαζόμενους στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ

Με διάταξη-βόμβα που προστέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και  Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στο άρθρο 24 του νέου εφαρμοστικού νόμου -την οποία αποκάλυψε η “Μ”-  έχει προβλέπεται ότι οι ειδικές εισφορές συνολικού ποσοστού 3% υπέρ ανέργων και Ταμείου Πρόνοιας, οι οποίες επιβλήθηκαν (με τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο) επί των αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η-1-2011! Διευκρινίζεται δε ότι οι ειδικές εισφορές “που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1-1-2011 έως 31-7-2011 θα κατανεμηθούν ισόποσα και θα συνεισπραχθούν με τις εισφορές των επομένων μηνών του έτους 2011 σύμφωνα και με όσα θα ορίζονται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου!
Η μεθόδευση αυτή των δύο υπουργών θα έχει ως αποτέλεσμα οι εισφορές 2% υπέρ ανέργων και 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που θα παρακρατούνται από τις αποδοχές του μηνός Αυγούστου 2011 και των επομένων μηνών μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 να μην είναι τελικά 3%, αλλά… 7,2%, αφού στο αρχικό ποσοστό 3% θα προστεθεί ένα επιπλέον 4,2% που είναι το συνολικό ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών του πρώτου επταμήνου του τρέχοντος έτους!
Συνεπώς, από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ θα επιβαρύνονται σωρευτικά με εισφορές υπέρ ανέργων και ΤΠΔΥ συνολικού ποσοστού 7,2% επί των αποδοχών τους! Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την περικοπή κατά 50% των κινήτρων απόδοσης που αναμένεται να ισχύσει επίσης αναδρομικά από την 1η-7-2011 θα έχει ως συνέπεια οι περικοπές στις συνολικές αποδοχές των 450.000 πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου να φθάσουν στα επίπεδα του 10% - 15% από την 1η-8-2011!
Οι νέες σημαντικές εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι εξαιτίας των παραπάνω μεθοδεύσεων της κυβέρνησης αποτυπώνονται καλύτερα στον σχετικό ενδεικτικό πίνακα που παραθέτουμε. Από τον πίνακα αυτό προκύπτει, ειδικότερα, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν από 98,30 έως και 267,84 ευρώ το μήνα! Σε ετήσια βάση, οι απώλειες θα κυμανθούν φέτος από 491,50 έως και 1.339,25, δηλαδή θα φθάσουν μέχρι και τον ένα επιπλέον μισθό. Κι αυτό επειδή οι περικοπές των κινήτρων απόδοσης και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης θα ισχύσουν μόνο για 5 μήνες το τρέχον έτος. Από το επόμενο έτος οι περικοπές θα κυμανθούν από έναν έως και τρεις μισθούς ετησίως, καθώς τα παραπάνω ποσά μειώσεων, υπολογιζόμενα σε ετήσια βάση θα κυμανθούν από 1.179,60 έως 3.214,08 ευρώ!
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 30/7/2011

Γιατί είναι άκυρες οι κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, του Παναγιώτη Τσογγίδη

Μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει με τις επιλογές των διευθυντών Α/θμιας και Β/μιας εκπαίδευσης και είναι ορατός ο κίνδυνος, εάν επικυρωθούν οι πίνακες, να καταπέσουν στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ παράλληλα μπορεί να κριθούν αντισυνταγματικές διότι καταστρατηγούν την ιεραρχία στη δημόσια διοίκηση και το δικαίωμα της συμμετοχής στην κατάληψη θέσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Α) Το ΥΠΔΜΘ καταστρατηγεί πνεύμα του νόμου και το νόμο3848/10 ο οποίος φέρει τον τίτλο «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού, καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», όταν με δική του υπαιτιότητα δεν έχει κάνει τις επιλογές των σχολικών συμβούλων, ενώ έχει σχεδόν τελειώσει τις κρίσεις των διευθυντών των σχολικών μονάδων, που αναμένουν τις υπογραφές από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης αντίθετα δηλ. με ότι ορίζει ο Νόμος.
Το άρθρο 24 παρ. 4 αναφέρει ρητά ότι «Η τοποθέτηση γίνεται κατά την εξής σειρά: Προηγείται η τοποθέτηση Σχολικών Συμβούλων, ακολουθεί η τοποθέτηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και έπεται η τοποθέτηση των προϊσταμένων γραφείων εκπαίδευσης και των προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ.»
Επίσης στο άρθρο 29 παρ. 2 αναφέρεται « Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου προηγούνται οι επιλογές και οι τοποθετήσεις διευθυντών εκπαίδευσης, ενώ όσοι τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις διαδικασίες επιλογής στελεχών που θα ακολουθήσουν».
Επομένως ο νόμος αναφέρει ρητά την εξέλιξη των διαδικασιών στελέχωσης της εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον δεν κατέλαβε μια ανώτερη  θέση να μπορεί να διεκδικήσει την αμέσως επόμενη.
Στην παρούσα διαδικασία έγινε το αντίθετο. Εκπαιδευτικοί με πολλά αντικειμενικά προσόντα καταλαμβάνουν κατώτερες θέσεις δηλ. διευθύνσεις σχολείων και αποκλείονται από τις ανώτερες ιεραρχικά θέσεις.
Β) Στις κρίσεις που «έγιναν», για πρώτη φορά, ιεραρχικά κατώτεροι έκριναν ιεραρχικά ανώτερους για την κατάληψη θέσης κατώτερης απʼ αυτήν που κατείχαν. Στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ συμμετείχαν εκπαιδευτικοί που έκριναν εν ενεργεία προϊσταμένους γραφείων και εν ενεργεία σχολικούς συμβούλους, των οποίων η θητεία λήγει στις 31 Ιουλίου.  Αν μιλούσαμε με βάση τη στρατιωτική ιεραρχία θα λέγαμε ότι λοχίες έκριναν εν ενεργεία συνταγματάρχες που ήθελαν (υποχρεωτικά γιατί δεν έγιναν κρίσεις για ανώτερες θέσεις) να καταλάβουν θέση λοχαγών.
Γ) Καθημερινά εφαρμόζονται αποφάσεις διοικητικών εφετείων, που δικαίωσαν πλειάδα εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, και τοποθετούνται διευθυντές σε σχολικές μονάδες με θητεία που λήγει στις 31 Ιουλίου. Αυτό αλλάζει τη μοριοδότηση πολλών συναδέλφων, διότι αυξάνει τα μετρήσιμα μόρια τους,
Δ) Το Υπουργείο με δελτία τύπου «διαφημίζει» το νέο μοντέλο διευθυντή σχολικής μονάδας που θα έχει αυξημένες εξουσίες. Επομένως,  θα ήταν λογικό, πρώτα να γνωρίζουν οι υποψήφιοι διευθυντές ποιος θα είναι ο νέος τους ρόλος στο σχολείο και μετά να αποφασίσουν αν επιθυμούν να τον «ασκήσουν».
Ε) Αν το Υπουργείο επιθυμεί την αλλαγή των δομών του σχολείου, πρώτα θα έπρεπε να ψηφίσει το σχετικό νόμο, στη συνέχεια να στελεχώσει τις υπηρεσίες του με τα «κατάλληλα» στελέχη και στη συνέχεια αυτά να κρίνουν τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Διαφορετικά το όλο εγχείρημα φλερτάρει με την αποτυχία και μια ακόμα μεταρρύθμιση θα μείνει πικρή ανάμνηση στους εκπαιδευτικούς.
ΣΤ) Η τρέχουσα χρονιά έχει πολλές εκκρεμότητες και ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση των σχολικών μονάδων και των σχολικών επιτροπών. Η αλλαγή των διευθυντών στην παρούσα φάση θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η μόνη ορατή λύση είναι η παράταση της θητείας των νυν διευθυντών σχολικών μονάδων, η ψήφιση του σχετικού νόμου για τα νέα καθήκοντα των διευθυντών, η επιλογή των σχολικών συμβούλων και στη συνέχεια οι επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Αν το Υπουργείο προσπαθήσει με τροπολογία να ανατρέψει το νόμο του, τότε θα δώσει πολλή δουλειά στα διοικητικά δικαστήρια, θα επιδεινώσει τις σχέσεις των εκπαιδευτικών μεταξύ τους, και θα γκρεμίσει ότι πήγε να χτίσει.
Φιλικά,
     Τσογγίδης Παναγιώτης

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοίνωση βαθμών επίδοσης υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ - Ενημέρωση για οριστικοποιημένα ή μη μηχανογραφικά δελτία

Δελτίο Τύπου
1. Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr από σήμερα, 29/07/2011, αναρτώνται οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ. Βαθμός επίδοσης είναι ο μέσος όρος των βαθμών των τριών, κατ΄ ανώτατο όριο, αγωνισμάτων στα οποία συμμετείχαν.
Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τους βαθμούς επίδοσής τους με τον Κωδικό Εξετάσεων και τα αρχικά των ονομαστικών στοιχείων τους (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο).
2. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να δουν το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr. Οι υποψήφιοι αυτοί ανέρχονται σε 123.921.
Παράλληλα, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση εμφανίζονται και όσοι υποψήφιοι είχαν δημιουργήσει κωδικό ασφαλείας στο σχολείο τους και πρόχειρο μηχανογραφικό, το οποίο όμως δεν οριστικοποίησαν. Οι υποψήφιοι αυτοί ανέρχονται σε 1.162.

Για τους βαθμούς επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ πατήστε εδώ.

Απόφαση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης



Υπουργείο Παιδείας: Ενημέρωση σχετικά με την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων των Σχολικών Συμβούλων

Δελτίο Τύπου                                             29/07/2011

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του συγγραφικού έργου των υποψηφίων για θέσεις σχολικών Συμβούλων από τις οικείες Επιτροπές Αξιολόγησης. Τη Δευτέρα, 01/08/2011, τα Συμβούλια Επιλογής σχολικών συμβούλων θα προχωρήσουν σε κοινοποίηση των μονάδων που συγκέντρωσε κάθε υποψήφιος συνολικά και κατά μοριοδοτούμενο κριτήριο.
Η ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων αφενός δίνει τη δυνατότητα σε υποψηφίους για θέσεις σχολικών συμβούλων, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι για θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων και αφετέρου στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας.
 Όσοι από τους υποψηφίους, που θα επιλέξουν να διεκδικήσουν θέση σχολικού συμβούλου, έχουν ήδη υποβάλει δήλωση προτίμησης για θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν τη δήλωση προτίμησης. Εάν τελικά δεν επιλεγούν σε θέση σχολικού συμβούλου παραμένουν στους οικείους αξιολογικούς πίνακες διευθυντών σχολικών μονάδων.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την υποχρέωση της ενυπόγραφης ενημέρωσής τους από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στις οποίες θα καταθέσουν τις τυχόν γραπτές αντιρρήσεις  τους εντός της προθεσμίας που θα θέσει το οικείο Συμβούλιο Επιλογής.

Yπ. Παιδείας: Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων ΕΕΠ και ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ

Ανοικτή επιστολή προς το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων

Αθήνα 29 Ιουλίου 2011

Αξιότιμοι κύριοι
 
Ονομάζομαι Διονύσιος Λυμπερόπουλος, είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ70 και υπηρετώ στην Αθήνα.
 
Σας στέλνω το μήνυμα αυτό για να σας επισημάνω τα εξής:
 
Προκειμένου να υπολογιστούν τα μετρήσιμα μόρια των υποψηφίων σχολικών συμβούλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψην ο χρόνος κτήσης των πτυχίων που υποβλήθηκαν.
 
Είναι παράνομο δάσκαλοι να φοιτούν στα Διδασκαλεία για μετεκπαίδευση (π.χ. Μαράσλειο) και να είναι ταυτόχρονα εγγεγραμένοι και ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές ή να κάνουν διδακτορικό. Για την εγγραφή στα Διδασκαλεία ζητούσαν υπεύθυνη δήλωση της μης εγγραφής και παρακολούθησης άλλων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών προγραμμάτων του ίδιου Πανεπιστημίου (ή άλλου).
 
Αρκετοί συνάδελφοι υποψήφιοι σχολικοί σύμβουλοι αλλά και υποψήφιοι διευθυντές απόκτησαν δύο και τρία πτυχία ταυτόχρονα (τις ίδιες χρονιές φοίτησης σε όλα τα προγράμματα) από το ίδιο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι παράνομο. Υπάρχει άλλωστε και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ταυτόχρονη και παράνομη φοίτηση.
 
Παρακαλώ πολύ  να λάβετε σοβαρά υπόψην σας τα παραπάνω και να μοριοδοτηθεί μόνο το ένα πτυχίο.
Επαναλαμβάνω ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι πολλές.
 
Παρακαλώ να αποκατασταθεί η αδικία .

Με τιμή

Διονύσιος Λυμπερόπουλος
Εκπαιδευτικός ΠΕ 70, Αθήνα 

Υπουργείο Παιδείας: Εγκύκλιος για την παράλληλη στήριξη και την στήριξη μαθητών με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό - Τι θα ισχύσει τη χρονιά 2011/12

ΔΟΕ: Να γίνουν διορισμοί για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αθήνα 28/7/2011


Προς
την Υπουργό Παιδείας 
κ. Άννα Διαμαντοπούλου
την Υφυπουργό Παιδείας
κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Παιδείας             
κ. Βασίλη Κουλαϊδή
Κοιν. Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Μ.Μ.Ε.



       












Θέμα: Κάλυψη  κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Κυρία Υπουργέ
Κυρία Υφυπουργέ
Κύριε Γενικέ Γραμματέα

            Σε δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και διαρροές «κύκλων» του Υπουργείου Παιδείας, τις τελευταίες  ημέρες, γίνεται αναφορά για δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών και αντίστοιχη μείωση των διορισμών αναπληρωτών πλήρους ωραρίου, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε αναμονή της εγκυκλίου για τους διορισμούς στην εκπαίδευση, οι οποίοι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για τους μόνιμους διορισμούς γίνεται αναφορά για περίπου 600 θέσεις, τη στιγμή που αναμένονται 11.000 παραιτήσεις εκπαιδευτικών μέχρι τις 10 Αυγούστου. Όσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δε θα ξεπεράσουν τις 6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 16.000 εκπαιδευτικοί.
Μπροστά σ’ αυτό το γκρίζο σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει:
  • Ο χώρος της εκπαίδευσης έχει υποστεί τις ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας εδώ και πολλά χρόνια. Η κρίση είναι απλά ένα ακόμη πρόσχημα.
  • Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη τα μεγάλα θύματα των πολιτικών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μέσω της περαιτέρω μείωσης των ήδη πενιχρών μισθών των εκπαιδευτικών και των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές τους δαπάνες.
  • Οι σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η φυγή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών σε σύνταξη, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό.
  • Ο διαφαινόμενος  μικρός αριθμός διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα τη  νέα σχολική χρονιά. Χιλιάδες ώρες διδασκαλίας των παιδιών του ελληνικού λαού θα χαθούν, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκρηκτικό πρόβλημα στις σχολικές μονάδες.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την έγκαιρη κάλυψη όλων  των κενών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απαιτεί να πάψει η Παιδεία να αποτελεί το «φτωχό συγγενή» και μόνιμο στόχο όλων των πολιτικών συρρίκνωσης.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι, εάν το ζοφερό τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά γίνει πραγματικότητα, θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο δυναμικά απέναντι, με αγώνες μεγάλης έντασης και διάρκειας.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΠΕΑΕ: Αδεια σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στην ανεργία

ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας επιβεβαίωσε η Υπουργός Παιδείας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. 600 μόνιμοι διορισμοί και σαφής μείωση στις προσλήψεις αναπληρωτών. Η ανάλγητη αντιεκπαιδευτική πολιτική που κρατά εδώ και χρόνια και έχει ενταθεί μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ καταδικάζει χιλιάδες μαθητές να μείνουν χωρίς σχολείο, χωρίς δάσκαλο, χωρίς καθηγητή. Το πράγμα φαινόταν καθαρά από την προηγούμενη χρονιά όταν το Υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο την κρίση, έκλεισε σχολεία, συγχώνευσε τμήματα, επέτρεψε με νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκυκλίους 30 και 35 μαθητές ανά τμήμα, κατήργησε όλα τα αντισταθμιστικά προγράμματα, ευτέλισε την όποια έννοια ειδικής αγωγής, δεν έχει έτοιμα ούτε τα βιβλία που πρέπει να πάρουν οι μαθητές δωρεάν τον Σεπτέμβρη κ.ο.κ. Επιπλέον, οι μόνιμοι διορισμοί μειώθηκαν δραματικά, όταν ήδη από πέρσι δεν προσλήφθηκαν ούτε οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού. Κι αν πέρσι μάταια το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να κλείσει στόματα κάνοντας χιλιάδες προσλήψεις ελαστικά εργαζόμενων ακόμα και τον μήνα Μάη, φέτος δεν προτίθεται να κάνει ούτε αυτές.
 
Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Θατσεροπούλου, όπως και η κυβερνητική πολιτική τόσων χρόνων, καταδικάζουν τα σχολεία σε κλείσιμο, καταδικάζουν χιλιάδες μαθητές στην αμάθεια, χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία, χιλιάδες γονείς στην οικονομική εξαθλίωση. Και το πόσο δίκαια και αναγκαία είναι αυτή η πολιτική φαίνεται από τα δραστικά μέτρα που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφασίζει. Νόμοι, εγκύκλιοι, ανακοινώσεις μέσα στο καλοκαίρι, θωράκιση του Υπουργείου με σιδηρόφρακτες πόρτες, δυνάμεις καταστολής σε πλήρη παράταξη καθημερινά έξω από το Υπουργείο. Οι πανηγυρισμοί της προηγούμενης βδομάδας για τη σωτηρία της χώρας και της Ε.Ε. ηχούν κενό γράμμα και δεν πείθουν κανέναν. Ποιος σώθηκε όταν οι άνεργοι φτάνουν το 1.000.000; Ποιος σώθηκε όταν ολόκληρες οικογένειες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης; Ποιος σώθηκε όταν η υγεία και η εκπαίδευση από δημόσιο αγαθό για όλους έχουν μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένη πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς; Ο λαός αυτής της χώρας σίγουρα δε σώθηκε. Μη νομίζετε ότι θα σωθείτε και εσείς

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΝΙΑΙΑ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ